Heerhugowaard vakantie en Babylon hotel

Heerhugowaard aarde water beeld gemaakt door Nic Jonk bron:wikipedia

Het huidige Heerhugowaard in Noord-Holland is ontstaan uit de dorpen Zuid, De Noord en ‘t Kruis. Andere buurtschappen zijn Frik, Kabel en Pannekeet.

Heerhugowaard ligt in een omgeving van veelal veengebied, en dus zijn er een groot aantal grote en kleinere meren in de omgeving.


Heerhugowaard Aanbiedingen

kaart Heerhugowaard Noord-Holland
De naam van Heerhugowaard verwijst volgens de verhalen naar ‘de Waert’ en de hulp van de Egmondse Abdij rond het jaar 1248.
Belangrijke figuur in deze omgeving van net vóór 1248 : heer Hugo van Assendelft, de baljuw van het Hoogwouder ambacht en kastelein van Medemblik. Let op : kastelein betekent hier niet herbergier of waard, maar de heer van het Kasteel ! En baljuw betekent dat hij te maken had met de rechtspraak van die tijd.

Eind vorige eeuw is in / bij Heerhugowaard een 61 hectare groot parkbos aangelegd, de “Waarderhout”. Zou je niet zo direct verwachten in deze veenomgeving maar bos kan ook hout zijn, wat zeg ik, bos is hout, dus bos bij Heerhugowaard is Waarderbos, correctie, Waarderhout. Logisch toch. Typisch vakantie omgeving. Voor korte of langere tijd.

Vakantie Bezienswaardigheden

 

 • Middenwaard, het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal met ruim 150 winkels
 • Cultureel centrum en theater COOL
 • Caravan-Boulevard, gelegen op industrieterrein Zandhorst, rond de Pascalstraat zijn vele kampeerwinkels en caravandealers geconcentreerd
 • de Hervormde kerk uit 1871
 • verschillende monumentale boerderijen
 • het Strand van Luna, een kunstmatig strand : het recreatiegebied Park van Luna in Heerhugowaard betekent 180 hectare aan bos, weide, strand en water. Ideaal om te zwemmen en te waterfietsen, maar ook heel geschikt voor wandelingen en fietstochten.
 • de Zwirs-wijngaard, waar druiven worden geteeld, rondleidingen gegeven en Nederlandse wijn gemaakt, aan de rand van Heerhugowaard. De wijngaard = culinair genieten van druiven, druivensap, wijn van druiven,  is op afspraak te bezoeken, vanaf April tot en met September.
 • Windmolen de Veenhuizer, een poldermolen
 • het Poldermuseum, sinds 1979 gevestigd in het voormalige gemaal uit 1877 aan de Huygendijk

 

Impressie van Alkmaar

Alkmaar in de provincie Noord Holland, heeft nog vele middeleeuwse gebouwen zoals de hoge toren van de Grote of Sint-Laurenskerk, geliefd voor de huwelijksceremonie.
De andere belangrijke attractie, vooral in de zomermaanden, is de kaasmarkt op het Waagplein. Elke vrijdagochtend (10.00-12.30 uur) vanaf april tot september is het Waagplein het decor voor deze traditionele kaasmarkt – als demonstratie dus – !

Kaasmarkt Alkmaar

Elke vrijdag ochtend hetzelfde lied…
met muziek ‘Leven Op ‘t Plein’ van Andre Hazes

Kortom, voor een afwisselende vakantie bent u hier aan het juiste adres.

Heerhugowaard - Hotel Babylon waar ze u volledig begrijpen
En zo rond Heerhugowaard vinden we in het oosten Hoorn, Enkhuizen en Medemblik, in het noorden Schagen en Den Helder, in het westen Schoorl, Bergen en Egmond aan Zee, en ten zuidwesten kaasstad Alkmaar en Heiloo.

In die gemêleerde omgeving vinden we ook in Heerhugowaard :

Heerhugowaard – Hotel Babylon (3 sterren) en naar verwachting weinig spraakverwarring (“Babylonische spraakverwarring“).

Het Hotel Babylon Heerhugowaard beschikt over 18 smaakvol ingerichte kamers die allemaal zijn voorzien van een televisie en een badkamer met een douche en toilet.
Met mooi weer kunt u plaatsnemen op het zonneterras.

Julianadorp

Julianadorp is een dorp in de gemeente Den Helder provincie Noord-Holland. Ca 20 km boven Heerhugowaard en 5 km beneden Den Helder. In het begin van de 19e eeuw lag het toen nog ‘Buitenveld’, buitengaats. Dus buiten de dijken en dùs regelmatig overstroomd. Na aanleg dijk en Noord-Hollands Kanaal werd de naam Koegras. In 1909 met de geboorte van ‘toen’ Prinses Juliana werd na aanvraag toegestemd in de naamgeving : Julianadorp. Met duinen en strand zijn er vakantie parken en dùs vele vakantie toeristen. Een trekker, zacht uitgedrukt.

Callantsoog

Callantsoog ( vakantie badplaats) ligt ook aan de Noordzee, in de gemeente Schagen in de provincie Noord-Holland.
In de 12e eeuw werden de duinen daar doorbroken en ontstond het eiland: ‘oog’ . Duidt op eiland zoals ook Schiermonnikoog. De huidige vorm heeft nog moeten wachten op de Allerheiligenvloed in de 16e eeuw. U begrijpt, van eenzaamheid zult u hier niet bruin worden.

Schoorl

Schoorl ligt als dorp in de gemeente Bergen, westelijk van Heerhugowaard. Eveneens een vakantie trekpleister.
Net als voorgaande plaatsen met een respectabele leeftijd, gaat terug tot op de 10e eeuw. Van 1939 tot in 1941 was hier een Duits concentratiekamp gevestigd.

Een vakantie trekker bij uitstek met dank aan heel veel zand = duin, plus de zee en de zon en een sterren restaurant.

Egmond aan Zee

Nog zo’n toeristische vakantie ‘kneiter’ : Egmond aan Zee naast Egmond Binnen, beiden ‘opgeslokt’ in de gemeente Bergen. Ook hier heeft de Allerheiligenvloed van 1570 huisgehouden, een deel ‘opgeslokt’ door de golven.
Hier is nog wel een bezienswaardig of wetenswaardig ‘puntje’ te melden, waar de Eg van Egmond ‘zou’ kunnen verwijzen naar de familie van Egmond en dan vooral de strijdgenoot van Willem van Oranje tijdens de Spaanse lees: Habsburgse overheersing van de NL + BE ofwel gezamenlijk : de Nederlanden.

In het verlengde hiervan is Egmond-Binnen bekend van de Sint-Adelbert abdij. Zou de oudste abdij van Nederland zijn en dateert ook al weer van de tiende eeuw. Actief met inpoldering en daardoor grootgrondbezitter.
Daarnaast is/was er een belangrijke bibliotheek met geschriften die een binding hebben met kloosters in België. En tot slot zouden “alle Graven van Holland tussen de 10e en 13e eeuw gestorven, hier zijn begraven. Tussen 1572 en 1935 waren er geen monniken ter plekke. Sedert de maatschappelijke ontwikkeling neemt het aantal vakantie bezoekers gestaag toe. 😉 .
De Abdij is te vinden aan de Abdijlaan 26. De heilige Adelbert is al reeds overleden rond het jaar 740. Tijdgenoot en collega van de ons bekende Willibrord en Bonifatius (minder correct gekoppeld aan Dokkum).

Vakantie Aanbiedingen

Bijvoorbeeld vakantie op strandcamping ‘t Noorder Sandt in Julianadorp.
In het overzicht hieronder treft u de nodige aanbiedingen aan zowel van vakantieparken als van hotels.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Noordholland

top pagina