Spanje vakantie met Spaanse bezienswaardigheden

ook dat is Spanje : Kroonprins Felipe van Spanje, prins van Asturië, gehuwd met journaliste Letizia Ortiz

Vakantie met Spaanse bezienswaardigheden » Spaans gepeperd, Moors gekruid, cultuurrijk binnenland , zonnige stranden, voor een Vakantie  ‘overall bekeken’ moet u niet te lang praten zoals Maimonides destijds en het maximale uit uw vakantie halen.

 

Pagina navigatie Spanje

 

onderwerp navigatie deze pagina

Het Koninkrijk Spanje op het Iberische schiereiland samen met Portugal en de Britse ‘kolonie’ Gibraltar. In het noordoosten grenst het aan Frankrijk en Andorra, over de lengte van het Pyreneeën gebergte, in het zuiden ook bergen namelijk de Sierra Nevada, maar daar voorbij toch echt wel de Middellandse Zee. Vakantie bestemming bij uitstek.

de visuele ontwikkeling van Spanje

Tot dit land behoren ook de eilanden:

  • de Balearen in de Middellandse Zee
  • de Canarische Eilanden die buiten de Atlantische kust west van Marokko zijn gelegen, op een vaarafstand van ca 10 uur vanaf Tanger Spaanse Impressie qua Islas Canarias ofwel de Canarische eilanden :

en de exclaves:

 • Ceuta en Melilla aan de noordkust van Afrika
 • Gibraltar in het zuiden, is grondgebied van Groot-Brittannië sinds het einde van de Spaanse successieoorlog in 1714

 

Het land telt ca 2,5 x de 17 miljoen inwoners van Nederland, de hoofdstad is Madrid, en is een een monarchie onder voormalig Koning Juan Carlos I, een democratie sedert de periode Franco, anno 2014 Koning Felipe. Daarnaast lid van de NAVO en de Europese Unie. De euro werd de Spaanse munteenheid op 1 januari 1999, en verving daarmee de peseta.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

Benidorm

Benidorm aan de oostkust van Spanje

Benidorm, ooit begonnen als een klein vissersdorpje, nu één van de bekendste badplaatsen in Europa aan de Costa Blanca op 41 kilometer van Alicante.

Het historisch centrum van Benidorm vinden we op een kaap die de twee grootste stranden scheidt: het Levante-strand ook wel het “nieuwe” Benidorm en het Poniënte-strand of het “oude” Benidorm). Er is nog een derde, kleiner strand: Mal Pas.

Vrijwel het hele jaar door is het weer aantrekkelijk of beter : uittrekkelijk in Benidorm, zo niet warm, tengevolge van de bergen achter de stad bereikt slecht weer Benidorm vaak niet, waaronder de regenwolken en dus de droogste strandstreek van Europa.

Vermeldenswaardig is het eiland voor de kust, waarvan de volkstraditie beweert, dat dit eiland ontstaan is uit het reusachtige stuk rots dat ontbreekt aan de top van de nabijgelegen berg Puig Campana. Op een oorlogstocht met Karel de Grote zou de stoutmoedige Roland met zijn zwaard een stuk uit de rots gehouwen hebben, dat vervolgens van de berghelling afgleed en in zee terecht kwam en zo het huidige eilandje vormde. Met recht een zg. houwdegen.

Figueres

Bovenaan bij de grens met Frankrijk vinden we de Spaanse provincie Gerona in de regio Catalonië en Figueres : herbergt het Dali-museum.

Gerona

Gerona in het Catalaanse Girona is al weer wat groter en heeft ook een vliegveld : Girona-Costa Brava.
De Romeinen bouwden er een citadel met de naam Gerunda, naderhand kwamen de West Goten, totdat deze werden verslagen door de Moren uit Noord Afrika.

Lloret de Mar

In Lloret de Mar, ietsje zuidelijker aan de Costa Brava vieren met name jongeren hun vakantie. Lloret heeft dan ook enorm veel clubs, bars, casino’s.

Sitges

een niet al te grote plaats maar wel een opp. 44 km2, geniet ook faam als badplaats Sitges.

Tarragona

Tarragona met 130.000 inwoners werd destijds door de Romeinen Tarraco genoemd, het Spanje zoals we dat nu kennen was indertijd opgedeeld in twee romeinse provincies, Hispania Tarraconensis en Hispania Baetica. Maar ja, enige jaren later bezat Spanje grote delen van Italië : de oostkant van de laars, oog om oog?

Tarragona bezit een in 1970 gebouwde raffinaderij, is daarmee in deze tijd een factor van belang ook als havenstad, en heeft enkele belangrijke universiteiten. Best wel bezienswaardig met authentieke gebouwen.

Het vlakbij (10 km ) gelegen Salou en Port Aventura , een van de grootste themaparken van Europa, zijn toeristische trekpleisters.

Denia

Een vissersplaatsje en badplaats Denia aan de Costa Blanca iets ten noorden van Benidorm, ook een overwinteringsplaats van veel Nederlanders, hoewel, ook veelal als permanente woonstek, in de zomer een populaire vakantiebestemming.
Bezienswaardig is zeker de 12e eeuwse Moorse burcht, de 16e eeuwse scheepswerf, gerenoveerd in de 18e eeuw en diverse kerken, waaronder die van Sint Antonio (met klooster).

Altea en Javea

Voorbij de rots van Dénia en Javea de “Mongó” ( de ‘v’ van Javea spreekt u uit als een b, de ‘J’als een G, gabea dus ) met aan de voet de Cabo S. Antonio en de la Nao, en Altea op een heuvel. Niet al te groot maar levend van het vakantie toerisme, gebaseerd op het mediterrane klimaat, stranden en het karakteristieke stadscentrum.
Een van de toeristische trekpleisters is de kerk “Virgen del Consuelo” ( Maagd van de troost ), ook wel “Nuestra Senora del Consuelo” (Onze Moeder van de Troost,toespelingen op de Maagd Maria, die eenvoudig te herkennen is aan de pittoreske blauwe koepels en gebouwd boven aan de heuvel.


In de omgeving van Málaga vinden we ook de toeristische trekpleisters:
Torremolinos


Fuengirola


Marbella


San Rogue
Gibraltar


Tarifa van waaruit je met een uurtje varen Tanger kunt bereiken in Marokko
Om voorbij deze “punt” van Tarifa noordelijker aan te komen bij:
Cadiz en

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera in zuid Spanje en bekend van de sherry

Jerez telt iets van 200.000 inwoners. Er is een luchthaven wanneer u van de sherry onvoldoende opstijgt.

Cartagena

Ook een van de belangrijkste havens van het land Cartagena, in de 3e eeuw v. Chr. als Qart chadast (Nieuwe Stad) gesticht door Hasdrubal de Schone, legeraanvoerder uit Carthago. Tijdens de Moorse overheersing had de stad onder meer de naam Qartayanna, en een grote mate van zelfstandigheid.

Cartagena heeft een archeologisch museum waarin vooral veel opgravingen uit de Romeinse tijd te zien zijn.

Murcia

Universiteitsstad Murcia en hoofdstad van de regio Murcia, met bijna een half miljoen inwoners, gesticht ergens rond 830 n.Chr., tijdens de Moorse overheersing, aan de rivier de Segura door de kalief van Córdoba, Abderrachman II.

Gaan we de Cabo de Gata voorbij en arriveren bij:

Almería

Almeria in Andalusië, een stad van betekenis aan de Costa Almería die circa 214 kilometer lang wordt beschouwd, met zonnige stranden. Ten westnoordwesten van de stad ligt de Sierra Nevada, en aan de andere kant hiervan ligt de stad Granada.
Met een vliegveld, een treinstation en bootverbindingen naar Noord-Afrika naar onder meer de Spaanse exclave Melilla is de stad van betekenis voor het land en vooral de vakantie toerist.

Tijdens het Kalifaat van Cordoba was Almería de belangrijkste havenplaats, in 1489 kwam hieraan een einde, toen de Rooms-Katholieke Spanjaarden onder Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië de stad heroverden.

Valladolid

Valladolid, liggend aan de Rio de Pisuerga, en ca. 320.000 inwoners groot, werd in de 10e eeuw veroverd op de Moren, en in de 15e eeuw was de plaats de zetel van de vorsten van Kastilië, tot 1531, toen Filips II de hoofdstad naar Madrid verplaatste.

Toledo

Toledo ligt zuidwestelijk van de hoofdstad Madrid, telt iets van 70.000 inwoners, rijk aan geschiedenis en cultuur en bekend van het Concilie van Toledo.

Albacete

Albacete ligt in de regio Kastilië-La Mancha en mag de koudste provinciehoofdstad van Spanje genoemd worden met laagste temperaturen rond de kerst van 1970, toen het kwik zakte tot -24°C.

Salamanca

Salamanca ligt in de regio Kastilië-Leon met de oudste universiteit van Spanje. Het oude centrum is waard voor vermelding als Werelderfgoed UNESCO.

We schieten even omhoog naar de noordwestelijke oceaankust :

Santiago de Compostella

In het noordwesten , boven Portugal, ligt Santiago, “Sant Iago” wat Sint-Jacobus betekent, in de provincie La Coruña in Galicië, met ca. 100.000 inwoners.
Santiago de Compostella in Spanje, net boven Portugal

De meest verspreide opvatting leert dat het woord Compostela een vervorming zou zijn van campus stellae ofwel het veld van de ster – de Stella Mare, of de verlichte cq. verlichte plaats, herinnerend aan het miraculeuze lichtschijnsel dat leidde tot de ontdekking van het apostelgraf, weliswaar door de RK-Kerk bevestigd, maar of het op juistheid berust is niet 100% zeker. Het zou ook voordien al een religieuze betekenis hebben gehad, daarbij, er lopen ook wat lijntjes naar de verhalen omtrent de “Heilige Graal”, zie onze twee pagina’s over Leonardo da Vinci en diens Code, alsmede de Heilige Graal waarvan de oudste sage dateert van rond 1190 opgeschreven door Chrétien de Troyes, die destijds vermoedelijk nog geen weet had van de boeken van Dan Brown….

Santiago el Major, ofwel Jacobus de Meerdere of oudere, was evenals zijn broer apostel van Christus en van huis uit visser. Jacobus was de eerste van de apostelen die de marteldood stierf door onthoofding in het jaar 44 , op bevel van Herodes Agrippa I. Volgens overlevering zou Jacobus in Spanje het geloof hebben verkondigd en zijn gebeente zou in Santiago da Compostella rusten. Sedertdien bestaat de pelgrimstocht naar deze plek.

Het teken van de heilige is de Jacobsschelp ( lijkt een beetje op de Shell-schelp )

Santander

Santander vinden we in de regio Cantabrië, liggend aan de Atlantische Oceaan en de Costa Verde ( groene kust ) dus een havenstad, die vooral ten tijde van het rijk Kastilië in de late middeleeuwen van belang was. Santander is ook bekend als naamgever van een internationale bank- instelling, soms ook in Nederland aktief.

Bilbao Baskisch: Bilbo

Bilbao aan de Golfo de Vizcaia is een forse stad,hoofdstad van de provincie Bizkaia in Baskenland, een economisch en industrieel centrum van Baskenland, en een van de belangrijkste havens van Spanje aan de noordkust.

San Sebastián baskische naam : Donostia

De hoofdstad van de provincie Guipúzcoa in Baskenland, ligt aan een baai van de Golf van Biskaje, niet ver van de Franse grens en is daarmee een populaire badplaats geworden, naast zeg maar om de hoek, het franse Biarritz.
San Sebastian is thuisbasis van voetbalclub Real Sociedad en qua wielersport wordt elk jaar de internationale wielerwedstrijd Clasica San Sebastian gehouden.

Pamplona Baskisch: Iruñea

Pamplona is hoofdstad van de Spaanse regio Navarra, gelegen aan de Arga rivier en is vooral bekend door de jaarlijkse stierenrennen tijdens de Sanfermines-feesten. Deze feesten spelen zich af tussen 6 en 14 juli, ter ere van San Firmín, een van de patroonheiligen van de stad.

Je kan in Spanje aan de prachtige stranden in de zon liggen, met ook daar enige cultuur, ga je wat meer het binnenland in of de nog wat onbekende buurtjes, de oude historie, nog veel meer cultuur en prachtige oude verhalen, ze waaien je zo je oren binnen. Je red het niet met een paar dagen, het zal steeds om “meer” vragen.

Zaragoza / Saragossa

Zaragoza, hoofdstad van de autonome regio Aragon, aan de Ebro en de uitmonding van de Gallego en Huerva. Een industriestad (metaal, leer- en wolbewerking, textiel, machines,kunstvezels, suiker, conserven), naast agrarisch handelscentrum en dus ook een financieel knooppunt.

De uit baksteen opgetrokken La Seo – kathedraal werd op de plaats van een vroegere moskee gebouwd tussen 1189 en 1530 en vertoont romaanse, gotische, mudéjar-, renaissance- en barok-kenmerken;. Maar ook de andere oude gebouwen zijn rijk aan historische kenmerken.

Voorafgaand aan de Romeinse overheersing heette Saragossa : Salduba en maakte deel uit van het Keltisch-Iberisch rijk van de Ilergeten, in 27 v. Chr. vestigde keizer Augustus er een Romeinse kolonie met de naam Caesarea Augusta ( CSara » Zara + gusta » gossa), waarvan de huidige naam is afgeleid.


Het Vorstendom Andorra

Andorra onder de paraplu van Spanje en Frankrijk

In de oostelijke Pyreneeën en begrensd door Frankrijk en Spanje ligt Andorra, tegenwoordig vooral afhankelijk van toerisme en de status als belastingparadijs. Andorra is de laatste onafhankelijke “overlevende” van de ‘Marca Hispanica’, de bufferstaten die werden gesticht door Carlemany (= Catalaans voor Karel de Grote frans: Charlemagne), die nodig waren om de Islamitische Moren tegen te houden en ze toegang tot het Christelijk Frankrijk te beletten.
De defensie van het land valt onder de verantwoordelijkheid van Frankrijk en Spanje.

De economie van het land valt onder de verantwoordelijkheid van de toerist ?????

top pagina

Spaans gepeperd, met de kruiden uit de Moorse keuken ( Afrikaanse kustlanden ) aan de poorten van Hercules ( Atlas en Gibraltar ) , prachtig en cultuurrijk binnenland , zonnige stranden, voor een Fantastische Vakantie Spanje Goedkoop ‘overall bekeken’ moet u niet te lang nadenken en het maximale uit uw vakantie halen. Bekijk de vakantie aanbiedingen rechtsboven.


top pagina

Voorts ( naast de detailpagina’s ) gaat het verder via het MENU.