Brabant is eigenlijk Nederlands èn Belgisch deel, dus noemen we het Noord-Brabant en dus met Anna en Valentijn perfect vakantie land

de Schnitzel Van Drunen staat net als Guus Meeuwis voor Groots in Brabant

Brabant Vakantie gaat over de Mannekes en de Annekes van Molenschot. de molen van Made, de Biesbosch, het Prinsenbos, het Anna bos en de wizard van Oss. Nog meer redenen nodig voor een vakantie Brabant ? Valentijn misschien….
Pagina navigatie provincie Brabant

Noord-Brabant

Noord-Brabant in het zuiden van Nederland grenst aan Limburg, Gelderland, Zuid-Holland , Zeeland en aan de Belgische provincies Antwerpen en Limburg. Ideaal voor vakantie.

Tot aan de 17e eeuw was een groot deel van het gebied dat nu de provincie Noord-Brabant vormt, deel van het Hertogdom ‘Brabant’, waarvan het grootste stuk in België ligt.

Na de ondertekening van de Unie van Utrecht in 1579, werd Brabant onderwerp van gevecht tussen de protestante Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden en het katholieke Spanje dat de Zuidelijke Nederlanden bezette.

Geboorte van Noord-Brabant

Met de Vrede van Westfalen ging het noordelijke deel van Brabant deel uit maken van Nederland. En daarmee is dus de naam Noord-Brabant beter dan enkel Brabant, al snapt elkeen waar het over gaat. Is dus in feite ook de naam ‘Noordbrabant’ aan elkaar geschreven niet helemaal correct. Het woord vakantie wèl.

Méér lezen op een afzonderlijke pagina over Brussel, hoofdstad van het Belgisch Brabant, inderdaad, niet meer Zuid-Brabant ! Waarom Nederland dan nog vast houdt aan Noord-Brabant en niet óók kiest voor enkel Brabant ?

Waar kennen we Noord-Brabant nog meer van

Waar kennen we Noord-Brabant nog meer van : textiel geproduceerd in Tilburg en Helmond, Eindhoven groeide uit dankzij Philips en DAF, Breda en ‘s-Hertogenbosch stonden bekend als garnizoenssteden, rond Oss ontstond een vleesverwerkende industrie waar ook de bekende concerns als Akzo Nobel Pharma en Unilever middels bijvoorbeeld Van den Bergh en Jurgens , van Zwanenberg ( Zwan / Unox ) hun oorsprong hebben gehad. Feitelijk stond Oss aan de wieg van de anticonceptiepil.

Nog steeds is de veehouderij en pluimvee houderij in Brabant een belangrijk economisch gegeven, vlees dus. En de pastoor van destijds, wijzend op een nog leeg trouwboekje, dus zonder kinderen ? Gaat niet altijd meer “de weg van alle vlees”.

de Brabantse blijmoedigheid, vermogen tot Carnaval

de Brabantse blijmoedigheid, vermogen tot Carnaval, dat moet – samen met de Limburgers – toch specifiek toebehoren aan Brabanders en Limburgers. Van boven de rivieren is de kunst van Carnaval een bijzonderheid. Die bourgondische instelling, kan een mens jaloers op blijven. Dus, op zoek naar een blijmoedige vakantie, enige oplossing, naar het zuiden van Nederland afdalen, Brabant en Limburg.

andere industrie in Brabant

Naast de vleesverwerkende industrie in Brabant vinden we nog landbouw ( graan en suikerbieten ), industrie en dienstverlening. Van groot belang is geweest de opkomst van de schoen- industrie en diens bijna ondergang, al lijkt deze ook nu weer sterk in opkomst te zijn.

Immers wat te denken van een onzer grootheden Van Bommel schoenen van 1699 tot en met nu ! En niet te vergeten onze meester-ontwerper Jan Jansen, al is die in Amsterdam (Rokin 42) gevestigd en in Antwerpen, heeft een stukje van zijn opleiding in Waalwijk genoten. Maar , iets om trots op te zijn. Wereld – schoenen.

landschap en vakantie toerisme van Brabant

Landschap en vakantie toerisme van Brabant : evenals het grootste deel van Nederland is Noord-Brabant relatief vlak en bestaat uit zandgebieden, doorsneden door beekdalen, aan de noordkant ( Maas en Biesbosch )de rivierkleigebieden van de grote rivieren en in het noordwesten restanten van het vroegere Hollandveen. De grote hoeveelheden heidevelden en stuifzanden uit het verleden zijn grotendeels of verdwenen of bebost, maar enkele zijn bewaard gebleven, zie verderop.

grote natuurgebieden in Brabant

Grote natuurgebieden in Brabant zijn :

 • de Loonse en Drunense Duinen bevatten het grootste stuifzandgebied van Europa, natuurlijk tussen Loon op Zand en Drunen, vanaf Den Bosch via Vlijmen en Drunen te bereiken om even een grotere plaats te noemen voor de richtingbepaling van vakantie.
 • de Groote Peel op de grens van Noord-Brabant en Limburg met het grootste hoogveengebied van Nederland.
 • de Biesbosch op de grens van Noord-Brabant en Zuid Holland in 1421 ontstaan uit de St.Elisabethsvloed, een vloed van grote omvang, overigens dat soort waterrampen is in Nederland vaker voorgekomen, niet ver daar vandaan bij de monding van de Schelde en in het verlengde van Zeeuws Vlaanderen is nog het “Verdronken Land van Saeftinge” te vinden. Bezoekwaardig in je vakantie.
 • de Zoom – Kalmthoutse Heide tussen Ossendrecht en Kalmthout, deels Nederlands en deels Belgisch

 

Noord-brabant is ook Valentijn

Noord-brabant is ook Valentijn. Hoezo ? Kijk dan maar even op deze pagina waar we het hebben over Valentijn van Loveren.


Vakantie aanbiedingen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

 

Vakantie Noord-Brabant gaat over de Mannekes en de Annekes van Molenschot, de molen van Made, maar ook de Biesbosch, het Prinsenbos, het Annabos en de Ulvenhoutse bossen en de wizard of het wonder van de rookworsten van Oss.

 


 

top pagina