Brazilie …… Zuid Amerika, end weg, hebben we daar iets mee ? Nou, via Johan Maurits ( van Nassau ) bijvoorbeeld en een boel zon, natuur en vakantie historie

Enige optie is om er met een vliegtuig naar toe te reizen, anders duurt het té lang. Amsterdam » Rio de Janeiro iets van 12 uurtjes vliegen, Rio is op de hoogte van het Afrikaanse Namibië / Zuid Afrika, maar dan dus Zuid-Amerika.
Ter vergelijking : vanaf Paramaribo in Suriname is Rio toch nog 8 uur vliegen. En van Paramaribo naar Recife ook 8 uur en een halfje.
Iets verzachtend : ingeval van ònze zomertijd klokt het in Rio de Janeiro 5 uur vroeger, wintertijd 3 uur.

Hoofdstad van Brazilië is Brasilia , gebouwen ontworpen door Oscar Niemeyer

De evenaar ligt ruwweg vanaf Equador aan de westkust naar Macapa bij de monding van de Amazone in Noord Brazilië, U verkeert dan dus bij een bezoek aan Brazilië op het zuidelijk halfrond van onze wereldbol. Met

“evenaar – temperatuurtjes”. Rio ligt ongeveer op de hoogte van Zuid Afrika’s Pretoria.
Onder de evenaar, dat betekent ook dat waar onze lage druk gebieden tegen de klok in draaien, draaien ze in Brazilie juist met de klok mee, en is het de hoge druk die tegen de klok in gaat. Erg ? Wel nee. Hooguit, alles wat daar groeit en bloeit, heeft ook met die druk te maken en wat je – langdurig – eet, kan het een aanpassing vergen.

Schaatsers in West Europa rijden met de lage druk mee linksom, die zullen dan in Rio dùs minder snel rijden, al zul je in de zomermaanden weinig schaatsers tegen komen op de Zomerspelen van Rio de Janeiro.

Brazilie : Copacabana strand bij Rio de Janeiro en Salvador

graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen

Vroeger ging dat per boot. Toen was tijd toch anders ……
Zoals graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen , geen nazaat maar een voorzaat van onze koning. Weten we meestal niet zoveel van. Is in Brazilië nog Gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië in dienst van de West-Indische Compagnie (WIC). Zie image hieronder.
kaart van Brazilië met voormalige Nederlandse zone

Stond daar in Brazilie bekend als Graaf Maurício de Nassau.

Brazilie en Van Nassau

Eén van de oude forten in Brazilië is nu de Campus Fortaleza van de UNINASSAU en Faculdade Mauricio de Nassau in Av. Aguanambi, 251 – Fátima, en daar valt te lezen vrij vertaald dat ze nog steeds waardering hebben omtrent de positieve inbreng van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, die de Nederlandse kolonie bestuurd heeft in Brazilië van 1637 tot 1644. Met name ook historicus Leonardo Silva Dantas. Johann Moritz von Nassau-Siegen was verantwoordelijk voor de planning van de stadsdelen van Santo Antônio en São José in Recife, waar ook de nodige dammen, dijken, bruggen, paleizen en tuinen werden gebouwd

Weten we dat nog in Nederland ? Ja, dezelfde van het Mauritshuis in Den Haag, voetstappen in Kleef, relatie van de toenmalige Duitse Keizer.

 

Hebben we aan Graaf Johan Maurits iets qua VAKANTIE in BRAZILIE ?

Vakantie, maar het is natuurlijk ook onze eigen geschiedenis, onze eigenwaarde verliezen kan altijd nog. Maar het betekent ook dat we er daar positief op staan.Vakantie vanuit het verleden, nou nee, zeker niet in de vorm waarin we er nu van genieten.

De Federale Republiek van Brazilie in Zuid-Amerika grenst aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië, Uruguay en de Atlantische Oceaan. Brazilië beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika ! En alleen Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China zijn groter.

Johan Maurits was 33 toen hij in Pernambuco ( 1 van de 26 deelstaten van Brazilie met hoofdstad Recife. ) aan land ging. De Portugese machthebbers werden verjaagd en installeerde zich als gouverneur in wat nu Nederlands-Brazilië werd genoemd. Hij beveiligde het land tegen Portugese en Spaanse aanvallen, zoals in 1640 bij Itamaracá, eiland voor de kust van Brazilie tegenover Recife. Waar ook Fort Oranje is gebouwd, en eveneens populair als vakantie bestemming.

Nederlands-Brazilië of beter: Nieuw Holland

Nederlands-Brazilië of beter: Nieuw Holland was van 1630 tot 1654 dus een Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika.

Uiteindelijk, nadat het was veroverd, is het weer teruggekeerd in het bezit van Portugal in 1654. Maar toen werd op dat eiland voor de kust van Recife Mauritsstad gesticht.

Op 6 augustus 1661 werd er vrede gesloten, de Vrede van Den Haag, waarbij Portugal een schuld aan toenmalig Nederland erkende met een tegenwaarde van 63 ton goud ! als compensatie voor Nieuw Holland dat de Nederlandse Republiek toen voorgoed afstond.
Alleen jammer dat die 63 ton goud nooit voldaan werd door Portugal, misschien nog een navordering sturen CJIB Leeuwarden ?

Bezienswaardige steden :

 

 • Waar nu de Braziliaanse stad Fortaleza is, was toen Fort Schoonenborch.
  NO Brazilië : Beach Park zuid oostelijk van Fortaleza deelstaat : Ceará met ca 900.000 inwoners
 • Nieuw Amsterdam is nu de stad Natal met iets van 800.000 inwoners, op die punt van Brazilie.
 • Frederikstadt is nu even onder Natal : João Pessoa. Frederikstad is vernoemd naar Frederik Hendrik van Nassau. Hoewel voordien de naam Filipéia was, vernoemd naar de ook ons bekende Filips II van Spanje.
 • het hiervoor al geoemde eiland Itamaracá
 • Olinda bij Recife, hebben we als Nederlanders in 1631 in brand gestoken, dus ja, helemaal juichend is ons verleden nou ook weer niet. Is nu een toeristische aantrekkelijk gebied.
 • En het ook al genoemde Mauritsstad of Recife wat tegenwoordig een anderhalf miljoen inwoners telt en als agglomeratie ( inkl o.a. Olinda ) 3.7 miljoen. Ligt aan de 2 rivieren : Beberibe en Capibaribe. Als bescherming tegen de oceaan ligt er een rif met een zwarte kleur en dat is de naamgeving van Recife.
  Andere forten in Recife zijn de forten De Bruyn en Fort Frederik Hendrik.

 

Hoofdstad van Brazilie

Kathedraal van Brasilia in Brazilie
De hoofdstad van Brazilie was vóór 1960 Rio de Janeiro, nadien is het Brasilia geworden in het binnenland. Brasilia telt ruim 1.6 miljoen inwoners, toch wint Rio met krap 7 mio. Staat tegenover dat Brasilia in de jaren rond 1950 “even snel” is opgericht, waar Rio een langer verleden telt. De positie van Brasilia is astronomisch als ideaalpunt berekend, maar mensen trekken zich daar niet veel van aan. De foto bovenaan is van het Nationaal Congres in Brasilia, de Kathedraal van Brasilia, zeg maar die opengewerkte kroon, is ook opvallend.

Wat tegenwoordig ook trekpleisters zijn in de omgeving van Nieuw Holland van destijds en er omheen

trekpleisters zijn in de omgeving van Nieuw Holland van destijds zie kaart :

 • Praia do Forte op de hoogte van Salvador , regio Bahia
 • Recife en Olinda op de hoogte van de Pernambuco , maar dan aan de kust
 • Rio de Janeiro ligt natuurlijk lager, analoog de Costa Verde,
 • Uakari Lodge helemaal uit de koers, immers vanuit Belem aan de kust, westwaarts het binnenland in, aan de Amazone rivier, even voorbij Manaus.
 • Araras Pantanal is ook zoiets, mooi in het binnenland, gerekend vanaf Salvador aan de kust, regio Bahia, west zuid west.

De olympische zomerspelen van 2016

 

Het Braziliaanse Rio de Janeiro als wereldstad

Rio de Janeiro in Brazilië als wereldstad moet je natuurlijk gezien hebben, en een heleboel foto’s aan elkaar geeft een video, dus :

Brazilie – Rio de Janeiro

 

Sao Paulo

Op sommige kaarten lijkt het zo dichtbij, maar de afstand van Rio de Janeiro naar São Paulo is toch nog altijd 5 u. 23 min. of in kilometers 443,1 .
Neemt niet weg, als uitermate moderne wereldstad niet te versmaden, zie deze videobeelden :

São Paulo City Zuid-oost Brazilie

Een documentaire over het leven en de cultuur van deze grootse stad São Paulo, groter dan zowel New York als Los Angeles, groeit economisch als kool, en is qua bouwwerken ultra modern, eigentijds.

En natuurlijk mogen we het Braziliaanse strandleven niet vergeten, als voorbeeld de immer bekende “Girl from Ipanema” : met een totale kustlengte van 7920 km aan de Atlantische Oceaan, moeten er toch wel een paar zandstrookjes te vinden zijn »

Ipanema Beach bij Rio de Janeiro
 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 1. Djoser Reizen

  Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
 2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

 

top pagina

verder ….. zie menu ….