Het vakantie in Oostenrijk van Wenen Karinthie en Tirol

Mozart en de Mozart Kugeln, lekker voor bij de muziek ? Proberen waard ..

Oostenrijk Vakantie in een gastvrij land met een rijke historie. Vakantierijk in het Oosten. Van de zeventiger jaren al ontdekt door Nederlandse touroperators en sedertdien is de vakantie nog verder gerijpt, nog immer het bezoeken volledig waard.

 

Pagina navigatie Oostenrijk

 

 

onderwerp navigatie deze pagina

 


Hoe wilt u uw Oostenrijk Vakantie hebben : Österreich, Austria etc., grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechie, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italie en Slovenie.

uitzicht vanaf de Stephansdom in Wenen Oostenrijk

Klik hier voor : méér over de historie in het kort van Oostenrijk , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

de 9 Länder zoals we die tegenkomen:

 

 1. Wenen
 2. Burgenland – Eisenstadt
 3. Karinthië (Kärnten) – Klagenfurt
 4. Salzburg
 5. Neder-Oostenrijk (Niederösterreich) – St. Pölten
 6. Stiermarken (Steiermark) – Graz
 7. Tirol – Innsbruck
 8. Vorarlberg – Bregenz
 9. Opper-Oostenrijk (Oberösterreich) – Linz

 

hoogste bergen van Oostenrijk Vakantie

De hoogste berg in Oostenrijk Vakantie is de Grossglockner met 3797 meter, bezoek aan de top in de planning? Bereid je dan voor, en informeer even via technische hulpmiddelen of het zicht boven goed is, of probeer een andere dag….. Andere hoge bergen zijn bijvoorbeeld de Wildspitze (3768 m), de Weisskugel (3739 m), de Grossvenediger (3674 m). In het oosten langs de Donau is het land veel vlakker en rustiger van aard. Men zegt wel dat het laagste plekje van Oostenrijk Hedwighof in Burgenland is met 114 meter boven zeeniveau, maar ook in Nederland strijdt men nog wel eens om dat soort ereplaatsjes.

Rivieren van Oostenrijk

De twee rivieren : de Donau met haar zijrivier de Inn, zijn zeker in Nederland ruimschoots bekend, daarnaast hebben we de nog wat minder belangrijke stromen als de Herberg, Enns en Mur, takken van de Donau en de Lech als zijrivier van de Inn.

bosbouw landbouw in Oostenrijk

Met zoveel begroeide berghellingen is bosbouw natuurlijk aanwezig, met of zonder bellen de koeien ook, goed voor de veehouderij en zuivelproductie. Iets minder bekend zijn de oude textielindustrie in Vorarlberg, de landbouw: de belangrijkste gewassen zijn aardappels, suikerbieten, fruit, gerst, rogge en haver met name in Opper- , Neder-Oostenrijk en Burgenland. En wat te denken van de wijnbouw.

industrie in Oostenrijk

De industrie is grotendeels geconcentreerd bij grote steden als Wenen, Linz, Steyr, Graz, Leoben, Innsbruck en Salzburg. Het land heeft ook reserves van ruwe olie weliswaar wel minder dan in het Midden-Oosten maar toch, aardgas, zout en uranium. En zeker dat zout is symbolisch maar zeker ook fysiek belangrijk voor het land geweest. Het woordje ‘salz’, je struikelt er nogal eens over. En ertsen ? Kijk maar op onze sieradenpagina over Straz en kristal, dan wordt ook dat glas glashelder, en vele plaatsen en steden kennen diverse ateliers voor de toeristische verkoop.

weense congrescentrum messe wien Oostenrijk Osterreich Austria: het congres danst niet meer, het is springlevend

Keuken van Oostenrijk

In Oostenrijk Vakantie is onder Nederlanders de schnitzel, klein of kamerbreed, zeer bekend, maar zeker niet het enige voedsel. Zeker groenten zijn minder sterk aanwezig zoals bij ons, maar door het verleden en de diverse culturen is er culinair veel mee te maken.

De Weense keuken is een mengelmoes van verschillende culturen, zoals de stad Wenen dit zelf ook was als hoofdstad van het Oostenrijkse keizerrijk. Invloeden van Bohemen, Hongarije, Slowakije, Italië en de Balkanlanden zijn duidelijk te merken.
Enkele keukenvoorbeelden:
(bron recept: het Limburgse Chateau Neercanne en diens chef-koks : Theo Koch en Hans Snijders)

 • Wiener Schnitzel : gepaneerd kalfsvlees
 • Sachertorte, chocoladegebak met vulling en glazuur, niet te verwarren met de Schwartzwalder Torte
 • Tafelspitz und G’röstel, schijven rundvlees met rösti (eigenlijk een invloed uit Zwitserland of was het omgekeerd?)
 • Kaiserschmarren “Kostje van de keizer”
 • Fiaker-Gulasch, goulash met Knödeln
 • Apfelstrudel

Daarnaast kent Wenen een lange koffietraditie, met een goeie 500 koffiehuizen ofwel Kaffeehaüser, hierbij is het kontakt van oudsher met de culturen uit het Midden Oosten van groot belang.

Kleinwalsertal

Duits of Oostenrijks? Het Kleinwalsertal is een dal in Vorarlberg aan de noordzijde van de 2500 meter hoge Grosse Widderstein, met plaatsen als Hirschegg, Mittelberg en Riezlern.

Via de Hochalppas en de Gemsteljoch is het dal te voet te bereiken, maar met de auto zult toch even om moeten rijden via het Duitse Oberstdorf.

Door het afsluiten van een tolunie met Duitsland, hoewel tot Oostenrijk behorend, is het economisch van Duitsland afhankelijk. Het dal bevindt zich in de Allgäuer Alpen.

Toerisme is hier het toverwoord, zowel ‘s winters als ‘s zomers een populaire toeristische bestemming voor vooral jonge en oudere echtparen en gezinnen met kinderen, zogezegd het “rustige werk” , weinig disco-minded (nog).)

Graz

Graz Steiermark Oostenrijk : uhrturm

Graz, de tweede stad van Oostenrijk en hoofdstad van de deelstaat Stiermarken (Steiermark), telt ca.250.000 inwoners en is gelegen aan de rivier de Mur aan de voet van de Alpen. Graz heeft een fraaie historische binnenstad, is een belangrijke industriestad en een belangrijk economisch knooppunt voor de regio.

Hèt symbool van Graz is de Uhrturm am Schlossberg, een klokkentoren , gelegen inderdaad op de Schlossberg, in grote delen van de stad zichtbaar. Merkwaardigerwijs is de functie van de grote en kleine wijzer omgedraaid, ogenschijnlijk. Toch niet helemaal waar. De toren is al honderden jaren oud, maar Michael Sylvester Funck maakte het uurwerk in 1712 aanvankelijk met als oogmerk, dat de grote wijzer van veraf zichtbaar zou moeten zijn, en die moest gewoon de uren aangeven. Pas later kwam de minutenwijzer aan de orde en was van minder groot belang, dus ook kleiner.

Klagenfurt

Klagenfurt, de draak, en de Wörthersee zie bovenvermelde link naar deze pagina.

De Weissensee in Karinthië tussen Lienz en Villach

De Weissensee is een meer gelegen in Karinthië tussen Lienz en Villach aan de voet van de Gailtaler Alpen, op een hoogte van 930 (!) meter met ‘bijbehorende’ plaats Weissensee. De Weissensee is in Nederland onder andere bekend vanwege de Alternatieve Elfstedentocht en te bereiken via Salzburg zuidwaarts.

Even opletten : meer op een niveau van 930 meter boven de zeespiegel, dat betekent een ijlere lucht dan in Nederland, dus méér vermoeiend. Ten tweede, het oostelijk deel van het meer is wel 97 meter diep al zie je daar op het ijs vrij weinig van.

Salzburg en Badgastein

Salzburg, Salzburgerland en Badgastein vind u op deze Salzburgerlandpagina

Bad Ischl

Bad Ischl ligt in Opper-Oostenrijk, ligt in het centrum van het land niet ver van de deelstaten Stiermarken en Salzburg. Het kuuroord Bad Ischl is wereldvermaard, en kuuroord – bezoekster bij uitstek, Keizerin Elisabeth / Sissi.
lees hier méér over, op onze pagina over Bad Ischl, het Salzviertel, Wellness en Keizerin Elisabeth/Sisi

Linz

Als Lentia door de Romeinen genoemd, ligt Linz ( verwar dit niet met Lienz) aan de rivier de Donau, hoofdstad van de deelstaat Opper-Oostenrijk, met een kleine 200.000 inwoners de derde stad van het land en een belangrijke industriestad.

Onder de Habsburgse keizer Frederik III korte tijd de belangrijkste stad van diens imperium, maar verloor zijn status weer na diens dood in 1493.

De wiskundige Johannes Kepler werkte in Linz en ontdekte begin 1618 zijn derde wet van planeetbewegingen.

Hitler bezocht er het Fadingergymnasium, Adolf Eichmann groeide op in Linz, Simon Wiesenthal, die later Eichmann zou opsporen, had er zijn eerste kantoor , kortom Linz, een stad van tegenstrijdigheden, toevalligheden, maar tegenwoordig nog steeds een industriestad van betekenis.

Salzkammergut Oostenrijk

de poort naar Tirol is meestal:

Kufstein

En deze poort naar Tirol ofwel Kufstein staat tezamen met het Duitse Kiefersfelden op deze pagina

Voor Kitzbuhel Ellmau St Johann Lofer in de Schneewinkl of Schneewinkel van Tirol klikt u hier

De route Zell naar het Zillertal is reden voor een andere pagina.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Oostenrijk Vakantie is een vakantie van bergen en dalen, zon en sneeuw, uithangen en skieen, in een gastvrij land met een rijke historie. De Almdudler laat je jodelen, en van de schnaps word je mogelijk wat stilletjes. Een land ver genoeg weg om vakantieland te zijn, en dichtbij genoeg om ( beter is 2 dagen ) in één dag op je bestemming te arriveren. Vakantierijk in het rijk van het Oosten.

terug naar de hoofdpagina over Oostenrijk = deze pagina en gaat het in het menu verder 🙂

top pagina