vakantie tips en entertainment

reisbestemmingen » méér vakantie voor je geld

header italie rome

Italie van Lombardije Toscane en Umbrie

Italiaanse Beeldhouwkunst, daar hebben ze in Italie veel van, om van te genieten tijdens de vakantie

Italie inklusief Sardinie en Sicilie, een cultuur van noord tot zuid, strand zon en zee, gastvrije Italianen, heb je nog meer nodig voor je Italie Vakantie ? OK, leuke aanbiedingen. Kijk bijvoorbeeld naar de aanbiedingen bij de aanbieders.
Pagina navigatie ItaliË
onderwerp navigatie deze pagina

Italie Charme Aanbiedingen

Noord Italie vakantie

Waar bergen zijn, zijn vaak bergpassen : ze zijn er, en veel. Sommige zijn belangrijk voor het doorgaande verkeer zoals de passen Colle di Monginevro en de Colle del Moncenisio. Andere zijn moeilijk begaanbaar. De autoweg A32 duikt bij Bardonecchia een tunnel in en biedt zo een alternatief voor de mensen die wat minder autovaardig zijn.
Befaamde streken zijn er ook zoals :

 • Piemonte met hoofdstad Turijn
 • Lombardije met hoofdstad Milaan
 • Veneto met hoofdstad Venetië
 • Toscane met hoofdstad Florence
 • Umbrië met hoofdstad Perugia

En daaromheen de wat minder bekende en soms kleinere regio’s die elk ook het bezoeken zeker waard zijn!

Westelijk in Noord Italie : Turijn

Deze provincie heeft een eigen pagina gekregen : deze.

Tussen Verona en Brescia het bij velen bekende Lago di Garda ( Gardameer ), noordelijk van Milaan het Lago di Como ( Como meer natuurlijk wegens de stad Como aan de zuidkant ) en iets links daarvan – tenminste met de kaart noord-zuid voor ogen – het Lago Maggiore.

meren in noord italie : Garda Como Maggiore, mooi voor uw vakantie
Zie bijvoorbeeld over het Lago Maggiore Isolino deze pagina.

De provincie Milaan (Milano)

Een van de elf provincies in de Italiaanse regio Lombardije, met als hoofdstad Milaan, en telt ongeveer 3,7 miljoen inwoners ,na de provincie Napels de dichtstbevolkte provincie van Italië. Het gebied rond de tweede stad Monza zal overigens in 2007 afgescheiden worden en als provincie Monza-Brianza zelfstandig als provincie funktioneren net als de provincie Lodi,ten zuiden van Milaan. Westelijk van de stad Milaan loopt de provincie door tot aan de rivier de Ticino, in het oosten is de Adda de grens met de provincie Bergamo. Verder zijn nog van betekenis de plaatsen Seregno, Rho en Abbiategrasso.

Lombardije als regio

Lombardije staat bekend gegeven de grote meren, grote steden en vooral rijk. De bevolking hier telt 1/6 van het totaal van Italië, terwijl deze streek eventjes zorgt voor 20% van het nationaal product. Het Lago Maggiore, Lago di Como en het Gardameer staan garant voor aantallen toeristen.

lees hier méér over Milaan (stad Milano)

Calimero

San Calimero in Milaan, een kleine en een grote reden om Milaan als vakantiedoel te kiezen

De basiliek San Calimero in Milaan is gewijd aan de “vescovo” = bisschop van die naam. Maar ….. Calimero is ook een tekenfilm – figuur ; immers een klein zwart kuiken in een gezin met verder , natuur- lijk gele kuikens. Met een scherf van de eierschaal als petje. Deze Calimero werd in 1963 voor het eerst getekend door Toni Pagot, geïnspireerd door de kerk waar hij getrouwd was. De bekende uitspraak voortdurend van Calimero : “Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk, o nee”. De Milanese Calimero.


Verona

Hoofdstad van de gelijknamige provincie Verona in de regio Veneto. De stad ligt ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en ten westnoordwesten van Padua , telt een kleine 300.000 inwoners en ligt gunstig ten opzichte van Centraal-Europa, aan de Brenner weg.

De stad wordt doorkruist door de rivier De Adige, reden waarom er veel fraaie bruggen te bwonderen zijn: Ponte Catena, Ponte Risorgimento, Ponte Scaligero, Ponte Vittoria, Ponte Garibaldi, Ponte Nuovo, Ponte Navi en de Ponte Aleardi. Het Gardameer ligt op ongeveer 30 kilometer afstand.

Shakespeare’s Romeo en Julia zou zich af hebben gespeeld in Verona. Het personage van Julia schijnt gebaseerd te zijn op een echte vrouw, die in Verona heeft gewoond. In Verona kan dan ook het huis van Julia bezichtigd worden.

Het Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw na Christus, de Arena, is het op twee na grootste amfitheater in de wereld; alleen het Colosseum in Rome en het amfitheater in Capua zijn groter. Maar het heeft een uitstekende akoestiek, per ongeluk ontdekt in 1913 toen een operazanger wilde oefenen op zijn rol als Radames in Aïda. Sindsdien wordt elk jaar in de zomer het Operafestival Verona gehouden, waarbij de Arena plaats biedt aan rond 20.000 toeschouwers, het merendeel dient zich te settelen op de originele stenen zittingen
.


Triëst Italiaans: Trieste en Sloveens: Trst

Ten oosten van Venetië, aan de grens met Slovenië, het heeft 200.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie alsmede de regio Friuli-Venezia Giulia, Duits: Friaul-Julisch Venetien, in de 1e eeuw na Christus onder keizer Vespasianus gesticht als een Romeinse colonia met de naam Tergeste.

In 1719 werd de stad een vrijhaven en vrijwel de enige grote haven van Oostenrijk, immers grenst zelf niet aan het grote water. Ten gevolge hiervan kwam Triëst tot bloei en werd de stad in 1867 de hoofdstad van de Adriatische kustregio.
De ambtelijke taal was het Duits, maar de bevolking sprak Italiaans, Sloveens en tot aan het eind van de 18e eeuw ook Friulaans, de regionale taal.

Venetië of Venezia

lees hier méér over Venetië, de gondels de winkels en de Romantiek


[masterslider alias=”ms-4″]

Genua ( Genova )

Ten zuidwesten van Milaan en ten oosten van Savona, aan de Ligurische Zee, de hoofdstad van de regio Liguriëen telt circa 700.000 inwoners.
Genua Piazza de Ferrari (Plein van de smid...) Genua was al tijdens het Romeinse Rijk een belangrijke vlootbasis, totdat de kooplieden en burgerij in de elfde eeuw van Genua een stadsrepubliek wisten te maken en Genua een grote macht en rijkdom wist te bereiken.
Het bezat Ligurië, het zuiden van Piëmont en talrijke gebieden overzee, waaronder Corsica, Elba en delen van Sardinië , kolonies in de Levant, aan de Zwarte Zee, op Cyprus en in Noord-Afrika. Tussen 1257 en 1381 vocht Genua talrijke oorlogen uit met de concurrerende zeemogendheid Venetië.
De opkomst van het Turkse Rijk in de vijftiende eeuw betekende het verlies van de oostelijke gebieden. Het door interne twisten verdeeldee Genua kwam vervolgens afwisselend in handen van Frankrijk en Milaan, in 1797 door Napoleon Bonaparte veroverd en omgevormd tot de Ligurische Republiek. In 1804 werd de Republiek Genua hersteld maar het Congres van Wenen verenigde Genua in 1815 met het Koninkrijk Sardinië, dat in 1860 opging in het moderne Italië.

De beroemdste Genuees was zonder twijfel de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus, hoewel over diens afkomst discussie is.

Umbrië of Umbrie het groene hart van Italië

Umbrië of Umbrie het groene hart van Italië, zomers droog en zonnig.
Umbrië grenst in het westen aan Toscane, in het oosten aan de Marche en de Apennijnen en in het zuiden aan Lazio.
Een omgeving om bij weg te dromen onder het genot van verrukkelijke wijnen en andere smakelijkheden.
Of even “weg zwijmelen” bij de gedachte aan je Valentijn 😉 ?

Zo tussen Firenze en Roma in, zien we nog:

Terni in de Midden-Italiaanse regio Umbrië

Voor heel veel mensen toch wel belangrijk, al realiseert men zich zelden, zodra het over vakantie gaat, waarom deze plaats nu van belang is : Valentijn was hier in de 3e eeuw na het begin van de jaartelling bisschop ! Voor wie dat vergeten was, kijk dan even voor het verhaal op de onze Valentijn pagina. Maar ook om andere redenen is het best een regio, om ook in de vakantie te bezoeken.

La Spezia

La Spezia ligt aan de Golf van La Spezia, ten zuidoosten van Genua, tussen Genua en Pisa. Het is een belanrijke havenstad, ook militair gelegen aan de Tyrreense Zee. Het militair aspekt blijkt ook uit de vestiging van OTO Melara. De stad telt nagenoeg 100.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.
De stad is uitzonderlijk in Italië doordat het een zeer moderne stad is, bijna alle gebouwen dateren van 1920 of later.

We zakken de Italiaanse laars in op de Italie vakantie :

Pisa

Pisa ligt nabij de mond van de rivier de Arno in de regio Toscane, is tevens hoofdstad van de provincie Pisa en telt ongeveer 89.000 inwoners. De stad is wereldberoemd om zijn “scheve toren”.

Pisa rondom de Scheve Toren van Pisa


Pisa

Samen met Venetië, Genua en Amalfi, was Pisa in de middeleeuwen een maritieme mogendheid, beleefde in de 12e en 13e eeuw haar glorietijd en veroverde ondermeer Sardinië.
De wellicht bekendste inwoner van Pisa : Galileo Galilei, heeft zijn naam gegeven aan de internationale luchthaven van Pisa, de belangrijkste luchthaven van Toscane.

Bezienswaardigheden:

 • Toren van Pisa
 • Duomo Santa Maria Assunta (de dom van Pisa)
 • Baptisterium
 • Kerk “Santa Maria della Spina” uit 1323
 • Het 12de-eeuwse fort “Cittadella Vecchia”

Siena

Ook als Sienna met dubbel “n”geschreven), ooit een Etruskische nederzetting, een ruime 60 kilometer onder Firenze. Tegen de vijfde eeuw n. Chr. werd het de zetel van een bisschop, maar pas vanaf de 12e eeuw begon het een stad van belang te worden.

De universiteit van Siena dateert al van 1203. De kathedraal, waarvan de bouw in de 12e eeuw werd aangevangen, is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur, de klokkentoren en het doopvont vormen een fraai geheel. De gotische achthoekige preekstoel, ondersteund door leeuwen, is door Nicola Pisano (1266 – 1268) vervaardigd.

Het schelpvormige Piazza del Campo, het stadsplein, is een andere architectonische schat en staat erom bekend dat hier de Palio delle contrade ,een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt: op 2 juli en 16 augustus , wordt gehouden.

Hoewel de Florentijnse familie De Strozzi niet van Sienna of Siena waren, maar wel voortdurend ‘op voet van oorlog’ leefden met de eveneens Florentijnse familie Dei Medici, hadden De Strozzi het vooral voor het zeggen in Siena. Beide families waren aktief als handels en bankiersfamilie, met grote staats- en religieuze invloed.

San Marino Città

San Marino Città is de hoofdstad van San Marino, ligt in de gemeente (castelli) Città, waar ook het plaatsje Murata ligt. San Marino ligt op de berg Monte Titano en zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de Christen -vervolgingen van keizer Diocletianus.

Hoewel het een soevereine staat is, is het sterk afhankelijk van Italië, dat het sinds zijn eenwording in de 19e eeuw volledig omringt. Tot ver in de negentiende eeuw genoot San Marino protectie van de Kerkelijke Staat. Volgens de constitutie van 1925 is San Marino een democratie met een parlementair stelsel.

Rimini

Eén van dè badplaatsen aan de oostkust, aan de Adriatische Zee, vlakbij San Marino, telt bijkant 136.000 inwoners, tevens provincie-hoofdstad. Gesticht door de Romeinen in 268 v. Chr. als kolonie Arminium ( immers het ligt aan de monding van de rivier de Ariminus), om weerstand te bieden tegen de oprukkende Galliërs en van waaruit ze de Povlakte verder konden veroveren.

Bezienswaardig is:

 • de Tempio Malatestiano uit de 15de eeuw
 • de Boog van Augustus van rond de aanvang jaartelling
 • de Ponte di Tiberio van de 1ste eeuw na Chr.
 • het Amfitheater

het Italiaanse Florence of Firenze

Florence of Firenze, hoofdstad van de regio Toscane en de provincie Florence/Firenze, telt circa 360.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Eén van de bekendste cultuursteden van Europa.

Florence in Italië

Florence werd in het jaar 59 gesticht door afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam ‘Florentia’, wat staat voor het Latijns : ‘moge zij bloeien’. Zie ook onze pagina over de Da Vinci Code
Florence werd eeuwenlang bestuurd door de familie De Medici vanaf de 15e eeuw tot 1737, tot 1799 door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug, echter verdreven in 1859 en tenslotte opgenomen in het Italiaanse koninkrijk. Aan buitenlandse invloeden geen gebrek.

De familie Dei of D’ Medici had bijzonder veel invloed in Italië en vooral in Florence gedurende de 15e tot en met de 17e eeuw. Aktief vooral in de bankierswereld ( en koning, keizer , admiraal hadden nogal eens geld nodig … ) en ook de Paus liet z’n vermogen door hen beheren. Hoewel … de familie D’ Medici leverde 3 Pausen : Leo X, Clemens VII en Leo XI, zo toevallig zal dat beheer dus niet geweest zijn. Daarnaast nog eens 50 kardinalen ( ik beroep me even op wikipedia, want zelf was ik er niet bij en evenmin gehecht aan het celibataire leven) en was men ook betrokken bij vele vorstelijke families.

Aan de familie Dei Medici gingen vooraf, zo ongeveer vanaf de 11e eeuw de familie Barberini die juist in de 15e eeuw ( toevallig?) de wijk nam naar Rome. En die familie leverde in begin 17e eeuw Paus Urbanus VIII , die op zijn beurt weer vele familieleden benoemde tot kardinaal etc.

Firenze Aan Florence hebben we meer te danken: bijvoorbeeld de plaatselijke munt, de “fiorino d’oro” of Gouden Florijn, waaraan wij de gulden (= Gouden) Florijn aan danken, na de inflatie rest ons slechts de gulden, hoewel ook die is ons inmiddels door de neus geboord – niets is zo heilzaam als het onthechten – en gaan wij met de euro door het leven.

Bezienswaardigheden Florence

 • de Santa Maria del Fiore, die in de volksmond Duomo (dom) wordt genoemd met haar koepel, ontworpen door Brunelleschi. Ernaast staat de losse campanile (klokkentoren) en het Baptisterium met beroemde bronzen deuren
 • de Ponte Vecchio (oude brug), gebouwd in 1345
 • de Corridoio Vasariano, ontworpen in 1565
 • het Palazzo San Lorenzo , museum
 • de kerken Santa Maria Novella en Santa Croce
 • het Palazzo Pitti

De Medici van Florence en de Italiaanse Tiramisu

Eind 16e eeuw wordt aan de toenmalige en machtige graaf van Toscane, Cosimo III de Medici toegeschreven dat zijn banketbakkers tijdens een bezoek aan Wenen en dus ter herinnering, de Tiramisu hebben ontworpen.
Daarbij telt vooral de werking van de ingrédienten, de oppeppers van die tijd want : eieren, suiker, chocolade, koffie en mascarpone ( zachte roomkaas ) en men scheen daardoor nogal ‘actief’ te worden tijdens informele contacten, zeg maar. Toegegeven, sedertdien zijn er nog vele andere recepten ontstaan voor die ene naam : Tiramisu.

San Marino Pisa La Spezia

Livorno

Livorno is een havenstad aan de Tyrreense Zee aan de westelijke rand van Toscane, hoofdstad van de gelijknamige provincie en rond 150.000 inwoners. De stad is de jongste grote stad in Toscane, begin 15e eeuw niet meer dan een vissersdorpje in de Republiek Pisa. Dankzij verzanding van de natuurlijke haven van Pisa werd een alternatief gevonden in Livorno, 15 kilometer zuidelijker. Bij de nieuwe haven werd een stad gebouwd, in de vorm van een vijfpuntige ster.

Livorno

Bezienswaardigheden in en rondom Livorno:

 • De wijk Venezia VecchiaDom 1594-1606
 • de centrale markt met markthal
 • de haven met het gedenkteken voor Ferdinando I de Medici “Quattro Mori”
 • de stadswijk “Venezia Nuova” met kanalen die aan Venetië doen denken
 • het Fortezza Vecchia een vesting daterend van 1521 cq 1534
 • het Fortezza Nuova eveneens een vesting uit 1590
 • de Viale Italia ofwel de promenade langs de zee
 • het klooster van Montenero boven de stad

Rome en Vaticaanstad

De tekst over Rome en Vaticaanstad vind u nu op deze pagina.

De provincie Napels is de dichtst bevolkte provincie van Italië en dan met name de metropool Napels. Centraal in de provincie ligt de beruchte vulkaan Vesuvius, in Pompeii en Herculanum zijn de resten te zien van de uitbarsting in het jaar 79.

en die pagina gaat u nu hier vinden : over Napels Sicilie en Sardinie.


Italie Charme Aanbiedingen


De Italiaanse Laars, schoendeel Sardinie, en de Italiaanse voetbal : of eiland Sicilie, een cultuur van hier tot gunder, een hoeveelheid kust en strand is dan dus niet te tellen , begenadigd met koesterende zonneschijn, heerlijk en vooral andere eetcultuur, gastvrij Italianen, heb je nog meer nodig voor je Italie Vakantie ? OK, tikkie niet te duur. Kijk, winkelen in de chique Milanese kledingstraat kost een paar centen, maar Italie is meer, is groter dan Milaan, ruimschoots plaatsen en steden en dorpen en gehuchten, waar je uitstekend verzorgd wordt tegen een aantrekkelijke prijs. Doen !


top pagina

 1. Maartje van den Berg

  Zeilen in Italië is een ware ontdekking! Vooral Sardinië is nog weinig bekend als zeilparadijs. Hier vindt je de prachtigste ankerbaaien, je waant je in het Caribisch gebied. Voor mensen die niet kunnen zeilen is het mogelijk om met een schipper op pad te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén


Contact via het webformulier halverwege de pagina rechts
top pagina
Google