Grieks Cyprus Vakantie is niet duur, veel zon, heel veel zee rondom, een vleugje cultuur

Grieks Cyprus Vakantie is niet duur, is veel zon en heel veel zee rondom, met een vleugje cultuur

Cyprus tips omtrent Vakantie. En waar denkt u aan bij Cyprus vakantie ? Noord-Cyprus, Larnaka , zon, zee en vooral veel strand. Qua zon niet al te ver verwijderd van de evenaar. Toch ver genoeg er vandaan om een milde zonneschijn te verschaffen. En een kustlijn ter grootte van de eilandomtrek, denk aan Lady’s mile beach.

Kypris of Turks Kybris = koper uit kopererts gewonnen. In heel kleine hoeveelheden hebben we als mens het mineraal koper hard nodig. Overdrachtelijk hebben we dus een Cyprus vakantie hard nodig  😉      . 
Cyprus Vakantie Aanbiedingen

zie ook onze pagina over Griekenland en Turkije

Cyprus is een eiland

Cyprus, bij benadering 9.000 km2 groot eiland in de Middellandse Zee. Verdeeld in een Turks Cypriotisch deel ( 1/3 deel ) en een Grieks Cypriotisch deel ( 2/3 deel ). Locatie in het oostelijk stukje van die Middellandse Zee. Bij benadering 70 km ten zuiden van Turkije, 100 km ten westen van Syrië. Met een heel sterke vergroting is in het zuiden Egypte zichtbaar. Met nòg iets meer versterken is in het westen het Griekse Kreta zichtbaar.
kaart van het Griekse en Turkse Cyprus
Voor de statistiek, de 2 militaire bases van Engeland ( UK ) zijn buitenlands grondgebied en staatsrechtelijk dus geen deel van Cyprus. En een historie om van te smullen. Mogelijk qua naam is het eiland Cyprus méér dan 1 maal van die naam gewisseld, bekijk de kustlijnen, zat het ooit vast aan Turkije ? Of was er een dam naar het vaste land ?
de bodemlijnen rond Cyprus meer zichtbaar
Cyprus heeft ca 800.000 inwoners en de spreektalen zijn Grieks, Turks in het Noorden en Engels.

De mooiste stranden van Cyprus

 

Mooiste stranden van Cyprus


Stranden, palmen, een enkele rots, maar heel veel zandstrand, maar met dank aan de palmen ook schaduw. En natuurlijk de mogelijkheden voor watersport als sport en voor verkoeling. Een Cypriotische vakantie om nooit te vergeten.

 

Cyprus en de Olympos

En wat te denken van de Olympos, de berg van de goden. Was dat die berg in Griekenland, of juist de berg op Cyprus ( denk daarbij even aan de mythische vakantie-reis van oppergod Zeus in stierengedaante en Europa vanuit Libanon / Fenicië ?  Of lag het eiland Cyprus er nog niet, nadien omhoog gekomen of omlaag gevallen…, toen Zeus “langs” kwam met Europa op z’n rug.. Er is geen schriftelijk bewijs, de berg is er wel met een hoogte van 1951 meter : die Olympus. Ook wel het Troodosgebergte als bergketen.

Wonen op koper en tin dus brons

Homerus noemde de Olympus het ‘Huis van de goden’, immers de Griekse godenwereld zou daar wonen in paleizen met bronzen vloeren, gemaakt door Hephaestus. Dat brons ( is een legering van koper en tin en een regelrechte verwijzing naar Cyprus/koper). Nou was Hephaestus de goden-smid zeg maar. De Romeinen noemden hem Vulcanos, ook een heethoofd. Van oorsprong, zegt men, afkomstig van Turkije ( Lycië lag in zuid Turkije iets ten noord-westen van Cyprus ), maar ja, zoek de vulkanen maar op, geheid dat je Vulcanos /Hephaestus tegen komt.

Is wel wat, “huis van de goden” als vakantie-doel?

Werpen met bliksem

Wanneer je je bedenkt dat oppergod Zeus bij wijze van ‘hobby’ vanaf de Olympus ( op Cyprus ? ) met bliksemschichten rondstrooide, kun je wel spreken van een “brother in crime” wat vuur of elektra aangaat. En waar laten wij onze elektra door geleiden ? Door koper. En wat is de Nederlandse naam voor Cyprus : koper. En wat is het brons van die bronzen vloeren van Hephaestus / Vulcanos : een legéring van 90% koper en 10% tin.
Nou dan.

Kun je op je ‘Vakantie Cyprus all inclusive‘ een aardige boom over opzetten, in het zwembad bijv..

Kykkos-klooster Cyprus

Grieks Cyprus met een onmisbaar vleugje cultuur : Kykkos Klooster
Daar in dat Troodos gebergte vinden we ook het befaamde Kykkos-klooster, zeg maar het westelijk part van Cyprus.
Het Kykkos-klooster is opgedragen aan de Maagd Maria, ook wel de Maagd van Kykkos. Op ongeveer 1160 meter hoog in de bergen en ca 1100 na Chr. deels gefinancierd door de Byzantijnse keizer Alexios Comnenos. Uit dankbaarheid voor de genezing van zijn dochter, in het bijzonder met een icoon van de Maagd Maria. Nog door de heilige Evangelist Lucas geschilderd, althans, dat roept de verslaglegging.

Het icoon van het Kykkos-klooster

Het icoon wordt nauwelijks ten toon gesteld , dus het meeste is van horen zeggen. Gelukkig houdt dat het mysterie èn de drang om te komen, in stand. Het moet wel een bijzonder icoon zijn, want het overleefde de kloosterbranden in 1365, 1542, 1715 en 1813. Hun website niet, die blijkt sedert 3 oktober 2014 uit de lucht te zijn.

Zit ook logisch in elkaar, want onze Alexios resideerde in Constantinopel. Mag ook Istanboel zeggen, wat over land een aardig eind lopen is voor die tijd. En over zee is het vanaf de Bosporus, bij Izmir de hoek om, ook nog even varen naar Cyprus. Alleen om een icoon te overhandigen. Maar bij Paphos verder op deze pagina is ook heilzaam water, en als het helpt ….. degeen die geneest heeft gelijk. Een andere vorm van watersport.

Brouwen en kloosters

Het klooster niettemin wordt deskundig geleid want dit Cypriotisch klooster bezit nu bijvoorbeeld ( delen van ) de KEO-brouwerij, hotels en bedrijven, zeer profaan en iets minder religieus. “KEO : welcome to the taste of Cyprus”.

Makarios president en aartsbisschop

Op enige afstand is het graf van Makarios, de eerste president van Cyprus en tevens aartsbisschop. Makarios III is begraven op de berg Throni, de omgeving waar hij geboren was.

Nicosia / Lefkoşa

Min of meer aan de noordrand van het eiland Cyprus ligt de hoofdstad Nicosia. Met uiteraard een oude binnenstad, stervormig met 16e eeuwse Venetiaanse muren. Het zuidelijke deel behoort tot Grieks Cyprus en het noordelijke deel tot Turks Cyprus.

De sfeervolle winkels en eetgelegenheden zijn te vinden in de gerestaureerde Laïki Geitonia wijk en de Ledra.

Geenszins een kleine stad : hoofdstad van Cyprus, ligt aan de rivier de Pedieos en herbergt een ruim aantal van 320.000 inwoners.
Bezienswaardig ( Turks deel ) is natuurlijk de voormalige Sophia-kathedraal uit de veertiende eeuw, in de zestiende eeuw omgevormd tot de Selimiyeh-moskee.
Ook een must voor wie ervan houdt : Cyprus Museum met een terracottaleger van een 2.000 votiefbeelden in Ayia Irini aangetroffen.

Paphos of Pafos

De zuidwestelijk gelegen (vissers-) havenstad Paphos ( de 4e in grootte op Cyprus en vroegere hoofdstad ) wordt gedomineerd door de restanten van een 16e eeuws Turks fort en visrestaurantjes.

Bekijk vooral even een reusachtig openluchtmuseum met mozaïekvloeren in Romeinse huizen uit de derde en vierde eeuw ( tip : het huis van Dionysios met de mozaïekvloer ).

Iets noord-westelijker bij Cape Akamas geen bananenplantages meer maar ruig, onbewoond heuvelland met witte rotsen, eenzame stranden, verlaten vergezichten, maar wel een wandelgebied bij uitstek.

In Paphos stond de tempel van Aphrodite en werden de Aphrodisia gevierd.

Helend water

Denk ook aan de Ayia Solomoni kerk met 12e eeuwse fresco’s ( oorspronkelijk een christelijke catacombe ruimte ) boven een grot waarvan het water helend lijkt te werken.

In de haven zijn er dan weer vele tavernes, om van de cultuur uit te rusten, te relaxen, de lokale vochtigheden te proberen in restaurant en bar.

Larnaka regio

Larnaka een plek waar verleden en heden geweldig bij elkaar passen met zon en cultuur, een regio die je laat verbazen door haar diversiteit en bewoners die je gastvrij tegemoet komen.

 

Larnaka,gastvrij en plezierige vakantieomgeving op Cyprus

 

Cyprus vakantie met zon, strand en gastvrijheid

Limassol / Lemesos

De inwoners van Cyprus noemen hun eiland : het eiland van Aphrodite ( Astarte / Isis / Venus ), uit Fenicië naar Cyprus “verhuisd”. En een rots in zee, tussen Paphos en Limassol, ca. 25 kilometer ten oosten. Dáár zou ze aan land zijn gekomen ( geboren ). Deze rots van Afrodite, wordt ook wel genoemd de Petra tou Romiou ofwel Rots van de Romeinen.

Cruises en wijn

Limasol of Lemesos is een havenstad van betekenis aan de zuidkust van het eiland aan de Baai van Akrotiri. Limasol of ook Limassol met dubbel ‘s’ telt een ruime 150.000 inwoners. Limasol heeft een oude en een nieuwe haven met bootverbindingen naar bijv. Rhodos, Haifa en Port Said, of per cruise vertrekken. Naast het toerisme is ook de wijnindustrie een kwestie van “innemen”. We vinden hier ook een opvallende weg , de boulevard van 17 km lang, de tourist area, met heel veel hotels, restaurants, winkels en nachtleven, grenzend aan het strand. Het bekendste witte strand aan de baai van Limassol : Lady’s mile beach.

Larnaca / Larnax

Hoewel er oostelijk van Pafos | Paphos ook een vliegveld is, was Cyprus Airways gehuisvest in Larnaca, maar aanvang 2015 opgeheven. Na de Turkse invasie in 1974 en de opdeling van het eiland is de thuisbasis verplaatst van Nicosia naar Larnaca, waarbij de Cypriotische regering 95% van de aandelen bezit.

Bezienswaardig bij Larnaca

Bezienswaardig is hier zeker het uit 1746 daterend aquaduct met 75 bogen.

U treft hier een fraaie strandpromenade aan, maar dat soort uitlatingen is natuurlijk strikt persoonlijk ; langs het zoutmeer ( zijn in de winter nogal eens flamingo’s waar te nemen) is ook hèt islamitisch heiligdom te vinden : Hala Sultan Tekke moskee en vanzelfsprekend in een toeristische omgeving, vindt je hoeveelheden keramiek in de aanbieding.
Mocht het u als toerist een beetje teveel worden, geen zin in het Cypriotisch hotel, kunt u altijd het Stavrovuni klooster in, even ( 30km ca) buiten Larnaca.

Alleen jammer : verboden voor dames.

Noord Cyprus : never ending sunshine

 

Noord Cyprus de never ending sunshine, nooit eindigende zonneschijn

 

Ayia Napa

Bezienswaardig is hier het Venetiaanse Ayia Napa klooster uit de 16de eeuw.

Famagusta , Ammochostos of Mağusa / Gazimağusa

Het Cypriotische Famagusta is gelegen boven Larnaca aan de oostkust van Cyprus. Een stad waar de deling tussen Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten duidelijk waarneembaar is. Vóór 1974 was Famagusta met de goudgele stranden, luxe hotels en een groot uitgaansgebied, een heel belangrijke stad voor Cyprus, met dankzij het toerisme daar, een aantrekkelijke bron van inkomsten. Is nu meer overgenomen door Larnaca en Paphos.

Carpasia of Rizokarpason (Turks: Dipkarpaz)

De naar het noordoosten uitstekend punt of schiereiland op een eiland, heeft bij Carpasia dichtbij Rizokarpasso ook wel duidelijk als Fenisisch herkenbare uitingen zoals de bouwwijze van de huizen.

Salamis

Salamis in de baai tussen beide genoemde oostelijk geleden eiland”punten” is een van ouds bekende en belangrijke plaats met kontakten overzee. Schatting omtrent de stichting zou richting 1100 voor chr. zijn, een strategische aanleghaven. Salamis op Cyprus ( ter onderscheid van het Griekse ) is in de eerste eeuwen van onze jaartelling een aantal malen door een aardbeving verwoest, uiteindelijk als Constantia herbouwd, maar in de 7e eeuw door Arabieren definitief met de grond gelijk gemaakt.

enkele praktische zaken op Cyprus

Cyprus : zon en strandleven - slenteren aan de haven - dag afsluiten in de disco - vakantie !
De munteenheid van de republiek was het Cypriotische pond, sinds 1 januari 2008 werd het Cypriotische pond vervangen door de Euro. Op deze website leest u ook over de “invoer van uzelf” op het eiland. Ook uw toegangsvereisten dus en de vereisten omtrent dieren en middelen. Maar ook omtrent het weer op diverse delen van het eiland, de mogelijkheden en de onmogelijkheden van Cyprus. Er zijn bussen en er rijden taxi’s, maar u kunt er ook aan boord gaan van een cruise-schip.

De locale tijd op Cyprus is GMT +2, en dat betekent een uurtje verschil met Nederland. Ze vieren op 1 mei ook de Dag van de Arbeid, dus dat gaat met uw Cypus vakantie best goed komen.

Dus : hotels in alle vormen van luxe, goede vliegvelden, goed vervoer, nachtleven, buitenleven, wandelleven, zon, strand, zee. .. .. .. .. ..

Cyprus een vakantie waard ? met vliegtuig te bereiken

 

 1. Larnaca Cyprus (IATAcode:LCA) 43 km vanaf Nicosia
 2. Paphos Cyprus (IATAcode:PFO)
 3. Ercan Cyprus (IATAcode:ECN)
 4. Royal Air Force – Akrotiri Airport te Akrotiri,Cyprus (IATAcode:AKT) in bezit van het United Kingdom en niet toegankelijk voor toeristenverkeer.
 5. Nicosia International Airport, Cyprus (IATAcode:NIC), voormallg Royal Air Force station RAF Nicosia, ligt in de zone van de Verenigde Naties en is voorlopig gesloten.

 

vakantie en cruises naar en rond Cyprus

Cyprus ligt in het water, maar voor de rest behoorlijk centraal, ideaal voor een cruise : naar Israël, Egypte, Libanon en Rhodos.

vakantie en watersport

 • regio Limassol «» Pafos | Paphos : waterskiën, parasailing, zeilen, jetski, banana-ride,scuba diving
 • catamaran cruises
 • vissen op zee

golf in de vakantie

 • Aphrodite Hills Golf banen tussen Pafos en Limassol

nachtleven is ook vakantie

 • discotheken en nachtclubs in Ayia Napa onder Famagusta
 • bars en clubs in Protaras en Pafos

Op Cyprus vakantie ? ja natuurlijk:

 • wandelen
 • zonnen
 • zeilen
 • fietsen
 • paardrijden
 • zwemmen

hotel bestemmingen op Cyprus:

 1. Akamas
 2. Ayia napa
 3. Famagusta
 4. Goudi
 5. Kakopetria
 6. Kyrenia-girne
 7. Larnaca
 8. Latchi
 9. Limassol
 10. Magosa
 11. Nicosia
 12. Paphos
 13. Pissouri
 14. Platres
 15. Polis
 16. Tochni

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Griekenland

terug naar de hoofdpagina over Turkije

 

top pagina