Italië inclusief Sardinie en Sicilie, met Lombardije Toscane en Umbrie

Italiaanse Beeldhouwkunst, daar hebben ze in Italie veel van, om van te genieten tijdens de vakantie

Italie inklusief Sardinie en Sicilie, een cultuur van noord tot zuid, strand zon en zee, gastvrije Italianen, heb je nog meer nodig voor je Italie Vakantie ? OK, leuke aanbiedingen. Kijk bijvoorbeeld naar de aanbiedingen bij onderstaande aanbieders.

 

Pagina navigatie ItaliË

 

 

onderwerp navigatie deze pagina

 

Italie Charme Aanbiedingen

Noord Italie vakantie

Waar bergen zijn, zijn vaak bergpassen : ze zijn er, en veel. Sommige zijn belangrijk voor het doorgaande verkeer zoals de passen Colle di Monginevro en de Colle del Moncenisio. Andere zijn moeilijk begaanbaar. De autoweg A32 duikt bij Bardonecchia een tunnel in en biedt zo een alternatief voor de mensen die wat minder autovaardig zijn.
Befaamde streken zijn er ook zoals :

En daaromheen de wat minder bekende en soms kleinere regio’s die elk ook het bezoeken zeker waard zijn!

Westelijk in Noord Italie : Turijn

Deze provincie heeft een eigen pagina gekregen : deze.

Tussen Verona en Brescia het bij velen bekende Lago di Garda ( Gardameer ), noordelijk van Milaan het Lago di Como ( Como meer natuurlijk wegens de stad Como aan de zuidkant ) en iets links daarvan – tenminste met de kaart noord-zuid voor ogen – het Lago Maggiore.

meren in noord italie : Garda Como Maggiore, mooi voor uw vakantie
Zie bijvoorbeeld over het Lago Maggiore Isolino deze pagina.

De provincie Milaan (Milano)

Een van de elf provincies in de Italiaanse regio Lombardije, met als hoofdstad Milaan, en telt ongeveer 3,7 miljoen inwoners ,na de provincie Napels de dichtstbevolkte provincie van Italië. Het gebied rond de tweede stad Monza zal overigens in 2007 afgescheiden worden en als provincie Monza-Brianza zelfstandig als provincie funktioneren net als de provincie Lodi,ten zuiden van Milaan. Westelijk van de stad Milaan loopt de provincie door tot aan de rivier de Ticino, in het oosten is de Adda de grens met de provincie Bergamo. Verder zijn nog van betekenis de plaatsen Seregno, Rho en Abbiategrasso.

Lombardije als regio

Lombardije staat bekend gegeven de grote meren, grote steden en vooral rijk. De bevolking hier telt 1/6 van het totaal van Italië, terwijl deze streek eventjes zorgt voor 20% van het nationaal product. Het Lago Maggiore, Lago di Como en het Gardameer staan garant voor aantallen toeristen.

lees hier méér over Milaan (stad Milano)

Calimero

San Calimero in Milaan, een kleine en een grote reden om Milaan als vakantiedoel te kiezen

De basiliek San Calimero in Milaan is gewijd aan de “vescovo” = bisschop van die naam. Maar ….. Calimero is ook een tekenfilm – figuur ; immers een klein zwart kuiken in een gezin met verder , natuur- lijk gele kuikens. Met een scherf van de eierschaal als petje. Deze Calimero werd in 1963 voor het eerst getekend door Toni Pagot, geïnspireerd door de kerk waar hij getrouwd was. De bekende uitspraak voortdurend van Calimero : “Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk, o nee”. De Milanese Calimero.


Verona

Hoofdstad van de gelijknamige provincie Verona in de regio Veneto. De stad ligt ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en ten westnoordwesten van Padua , telt een kleine 300.000 inwoners en ligt gunstig ten opzichte van Centraal-Europa, aan de Brenner weg.

De stad wordt doorkruist door de rivier De Adige, reden waarom er veel fraaie bruggen te bewonderen zijn: Ponte Catena, Ponte Risorgimento, Ponte Scaligero, Ponte Vittoria, Ponte Garibaldi, Ponte Nuovo, Ponte Navi en de Ponte Aleardi. Het Gardameer ligt op ongeveer 30 kilometer afstand.

Shakespeare’s Romeo en Julia zou zich af hebben gespeeld in Verona. Het personage van Julia schijnt gebaseerd te zijn op een echte vrouw, die in Verona heeft gewoond. In Verona kan dan ook het huis van Julia bezichtigd worden.

Het Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw na Christus, de Arena, is het op twee na grootste amfitheater in de wereld; alleen het Colosseum in Rome en het amfitheater in Capua zijn groter. Maar het heeft een uitstekende akoestiek, per ongeluk ontdekt in 1913 toen een operazanger wilde oefenen op zijn rol als Radames in Aïda. Sindsdien wordt elk jaar in de zomer het Operafestival Verona gehouden, waarbij de Arena plaats biedt aan rond 20.000 toeschouwers, het merendeel dient zich te settelen op de originele stenen zittingen
.


Triëst Italiaans: Trieste en Sloveens: Trst

Ten oosten van Venetië, aan de grens met Slovenië, het heeft 200.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie alsmede de regio Friuli-Venezia Giulia, Duits: Friaul-Julisch Venetien, in de 1e eeuw na Christus onder keizer Vespasianus gesticht als een Romeinse colonia met de naam Tergeste.

In 1719 werd de stad een vrijhaven en vrijwel de enige grote haven van Oostenrijk, immers grenst zelf niet aan het grote water. Ten gevolge hiervan kwam Triëst tot bloei en werd de stad in 1867 de hoofdstad van de Adriatische kustregio.

De ambtelijke taal was het Duits, maar de bevolking sprak Italiaans, Sloveens en tot aan het eind van de 18e eeuw ook Friulaans, de regionale taal.

Venetië of Venezia

lees hier méér over Venetië, de gondels de winkels en de Romantiek

Genua ( Genova )

Ten zuidwesten van Milaan en ten oosten van Savona, aan de Ligurische Zee, de hoofdstad van de regio Liguriëen telt circa 700.000 inwoners.
Genua Piazza de Ferrari (Plein van de smid...)
Genua was al tijdens het Romeinse Rijk een belangrijke vlootbasis, totdat de kooplieden en burgerij in de elfde eeuw van Genua een stadsrepubliek wisten te maken en Genua een grote macht en rijkdom wist te bereiken.
Het bezat Ligurië, het zuiden van Piëmont en talrijke gebieden overzee, waaronder Corsica, Elba en delen van Sardinië , kolonies in de Levant, aan de Zwarte Zee, op Cyprus en in Noord-Afrika.

Tussen 1257 en 1381 vocht Genua talrijke oorlogen uit met de concurrerende zeemogendheid Venetië.
De opkomst van het Turkse Rijk in de vijftiende eeuw betekende het verlies van de oostelijke gebieden. Het door interne twisten verdeelde Genua kwam vervolgens afwisselend in handen van Frankrijk en Milaan, in 1797 door Napoleon Bonaparte veroverd en omgevormd tot de Ligurische Republiek. In 1804 werd de Republiek Genua hersteld maar het Congres van Wenen verenigde Genua in 1815 met het Koninkrijk Sardinië, dat in 1860 opging in het moderne Italië.

De beroemdste Genuees was zonder twijfel de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus, hoewel over diens afkomst discussie is.

Umbrië of Umbrie het groene hart van Italië

Umbrië of Umbrie het groene hart van Italië, zomers droog en zonnig.
Umbrië grenst in het westen aan Toscane, in het oosten aan de Marche en de Apennijnen en in het zuiden aan Lazio.

Een omgeving om bij weg te dromen onder het genot van verrukkelijke wijnen en andere smakelijkheden.
Of even “weg zwijmelen” bij de gedachte aan je Valentijn 😉 ?

Zo tussen Firenze en Roma in, zien we nog:

Terni in de Midden-Italiaanse regio Umbrië

Voor heel veel mensen toch wel belangrijk, al realiseert men zich zelden, zodra het over vakantie gaat, waarom deze plaats nu van belang is : Valentijn was hier in de 3e eeuw na het begin van de jaartelling bisschop ! Voor wie dat vergeten was, kijk dan even voor het verhaal op de onze Valentijn pagina. Maar ook om andere redenen is het best een regio, om ook in de vakantie te bezoeken.

La Spezia

La Spezia ligt aan de Golf van La Spezia, ten zuidoosten van Genua, tussen Genua en Pisa. Het is een belanrijke havenstad, ook militair gelegen aan de Tyrreense Zee. Het militair aspekt blijkt ook uit de vestiging van OTO Melara. De stad telt nagenoeg 100.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.
De stad is uitzonderlijk in Italië doordat het een zeer moderne stad is, bijna alle gebouwen dateren van 1920 of later.

We zakken de Italiaanse laars in op de Italie vakantie :

Pisa

Pisa ligt nabij de mond van de rivier de Arno in de regio Toscane, is tevens hoofdstad van de provincie Pisa en telt ongeveer 89.000 inwoners. De stad is wereldberoemd om zijn “scheve toren”.

Pisa rondom de Scheve Toren van Pisa

Pisa

Samen met Venetië, Genua en Amalfi, was Pisa in de middeleeuwen een maritieme mogendheid, beleefde in de 12e en 13e eeuw haar glorietijd en veroverde onder meer Sardinië.
De wellicht bekendste inwoner van Pisa : Galileo Galilei, heeft zijn naam gegeven aan de internationale luchthaven van Pisa, de belangrijkste luchthaven van Toscane.

Bezienswaardigheden:

 • Toren van Pisa
 • Duomo Santa Maria Assunta (de dom van Pisa)
 • Baptisterium
 • Kerk “Santa Maria della Spina” uit 1323
 • Het 12de-eeuwse fort “Cittadella Vecchia”

 

Siena

Ook als Sienna met dubbel “n”geschreven), ooit een Etruskische nederzetting, een ruime 60 kilometer onder Firenze. Tegen de vijfde eeuw n. Chr. werd het de zetel van een bisschop, maar pas vanaf de 12e eeuw begon het een stad van belang te worden.

De universiteit van Siena dateert al van 1203. De kathedraal, waarvan de bouw in de 12e eeuw werd aangevangen, is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur, de klokkentoren en het doopvont vormen een fraai geheel. De gotische achthoekige preekstoel, ondersteund door leeuwen, is door Nicola Pisano (1266 – 1268) vervaardigd.

Het schelpvormige Piazza del Campo, het stadsplein, is een andere architectonische schat en staat erom bekend dat hier de Palio delle contrade ,een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt: op 2 juli en 16 augustus , wordt gehouden.

Hoewel de Florentijnse familie De Strozzi niet van Sienna of Siena waren, maar wel voortdurend ‘op voet van oorlog’ leefden met de eveneens Florentijnse familie Dei Medici, hadden De Strozzi het vooral voor het zeggen in Siena.

Beide families waren aktief als handels en bankiersfamilie, met grote staats- en religieuze invloed.

San Marino Città

San Marino Città is de hoofdstad van San Marino, ligt in de gemeente (castelli) Città, waar ook het plaatsje Murata ligt. San Marino ligt op de berg Monte Titano en zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de Christen -vervolgingen van keizer Diocletianus.

Hoewel het een soevereine staat is, is het sterk afhankelijk van Italië, dat het sinds zijn eenwording in de 19e eeuw volledig omringt. Tot ver in de negentiende eeuw genoot San Marino protectie van de Kerkelijke Staat. Volgens de constitutie van 1925 is San Marino een democratie met een parlementair stelsel.

Rimini

Eén van dè badplaatsen aan de oostkust, aan de Adriatische Zee, vlakbij San Marino, telt bijkant 136.000 inwoners, tevens provincie-hoofdstad. Gesticht door de Romeinen in 268 v. Chr. als kolonie Arminium ( immers het ligt aan de monding van de rivier de Ariminus), om weerstand te bieden tegen de oprukkende Galliërs en van waaruit ze de Povlakte verder konden veroveren.

Bezienswaardig is:

 • de Tempio Malatestiano uit de 15de eeuw
 • de Boog van Augustus van rond de aanvang jaartelling
 • de Ponte di Tiberio van de 1ste eeuw na Chr.
 • het Amfitheater

 

Livorno

Livorno is een havenstad aan de Tyrreense Zee aan de westelijke rand van Toscane, hoofdstad van de gelijknamige provincie en rond 150.000 inwoners. De stad is de jongste grote stad in Toscane, begin 15e eeuw niet meer dan een vissersdorpje in de Republiek Pisa. Dankzij verzanding van de natuurlijke haven van Pisa werd een alternatief gevonden in Livorno, 15 kilometer zuidelijker. Bij de nieuwe haven werd een stad gebouwd, in de vorm van een vijfpuntige ster.

Livorno

Bezienswaardigheden in en rondom Livorno:

 • De wijk Venezia VecchiaDom 1594-1606
 • de centrale markt met markthal
 • de haven met het gedenkteken voor Ferdinando I de Medici “Quattro Mori”
 • de stadswijk “Venezia Nuova” met kanalen die aan Venetië doen denken
 • het Fortezza Vecchia een vesting daterend van 1521 cq 1534
 • het Fortezza Nuova eveneens een vesting uit 1590
 • de Viale Italia ofwel de promenade langs de zee
 • het klooster van Montenero boven de stad

 

Rome en Vaticaanstad

De tekst over Rome en Vaticaanstad vind u nu op deze pagina.

De provincie Napels is de dichtst bevolkte provincie van Italië en dan met name de metropool Napels. Centraal in de provincie ligt de beruchte vulkaan Vesuvius, in Pompeii en Herculanum zijn de resten te zien van de uitbarsting in het jaar 79.

en die pagina gaat u nu hier vinden : over Napels Sicilie en Sardinie.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

De Italiaanse Laars, schoendeel Sardinie, en de Italiaanse voetbal : of eiland Sicilie, een cultuur van hier tot gunder, een hoeveelheid kust en strand is dan dus niet te tellen , begenadigd met koesterende zonneschijn, heerlijk en vooral andere eetcultuur, gastvrij Italianen, heb je nog meer nodig voor je Italie Vakantie ? OK, tikkie niet te duur. Kijk, winkelen in de chique Milanese kledingstraat kost een paar centen, maar Italie is meer, is groter dan Milaan, ruimschoots plaatsen en steden en dorpen en gehuchten, waar je uitstekend verzorgd wordt tegen een aantrekkelijke prijs. Doen !

 

top pagina

 

en gaat het verder via het menu 😉