Jamaica is in de Caraïbische regio

Dat wil zeggen uw vakantie stek ligt dan zuidelijk van Cuba, westelijk van Haïti. Horen 2 puntjes op de ‘i’, maar in een web-url is dat een probleem. Nee, neem dan de Caribische eilanden. Tikkie simpel. En de Caraïbische Zee. En de Caribbean is Engels. Wanneer u maar weet, wat u zelf hebt bedoeld.
Kies Jamaica als vakantie bestemming en krijg de Reggae er gratis bij
Afstand Miami – Florida (USA) naar Montego Bay op Jamaica per vliegtuig is 1 uur 33 minuten via het luchtruim van Cuba.

Caraiben en Jamaica

Dit Jamaica is een van de grotere eilanden in het Caribisch gebied. De eilanden staan bekend als de Cariben, of ook wel de Caribische eilanden.
Tezamen met Cuba, Haïti, Dominicaanse Republiek en Puerto Rico spreken we van de Grote Antillen.

Jamaica en het Britse Gemenebest

Antillen en de Caraiben klinken Nederlands, maar lid van het Britse overzeese gebiedsdeel. In 1655 veroverd door de Engelse Oliver Cromwell op de Spanjaarden.
Dit Jamaicaans land is dus lid van het Britse Gemenebest van Naties, en koningin Elizabeth II is staatshoofd. Al is het land sedert 1944 voorzien van zelfbestuur, onafhankelijk sedert 1962. Kingston is de hoofdstad. De voertaal is Engels met natuurlijk lokale talen.

Het klimaat van Jamaica

Land van hout en water? Ja vanwege de betekenis van de oude naam : ‘Xaymaca‘ gegeven door de bewoners in de 7e eeuw, de Taínos en Arawaks. Ontdekt in 1494 door Columbus.
Niettemin, aantrekkelijk vanwege vooral het tropisch klimaat en de vruchtbare gronden. Dus geschikt voor plantages.
Koraalriffen in zee als wel natuurgebieden op land zijn aangewezen als natuurparken, zoals National Park Blue Mountains. En Columbus Park is een combi tussen natuurpark en open lucht museum. Niet vergeten moet worden Holywell Park en daar in : het John Crow Mountains National Park.

Een andere bezienswaardigheid is toch wel Dunn’s River Falls, de watervallen iets ten westen van Ocho Rios. Duidelijk wel een toeristische trekpleister.

Bob Marley en Jamaica

Hij kan niet vergeten worden : Bob Marley en zijn muziek : de Reggae. Meer precies : Robert Nesta “Bob” Marley ( 1945 – 1981) dè singer-songwriter was met dit eiland nauw verbonden.

Laid Back – Sunshine Reggae

Het Bob Marley Museum is in de hoofdstad Kingston.

Kingston

In Kingston is een ca 100 jaar oud herenhuis te vinden: ‘Devon House‘. Dit huis is gebouwd door de miljonair George Stiebel, en dateert uit de 19e eeuw.

Toerisme op Jamaica

 

Jamaica

Het toerisme is op dit moment de belangrijkste bron van inkomsten voor de Jamaicaanse economie. Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen mensen het eiland, waarvan 1,3 miljoen cruise-toeristen. Komt u ook ?
Jamaica, rijk aan palmbomen en het met palmbomen versierde strand Doctor’s Cave bijvoorbeeld ………. en rum 😉 . En pak de “laidback” sfeer op in Montego Bay, eigenlijk over het gehele eiland.

Montego Bay

De noordelijke kuststrook van Jamaica biedt Montego Bay met mooie zandstranden. Er zijn ook winkels en restaurants. Maar ook het huis van een witte heks. Waar niet. Maar het huis : ‘Rose Hall Great House’ draagt een legende met zich mee. Deze legende vertelt, dat het huis ooit bewoond is geweest door ene Annie Palmer ( niet te verwarren met de Nederlandse zangeres Annie Palmen ! ) “the white witch” van Jamaica. Beoefenaar van de voodoo.

Blue Mountains

Tekenend voor de oostkust van Jamaica : de Blue Mountains, een bergketen met die naam. Met een lengte van rond de 46 kilometer en een gemiddelde breedte van ca 20 kilometer.

Nine Miles

Het dorp Nine Miles in noord Jamaica behoort tot de Saint Ann Parishis. Dit is ook de geboortestad van Bob Marley.

Negril op west Jamaica

Negril heeft charme maar is ook een target voor vele watersporten. De zonsondergang in Negril is befaamd. Niet in het minst gegeven de gezellige terrasjes aan de kust. Vlakbij ligt YS en bekend is vanwege de watervallen. Het plaatsje YS kent verder nog suikerrietplantages temidden van de jungle. En sprekend over suikerriet : de Appleton Rumfabriek mag je dan niet missen.

Ocho Rios

Ocho Rios is een al wat ouder vissersdorp in het noorden van Jamaica. Een populaire bezoekplek van de vele cruiseschepen. Zeer bekend is ook de Fern Gully, een kloof met een behoorlijke diepte.Ook een idee : Cranbook Flower Forest, met vele mooie aangelegde tuinen. Vissen, zwemmen en duiken, desnoods samen met dolfijnen in Dolphin Cove maakt je vakantie wel compleet.

Port Antonio

Port Antonio is met die naam zeker wel een havenstad in het noorden en ooit druk met bananenhandel. Een heel specifieke activiteit hier is het bamboe raften in de Rio Grande Valley.

vakantie tips

  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

 

top pagina