China Reizen vakantie

Een groot land en een grootse vakantie. Met hieronder een video over de Grote Witte Piramide en meer, want het land heeft véél meer, ook meer dan alleen de cultuur. Wij veranderen, zij veranderen.

Naarmate een mens minder heeft, leer je dat weinige van wat je wel hebt, méér waarderen. Voor Chinezen in China bittere noodzaak. Waarom ? Vergelijk je qua oppervlakte (9.596.962 km2) China met de Verenigde Staten (9.629.091 km2), ongeveer eender, kan Amerika daarvan 80% exploiteren en China 11%. Neem je qua cijfers van 2011 de bevolking van China afgerond 1.336.000.000 en de bevolking van Amerika : 313.000.000 ofwel 23% van die van China met stukken méér grond te exploiteren. Gegeven de industriële revolutie in China kan men iets inlopen, maar het wordt nooit ‘ruim’.
Dan zal ‘de Chinees’ méér uit zichzelf moeten halen om een grotere prestatie te leveren, dat tekent de mens, de Chinees, en dat tekent het land China : ‘Qin’.


Aanbiedingen

verdeling van welstand in China

Maken we ons wel eens druk om, dat het daar anders is dan hier. Vermoedelijk is het bij elk land te vinden, bij elke groep van mensen. Gaat het niet altijd om de situatie van ‘weinigen die over velen heersen‘. Soms is het verstandig, omdat niet iedereen de kunst verstaat van sturen en besturen. Maar verdeel en heers was een uitspraak van een Italiaan. Soms worden heersers als zodanig geboren, soms worden ze het gewapenderhand, wereldwijd overal.
Dat maakt vakantie zo leuk, dus China Reizen eveneens.

Het China reizen van Marco

We kennen de verhalen van Marco Polo, zijn vader Niccolo en zijn oom Matteo naar het Mongoolse rijk, en diens heerser Kublai Khan. En Marco was verbaasd en liet ons verbazen met zijn verhalen. Hebben we het wel over de 13e eeuw. Pas veel later kwam het toenmalig Nederland ‘op stoom’, ging op ontdekkingsreis met grote schepen en grote organisaties. Legden contacten ver weg en haalden specerijen op. Langjarige overeenkomsten op Sri Lanka/Ceylon (waar u ook de Groene Thee beschreven ziet) , Indonesie, Nieuw Guinea, Japan en China. Maar gesneden koek met of zonder koekkruiden waren deze China Reizen voor ons niet, meer dan de kreet ‘Marco Polo’.

Het China van de Feng Shui ( Fong Swei )

Een aantal jaren geleden was het nog een hype in Nederland. Hadden en hebben altijd wel gehoord van ‘acupunctuur’, maar de leer van de 5 elementen is al iets minder bekend, aarde – water – metaal/lucht – hout en vuur. Maar het werd ‘bon ton’ om ons huis en onze tuin in te richten naar de regels van deze Feng Shui, wat ons een betere Chi zou opleveren en allerlei gevoelens van geluk, rijkdom en noem maar op.

Gaat om het evenwicht

De oudste vermelding van de Feng Shui dateert uit de Tang dynastie, maar vermoedelijk is de leer zo’n 3500 jaar oud. Vrijwel elk Chinees Restaurant hier voldoet in enigerlei mate aan de regels, denk maar aan de twee ‘goden’/leeuwen/krachten bij de ingang, het aquarium met goudvissen. Dáár in China, een bedrijf, een kantoor, het vraagt om een Feng Shui adviseur en die zijn daar net zo talrijk als hier de financiële adviseurs, en worden als belangrijk beschouwd.
Het tekent China, hou er rekening mee bij de China Reizen, immers een goede Feng Shui is als een vakantiereiziger die zich goed heeft voorbereid met Yin en Yang in evenwicht.

Honden of leeuwen, gaat om het beeld

Fu honden als bewaker van Chinees Restaurant of een Chinese tempel te zien op China reizen Even over die honden = leeuwen : het zijn Fu honden. En dat in China (..) En komen ook voor bij boeddhistische tempels. Symboliseert wijsheid, kracht en vooral bescherming, door de ‘versiering’ lijken de koppen op die van leeuwen maar dat zijn ze niet. De mannelijke hond ( links gepositioneerd vanuit het pand, heeft een speelbal voor buiten en toont de bescherming tegen buitenaf, de vrouwelijke hond dan dus rechts gepositioneerd, heeft een kind bij zich en staat voor bescherming huiselijk/binnen.

Hoffelijkheid

Ook in westerse symboliek wandelt de heer met diens dame aan zijn beste zijn, dus de rechterzijde. De Chinese Fu honden worden altijd nagenoeg gelijktijdig geplaatst om ‘jaloezie’ te voorkomen. En plaatsen wij soms niet ook een tweetal pilaren aan de poort ? En leeuw of hond, maakt weinig uit, het gaat om de filosofie, het gevoel wat erachter steekt. Maar je zult ze er tegen komen, tenminste, wanneer je mee gaat op China reizen.

China en de Kung Fu

De Chinese vechtsport Kung Fu kennen we van Bruce Lee en Jackie Chan. Wie nog de David Carradine Chinese KungFu Monnik en Meester Pofilms kent met David Carradine als vredige (?) monnik begint al wat ouder te zijn ( tv serie 1970, film 1978 ), maar ook dat is China. En zoals Carradine voortdurend onderweg was, het was geen reclame voor China Reizen, het was op een leuke manier de filosofie van de stille kracht van China te tonen.

Carradine speelt de Chinese Kung Fu monnik Kwai Chen Cain, destijds met zijn blinde leermeester Po. De Chinese vechtkunst Kung Fu wordt gezien als een verdedigingstechniek uit hoogstaande zelfbeheersing. Hoewel de aanval soms de beste verdediging kan zijn, zoals andere monniken ook hebben bewezen in de loop de eeuwen. Belangrijk in de historie en de Kung Fu is de Shaolintempel /klooster in Dengfeng, voorstad van Zhengzhou in de provincie Henan, zeg maar tussen Xi’an en de Chinese Zee, ten zzw van Beijing/Peking.

Het China van nu en de economie

En dan zie je dat er iets veranderd is. China is nog wel communistisch, laten we zeggen dat de Partij alles regelt. Maar China loopt bepaald niet achter. In de verhoudingen tussen Amerika, Rusland, Europa en China, fluit China een steeds belangrijker partij. Sterker, Europa schijnt nog wel wat investering zijdens China te kunnen en willen gebruiken. Enerzijds hebben alle partijen elkaar nodig, anderzijds is degene die de leiding lijkt te gaan nemen, in het Oosten te vinden. Alleen al die ommekeer maakt het bezoeken van China op reis, een interessant gebeuren.

Beijing en voorheen Peking

De noordelijke hoofdstad – noordoosten van China – waar bijvoorbeeld ook de paleizen van de Ming dynastie staan ( De Verboden Stad 1421 ). Een dynastie die in Nederland ook bekend staat in relatie tot Chinees porselein. Het is een stad van bestuur, ook van economie zij het dat andere steden daarin nog belangrijker zijn. Beijing is ook de stad waar in het jaar 2008 Olympische Spelen zijn gehouden. Vermoedelijk zal elkeen zich herinneren dat dàt gepaard ging met giga veel nieuwbouw ten behoeve van de sport en vooral een enorme krachtsinspanning om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het is nauwelijks bij te houden maar het schijnt dat deze stad ca 20 miljoen bewoners telt. Dat leeft, dat rijdt in auto, in bus, dat werkt in fabrieken, ja, dan komt er wel eens wat rook vrij.

Beijing of Peking, oud en nieuw, kun je missen op de China Reizen

Shenyang en het Holland Dorp

Iets ten noordoosten van Peking / Beijing vinden we Shenyang, waar in een van de buitenwijken Yang Bin ( Chinees Nederlands zakenman ) enkele Nederlands uitziende panden heeft laten bouwen. Zoals kopieën van Amsterdamse grachtenpanden, molens, Huis ten Bosch, Sneker waterpoort. Helaas zijn de omringende faciliteiten er nooit gekomen en ziet het geheel eruit als een filmset die nu verlaten is.

Shanghai als grootste stad van China

De stad Shanghai ligt ook aan de oostkust, iets lager dan Peking, zeg maar halverwege en juist door die ligging ook strategisch geschikt als haven. Nog niet zo lang geleden was als partijleider Deng Xiaoping bekend. Hij was het die zeg maar de ‘aanjager’ van Shanghai is geweest met als resultaat dat Shangai tegenwoordig de belangrijkste havenstad van de wereld kan worden genoemd.
Hier in Shanghai vinden we ook de Yuyuan Tuin ( Yu yuan Garden ), voor het eerst aangelegd tijdens de Ming Dynastie ergens rond 1500. Er is ook een markt voor Chinese kunst en nijverheid.

Hangzhou,het Westelijk Meer en de tempels

Fei Lai Feng bij Hangzhou, reisdoel bij China Reizen

Hangzhou ligt ongeveer 170 km zuidwestelijk van Shanghai, een toeristische plek met haar Westelijk Meer met bezienswaardigheden.
Ca 6 kilometer verder is de Lingyin Mountain, waar de Tempel van de Zielerust al sedert 326 is gelegen met imposante beelden van de Boeddha. Ernaast de Tempel van de 500 bronzen beelden van Arhats ( zij die het Nirwana hebben bereikt en niet meer terugkeren ), ook de Yunlin Tempel met in de Hal van de hemelse koningen een standbeeld van de Maitreya. Een andere zaal is die van de “Great Hero (Sakyamuni)”. Waarin een 25 meter hoog beeld in zithouding van Sakyamuni = Siddhartha Gautama de Buddha, gebeeldhouwd in hout, een van de grootste van Buddha in China.
Daar ook zijn de Fei Lai Feng, beeldhouwwerken in grotten uitgehouwen. Is aan te raden om voorafgaand aan het bezoek van de Lingyin Temple, de toegang voor de Fei Lai Feng ook te hebben geregeld.

Suzhou en de eeuwige brug van China

In de regio van Shanghai, Hangzhou en Wuzhen treffen we ook Suzhou aan, van circa 500 v chr. en waar de Eeuwige Brug het water overspant. De bruggen en de tuinen trekken bezoekers aan. De stad ligt in de delta van Jangtzekiang en het is één van de zij watertjes waar deze brug overheen is gebouwd.

Het zeer oude Hongkong ja, nu in China

Hoewel al zo’n 5000 jaar bewoond naar vondsten en geschriften aangeven, kennen we Hongkong toch vooral als een Brits ( zogenaamde Britse Kroonkolonie, er was een pacht verleend in 1898 ) eiland vlak voor de kust van China, en tevens voorloper in economisch en leefstijl aspect. In 1997 werd het beheer teruggegeven aan China.
Ook Hongkong is een geduchte handelshaven en ligt aan het zuidoostelijk punt van China met Macao in de buurt, tussen de eilanden Taiwan en Hainan en tegenover Manilla op de Filippijnen.

Xi’an, de eeuwige stad in Shaanxi

Shaanxi de provincie met enerzijds woestijn en anderzijds bergen, erdoorheen stroomt de Gele Rivier en daar vinden we ook de stad Xi’an van de zijderoute. De stad waar het graf van de eerste keizer is ( Qin Shi Huangdi ) en diens terracotta leger. En zuidwestelijk van de stad : de Grote Witte Pyramide, pyramides van versteende aarde, zouden vergelijkbaar of nog groter zijn dan die van Egypte, is maar één klein probleem : China voert daar haar ruimteprojecten uit, en dus …. geen toegang, geen plaatjes, en alleen vermoedens, verzinsels, speculaties.

de Grote Witte Pyramide in China

 

video over de Grote Witte Pyramide in China

 

Imposante rivieren in China

Na de Amazone en de Nijl, hebben we hier de Blauwe Rivier of Jangtsekiang, komt uit in Oost-Chinese Zee en is ruim 6.000 kilometer lang. Sinds 2003 kennen we daar de drieklovendam, waarvoor grote groepen mensen van woonplaats hebben moeten veranderen. Mogelijk slaat de benaming ‘blauwe’ op het blauw wat je ziet bij een diep waterje.
Dit in tegenstelling tot de Gele Rivier of Huanghe, ruim 5.000 kilometer lang en komt uit in de Golf van Bohai. Het Gele slaat hier op de aarde die meegevoerd wordt en daardoor een wat gelige kleur heeft.

De Chinese Muur

de Chinese Muur van China is met eigen ogen tijdens China reizen te zien

De Grote of Chinese Muur in noord China, je moet ‘m hebben gezien anders ben je niet geweest …. gaat van Sinkiang ( het land van de Oeigoeren ) in het noordwesten tot aan Bo Hai het fort de ‘Oude Drakenkop’, ruim 6.000 kilometer, en misschien laten opgravingen nog meer resten van de muur zien. Zelfs nu zou het een enorme klus zijn, laat staan toen met de toenmalige gereedschappen.

Uit de oude Feng Shui geschriften kan men afleiden dat er ooit een wisseling is geweest tussen noord en zuid in de magnetische velden, het zal u mogelijk koud laten, maar zo’n tegenstelling tussen oude cultuur en hedendaagse cultuur, zelden zo breed uitgemeten op de vierkante meter, ben je in de gelegenheid, moet je dat zelf gaan ervaren. Dan zijn China reizen goed besteed.

Hoe beleef je zoveel mogelijk China in enkele weken ?

  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

 

top pagina