Athene stedentrip vakantie naar Griekenland

oude bouwsels van Athene in Griekenland

Athene stedentrip naar Griekenland, is dat wijsheid ?
Godin van de wijsheid aan het hoofd van Griekenland : Hoofdstad » Athene of zoals de voorkeur anno nu is : Athina.
Athene is ook de godin van de onderwereld (symbool uil) , wat is wijsheid dan : het gebied rond de Griekse metropool Athene wordt ook wel Attica genoemd. Attica ligt in het zuidoosten van het vasteland op een grote landtong tussen de schiereilanden Peloponnesos en Evia ingeklemd.

De belangrijkste en drukste havenplaats van Griekenland, Pireaus, loopt over in

Athene.

Aanbiedingen

Zoals beschreven is de godin Athene als volwassene geboren uit het hoofd van Zeus gedurende velerlei rampen. Zoals vaker in de oudheid worden land- en zeerampen vaak gekoppeld als ‘godenwerk’.

Ze is dan ook de godin van de oorlog, tezelfdertijd van de vrede. Ze is de godin van de zuivere lucht / ether en van het zuivere denken qua wetenschap. Zelfs zouden de oudste meldingen reppen van : de geest van God analoog de Egyptische godin Neith.

Athene met oudheden als Parthenon, Erechtheum, en de Peloponnesus in Griekenland onder vuur

Athene met oudheden als Parthenon, Erechtheum, en de Peloponnesus in Griekenland onder vuur. In het land van de ‘rede’, is de rede en de redelijkheid soms ver te zoeken.
Vele oudheden op de berg van Athene ondergingen het lot als een ruïne van een ver verleden. Zwaar beschadigd tijdens oorlogen tussen stadstaat Venetië ( Italië ) en buurland ter andere zijde Turkije. Zo ongeveer op het gebied van de Peloponnesus voor beide landen leuk bereikbaar. En de Turken hadden her en der wat kruit opgeslagen (..)

Kruit

Nam een opvallende wending in het jaar 1645.  Blikseminslag in het Erechtheum, nogal fataal voor het bouwwerk want er was daar kruit opgeslagen.
Toen de Venetianen onder Doge Francesco Morosini in 1687 de Peloponnesus (tijdelijk) veroverden, daarbij ook Athene belegerden, ontplofte een Venetiaanse bom. Dus wel midden in de Turkse kruitvoorraad onder het Parthenon. In 1687, nog niet zo heel lang geleden dus.
Gelukkig blijven er oude verhalen en ruïnes over. Zodat we méér dan ooit reden hebben om onze vakantie te vullen met cultuur naast zon, zee en smakelijkheden. Blijf echter het drankje Ouzo voorzichtig benaderen. Onder de Griekse naam Ouzo zijn heel veel smaken te vinden. Maar een alcoholpercentage van tussen de 37,5 en 44 procent lijkt soms ook op kruit  😉      .

Athene hoofdstad van Griekenland

Athene, de hoofdstad van Griekenland, is vaak heet, stoffig, druk. En luchtvervuiling hebben ze ook al uitgevonden. Toch komen er ieder jaar miljoenen toeristen. Vooral voor de grote trekpleister: de Akropolis. Akropolis (of acropolis) betekent in het Grieks het hoogste punt van de stad. Is de naam die in de Oudgriekse steden gegeven werd aan de stadsburcht of citadel.

De versterkingen hadden een strategische ligging. Een bergachtige hoogte die laag genoeg was om vanuit de vlakte enigszins toegankelijk te zijn. Anderzijds hoog genoeg om gemakkelijk te worden verdedigd. Niet anders dan de kastelen in de rest van Europa, alleen de naam is anders. Ze vormden de basis van waaruit de feodale heer (hier de “anax”) het omringende gebied kon beheersen en beschermen. En, zoals soms in Duitsland in vroeger tijden, rooftochten werden georganiseerd.
Griekenland Athene Acropolis

Het Parthenon

Bekend is ook het Griekse Parthenon, de majestueuze tempel die boven alles uittorent. De tempel is opgedragen aan de stadsgodin Athene. Gebouwd in de 5e eeuw v. Chr. in opdracht van de Griekse staatsman Pericles.

Het Erechteion

Naast het Parthenon op een soort tafelberg van 156 meter hoogte, ligt het Erechteion, genoemd naar de legendarische koning Erechtheus. De zogeheten kariatiden zijn zuilen in de vorm van vrouwenfiguren. Naast deze tempel groeit een olijfboom, die de godin Athena aan de stad Athene zou hebben geschonken.
De Nike (denk aan de sportschoenen) tempel is genoemd naar de godin van de overwinning.

Athene zelf was bij de onafhankelijkheid van Griekenland in 1832 niet veel meer dan een dorp, nu wonen er meer dan 3 miljoen mensen in Athene of directe omgeving.

Bezienswaardigheden van Athene

Bezienswaardigheden van Athene of locaties die het bezichtigen waard zijn 1.

 • De befaamde Acropolis geeft een prachtig beeld op Athene, en is tegelijkertijd beeldbepalend voor Athene. De Acropolis is immers gelegen bovenop een 156 meter hoge heuvel, de oude ruïnes bieden daarbij een vergezicht op de Egeïsche Zee. Deze ruïnes noemen we de “Acropolis” maar feitelijk was dat de naam van de eerste nederzetting.Belangrijke gebouwen die de Akropolis vormen zijn onder meer het Parthenon, het Erechtheion, de tempel van Athena Nike, het Theater van Dionysus Eleuthereus, en de Propylaia. Het Theater van Dionysus Eleuthereus is een oud openluchttheater op de zuidelijke helling van de Akropolis en dateert van de 4e eeuw vóór Christus. Bedoeld voor het Grote Dionysia Feest ter ere van de godheid Dionysus. De tempel van Zeus ligt dan op ongeveer een halve kilometer verwijderd van de Akropolis. Bestaat grotendeels uit Korinthische zuilen. Ging ten onder rond 300 na Chr.
 • De Technopolis (website begrijpt niet-Grieken niet meer anno juli 2021)
  is een industrieel en multifunctioneel cultureel centrum. Omgetoverd tot een trendy ruimte voor tentoonstellingen, evenementen, live muziek, theater en nog veel meer naast het Industrial Gas Museum.
 • Het Benaki Museum
  heeft een uitgebreide collectie kunst, vanaf de prehistorie tot de hedendaagse kunst. Het museumgebouw dateert van 1930 in opdracht van Antonis Benakis en ter herinnering aan zijn vader, Emmanuel Benakis.
 • Het gerenommeerde nieuwe Akropolis Museum
  is uitgeroepen tot een van de beste musea ter wereld en ligt direct tegenover de Akropolis. Het museum toont een aantal meesterwerken en interessante zaken uit verschillende oude Griekse perioden.
 • Het Museum van Cycladische Kunst (MCA) herbergt een belangrijke collectie van historische Griekse kunst waarvan de oudste voorwerpen dateren van ongeveer vierduizend jaar geleden. De collectie Cycladische kunst of Cycladic Art, waaronder bronzen gereedschap, maskers, kommen, en sculpturen, is de reden voor de naamgeving.

en 2:

Méér bezienswaardig

 

 • Het Nationaal Archeologisch Museum
  is het grootste en logischerwijs belangrijkste museums ter wereld voor oude Griekse kunst. Het museum vindt u in de Exarcheia sector van Athene en dateert van 1866.
  Vermeldenswaard is het bronzen beeld Poseidon van Artemision naast gouden kruiken, bronzen messen, juwelen en kristal.
 • Het ‘Byzantine and Christian Museum’
  is een schatkamer van artefacten, kunst en informatie, met voorwerpen vanaf 300 en qua aantal meer dan 25.000 stuks.
 • de ruïnes van het Olympieion met de Tempel van Zeus
  Bij de de ruïnes van het Olympieion zijn de resten te vinden van de Tempel van Zeus, daterend van zeg 515 voor Christus tot ongeveer de 2e eeuw na Chr. toen het bekend was als grootste tempel van Griekenland.
 • Ethnikós Kípos ofwel Nationale en voordien Koninklijke Tuin
  De Ethnikós Kípos ofwel Nationale en voordien Koninklijke Tuin is een vreedzaam groen park in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene, groot ca 15,5 hectare. De tuin Ethnikós Kípos ligt direct achter het Grieks parlementsgebouw ( dus een voormalig koninklijk paleis) tegenover het Panathinaiko of Kalimarmaro Olympisch Stadion.
 • de Kathedraal St. Dionysios
  de Kathedraal St. Dionysios staat op de hoek van Eleftheriou Venizelou, gebouwd in de 19e eeuw. De kerk is fraai versierd met mozaïeken en iconen.

Collectie foto’s van Athene in Griekenland

Collectie foto’s van Athene in Griekenland voor een globaal overzicht van deze vakantie bestemming :

Van iets meer modern of eigentijdse aard zijn deze Atheense bezienswaardigheden

Highlights van nu als Atheense bezienswaardigheden:

 • Het BIOS is een trendy multifunctioneel cultureel trefpunt
  , bekend om z’n grote lounge op het dak met een prachtig uitzicht op de Akropolis. Er zijn verscheidene bars en podia, en er worden regelmatig live muziek concerten gehouden naast theater, shows met top dj’s.
 • Het Onassis Cultureel Centrum is een modern multifunctioneel centrum met unieke architectonische details. Er zijn verschillende grote ruimtes, een modern amfitheater, tentoonstellingen, toneelstukken, dans, muziek, en nog veel meer.
 • De Art Foundation , ook bekend als TAF Athene, is een toonaangevend cultureel evenementengebouw vlakbij het Monastiraki plein. Website is anno 14-01-2022 onbereikbaar.

 

Algemene punten van ‘hou vast’ in het Griekse Athene

Algemene punten van ‘hou vast’ in het Griekse Athene, kunnen ook herkenningspunten zijn.

 • Het Monastiraki plein is startpunt van een toeristische winkelregio ten oosten van het oude centrum van Athene.
  Er zijn markten met kraampjes op binnenplaatsen, steegjes, straten etc. Er zijn ook reguliere winkelstraten en straatjes, voorzien van boetieks, souvenirwinkels, speciaalzaken, kruiden, sieraden, kunst en oude ambachten. Bekende winkelstraten Adrianou Straat en Pandrossou Street, Voukourestiou Straat.
  Meer modernere winkels in de Kolonaki wijk.
 • Het Agia Irini plein ligt ten oosten van het Monastiraki plein en is aan deze naam gekomen vanwege de St. Agia Irini kerk die uittorent over dit gebied, voorzien van populaire cafés en bistro bars, inkl. terrassen.
 • Het Kotziaplein ligt centraal in Athene, omzoomd door belangrijke gebouwen, zoals stadhuis en Nationale Bank.
 • Het Syntagma of Constitutie plein van 1834 wordt gezien als het belangrijkste plein in Athene, ook een knooppunt voor openbaar vervoer, qua democratie een stek voor demonstratie gegeven en de locatie van het Griekse parlement aan de oostzijde van dit Atheense plein. Het plein ligt bij benadering op loopafstand van Plaka en Kolonaki.

 

Winkelen in Athene

Winkelen of winkels bezoeken in Athene

 • De Athens Mall is een groot winkelcentrum in Marousi, een voorstad ten noorden van Athene. Dit uiterst moderne winkelcentrum Athens heeft een ruime keuze aan winkels en uitgaansgelegenheden, restaurants, cafés en een bioscoop-state-of-the-art.
 • Attica is een groot warenhuis
  gevestigd in een ‘groots’ historisch gebouw, onderdeel van de beroemde City Link, en op slechts een steenworp afstand van het Syntagma-plein in het centrum van de stad. Niet zozeer winkel maar meer een mode oase met een waaier aan designer labels, zoals Armani, Calvin Klein, Dior, Dolce & Gabbana, en Hilfiger. Een drankje en een lunch in het café-restaurant van Attica op de bovenste verdieping met een prachtig uitzicht op de omgeving is bij het winkelen nooit weg, toch ?
 • Athens Metro Mall aan de Leoforos Vouliagmenis biedt zo’n 95 diverse winkels op 1 locatie. Athens Metro Mall is dan ook een hedendaags groot gebouw inclusief Restaurant, hard nodig voor de energie om al die winkels te bezoeken 😉 .
 • Avenue Mall aan de Kiffisias Ave, Avenue Shopping Mall in Paradeissos
  , Maroussi, werd opgericht in mei 2007 als een verlengstuk van het Sanyo Carrefour winkelcentrum. Een pand met een innovatief en stijlvol design. In AVENUE ga je je niet klein voelen of verdwaald in een grote warboel, maar heeft een mensvriendelijke grootte, waar winkelen een prettige shopervaring oplevert. En toch biedt het centrum 60 winkels, waaronder Carrefour, Kotsovolos, Jumbo.

 

Méér winkels 2

 

 • Athens Heart Mall aan de Pireos, Tavros, maar biedt geen andere taal dan Grieks. Tenzij u zelf Grieks beheerst, geen zinvol bezoek wellicht.
 • De ‘Athena Agora’ ofwel , of Atheense Centrale Markt is markt voor delicatessen, groenten en fruit, en daarom veelal een feest voor de neus, voor het oog, en een proef-festijn. Hier haal je authentieke Griekse ingrediënten, of ga je proeven in de nabij gelegen restaurants, die zodanig van zich zelf overtuigd zijn dat je al iets voorgeschoteld kunt krijgen eer je goed en wel om je heen gekeken hebt.
 • Overdekte centrale markt Varvakios Agora
  Twee 19e eeuwse markthallen waar elke dag (behalve zondag) allerlei streekproducten en andere lekkernijen te koop zijn, te vinden in de Athínas straat. Er kan worden geproefd, onderhandeld gekocht. Hou er rekening mee dat de visafdeling tamelijk nat en vies kan zijn, de vleesafdeling licht bloederig. Wanneer u zich content voelt tussen geslachte dieren en delen daarvan is dit een aanrader om mee te maken, terwijl een beetje Grieks ook heel handig moet zijn. En anders loopt u naar een andere bezienswaardigheid. 🙂 .

Handig kan zijn in Athene het gebruik van het tweewielig wondertje : de Segway, helaas is de website anno juli 2021 uit de Griekse lucht.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Griekenland

 

top pagina