Zeegse en de Zeegser Duinen met Hotel Drenthe

Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen in Zeegse , Drenthe even boven Assen

Zeegse Drenthe  met de Zeegser Duinen boven het Drentse Assen. Zowel HOTEL als omgeving van het dorp Zeegse.

Zeegse als dorp is door bos en zand omgeven zoals de Strubben-Kniphorstbos.
Een natuurgebied tussen Anloo en Schipborg grenzend aan de N34 op de Hondsrug. Het is het enige archeologische reservaat van Nederland.

De naam Strubben-Kniphorstbos duidt op stobbige eiken in het terrein, en mr. Gerrit Kniphorst was eigenaar en ontginner van de heidevelden.
Maar dat geldt dan dus ook voor het Hotel Zeegser Duinen.

Er zijn nu nog twee hunebedden, naast een zestigtal grafheuvels. Tegenwoordig een vredig

‘archeologisch rijksmonument’.

Kogelbergsbos met het Kogelbergsveen

Meer in de richting Zeegse vinden we dan het Reitsma’s bosje ofwel Kogelbergsbos met het Kogelbergsveen. Zijdelings ook de Gasterse Duinen en het Balloërveld. Het dal van het Schipborgsche Diep maakt deel uit van het Nationaal Beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Tot aan de spoorlijn Groningen-Zwolle.

Betekenis van Zeegse

Zoals het in Nederland betaamt, weten we eigenlijk niet met zekerheid wat ‘Zeegse’ betekent. En vliegt iedereen elkaar over Zeegse in de haren. Het woord en de betekenis van ‘Zijgen’ of ‘zegen’ is in de context van het vroegere landschap best wel te begrijpen als een plek waar je kunt rusten, en voor de paarden geschikt gegeven het Zeegser Diep als watertje om te drinken. Is Zeegse gewoon een prettige rustplek, beetje zand ( Zeegser Duinen !), beetje bos, beetje water. Wat wil een mens soms méér ? Nou, misschien een hapje eten en een goed bed en bad en dan komen we vanzelf uit op Hotel De Zeegser Duinen :

Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen Aanbiedingen

Rondom Zeegse, Hotel Zeegser Duinen en de Drentsche Aa in Drenthe

Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen in Zeegse , Drenthe even boven Assen
Rondom Zeegse, Hotel Zeegser Duinen en de Drentsche Aa in Drenthe
Oudtijds werd een watertje, een Aa genoemd. Dus van België tot en met Drenthe zie je her en der een rivier de Aa. Geen familie, wel gelijke afkomst. In Oost Groningen, terzijde van Drenthe, heb je dan ook de Ruiten Aa.

Wil je dan dus één van de mooiste natuurgebieden van Nederland zien? Dan is de Drentsche Aa een idee. Met sprookjesachtige bossen en uitgestrekte heidevelden een héél goed idee. Naast rivieren en beekjes, bos en hei kom je ook zand tegen. En met een beetje zandverstuiving zijn zandduinen wel te regelen. Vooral wanneer je duizenden ja

Dat is de natuur die je aantreft rondom hotel de Zeegser Duinen, Zeegser Duinen - Zeegse Drenthe

Begrenzing Hondsrug

Dit gebied wordt begrensd door de Hondsrug, een wal bijna vanaf de stad Groningen ( zeg maar het dorp De Punt ) tot aan Coevorden. Met aan de oostkant de veengebieden naar Oost Groningen en Duitsland. Betekende dus ook een strategische ligging. Want vanaf Duitsland kon men met “droge” voeten de stad Groningen bereiken om even wat macht uit te oefenen….
Niet direct toerisme, wel oudtijds een ‘drukke verkeersader’ . In het dorp Zuidlaren en Annen bijvoorbeeld is die oude weg nog herkenbaar aanwezig, wanneer je de weg weet 😉    .

En ja, vanuit Hotel Zeegser Duinen, vanuit de hoofdingang rechts het bos in. En met enige orientatie kom je uit net voorbij Schipborg / Zuidlaren. Richting Anloo met de oude kerk en eens per jaar de Etstoel.

In deze omgeving van Zeegse is het goed toeven, wandelen en fietsen. En na gedane vakantie-achtige arbeid is het goed om een bed en een gedekte tafel te regelen. Is het qua natuur centraal gelegen Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen met 4 **** sterren. En deel of dis genoot van het Fletcher concern een perfecte oplossing. Zie in onderstaand overzicht : Trivago !
een goed bed en bad regelen in Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen
Stevige trek gekregen? Als voorbeeld kent men in het hotel restaurant een “all you can eat live cooking diner” !
Onder het oog van de bezoeker bereiden de koks ‘live’ de meest smaakvolle gerechten. Geniet van de lekkerste gerechten en evt ook nog ‘all you can eat’. Kies uit diverse vleessoorten, vis en vegetarische voorgerechten en stel zelf een 3, 4, 5 of 6-gangenmenu samen uit vers bereide koude en warme gerechten. En laat zeker een plekje over voor een heerlijk dessert: keuze genoeg! De Zeegse Duinen is werkelijk verwennerij.

En wil je iets anders, in Zeegse op ca 500 meter is een Texaans Steakhouse.

Zeegse verbindingen met kunst, cultuur en winkelplezier

Wil je de prachtige natuur afwisselen met kunst, cultuur en winkelplezier, bezoek dan omliggende steden zoals Groningen of Assen.
Drents Museum in het Assen van Bartje,
de vele hunebedden rondom Assen,
de Drentse Golf en Countryclub, gelegen op korte afstand van het hotel, en het TT- circuit of iets verder weg het Dierenpark in Emmen
de Magnus Kerk in Anloo zou u ook kunnen bezoeken, zeker jaarlijks in augustus, dan namelijk wordt nog immer de ‘Sonte Magnus daghe‘ nagespeeld waarbij de Etstoel recht spreekt in het openbaar in een middeleeuwse entourage, nee geen koffie beschikbaar – was er toen niet – maar wel bier bijvoorbeeld.
een bezoek aan de Mensingeborg in Roden is wellicht ook een aanrader
Groninger Museum maar ook het Stripmuseum in de stad met het Paard van Ome Loeks
lees ook de restaurantpagina van Drenthe
lees ook de centrale pagina over Groningen

Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen ****

Het Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen heeft een luxe uitstraling, het trendy Live Cooking Restaurant Paviljoen Duinoord. Een Grand Café om te fonduen en voorzien van open haard. Plus een hotelbar met biljart, een trendy loungeterras aan de zandverstuiving. Natuurlijk een overdekt zwembad, sauna en solarium (tegen betaling), een all-weather tennisbaan en fietsverhuur.
En als vanzelfsprekend, want een auto is toch wel handig om er te komen : gratis parkeergelegenheid en gratis draadloos internet.

Kamers van Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen

De 78 comfortabele kamers beschikken over twee aparte bedden, een flatscreentelevisie, telefoon, bureau, kluisje en zitje. Daarbij is de badkamer uitgerust met bad en douche, toilet en föhn.
verzorging van de inwendige mens in de restaurants van De Zeegser Duinen

Optioneel te regelen bij Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen

 

 • de hond kan mee uiteraard tegen aanvullende betaling
 • babybed op de kamer met aangepaste kosten ( Kinderen t/m 3 jaar verblijven gratis o.b.v. 2 volwassenen )
 • Inchecken vanaf 14.00 uur
 • Uitchecken voor 11.00 uur
 • Het hotel is rolstoeltoegankelijk

 

Waar is Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen gelegen

Midden tussen de bossen en heidevelden in Drenthe ligt Fletcher Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen.

Kymmelberg in Schipborg

foto vanaf de Kymmelberg in Schipborg met uitzicht op het kronkelende Schipborgse Diep, waar hemelsbreed achter het Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen te zien zou zijn geweest wanneer de Kymmelsberg een echt hoge berg zou zijn.
Het watertje heeft vele namen, afhankelijk van het aanliggende dorp : Oudemolensche Diep, Taarlosche Diep, Looner Diep, Deurzer Diep. Het water komt dus van ver, en mond uit in het Noord-Willemskanaal … en de Drentsche Aa dan ? Dat is datzelfde water die ik net noemde, maar alleen net over de grens in de provincie Groningen heet het de Drentsche Aa 🙂

Schipborgerweg ? Aan de andere kant van de bossen ligt namelijk het dorp Schipborg, met de auto die zandweg nemen kàn wel. Maar vraagt het uiterste van auto, vering, wegligging en inzittenden. En via Schipborg, is het dorp Anloo en Annen bereikbaar (is Provincie Drenthe) aan de N34 evenals Zuidlaren met Westlaren, Midlaren, Noordlaren en dan praten we deels over de provincie Groningen.

Wat is er met de auto te doen rondom Zeegse

Met de auto rondom Zeegse moet je even de route nemen van Groningen-Zuid, ofwel Eelderwolde naar Paterswolde langs de meren zoals het Paterswoldse Meer. En dan via Glimmen en Noordlaren, Midlaren naar Zuidlaren ( waar je met kinderen de Sprookjeshof in kunt. Of een boottocht op het Zuidlaardermeer kunt ondernemen.

Van Donderen naar Vries en route Deurzen

Van Donderen naar Vries is best mooi. Ook aan te raden is de route vanaf Tynaarlo, Zeegse naar Taarlo en Anderen, van Eext en Rolde kom je dan weer lang Deurze in Assen.

Boomkroonpad

Wil je nog iets meer , iets verder, dan is er tussen Gieten en Borger de weg door wat ik zelf noem “het Boomkroonpad”. Maar dat is een kleine afstand zij het wel “op hoogte” en doel ik nu even op de 2 smalle autowegen dwars door prachtige bosgebieden. Is met borden aangegeven bijv te beginnen aan de overzijde van Eext. Net over de onechte spoorwegovergang. En aan het eind 1x rechtsaf en vrij direct linksaf voor het 2e traject.

Fochteloërveen

Aan de rand van het Fochteloërveen bij binnenkomst van het dorp Ravenswoud
Trek je dat even door westwaards: Smilde, Appelscha en daar voorbij heb je het Fries-Gronings natuurgebied en het Fochteloërveen, gaat ook een smalle autoweg doorheen.

Veenhuizen

Voor wie liever gaat zitten, noordelijk ervan is Veenhuizen te vinden met de penitentiaire inrichting, zoals Esserheem. Heb het van binnen gezien, op bezoek ja, beetje beklemmend, maar altijd nog beter dan wanneer je gaat kijken in het Gevangenismuseum. Want in die tijden legde men oortje en zieltje nog niet bij elkaar.

En omdat mijn ouders een relatie hadden met een kaderlid van deze instelling , ook de privé woningen van binnen bekeken. Zij – de bewoners en werknemers – zijn er aan gewend geraakt. Maar voortdurend al die aanmoedigende spreuken op de gevel zoals “arbeid adelt” daar werd ik toch zo nerveus van ……

En zo kan ik nog wel een paar dagen dóór schrijven, gaat er maar om, dat u zich hier in Zeegse echt niet hoeft te vervelen.

‘t is mooi !!

Hoe kom je in Zeegse met de auto

Het hotel De Zeegser Duinen is met de auto makkelijk te bereiken via de A28. Groningen ligt op 15 kilometer afstand. Groningen Airport Eelde is dichtbij en Assen, met het beroemde TT-circuit, ligt op 10 kilometer afstand.
Dat geldt voor bezoek – verkeer vanuit het zuiden, westen en noorden. Maar door de omliggende bomen, bossen, zandgronden, hoor je er niets van.

Binnenwegen rond Zeegse

Binnenwegen vanuit het zuiden, bijvoorbeeld Rolde / Gieten via Anderen, Gasteren, Oudemolenweg, Hofweg en Schipborgerweg in Zeegse.
Binnenweg vanuit Annen/Anloo via de in Anloo ook bestaande Schipborgerweg naar Schipborg en via Zuidlaren naar de A28.

Geeft wel aan dat het natuurgebied waaraan Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen is gelegen, voor autoverkeer niet ontsloten is. Des te bekoorlijker is het wandelen of fietsen in dat gebied ( of te paard cq met paard en huifkar ).
Suggesties rond dat paard:
– voor geoefende paardrijders : musarrindill in Schipborg
– paard met huifkar of Jan Plezier zowel in Schipborg als Gasteren etc.
Moeten feeën, elfen en kabouters een stem krijgen bij de inrichtingsplannen voor het natuurgebied Strubben / Kniphorstbosch bij Anloo? Jazeker, zegt de Energetische Werkgroep Strubben / Kniphorstbosch. De leden van deze werkgroep proberen Staatsbosbeheer te winnen voor hun ideeën. En Staatsbosbeheer heeft een luisterend oor. Met een duur van krap 10 minuten.

Bossen in detail

 

de Strubben Kniphorstbosch
Goed is te zien wat strubben zijn, het ontstaan van deze regio, het belang van de aanpassingen.

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

't is mooi in Drenthe, Zeegse en bij Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen

zie ook de hoofdpagina over Drenthe en de vele andere

top pagina