Zuid-Duitsland met Beieren en het Zwarte Woud

Zuid-Duitsland met Beieren Zwarte Woud Beieren : Munchener feesten zijn vaak bierfeesten ook zonder bier best gezellig
verkeerde pagina ? met deze link klik je naar Noord-Duitsland

Behoorlijk populair, een ‘vakantie Zuid-Duitsland met Beieren Zwarte Woud’, en toch …. gaan we meestal naar de platgetreden gebieden terwijl er nog legio plekjes zijn waar je prima en betaalbaar een goeie vakantie zult hebben, regelmatig zullen we daarover publiceren, dus blijf komen !

Pagina navigatie Zuid Duitsland

 

 

onderwerp navigatie deze pagina

 

Aanbiedingen

 

vakantie Zuid-Duitsland

Wat houdt dat in, over welk Zuid-Duitsland hebben we het dan ?
Ruwweg Frankfurt, Bamberg naar Bayreuth en dan datgene dat ònder die lijn ligt. In absolute zin ? Bij vakantie aangelegenheden is niets absoluut toch? Het gaat erom dat er een kapstok is van 2 hoofdpagina’s

Freiburg im Breisgau

De universiteitsstad Freiburg ligt aan de Dreisam vlakbij het Zwarte Woud en de Zwitserse en Franse grens. Wordt wel beschouwd als de feitelijke hoofdstad van het Zwarte Woud, ligt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg in Zuid-Duitsland. Freiburg ligt in een belangrijk wijngebied gegeven ook het gunstig klimaat, heeft een oud stadscentrum, waarvan met name de Freiburger Münster ( Münster is afgeleid van monasterium ofwel klooster ) beroemd is. Ook bekend is het Augustinermuseum.

Freiburg , de naam wijst er al op, dateert van 1091 toen er op die plaats een burcht werd gebouwd , op wat nu de Schlossberg heet. Vanaf de veertiende eeuw was de Breisgau en daarmee Freiburg in het bezit van de Habsburgers. Bij het Congres van Wenen in 1815 stond Oostenrijk de Breisgau af in ruil voor gebieden die wel aan het bestaande grondgebied grensden.

Overigens, 40 km noordelijk van Freiburg ligt een immens attractiepark/pretpark namelijk Europapark, hebben we een aparte pagina voor gemaakt.

vakantie Zuid-Duitsland Hinterzarten / Freiburg

Wiesbaden in Zuid-Duitsland

Wiesbaden is de hoofdstad van de deelstaat Hessen in Zuid-Duitsland.
Rond de bronnen van Wiesbaden zoals de naam ook al aangeeft, ontwikkelde zich al vroeg een nederzetting. In de Romeinse tijd werd de plaats ommuurd, in de 19e eeuw ontwikkelde Wiesbaden zich tot een internationaal kuuroord, een geliefd woonoord voor welgestelden en renteniers.

Zwarte Woud of Schwarzwald

Met vakantie heeft u de tijd toch ? Hebben ze hier meer voor u dan u lief is : een autoroute vol » de uhrstrasse ofwel de klokkentoer. Neemt u een virtueel vierkant begrensd door Freiburg naar Donaueschingen, vandaar naar Oberndorf am Neckar naar Ettenheim, dan heeft u daarbinnen een groot aantal steden en gemeenschappen die zich nu en vroeger met (koekoek-) klokken hebben beziggehouden. Voor het verleden kunt u dan terecht in de nodige musea over klokken in bijvoorbeeld Furtwangen : Deutsches Uhrenmuseum, Schramberg : Stadtmuseum, Villingen-Schwenningen : Heimat- und Uhrenmuseum en Franziskanermuseum, Villingen en Uhrenindustriemuseum, Waldkirch : Elztalmuseum. En nog vandaag zou u Hornberg im Schwarzwald ( 45 km z.o. van Offenburg ) kunnen bezoeken met haar “Breiteste Kuckucksuhr” met een hoogte van 10,80 m en een breedte van 11,50 m, en bestaat uit totaal 21 bewegende figuren.

asperges om op te ..

U hebt trek ? Kan gebeuren, ook tijdens de vakantie. Neemt u toch gezellig de asperge-route ? Of zoals het hier heet : Badische Spargel Strasse. Onder Karlsruhe rondom Baden Baden in Zuid-Duitsland.

geneeskrachtig of heilzaam bad

In het vierkant Karlsruhe – Pforzheim, Stuttgart – Offenburg, zijn er in het noordelijke Zwartewoud langs de Schwarzwald-Bäderstraße een groot aantal baden te vinden, heilbaden, zwavelbaden en andere baden en badplaatsen. Hier in Zuid-Duitsland vindt u ook de Kloosterroute Klosterroute Nordschwarzwald.

Schwarzwald – Vogezen

In het zuiden van het Zwarte Woud kunt u de 250 km lange “Grüne Strasse – Route Verte” van Titisee-Neustadt ( rechts van Freiburg ) meepakken naar Contrexéville in de Vogezen ( Frankrijk ). Ook dat is een ‘vakantie Zuid-Duitsland‘ : groen dus.

Zwartewoud heeft méér

En zo kunnen we met routes ( dalenroute, vergezichtenroute, wijnroute etc ) nog wel even doorgaan, meestal rijden we eraan voorbij, niet doen, het Zwarte Woud in Zuid-Duitsland heeft zoveel meer te bieden.

Mannheim

Keurvorst Frederik IV legde in 1606 de eerste steen voor de Vesting Friedrichsburg. Maar goed dat het niet de Friedensburg werd genoemd, want in de loop der tijd moest de stad vier keer opnieuw na vernietiging herbouwd worden.

Bezienswaardig is het barokke kasteel uit 1720, het Zeughaus uit de 18de eeuw, de barokke Jezuïtenkerk uit de 18de eeuw en de Wasserturm (watertoren).

kwart of cirkel in Mannheim

Waar Mannheim in kwadranten is gebouwd , de zogenaamde “Quadratestadt”, zeg maar een patroon als op een schaakbord, zo is Karlsruhe in cirkel radialen van 32 sectoren neergezet. Om het verschil te ervaren, precies, zult u beide steden op uw vakantie met een bezoek moeten vereren.

Karlsruhe in de cirkel

kasteel Karlsruhe ofwel Schloss Karlsruhe gebouwd iov Markgraaf Karel ( Karl ) III Willem van Baden-Durlach, toppertje voor uw vakantie

Markgraaf Karel Willem von Baden-Durlach (1679-1738) stichtte de stad op 17 juni 1715 met het leggen van de eerste steen van het Slot Karlsruhe, is inmiddels de op twee na grootste stad in Baden-Württemberg Zuid-Duitsland en nee, niet Keizer Karel dus .

Ludwigshafen am Rhein

keurvorst Frederik IV liet de vesting “Die Rheinschanze” bouwen om de stad Mannheim te beschermen, min of meer de aanleiding voor de vestiging van Ludwigshafen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Zuid-Duitsland.
In 1808 kocht Carl Hornig uit Mannheim de vesting van de Franse bezetters en veranderde het in een rustplaats voor Franse zeelieden die dat stuk van de Rijn bevaarden. Hornig stierf in 1819 en Johann Heinrich Scharpff, de zakenman van Speyer, zette Hornigs plannen voort, die op zich het project in 1830 weer overdroeg aan zijn schoonzoon Philipp Markus Lichtenberger.

Omdat Lichtenberger dit bezit in 1843 aan Beieren verkocht en de militaire titel van de vesting werd verwijderd, beschouwt men dit jaar wel als het stichtingsjaar van Ludwigshafen. De Beierse koning Lodewijk I maakte plannen om de nederzetting tot stedelijk gebied te ontwikkelen. Op 27 december 1852 verleende koning Maximiliaan II aan Ludwigshafen am Rhein politieke vrijheid.

Het concern ( chemische industrie ) BASF heeft een positief effect gehad op de economie van Ludwigshafen, het vestigde zich in 1865 in de stad, was voorheen in Mannheim. Tegenwoordig is Ludwigshafen een van rijkste industriële steden van Zuid-Duitsland.

Bamberg

 

 

Mijn Bamberg in Zuid-Duitsland

Gabriela Villegas gaat op haar eerste vakantie Zuid-Duitsland : Bundesland Bayern, naar Bamberg, om de Bamberger Reiter, Bayerische Gondolieri en het Rauchbier te leren kennen, gaat u ook ?

Bamberg ligt aan de rivier de Regnitz vlak voor haar monding in de Main, beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland, in het noorden van de Zuid Duitse deelstaat Beieren.
In 1007 gesticht door Hendrik II, de laatste Ottoonse keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij ligt begraven in de romaanse Dom in die stad.

vakantie Zuid-Duitsland Karl May 1842 1912
Klik hier voor : méér info over Karl May en Bamberg … en boeken.

München in Beieren

lees voor München of Munchen deze pagina

Augsburg

Augsburg , gelegen aan de rivier de Lech, herbergt ongeveer 280.000 inwoners en werd gesticht in 15 v. Chr. tijdens de regering van de Romeinse keizer Augustus als garnizoensplaats genaamd Augusta Vindelicorum.
Lees verder over Augsburg en Donauwörth op deze sub pagina van Zuid-Duitsland.

Ulm

Ulm ligt aan de Donau bij de monding van de Iller in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg met 120.000 inwoners. De stad is beroemd vanwege de hoogste kerktoren ter wereld, de gotische Münster van 161 ½ m hoog, voltooid in 1890. De oudste vermelding van Ulm dateert van 854, Keizer Frederik Barbarossa verleende de stad in 1181 stadsrechten, drie jaar later werd Ulm een Vrije Rijksstad en rond 1500 kende Ulm als handelsstad haar grootste bloei. Na 1850 kwam de stad door de aanleg van de Schwäbische Eisenbahn ( spoorlijn : Stuttgart-Friedrichshafen ) opnieuw tot ontwikkeling.

 

Füssen im Allgäu

lees op deze deelpagina méér over Füssen in Beieren Allgäu

Op 50 km.afstand van Füssen vind je dan Oberammergau, bekend van het houtsnijwerk en de passiespelen, die – wanneer je toch op het juiste moment in Zuid-Duitsland zit – zou moeten meemaken.

Stuttgart

Stuttgart ligt aan de Neckar in de streek Zwaben en is vooral bekend als industriestad. De automerken Mercedes-Benz (Carl Benz / Gottlieb Daimler) en Porsche (Ferdinand Porsche) komen ervandaan en ook het elektronicabedrijf Bosch heeft er zijn bakermat, is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en hoort tot de tien grootste steden van Duitsland.

Stuttgart kreeg in de 13e eeuw stadsrechten van de markgraven van Baden, maar was in latere eeuwen vooral het centrum van het concurrerende Württemberg, dat van 1806 tot 1918 een koninkrijk was.

Heidelberg

Heidelberg aan de Neckar is duidelijk een aparte pagina waard : lees hier méér over Heidelberg aan de Neckar

Würzburg

Würzburg ligt aan de rivier de Main en telt ongeveer 140.000 inwoners. Hier stond het oorspronkelijke laboratorium van Wilhelm Röntgen, waar hij de naar hem vernoemde straling ontdekte.
lees hier méér over Würzburg aan de Main

Bayreuth

Bayreuth, in Beieren is bekend vanwege de Wagnerfestspiele die elk jaar in de zomer plaatsvinden. Uit de hele wereld komen operaliefhebbers om de voorstellingen te bekijken.
In Bayreuth is het “Markgräfliche Opernhaus”, een operagebouw dat omstreeks 1750 gebouwd werd in opdracht van Markgräfin Wilhelmine, de zuster van Frederik de Groote. De componist Wagner was niet tevreden over de akoestische kwaliteiten van het Opernhaus en besloot om er zelf een te bouwen en vanaf 1876 vonden hier de Richard Wagner Festspiele plaats. Vanzelfsprekend uitsluitend geschikt voor de échte liefhebbers, want met het ‘zicht’ zijn de stoelen namelijk niet gestoffeerd, en wordt er dus wel eens een kussentje meegenomen.

Neurenberg

Neurenberg ligt aan het riviertje de Pegnitz, is bekend geworden van de Processen van Neurenberg tegen de nazi-leiders van de Tweede Wereldoorlog, maar is vooral ook de Europese hoofdstad van speelgoed, met de jaarlijkse Nürnberger messe en het speelgoedmuseum.

Regensburg

Regensburg,de stad aan de Donau, bij de monding van de Naab en de Regen. Regensburg is een havenstad met vele scheepswerven, kwam ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog en is daarmee een van de beter bewaarde middeleeuwse steden in Duitsland.
De stad gaat terug op een Romeinse nederzetting rond 79 n.Chr., 100 jaar later werd het door Marcus Aurelius gebouwde Legionsfort Castra Regina in gebruik genomen.
Beroemde gebouwen zijn onder andere het 12e eeuwse stadhuis, de 12e eeuwse Steinerne Brücke over de Donau, de 13e eeuwse Goldene Turme en verschillende kerken. In Regensburg is ook een Benedictijner abdij gevestigd die in 739 door Bonifatius werd gesticht, een zeer bezig en bereisd man waar we elders een pagina aan gewijd hebben.

Van 1663 tot 1806 had de Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie zijn zetel in Regensburg.

Passau

De stad Passau in Beieren ligt niet ver verwijderd van de Oostenrijkse grens. In de oude binnenstad komen drie rivieren bijeen: de Donau, de Inn en de Ilz, waardoor de stad ook wel Dreiflüssestadt wordt genoemd.

Toegegeven, voor de wintersport kijken de meeste mensen de kant op van de Oostenrijkse hellingen en pistes. Vergis u niet : Passau biedt zeker wel wintersport.

Monumentale monumenten (Dom), smalle steegjes (Gasse) en slenteren over de oevers en boulevards zijn een heerlijke vakantie-besteding in Zuid-Duitsland. Passau, dat is bijvoorbeeld de Stephansdom, Rathaus, Schaiblingsturm, Residenzplatz, Kloster Mariahilf en in de video een heel korte blik op de Nederlands/Limburgse Andre Rieu en zijn orkest, tijdens een optreden in Passau, ook op een vakantie Zuid-Duitsland ?

Passau – groot gegroeid dankzij zouthandel met Bohemen…

Passau 3 stromen stad

Bezienswaardig zijn, de Kathedraal deels in barokstijl van 15de eeuw, het oude paleis van 1680 en het nieuwe paleis uit de jaren 1712-1730, het Raadhuis uit de 14de eeuw en twee burchten, namelijk Oberhaus (13de eeuw) en Niederhaus uit de 14de eeuw.

Vakantie Zuid-Duitsland suggesties

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Was ich noch zu sagen hätte

 

Zugspitze Eibsee-Panorama im Höllental-Klettersteig

De Zugspitze, slot van het alfabet met de ‘Z’, is een berg die je niet moet missen. Bij voorkeur bestijgen, maar laat in het midden hoe en hoe hoog. Persoonlijk ligt voor mij de limit bij die plek waar je kunt rusten en je kunt laven aan datgene wat de mens in Zuid-Duitsland sterkt.
😉

Heb het nog niet over de Zugspitz bij Garmisch-Partenkichen gehad met de Zugspitze Höllentalklamm, niet over Garmisch zelf, de ski-omgeving, Oberammergau met de beschilderde panden, de Chiemsee, voor vandaag sluiten we af met het Eibsee–Panorama im Höllental-Klettersteig: op vakantie Zuid-Duitsland komt u tijd tekort, zeker weten!

Van het platte Oost-Friesland tot de bergen van Beieren: Duitsland is een puik vakantieland, waar een ‘vakantie Zuid-Duitsland‘ zich onderscheid is het karakter van Midden Europa wat je overal in terugziet. Veel plezier ! En vergeet niet je ervaringen te delen als commentaar.

 

top pagina