Tunesie + Monastir, Djerba, Kerkenna allemaal absoluut te bezoeken als vakantie doel
Tunesië vakantie, met Monastir, Djerba, Cap Bon en de Kerkenna eilanden. Waarom : van oudsher is het grote achterland van Tunesie gewoon woestijn. Werd bevolkt door Arabieren, verdeeld in een massa afzonderlijke stammen. En die dan ook nog eens geen langdurige vaste woonstek hanteerden, gebruikelijk bij nomaden.
Eeuwen zo geweest. Hoe anders, wanneer een strategisch belangrijke kustplek gevonden kan worden. Met aan de overkant Italië ( met iets van 180 km ben je er wel ). En aan de zandstranden van Tunesie : Carthago in de contreien van de huidige stad Tunis. Tunesie vakantie is een volwassen vakantie.
Tunesische gastvrijheid en wat eten we daar
Tunesie ligt aan de Middellandse Zee, net niet te heet, net wel lekker zonnen, veel strand en zee. Een beetje gepeperd eten, daar houden ze wel van. Historisch, omdat er velen destijds vanuit Spanje – Grenada teruggekeerd zijn, tezamen met de pepers. En dan nemen ze van die grote groene pepers en die kun je met vlees vullen. Felfel heten die pepers daar. Hoewel ze aan de kust, zoals bij de stad Bizerte, er in plaats van vlees, vis in doen. Ontvellen en frituren, zijn vele recepten van: gepeperd Tunesië.
Oh ja, gehaktballetjes. , eh, nee, ik schrijf het verkeerd : “ojja”! Dat is een gerecht, wat je in de regio Tunis nog wel vaak zult tegenkomen . Tomaten , pepers, eieren en meer vlees, met kruiden. En natuurlijk gehakte bladpeterselie, gedroogde munt, karwei. Proef Tunesië ook wanneer je met vakantie bent.
Tunesische tajine
De Tunesische tajine is anders dan die van de andere Middellandse zee landen. Hier moet u niet vreemd opkijken, wanneer er iets uit komt wat wij een “quiche” zouden noemen. Maar dan de tajine als kroon. Voor het beeld : denk even aan onze kerstkrans. Een rond gebak of de aloude toverpan. Waarmee je een pracht van een ronde cake kan/kon maken. Nou precies dàt, maar dan anders, is de kroon van Tajine. Geeft weer massa’s aan nieuwe kook- en eet mogelijkheden met dank aan Tunesië.
Tunesische Arabische gastvrijheid
Al in oude geschriften wordt al geroemd over de Tunesische Arabische gastvrijheid. En hoe kun je dat ( kan bij ons natuurlijk ook ) duidelijk maken ? Biedt iets lekkers aan om samen te eten ( en vroeger : het zout te delen ). De oase-stad Tozeur , daar bieden ze de lokale specialiteit “Barkoukech” aan. Dat is een pasta met toegevoegd vlees en dat kan heel goed sardine zijn, maar ook octopus en kip.
Monastir en couscous
Couscous, daar hebben volksstammen het over, wilde het overslaan. Maar toch, vergeet nièt de couscous van Monastir. Toegevoegd “cherkaw” ofwel een soort zilvervisje. En volgens de legende komt deze vis zich alleen bij Monastir presenteren, om gegeten te worden. Een visje, vergelijkbaar met de sprotjes. Met pompoen en aardappelen alweer een lekker en vooral kleurig maal. Onthou Monastir !
Desserts en snoepen in Tunesië
Er is niets mis met de desserts en snoepen, de lekkernijen in Tunesië. Doet geheel niet onder voor Grieken, Turken, Fransen, en noem maar op. Heet anders, ziet er soms anders uit, maar laat je verrassen.
- Baklava van de Bey, die naam Baklava lijkt op de Turkse versie en de Turkse bezetting van destijds. Is hier niet van toepassing, de Tunesiërs hebben een geheel eigen Baklava. En maken van natuurlijke kleurstoffen een fraai en smakelijk eetfestijn.
- Bouzadrank met pistachenootjes in een coupe.
- Chebbak el janna koekjes, eventueel even dompelen in honing, tezamen met een goed glas thee eet je je vingers erbij op.
- Kâber ellouz ofwel balletje of bolletje van amandel, vooral gebruikt voor evenementen als bruiloften en partijen. Maar is natuurlijk nooit verboden als verboden vruchten. Is gesuikerd amandelmeel met kleurstof versierd. En hoewel ook Tunesië het gemak van rietsuiker kent, had men al suiker in voorraad vanuit de dadelpalm.
En dan heb je nog niets van het land gezien, dus ……Tunesië vakantie ! ….. doen .
De oudheid en vakantie bestemmingen
grenzen van Tunesië
Tunesië grenst aan Algerije en Libië en aan de Middellandse Zee. Het land hoort tot ‘de Maghreb landen’ met hoofdstad Tunis. Tunis ligt in het noorden van het land met een “medina” ( medina = oude stad ). Een medina die nog een traditionele sfeer ademt, al doet Tunis voor een deel westers aan.
Populaire vakantiebestemmingen zijn het eiland Djerba, de kustplaatsen Sousse, Hammamet en Port El Kantaoui.
Archeologie
Archeologische van belang : Carthago dicht bij Tunis en El-Djem voorzien van amfitheater.
Bossen, stranden, zee en oase
Het landschap enerzijds woestijn in de Sahara tot bossen in het noorden op het schiereiland Cap Bon. Terwijl de kust bij onder meer Sousse zeer mooie stranden heeft. Minder bekend zijn de Kerkenna Eilanden, voor de kust van Sfax.
Belangrijke oases in Tunesië zijn Tozeur en Douz maar ook het Sjott el-Djerid. Sidi Bou Said schilderachtig, niet ver van de hoofdstad Tunis.
Kairouan ooit hoofdstad van Tunesië
Aan de naam Kairouan valt al direkt de aanleiding af te leiden : karavaan rustplaats.
Kairouan is rond 670 gesticht door de Arabische Omajjaden onder leiding van generaal Sidi Uqba ibn Nafi maar werd in 1056 vernietigd door andere Arabische stammen. De stad heeft de toenmalige glorie niet meer terug kunnen pakken en bleef in de schaduw van Tunis.
De stad Kairouan is een heilige stad voor veel moslims, en wordt door soennieten binnen de Islam als de vierde heilige stad beschouwd, na Mekka, Medina en Jeruzalem.
Uiteraard zijn er daarom ook vele moskeeën.
De souk ( ofwel de markt) van Kairouan moet zeker bezocht worden. Goederen die hier verkocht worden zijn bijvoorbeeld tapijten en lederwaren. En vergis je niet, de stad omvat toch wel ( nooit helemaal zeker ) een 160.000 inwoners. Ligt iets van 160 kilometer zuidelijk van Tunis.
Havensteden van Tunesië
Over Sfax gesproken : havenstad net als Mahdia en Kélibia. De havensteden van Tunesië, daar halen ze jaarlijk de sardines wel binnen. Worden ingelegd. En gegeten natuurlijk, tezamen met een veelheid en vooral kleurige groenten en kruiden.
En wilt u een keertje gewoon haring eten, maar dan in de Tunesische stijl ? Heet “Renga”.
Nog zo een die we in Nederland ook graag eten : de komkommer, heet in Tunesië : “zoon van de maan = wild el gambra”.
Sousse of Soussa of Susah of Hadrumetum
Helemaal niet bijzonder voor dáár, die namen als ‘Sousse of Soussa of Susah of Hadrumetum’ voor één plaats. Maar door de eeuwen heen kregen de plaatsen in Tunesië andere namen. Ook als gevolg van elkaar opvolgende heersers maar ook als gevolg van verhuizende nomaden. Vergeet ook niet, dat het bij Arabieren gebruikelijk is om meerdere namen te hanteren met elk weer een andere – vaak vleiende – betekenis.
In de 11e eeuw v.Chr. werd de stad door de Feniciërs | Phoeniciers gesticht, en kreeg het de naam Hadrumetum. Waren dus ook andere namen in gebruik zoals Hunerikopolis en Justinianopolis. Bij de grote Arabische veroveringen van de 7e eeuw n.Chr. kreeg de stad de naam Soussa. Ligt ongeveer 140 kilometer zuidelijk van Tunis.
Toeristische trekkers zijn Hammam Sousse en Port El Kantaoui met langs de kust veel hotels en mooie stranden.
Hammamet of al-Hammamat) in het oosten van Tunesië
Aan de noordkant van de Golf van Hammamet ligt één van de populairste toeristische bestemmingen. Hammamet ligt ongeveer midden tussen Tunis (64 km) en Sousse (84 km).
havenplaats in Tunesië : el Kantaoui » Port El Kantaoui
Port El Kantaoui ligt net ten noorden van Sousse naast de haven met een toeristisch karakter van vele kilometers.
Sidi Bou Said en de Soefi in Tunesië
Namen zijn in Tunesië en omgeving vaak samenstellingen van afstamming, zoon van …. weer de zoon van …. en die weer de zoon van.
En denk bij “Sidi” aan onze eigen oude betekenis van meneer » ‘mijnheer’ of ‘mijn heer’. Waarbij je het deel ‘heer’ net iets méér waarde toekent dan aan jezelf. Als beleefdheid dus.
Sidi Bou Said is genoemd naar een hier wonende, maar oorspronkelijk Marokkaans islamitische heilige. Diens volledige naam is Abou Said ibn Chalef ibn Yahia Ettamini al Baji.
Daarbij geldt dus het woord ‘ibn’ als ‘zoon van’. Naast Abou of Abu als ‘vader’.
Hij was een soefi geleerde, die hier domicilie heeft gekozen na terugkeer van de bedevaart (hadj) naar Mekka.
In juli vindt er jaarlijks een feest plaats in Sidi Bou Said waarbij hij geëerd wordt.
Sidi Bou Said ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van Tunis, pittoreske plaats , opvallende architectuur : huizen zijn blauw en wit geschilderd. Zeker in trek bij kunstenaars, met een kunstgalerij in de stad, en toeristen ( vaak wel ) met geld.
Tunesië » Tunis en in Arabisch: Toenoes of Toenis
Het oude Carthago en nu Tunis in Tunesië is wereldberoemd, en vroeger was het functioneel. De cultuur ervan ervaren is je vakantie vullen met interessante aspecten die het verblijf kleuren, er smaak aan geven.
Zoals veel hedendaagse Arabische steden heeft Tunis, in het uiterste noorden van het land, aan de Middellandse Zee en aan het Tunis Meer, zowel een deel dat heel westers aandoet, als een oude stad. Het Bardo museum, met een aantal wereldberoemde Romeinse mozaïeken in Tunis, is daar een goed voorbeeld van.
Tunis heeft wel een internationaal vliegveld en vanuit de haven zijn er bootverbindingen naar Trapani op Sicilië, Italië.
schiereiland Djerba of Jarbah
De hoofdstad van het (schier-)eiland Djerba is Houmt Souk, noordelijke deel aan zee. Ligt ter hoogte van de Golf van Gabès in de Middellandse Zee. De Tunesische middellandse zeekust is je reinste wellness.
Djerba heeft een mild klimaat met veel zon, mooie natuur, veel palmbomen en mooie lange stranden zoals het Djerba-strand en het Seguia-strand met veel hotels.
En een internationaal vliegveld op het eiland.
Veel van de Tunesische tradities zijn op het eiland goed bewaard gebleven, mogelijk wel met een toeristisch karakter. Tenslotte verkoop je wat je waard bent.
Overblijfselen van diverse Romeinse bouwwerken zijn op het eiland te vinden, zoals de Romeinse weg bij El-Kantara.
Kaap of Cap Bon
Niks woestijn : bossen en boomgaarden in Tunesië, Cap Bon is Frans, je waant je in Frankrijk, maar het is Tunesië. Het schiereiland Cap Bon is rijk aan bos, boomgaard en wijngaarden , voorstelbaar met dit maritiem klimaat in de Middellandse Zee.
De Kerkenna-eilanden
De zeven Kerkenna eilanden van Tunesië in de Golf van Gabes liggen voor de kust bij de stad Sfax. Twee, het westelijke Gharbi en het Chergui eiland, zijn bewoond.
Andere eilanden zijn Chermadia,Gremdi, Rakkadia, Roumedia en Sifnou.
-
Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen
Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses. -
D-reizen Vakanties of Prijsvrij
Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart. -
Trivago
» Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
-
Vakantie Discounter
» bij voorbeeld : .
Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
Vermeldenswaard is het Sahara National Park Jebil met ontzagwekkende zandduinen en rotsformaties, Chott el Djerid, het zoutmeer van Tunesie, last but not least de grotwoningen van Matmata aan de rand van de Sahara. Met een excursie te bezoeken.
Tunesië vakantie, zon, zee, strand en vooral ook de Tunesische Tajine uitproberen ! Raadpleeg de grotere reisoperators / overheid voor de actuele omstandigheden rond de reisbestemming.