Relatief van korte duur heeft het klooster Sanctae Mariae in Schola Dei bestaan op 7 km. van Aurich : Ihlow.

aurich-kloosterkerk een imagination ontworpen door de deense kunstenaar Finn Larssen, een verbeelding van het klooster Ihlow : Scholar Dei width=

Gebouwd door monniken van Aduard in Groningen, wier klooster op zich weer gebouwd was door monniken vanuit Rinsumageest, 7 km. onder Dokkum in Friesland, heeft het mogen bestaan van 1228 tot 1529.

Is daarna afgebroken , verkocht en in de relatieve vergetelheid geraakt.
Er staat nu wel iets bijzonders ……

klooster Sanctae Mariae

De kloosterorde der cisterciënzers is opgericht in het Franse Cîteaux in 1098 door Robert van Molesme, toonaangevend leider was Bernardus van Fontaines, ook wel Bernard van Clairvaux. Het was die orde, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van dit klooster Sanctae Mariae bij Ihlow.

Er zijn veronderstellingen geopperd, dat in plaats van te Dokkum, Bonifatius hier aan z’n eind moet zijn gekomen, maar beiden zijn onwaarschijnlijk. Omtrent het leven en werken van Bonifatius is hier al een pagina verschenen omtrent Dokkum, Aurich, Fulda, en de rest van Europa , daar gaan we nu maar even aan voorbij.

Ihlower Forst of het woud van Ihlow

Zoals ook in onze tijden de glans van groot, groter, grootst als een Babylon om ons heen hangt, het was destijds niet anders : het klooster te Ihlow, omringd door veen, zand, moeras en de taxuswouden ( Ihlower Forst ) was naar men stelt het grootst tussen Groningen en Bremen.

Die duistere eeuwen moeten we toch maar eens herzien qua prestaties.
Is het klooster nu herbouwd, nee dat niet, de fundamenten zijn deels blootgelegd. Men heeft een klooster opgesteld in hout en metaal. Brengt daarmee een sfeerbeeld tot stand dat veel meer zegt dan eigenlijk een stenen gebouw ooit kan hebben weergegeven.

En dat project is op 10 mei 2009 door vooraanstaanden uit politiek en kerkelijk leven, ook vertegenwoordigd vanuit Nederland, geopend.

pelgrimsweg

Er is ook een website van : klosterihlow waar verleden en heden prettig worden weergegeven. En voor diegenen, die de pelgrimsweg willen gaan is deze site : over de pelgrimsweg van Ihlow beschikbaar, rondom of in het Brookmerland.

Emden, Aurich en Wilhelmshaven

Maar…………………. wanneer u toch enige interesse heeft in Duitsland in het algemeen, en Oost Friesland, deel van Nedersaksen, in het bijzonder, trek dan iets meer tijd uit, neem de E22/A7 van Groningen-Stad naar Leer, ga dan even noord en bezoek Emden, Aurich en Wilhelmshaven; het heeft heel veel van het nederlandse kustgebied maar toch heel anders. Er zijn “eigen” waddeneilanden waaronder Norderney en dus ook een lange kuststrook.

En voordat we op deze plek àl te lyrisch worden , we hadden over Duitsland al een paar vakantie-pagina’s, gewoon bij dit deel van Duitsland vakantieland even beginnen, u krijgt vast de smaak te pakken.

Aanbiedingen

Onderhand is het wel handig om enigszins in de omgeving een plaats te hebben om u terug te trekken, te overnachten, culinair van Oost-Friesland genieten, kortom een beetje van het leven genieten in een niet al te bekende regio :


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over de Duitse (Oostzee-) kust

terug naar de hoofdpagina over Noord Duitsland

top pagina