özdere of ozdere vakantie aan de west kust van Turkije met Kusadasi en Izmir

Özdere of zonder puntjes : Ozdere, zuid west Turkije en desnoods Euzdere. Turkije is mooi en dus ook vakantie-regio Ozdere.
Ozdere aan de zuidwest kust van Turkije, onder Izmir en boven Kusadasi

De Turkse taal is turks

De Turkse taal is zodanig, dat een andere toevoeging ook een heel andere betekenis kan veroorzaken. Net als Koreaans, Mongools, de streken waar de zeg maar ‘oer-turken’ oorspronkelijk vandaan komen. Die Turkse taal is dan een grote taal : van de Balkan tot ver in West-China wordt vermoedelijk door een slordige 190 miljoen mensen een vorm van Turkse taal gesproken.
Daarbij houdt de Turkse taal niet zoals bij onze taal een onderscheid in wanneer een ‘hij’ van toepassing dan wel een ‘zij’ of ‘onzijdig’. Is even wennen.
Selektie Egeische Kust Aanbiedingen

Zo krijgt de letter c een klank met ongeveer een d ervoor, de g is een zachte k, de r is als een franse r, dus rollend, de u als een duitse oe en de v staat gelijk aan een w. Da’s allemaal geen punt, de problemen komen met de ç = tsj – zoals in het woord Tsjechië, ö = eu , en dat komen we zelfs in Nederland tegen , vooral Oost Nederland tegen de grens van Achterhoek, Twente, Drenthe en Groningen : de Band Normaal met het höken ( en niet høken ) wat moet betekenen ‘lol trappen’. Logisch om aansluiting bij de Duitse / Saksische taal te zoeken.

Daarentegen de letter ü = u, ook simpel. Geldt ook rondom Ozdere.

Turkije is Anatolië ofwel Anadolu

Anatolië of Anadolu is grotendeels Turkije. De naam Anatolië komt van het Griekse woord voor het opgaan van de zon en waar die meestal in het oosten opgaat, dus het oosten. Volgens sommige schrijvers is dat niet altijd het geval geweest, ivm met de wisseling van de uitdrukkkingen voor het Avondland en het Morgenland, de Avondster en de Morgenster ofwel Venus. Hebben we het verder even niet over.

Zoals de Grieken de term hebben Asia Micra oftewel Klein Azie, deden de oude Romeinen er niet voor onder en noemden het Asia Minor.

Terug naar Özdere in Turkije

Ozdere is een dorp, maar wel een aantrekkelijk dorp. Immers, wil je een vakantie in Turkije en waar dan ook een beetje betaalbaar houden, kun je beter logeren in een wat kleinere plaats in de buurt van … dan in een grote plaats. Komt bij dat de afstand naar een strand dan ook onevenredig verder lopen is. Dus is zeker Ozdere een goeie kanshebber.

Zuidwest Turkije, we nemen de streek waar we deze plaatsen aantreffen :

Izmir Smyrna

Izmir en oude naam Smyrna en wel even een miljoenenstad, de derde van Turkije, gelegen aan de Golf van Izmir, met een imposante haven plus internationaal vliegveld en nabij Ozdere.
Als Smyrna bestaat het al sedert de 11e eeuw v.Chr., in 545 door de Perzen geminimaliseerd (nadat de Lydiers ook al ‘opruimend’ bezig waren geweest ) maar door de befaamde Alexander de Grote herbouwd en dan praten over circa 330 v.Chr. In de zevende eeuw na Chr. kwamen de Arabieren, even later de Seltsjoeken en in 1424 de Turken middels het Ottomaanse Rijk. Niet vreemd dat de keuken van Izmir vele invloeden kent, en niet alleen in voedingsgewoonten.

In 1922 veranderde de Turkse overheid de officiële naam van de stad Smyrna in Izmir.

 

Kuşadasi of Kusadasi

Vrijwel recht eronder – op de landkaart dan – vinden we de streek rondom de stad Kusadasi of beter : Kuşadasi en daar ziet u direkt ook zo’n aardig nieuw karakter , een s met een kommaatje eronder, een cedille. Heel lastig in databases.
Kusadasi is een badplaats, enigszins tegenover het Griekse eiland Samos. Ligt circa 90 kilometer ten zuiden van Izmir en 70 kilometer ten opzichte van de luchthaven van Izmir.

Inclusief toeristen groeit de stad zomers aan tot ca 300.000 inwoners, terwijl ‘normaal’ het aantal blijft steken op ongeveer 50.000. Wel zo dat deze streek in trek is bij mensen die er een opstal willen kopen hetzij permanent hetzij als vakantiewoning, zegt wel iets omtrent de streek.
Er zijn hier meerdere stranden, er is een grote jachthaven, er is het Duiveneiland en de nodige cultuur in de vorm van de oude archeologische plaatsen zoals :
Efeze ( excursietip zoals het antieke theater, de Celsius bibliotheek en de Hadrianustempel).
Pamukkale: naar de sneeuwwitte kalksteenterrassen van Pamukkale, die in de Romeinse tijd als kuuroord werden gebruikt

Özdere of Ozdere vakantie

En hemelsbreed even terug omhoog langs de kust, bocht voorbij naar links :
Özdere of Ozdere dus, en dat dorp / plaats bestaat in principe uit twee delen : een 8,5 km lange kuststrook en het verder landinwaarts gelegen dorpje. Özdere heeft veel kleine smalle steegjes, een dorpsplein en een moskee. Het centrum van Özdere beschikt tevens over diverse winkels, barretjes en restaurants. En dat is voor je vakantieverblijf natuurlijk wel fantastisch.

Tot 1965 werd Ozdere Kesri genoemd, geen diakrieten ( leestekens ).

En laat je niet verrassen, zo richting Armeense grens, noordoost Turkije, ligt ook een Özdere.

Gümüldur

Nog iets noordwesterlijker ligt Gümüldur, zeg iets van 20 km, en op ca. 40 km van Kusadasi en ca. 60 km van de luchthaven van Izmir. Gümüldur is uitgegroeid tot bekende vakantieplaats, interessant is namelijk het heldere zeewater, de mooie, brede zandstranden en de schitterende natuur!

Seferihisar

Voorbij de – zeg maar – Kaap van Doganbey Burun , iets van 33 km verderop vinden we dan Seferihisar , niet al te groot maar wel met een paar restaurantjes en winkeltjes, en op zich circa 65 km ten zuiden van de stad Izmir. En dus ook omgeving Ozdere.

Kaart Ozdere Izmir Turkije

Afstanden ruwweg:

 

 • Izmir – Kusadasi: ca. 1 uur en 30 minuten
 • Izmir – Seferihisar: ca. 45 minuten
 • Izmir – Ozdere: ca. 1 uur
 • Izmir – Gümüldur: ca. 45 minuten

 

Turkse Zuidwestkust voor vakantie ook wel (noord-) egeische kust genoemd

Dit prachtige kustgebied biedt u naast mooie stranden en de helderblauwe zee ook prachtige bezienswaardigheden in het fraaie achterland. U vindt op soms maar enkele kilometers van de westkust ruïnes van antieke steden en bezienswaardige monumenten. Tevens is het met het prachtige weer ook heerlijk toeven aan de zwembaden van de hotels. Ter plaatse kunt u diverse leuke facultatieve excursies boeken, niet teveel, anders mag het geen vakantie meer heten!

Ozdere vakantie west kust Turkije Maxima Paradise is een goed vakantie idee

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Turkije

top pagina