Fez Marokko vakantie Tips met Kalief Haroen ar Rashid

Kalief Haroen ar Rashid = de Rechtvaardige, aan hem worden ook de sprookjes van duizend-en-één-nacht toegeschreven

 Fez ….  Marokko vakantie, hoezo, Morgenland – Avondland, wat is eigenlijk Marokko ? We roemen wel eens over ons oude Romeinse Rijk, imperium van Napoleon, maar de Arabieren kunnen er ook wat van, naast de Turken. Laten we eens iets terugkijken en daarna weer vooruit, naar zonnige oorden.

 

Marokko pagina overzicht

Fez Marokko vakantie Tips met Haroen ar Rashid = DEZE PAGINA

over Marrakech

Overzichtpagina over de Arabische volken en hun leefomgeving en uw vakantieregio.

 

Bij Arabieren in Marokko op bezoek

Eeuwenlang kennen we al Arabieren, leven in Arabië, prima maar voor de rest weten we nauwelijks over wie het gaat. Mensen van Arabische afkomst. Ze spreken een Arabische taal, ok, zijn er ook veel van. Globaal de noordkust van Afrika en bij Egypte / Saoedi Arabie de hoek om richting noord, noord noordoost, eigenlijk overal waar nomadische Arabische stammen geen vaste woon of verblijfplaats hàdden, ook rekbaar. In ieder geval met een rijk verleden, zeker een rijke verhalen schat.

Maar zo rond het jaar 0 in onze gewone jaartelling komen we Adnan tegen, wiens stamboom – zo wordt verhaald – terug gaat via Ismael de zoon van Abraham en verder. Nu moeten we steeds bedenken dat het een oude gewoonte is bij Arabieren om sowieso al te praten over ‘de zoon van ….. die weer de zoon was van … en die was weer… etc., immers, dat gaf een belangrijkheid aan.

Wat ook belangrijk was en is, zijn namen, hoe meer hoe beter, immers van Salomo wordt gezegd dat hij 1000 namen had, met als gevolg dat niemand meer weet welke de echte was in de geschiedschrijving. Betrekkelijk feitje dus.

de bibliotheek in Fez te Marokko, lijkt qua ontwerp wel een beetje op het Egyptische Deir el Bahri

Omajjaden zijn ook Arabieren

Vanaf Adnan komen we bij de Omajjaden, stammen in en rond de stad Mekka in wat we nu zouden noemen : Saudi Arabië. Ze zijn daar vooral de beheerders van het heiligdom, de Zwarte Steen ook wel de Ka’aba. Ze vervulden hun machtige positie zo rond de 7e tot en met de 8e eeuw, naderhand met invloed vanaf half Spanje tot en met Iran en de latere Omajjaden hoofdstad : Damascus, in wat we nu Syrie noemen. Een stam, een volk met grote invloed op de geschiedenis.
de nieuwe stad van Fez ofwel Ville Novelle of Nouvelle invloed van de Fransen in Marokko

Abbassiden, ook Arabieren maar dan van even verderop.

Het verhaal wil dat de Omajjaden een nogal luxe leven hebben geleid, maar ook dat er nogal onderscheid werd gemaakt tussen Arabieren en niet – Arabieren, maar met het gevolg dat er opstand is ontstaan onder leiding van ene Abbas, afstammeling van Mohammed de Profeet. En daarmee ging de heerschappij in de regio, over op de Abbassiden en voor een langere duur namelijk tot en met de 13 eeuw, met als hoofdstad Bagdad in wat we nu kennen als Irak.

Overigens ten noorden daarvan komen we dan nog het Oost-Romeinse Rijk tegen, ook wel het Byzantijnse imperium, ook islamitisch, maar naderhand vooral Turkse stammen uit verre Oostelijke streken. Het Ottomaanse rijk onder aanvoering van destijds Osman Bey vanuit Constantinopel/Istanboel leren we kennen tussen de 15e en de 20e  eeuw.

Haroen ar Rashid, telg van de Abbassiden

Haroen ar Rashid of vrij vertaald : Haroen de Rechtvaardige, kennen we vooral uit de verhalen als een wijs en verstandig heerser, maar ook van de ‘duizend en een nacht’ sprookjes, waar hij zelf mede in acteerde.

Het was deze Haroen ar Rashid die ons naar Marokko voert in die zin, dat de latere koning Idris I rond het jaar 789 op de vlucht was voor Haroen en terecht kwam in Marokko, om precies te zijn : Fez en erg veel verder westelijk kun je ook niet….  Hij ‘nestelde’ zich in de Wadi Fez bij de rivier Sebou, stichtte een nederzetting die in de loop der tijd uitgroeide tot de stad FEZ. En ook hij was geen ‘lievertje’, want verjoeg de lokale Berber-stammen.

Fes of Fez : even een live indruk van wat u hier te zien krijgt

 

Fes of Fez

 

Karaouine Moskee in Fez


Wat dan vooral in Fez ontstaat is een toonbeeld van religie èn kennis / wetenschap, de Karaouine Moskee met inbegrepen een universiteit, op een grondgebied van eventjes 3 hectare. Ook de Arabieren die in Spanje verbleven maar verdreven werden terug naar Marokko, konden hun kennis kwijt in deze universiteit. En die kennis stond op hoog peil. Alleen niet-moslims mogen het complex niet binnen, helaas.

De berbers in Marokko

De Berbers waren door koning Idris I verdreven, ze zijn toch weer teruggekomen en onder hen bereikte Fez een grote bloei zo rond de 14e eeuw. We praten dan over de dynastie van de Meriniden, en dankzij hen kwam er een nieuw deel aan Fez : een nieuwe wijk in Arabisch-Moorse stijl.

Frankrijk en Fez in Marokko

Niet alleen de Spanjaarden hebben ‘iets’ met Marokko, ook de Fransen zijn wezen kijken, zal iets meer zijn geweest dan kijken, het is hun invloed dat er een geheel andere wijk is ontstaan in Fez, het ‘Ville Nouvelle’ = Nieuwe stad, waar ook nu gezellige terrasjes te vinden zijn, maar ook de meeste westers getinte hotels.
fez in marokko en met knusse vakantie-terrasjes

De Alaoui-dynastie van Marokko

De huidige Marokkaanse koning Mohammed VI, zoon van Hassan II, komt uit de clan van de Alaoui en die zijn al aan de macht in Marokko sedert de 17e eeuw, naar eigen zeggen eveneens afstammend van de profeet Mohammed.

Avondland = Marokko = Morgenland ?

De Fenicische naam Ereb wordt wel met ‘Europa’ vereenzelvigd omdat dat in het westen ligt, meer waarschijnlijk dat men die naam gaf aan de Poorten van Hercules, dus de Rots van Gibraltar en het Atlasgebergte. Immers, de Feniciers handelden al met Tunesie en Marokko, hadden er hun handelsvestigingen.

Azie daarentegen staat bekend als het Morgenland, daar waar ‘s-ochtends de zon opkomt. Maar stel nu eens, dat ooit – er zijn geschriften van – oost west was en west oost , dan staat onze wereld nu op z’n kop. Kijk naar de planeet Venus, is èn Morgenster èn Avondster. En zeker Marokko aan het uiteinde van Maghreb of wordt het weer Majrek , Avondland Morgenland ….. Dan zijn we onze richting kwijt. En dat was en is nu precies wat De Zwarte Steen , de Ka’aba in Mekka mede ten doel heeft : ‘richting geven’ en bidden de Moslims richting Mekka, en meer.

De oude kennis van geleerden destijds in Zuid Spanje, zou nu in Fez in Marokko kunnen zijn. We weten het niet. Het zal u een zorg zijn. Wanneer uw vakantie in Marokko maar tot de categorie “uitmuntend’ behoort, toch ? Voorzien van zon, zee en massa’s cultuur. En niet te duur.

 1. Djoser Reizen

  Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
 2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

kaart van Marokko / plattegrond van Marokko :

top pagina