Bonaire en de letter B van de ABC eilanden in de Caraiben ( Caraïben | Cariben ) kortweg de Antillen
De ontwikkeling van het eiland Bonaire
De ontwikkeling van het eiland Bonaire moet ongeveer als volgt zijn geweest :
de eerste bewoners van Bonaire zullen de Caiquetio indianen zijn geweest, varend vanaf Venezuela ergens rond het jaar 1000 n.Chr. Iets ter herinnering is achter gebleven in de vorm van rotstekeningen aan de oostkust van Bonaire. En analoog aan Aruba waren het in 1499, dat Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci het land ‘ontdekten’ als bezit voor Spanje.
Jammer voor hen, het eiland bleek geen goud in voorraad te hebben, geen hoofdprijs en dus geen reden voor langdurig verblijf om over naar huis te schrijven. Wie wel bleven in de buurt van Rincon – in een vallei tussen de heuvels en daarmee veilig voor piraten – waren vooral veroordeelden en krijgsgevangenen.
In 1633 veroverde Nederland het eiland op de Spanjaarden middels de West-Indische Compagnie. Deze WIC bracht een vorm van ontwikkeling door landbouw, hout, maïs en zoutwinning. Analoog aan Aruba is het toerisme inmiddels ook een belangrijke vorm van stabiel inkomen voor Bonaire.
Klik hier voor : kaart / Plattegrond van dit eiland
Ooit zo zout gegeten op Bonaire
Ooit zo zout gegeten … je beheert het eiland vanaf 1633, komen de Britten tweemaal langs om het in te pikken. ‘Gelukkig’ werd het eiland in 1816 weer aan Nederland toegewezen, tijd voor betere verdediging : bouw van Fort Oranje in Kralendijk, zo heet de Fortificatie van Aruba ook al.
En de vuurtoren in het fort is van 1868.
Zout was inmiddels de grootste bron van inkomsten voor het eiland Bonaire. Inmiddels wordt het zout vooral gebruikt voor vaatwasmachines en in strooizout voor gladde wegen. De rechten van AKZO zijn al een aantal jaren geleden overgedaan aan Cargill, een Amerikaans bedrijf.
‘We’ hebben een vlag sedert 1981
Dit eiland telt 18.400+ inwoners anno 2014 en al sedert 1981 een zelf gekozen vlag.
De ster in de vlag telt zes punten, die staan voor de zes oorspronkelijke woonkernen. Althans, is de ene verklaring van de vlag. Pas op 11 december 1981 is het ontwerp, waaraan de hele bevolking heeft kunnen meewerken en meedenken, goedgekeurd. en wordt ook wel vergeleken met een kompas, en dat is de tweede verklaring van de vlag ..
Kralendijk hoofdplaats
Kralendijk is de hoofdplaats, dat tot 2010 behoorde tot de Nederlandse Antillen, maar nu een Nederlandse Gemeente is.
Kralendijk is direct ook met 12.500+ inwoners de grootste plaats van het eiland; de naam is afgeleid van het daar aanwezige koraalrif.
Kralendijk is een kleine pastelkleurige stad waarvan het centrum bestaat uit een boulevard (Kaya Craane) en een winkelstraat (Kaya Grandi).
Aan de noordkant van het fort Oranje staat het oude en geel gekleurde gouverneurshuis, onderkomen van de eilandsraad, en het groene douanekantoor.
Vanzelfsprekend beschikt Kralendijk over een jachthaven – immers zó omgeven door veel water – en met een Europees verleden : een voetbalstadion.
Even ten zuiden van Kralendijk ligt de luchthaven: Flamingo International Airport.
Opvallend en tevens onbewoond, ligt vóór Kralendijk, het eiland “Klein Bonaire”, bereikbaar per watertaxi.
Bonaire is in het bezit van hagelwitte zandstranden waar je heerlijk kan zonnebaden. Het eiland is niet alleen populair bij duikliefhebbers. De ongerepte natuur en de ongedwongen levensstijl trekken eveneens natuurliefhebbers en rustzoekers aan. In het Nationaal Park Washington Slagbaai spot je een grote variëteit aan tropische vogels en de roze flamingo steekt fraai af tegen het diepblauwe water van het Pekelmeer. In de hoofdstad Kralendijk vind je nog een aantal Oudhollandse koloniale gebouwen en het stadje is een typisch voorbeeld van de gezelligheid die het eiland uitstraalt.
Washington Slagbaai Nationaal Park
Het noordelijk deel van Bonaire is beschermd natuurgebied, het Washington Slagbaai Nationaal Park, 6000 hectare groot. Het herbergt saliñas (zoutmeren), de pos (bronnen) en de berggebieden, naast een leefwereld van vogels en dieren zoals hagedissen en leguanen. Bij de ingang van het park is een museum ingericht en vanaf diezelfde ingang zijn er wandelingen uitgezet.
National Marine Park
Het National Marine Park is een beschermd onderwaterpark , in feite een gebied rondom Bonaire.
Als park dateert het National Marine Park van 1979, met steun van o.m. het Wereld Natuur Fonds.
-
Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen
Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses. -
D-reizen Vakanties of Prijsvrij
Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart. -
Trivago
» Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
-
Vakantie Discounter
» bij voorbeeld : .
Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
-
Djoser Reizen
Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!. -
Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld
Klein Bonaire
Het eiland Klein Bonaire ligt vóór de kust bij Kralendijk hoofdstad , met een opp. van zeg 700 hectare vlak en begroeid met struiken en cactussen, omgeven door een koraalrif. De stranden aan de noord- en westkant zijn belangrijke nestplaatsen voor zeeschildpadden. De op het eiland liggende saliñas of zoutmeren zijn aantrekkelijk voor de rode flamingo’s.
Het Lac van Bonaire
Het Lac is een schitterende ondiepe lagune in het zuidoosten, omzoomd met mangroven. Lac maakt deel uit van het beschermde onderwaterpark. De baai is uniek vanwege het vóórkomen van zeegras en mangrove.
Het Pekelmeer
Het Pekelmeer en het flamingoreservaat van ca 800 hectare maken deel uit van het grote watergebied in het zuidwesten van het eiland, waar ook nog steeds zout wordt gewonnen. Het aantal flamingo’s wordt geschat tussen de 2000 en 7000. Men heeft de intentie om de flamingo, tevens symbool van het eiland, actief te blijven beschermen.
Saliñas en grotten
Saliñas zijn zoutmeren of inhammen die door een dam van dood koraal zijn afgesloten van de zee. Saliñas zijn een belangrijk voedselgebied voor tal van watervogels. De gebieden Slagbaai, Gotomeer, Pekelmeer en de saliñas op Klein Bonaire zijn watergebieden van internationale betekenis.
Naast de Saliñas heeft Bonaire vele tientallen grotten, op diverse plaatsen voorzien van rotstekeningen, van de hand van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners van Bonaire.