Kreta , eiland van Krijt : Vakantie waar Zeus Europa verschalkte, waar u zich te goed kunt doen aan zon zee strand en cultuur

Van omlaag duiken tot en met omhoog de Ida beklimmen. ‘t is een idee, een vakantie-idee!
Kreta : zon zee strand en cultuur, van duiken tot en met de Ida beklimmen

Navigatie Kreta pagina’s

 

kaart van het Griekse Kreta tussen Griekenland en Turkije hemelsbreed boven de grens tussen Libië en Egypte op zo'n 400 km daarboven. Ook hemelsbreed 700 km westelijk van Cyprus
(zie ook de Kreta highlights kaart onderaan de pagina)

Kreta eiland van krijt?

Kriti of Kreta of Crete in het midden van de Middellandse Zee. Het Kretenzisch eiland is het grootste en bekendste Griekse eiland, ligt 100 kilometer ten zuidoosten van het Griekse vasteland. Is een bergachtig eiland met de Ida Psiloritis in het midden als hoogste top van 2456 meter. De Pahnes in het westen komt op 2453 meter en beiden zijn in de winter bedekt met sneeuw. De bergen bestaan voornamelijk uit kalksteen. Aan de kust hier en daar krijtrotsen en vanwege dat krijt komen we op Criti of Crete » Kreta.
De meeste stranden liggen aan de noordkust, dus is het toerisme daar gecentreerd.
Kreta Vakantie

Vliegen naar ….

De grootste stad van het eiland is Heraklion met zo’n 150.000 inwoners op een totaal van ca. 600.000 voor het hele eiland. Naast de boot verbindingen met Athene en Santorini komen de meeste toeristen per vliegtuig aan op de luchthaven, en waar kun je op het eiland dan naar toe behalve natuurlijk Heraklion = Iraklion zelf , we gaan het erover hebben ten behoeve van een Kreta vakantie.

Minotaurus op Kreta

Aan cultuur heeft het eiland Kreta geen gebrek, denk aan de Minoïsche cultuur. In het museum zijn veel beelden van stieren te vinden. Gegeven de stierencultus die deel uitmaakte van die cultuur en de mythe van de Minotaurus.

de goddelijke berg op Kreta de Ida en Europa

In het Idi gebergte ligt op Kreta de berg Ida. De Ida Psiloritis is met een goeie 2456 meter hoogte de hoogste berg op Kreta. Het gebergte strekt zich uit van de regio Rethimno tot Heraklio. In vroeger tijden vooral interessant voor de winning van goud, koper en ijzer. Een rijk land, dat Kreta en dat kun je ook zien aan de oude gevonden schatten. Aan edele metalen geen gebrek.

Hoe zat het met Zeus en Europa op Kreta?

Klik hier voor : de historie (?) van Zeus en Europa op weg naar Kreta en Aphrodite.

Klimaat op Kreta

Kreta staat bekend om een warm maar niet heet klimaat, de ligging omringd door zee betekent dat het op Kreta veelal waait. In de zomer kan een heftige noordenwind, de Meltemi opsteken, in de winter waait een föhn-achtige wind de Notia, en tussendoor de wind uit de nog niet genoemde streken (..). De warmte is door de wind en het water wat aangenamer dan bijv. op het Griekse vasteland, maar niet vergeten moet worden dat er ‘s-zomers uitschieters naar 40° of meer voor kùnnen komen, en dat je er in de winter in de bergen kunt skiën ( skipiste omgeving Anogia ). Westelijk Kreta is wat natter dan oostelijk, zoals ook noordelijk Kreta meer vocht toebedeeld krijgt dan zuidelijk. In september begint de nattigheid van bovenaf al toe te nemen, en krijg je toch een gevoel van “thuis”.

Betovering van Kreta

Oude culturen en symbolen

Kreta van Chania tot Sitia, Nikolaos Iraklio Rethimnon : vakantie !Hiernaast ziet u een beeld van een godin met slangen in de handen : de Slangengodin van Kreta. Toonbeeld van de Minoïsche cultuur en betovering. Maar komt feitelijk op meer plaatsen in de wereld voor. Vaak ook in combinatie met de Moedergodin – cultuur. Op de foto werpt ze met slangen als bliksem schichten, een hobby die we ook bij Zeus en Donar aantreffen, hoewel de laatste tijd iets minder frequent in het nieuws.

Oerkracht en elektrische stroom

Slangen zijn ook te zien als symbolen van oerkracht, voortplanting, oerknal, elektra( kijk maar op onze elektriciteits- symbolen ) en wie dat beheerst zal wel een oppergod zijn, mannelijk , vrouwelijk of beide. Het symbool van de slang zien we tegenwoordig ook “gedragen” door onze medici. Zonder hen met die goden cultuur te vereenzelvigen. Maar ook bij de Farao ‘s van Egypte ( Hathor / Isis ). Denk bij Scandinavië aan de Midgaard slang en bijbehorende legenden. Denk aan Quetzalcoatl van de Azteken. Tenslotte Tiamat in het vroegere Mesopotamië ( Irak / Iran e.o. ) en in meerkoppige vorm de streken rondom India.

Moeder godinnen en een wens doen

De moedergodin cultus was zeg maar wereldwijd. Enkele bekendere namen zijn Lilith, Neith, Ishtar, Isis, Astarte etc. Vaak verbonden met een zwarte steen ofwel meteoriet. Daar had men vroeger iets mee. Nu ook, maar dan komt er gelijk een Nasa of KNMI figuur het uitleggen en mogen we een wens doen.

 

Iraklion of Heraklion : Heracles van Kreta

Iraklion of Heraklion is de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta ( Crete ). Ligt centraal aan de noordkust van het eiland en dan dus aan de Middellandse Zee. En onder de naam Candia zetel van de katholieke bisschop van Kreta.

Gedurende de overheersing van de Saracenen aangevangen in 9e eeuw werd het Rab del-Khandak genoemd. Eigenlijk “andaq” wat staat voor “beschermd door een grachtengordel”.

De Saracenen lieten zelfs, mogelijk uit strategische overweging, piraten toe, ter bestrijding van de belangen van de Byzantijnen. Een antwoord uit die hoek liet niet lang op zich wachten en in het jaar 961 kwam er een zodanig antwoord, dat de stad in handen viel van de Byzantijnen, die vervolgens de stad tot de grond toe afbrandden.

Het herbouwde gebeuren bleef onder hun controle gedurende 243 jaar.

Venetiaanse invloed vanuit Italiaans Venetië

In 1204 werd de stad namelijk gekocht door de Venetianen als onderdeel van een grotere, politieke en commerciële overeenkomst.  Khandak werd Candia in het Italiaans van die tijd, de stad werd enorm versterkt.

Toch …. in 1669 werd Candia / Kreta veroverd door de Turken ( Ottomaanse Rijk ) en bleef Turks tot 1898. Daarna tot 1913 viel Kreta onder het koninkrijk Griekenland waarna de onafhankelijkheid zich aandiende.

En voor de stad de nieuwe naam : stad van Heracles (Hercules) ofwel Iraklion. En de naam voor Kreta werd dus wederom Kreta. Hoewel er schrijvers zijn die menen dat er in vroeger tijden een naamswisseling heeft plaatsgevonden tussen Kreta en Cyprus.
De archeologische plaats Knossos op Kreta ligt dichtbij en is in korte tijd met de bus te bereiken of via de auto, wanneer u er een ter beschikking heeft.

Het knooppunt Heraklion

Als belangrijk knooppunt van Kreta is Iraklion ofwel Heraklion voorzien van vele soorten vervoer. Zuid- oostelijk ( ca.5 km.) ligt het vliegveld Nikos Kazantzakis International Airport, waar zomers dagelijks meerdere chartervluchten landen, inderdaad, u zult de enige niet zijn.

Vanuit de haven is een veerboot te nemen naar de Cycladen, Piraeus, Thessaloniki, Rodos, Egypte en Israël.

Er zijn busstations en buslijnen, zoals vanaf Hania Port naar het zuiden van het eiland, maar ook Rethimnon en Chania in het westen en Malia, Chersonissos en Agios Nikolaos in het oosten zijn per bus te bereiken.

En ondanks de oude cultuur is de stad ook middels internet te bereiken. Zoals deze pagina….

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Kreta Vakantie, deel van Griekenland, en toch volledig apart, wel met een veelheid aan zon zee strand en cultuur, je bent wel even helemáál met vakantie.

Kreta Highlights beschreven op de diverse Kreta pagina's

Kreta Highlights beschreven op de bijbehorende pagina’s. Zie bovenaan het pagina menu.

 

top pagina