Friese elfsteden met Piter, Peter en Gaasterland vakantie

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, Friesland; een stoomgemaal uit 1920, het grootste, nog in bedrijf zijnde, stoomgemaal ter wereld.

Friesland rondom Leeuwarden …. waar noord Friesland overwegend kleigebied is, is zuid Friesland gebaseerd op zand, met heide en bossen als Oranjewoud, Gaasterland, maar alle meren dragen bij aan het vakantie gevoel in zomer en winter.

wat bindt tussen de Friese vakantie elfsteden : Wolvega, Peperga en Scherpenzeel : Pieter Stuyvesant

Wat bindt de Friese vakantie Elfsteden : Wolvega, Peperga en Scherpenzeel tezamen ? Je komt er niet zo makkelijk op, immers geen Friese naam, maar : alle drie plaatsen eren Pieter Stuyvesant als verbonden aan Wolvega, Peperga en Scherpenzeel.

Interessant dat verschil ? Neu : het Friese Scherpenzeel ligt op 16 km zuidwestelijk van Wolvega, in 2012 ruwweg 180 woningen; Peperga ligt op 12 km zuidoost van Wolvega, telt in 2012 iets van 87 inwoners. Zeg “rond” Wolvega en je hebt voldoende speling.

Van de 80-jarige oorlog met Spanje weten we vaak al niet zoveel, in Steenwijk wel. Lange perioden van beleg, uitputting, tot de bevrijding in 1597 mede met dank aan Ernst Casimir en Willem Lodewijk uit het Huis van Nassau. Gedecimeerd tot zeg 50 inwoners.

Dat zal ook de omgeving getroffen hebben en waar Peperga op 12 km van Steenwijk ligt, Scherpenzeel op 23.

De connectie tussen de Friese Elfsteden en Pieter Stuyvesant

Toch wordt in 1585 in Franeker de Universiteit opgericht, en studeren velen daar – vaak gesteund door Friese notabelen – op een beurs : ook toen al ! Zoals : Balthasar Joannis Stuyvesant , zoon van een herbergier uit Dokkum en studeerde af als predikant.

Werd onder meer beroepen in genoemde dorpen Scherpenzeel en Peperga.

Trouwde, had nog tijd over om zich nogal recalcitrant te gedragen, en bracht met eega dè Pieter Stuyfsant of Stuyvesant voort.
En ook die Pieter Stuyvesant studeerde in Franeker, ook vermoedelijk theologie. Oók moeite met orde en zo. En heeft zich aangemeld bij de West Indische Compagnie en Pieter Stuyvesant vertrok naar de West, eerst Curaçao, later Nieuw Amsterdam. Wat bij gebrek aan steun ter plekke, moest worden overgedragen aan de broer van de Engelse Koning Karel II, de hertog van York. En praten we nu dus over New York …...

Oók een stad om je vakantie door te brengen (..)

Het was Stuyvesant die er een stad liet neerzetten, alhoewel met strakke en straffe hand, niet direct een predikant als zielzorger. Ûs Pieter in de Friese taal, dus Pieter Stuyvesant.

Is er ook overleden met een houten poot ( opgelopen bij militaire handelingen rond het eiland Sint Maarten, en behield z’n bijnaam : Piet Poot. Versierd met edelstenen, die poot, dat dan weer wel!!

Maar toegegeven, het is begonnen rond Wolvega in Friesland.

Friese Elfsteden : Sint Pieter van Grouw ofwel Piter fan Grou

lees hier méér over Sint Piter van Grouw ofwel : Piter fan Grou

Bolsward,heamielfeest – één van de Friese Elfsteden

lees hier méér over de Friese stad Bolsward,heamielfeest – Friesland

Op z’n elf en dertigst uw vakantie Friesland ?

Met die 11 of elf hebben we een fenomeen te pakken : de elfstedentocht.

Het journalistieke volkje begint al kort na de zomer met te vragen of er al zicht is op de kreet : Elfstedentocht giet oan ?

En eindigt eerst bij de lente met de veronderstelling dat het dus niet meer zal lukken. Kortom, het houdt ons bezig. De elf slaat dit keer niet op het Carnaval, maar op deze Friese vakantie ElfSteden : zie boven. En aan andere bestuurseenheden, zeg maar gemeenten : 30 of dertig.

Allemaal meepraten, allemaal gehoord worden en dat kan wel eens wat tijd kosten 😉

water, wind en skutsjes, dat is friesland ten natte voeten uit

Friese Elfsteden-rijwieltocht

Een van de grootste fietsevenementen van ons land is de Friese Elfsteden – rijwieltocht.

Deze tocht langs de Friese ElfSteden is 240 kilometer lang en kent een deelnemersaantal van maximaal 15.000.

De organisatie van deze al historische tocht is in handen van Stichting De Friese Elfsteden Rijwieltocht.

De tocht wordt jaarlijks op pinkstermaandag verreden, start en finish zijn in Bolsward, de rit wordt al sinds 1912 georganiseerd, al is eerst sedert 1947 sprake van een ononderbroken reeks.

Friese wadden eilanden zijn vakantie eilanden

De Friese vakantie Waddeneilanden – een eiland eigen – liggen in de Noordzee, ten noorden van Nederland en voorzover buiten Nederland, ten noordwesten van Duitsland en ten westen van Denemarken. Tussen eiland en vaste land ligt uiteraard de Waddenzee, die bij eb grotendeels droogvalt. En daarmee aantrekkelijk is geworden voor het zogenaamde wadlopen. Een wad is feitelijk een modder- of zandplaat, en dat zegt genoeg over de Waddenzee, zie ook de kaartjes op de bladzijden over Friesland en Groningen. De waddeneilanden hebben een totaal aantal inwoners van ca. 85.000 inwoners. Maar geen Friese Elfsteden.

De bewoonde vakantie eilanden van Nederland zijn :

 1. behorend tot Noordholland : Texel
 2. Vlieland Friesland
 3. Terschelling Friesland
 4. Ameland Friesland
 5. Schiermonnikoog ( Skiermûntseach ) Friesland

 

De onbewoonde eilanden van Nederland zijn :

aan de grenzen van Wymbritserdeel : Sneek met Snekerpoortwatersportsymbool van Friesland

 1. Noorderhaaks of Razende Bol
 2. Richel
 3. Griend
 4. Rif
 5. Engelsmanplaat
 6. Simonszand
 7. Rottumerplaat
 8. Rottumeroog
 9. Zuiderduintjes

het Friese Ameland bijvoorbeeld is vakantie bij uitstek

Ameland is zand en zandduinen. In het oosten van Buren ligt het Oerd, waar veel vogels leven, en waar zeewater via een aantal geulen in- en uitstroomt, puur natuur. De totale strandlengte is om en nabij 27 km en ruim voorzien van fietspaden. Het oudste huis staat in het dorp Nes, van 1625.
Het eiland beschikt over een klein vliegveld bij Ballum: Ameland Airport, klinkt goed, toch? Typisch vakantie Friesland.

Op Ameland wordt Amelands gesproken, een dialect van de Friese taal.
Maar Ameland biedt meer: wadlopen, parachutespringen, zeilen, surfen, boottochten naar o.a. robbenkolonies, vistochten etc.
lees méér over het Friese Ameland op deze pagina

aanbiedingen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


terug naar de hoofdpagina over Friesland

top pagina

Friese elfsteden met Gaasterland Piter en Peter in Friesland rondom Leeuwarden.