Gent met het Gravensteen, het Belfort, Gentse Feesten en winkelen

Het Belfort van Gent, maar even rechtgezet, met Lakenhal behoorlijk bezienswaardig

Gent is lange tijd onderbelicht geweest, maar voor handel (en politiek staatkundig) is Gent van groot belang, zien en genieten van moois en lekkers is vakantie !

 

Met onderstaande

vakantie informatie toch geen probleem ?

 

Gent in België tussen Brugge, Antwerpen en Brussel

Belangrijke winkelstraten van Gent

vakantie België tips :

Belangrijke winkelstraten : de Veldstraat, overigens wordt onderbroken door de Korenmarkt , de Korte en de Lange Munt. Daarbij kenmerkt de Veldstraat zich door kledingwinkels met natuurlijk alle eigentijdse grote merken als WE, Only, Foot Locker etc.

De Langemunt daarentegen heeft veel verschillende kleinere winkels. De Korte Munt en de Korenmarkt zorgen voor vooral de inwendige mens : dus gezellige terrasjes, restaurants conditorei, lunchroom, eetcafe. Ook de Vrijdagmarkt en het Zuid shoppingcenter moeten niet vergeten worden. Rond de Sleepstraat zijn vele Turkse bakkers, restaurants, tapijtenwinkels en kleine zaken met specifieke levensmiddelen te vinden. De Prondelmarkt biedt op zaterdagochtend een markt met antiek, tweedehands spulletjes, vintage. Sneupen dus.

Gent bezichtigen vanuit een paardenkoets

vakantie België tips :
Gent bekijken zonder vermoeide voeten ? Dat kan. Te paard, dwz u kunt in de koets plaatsnemen en heeft gemak, dat heeft romantiek, en meestal weet de koetsier a. de weg en b leuke weetjes. Bekijk hier de website van de Paardenkoetserij.

Gent bezichtigen vanuit de boot

vakantie België tips :
Variatie op de paardentram, de boot nemen en ook dat is natuurlijk te mooi om niet toe te passen.

Gent in 3 minuten

 

Impressie van Gent

Korte impressie van de historische stadskern van Gent (België).

Een interessant spectrum van culturele belevenissen: kerken, een belfort, een middeleeuwse kasteel, musea en rijke schilderkunst collecties, goed bewaard en gepresenteerd.

Belfort van Gent

vakantie België tips :
Het belfort van Gent ( vakantietips ) is met z’n 95 meter een niet te missen belforttoren in het centrum van Gent. De Belfort-toren is de middelste van de beroemde Gentse torenrij : Belfort – Sint-Niklaaskerk – Sint-Baafskathedraal.

Naastgelegen staat de Gentse lakenhal.

Graslei van Gent

vakantie België tips :
de Graslei en de Korenlei getuigen van het belang van graanhandel en verwante produkten voor Gent en Europa
De Graslei – lei is straat – in het oude centrum van Gent, is een straat die u gezien moet hebben tijdens uw vakantie  : de rechteroever van de Leie. De kade en straat op de linkeroever is dan de Korenlei.

Makkelijk te verwachten is gegeven de handel, dat deze vooral – en dan al vanaf de 11e eeuw – bij haven en kades plaatsvindt. De Sint-Michielskerk en Sint-Niklaaskerk kwamen aan beide zijden van de Leie tot stand, al dan niet mede uit handel gefinancierd. Aan de naamgeving valt ook af te leiden welk belang er was bij het graanstapelrecht van Gent.

Absoluut fotogeniek dus : neem een foto-apparaatje mee 😉

Gent aan de (uit-) monding van de Leie in de Schelde

Klik hier voor : de herkomst van Egmond bij de Gentse Leie en Schelde , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

vakantie België tips :
Het Gravensteen van Gent, ooit was Lamoraal van Egmont hier bevelhebber, later gevangen gezet eer hij in Brussel aan het einde kwam van een roemruchte carriere

Gent is de hoofdstad van de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen en telt ruim 231.000 inwoners , ligt aan de samenvloeiing (is ook de betekenis van Gent = Ganda ) van de Schelde en de Leie . De inwoners van Gent dragen de bijnaam stropdragers. Maar feestvieren kunnen ze! Vakantie vieren dan dus ook wel, en dus zal uw Belgische vakantie hier zeker niet in het water vallen.
Hof ten Walle is de oude tekening afgezet tegen het restant van het donkere poortje van de Prinsenhof te Gent, ook de geboorteplek van Keizer Karel V

In het Hof Ten Walle, het latere Prinsenhof, werd de latere Keizer Karel V geboren. In de stad werd ook de Vrede van Gent ondertekend.

In 851-852 en opnieuw tussen 879 en 883 verwoestten de Noormannen ( mogelijkerwijs de “Normandiërs”? zie ook de pagina over Bonifatius) de stad en vestigden zich lange tijd aan de Schelde. Gent groeide daarna uit verschillende kernen samen tot een grote stad.\nIn de zestiende eeuw speelde Gent een belangrijke rol in de opkomst van het calvinisme. Tussen 1577 en 1584 was er in Gent een Gentse Calvinistische Republiek gevestigd. Na 1584 weken vele Calvinisten uit naar Nederland.

vakantie België tips :

 

jaarlijkse feesten in Gent

vakantie België tips :

De Gentse feesten : er valt dan van alles te beleven zoals optredens, concerten, bal, spel, recreatie, vuurwerk, (straat)theater, markten, kermis, dans, … Je vervelen op de Gentse Feesten is compleet uitgesloten zoals ons is verzekerd door overtuigde Gentenaren, en wie kunnen het beter weten ?
De Gentse Feesten vinden elk jaar plaats in de week voorafgaand aan de 3e zondag van juli. De zaterdag ervoor is de eerste dag van de Gentse Feesten en in totaal 10 dagen lang. Maar ja, ‘t zal niet voor 20xx zijn !

Gentse Waterzooi

vakantie België tips :

Gent is ook nog bekend vanwege haar “waterzooi”, een typisch Gents recept van vis, groenten, room en aardappelen als een soep met brood. Natuurlijk bestaan daar varianten op, maar vooral de van radio en tv bekende en innemende Eugène (Gène) Bervoets ( geb.in Antwerpen overigens op 26-3-1956 ) maakte een programma onder die naam en reisde de wereld rond om daar waterzooi te maken met lokale ingrediënten, overigens ook een niet onverdienstelijk zanger en acteur.

 

de muziek van Miguel Wiels & Danny Wuyts in Belgie

Wat nog meer heeft Gent te bieden? Nou ja te bieden. De piano-virtuoos Miguel Wiels , geboren te Sint-Amandsberg bij Gent op 11 sept.1972, onder meer bekend van het optreden samen met Anja Daems en collega pianist Danny Wuyts (voorzover bekend meer van het Antwerpse geb.1968) in het tv-programma De Notenclub, maar zeker ook in connectie met de dames van K3.
Helaas zien we Miguel Wiels en Danny Wuyts in Nederland minder vaak middels tv.

Spanjaardenkasteel van Gent, vakantie-bezienswaardigheid.

vakantie België tips :
Gent had nog een kasteel : citadel “Castrum Novum” (nieuw kasteel). Toen keizer Karel V de Gentse rebellie in het jaar 1540 aan banden legde, verplichtte hij de Gentenaars grote delen van de Sint-Baafsabdij en het Sint-Baafsdorp af te breken voor de aanleg van dit Castrum Novum (“Nieuw Kasteel”). Karel legde zelf de eerste steen van het kasteel op 12 mei 1540, het was klaar in 1545 en herbergde ongeveer 2500 man soldaten etc.

Het was ooit bezet tegen de wil van de Staten van Vlaanderen en men verzocht Willem van Oranje om het even te “ontzetten”, maar dat was het inroepen van een “opstandeling” inmiddels, en dus tegen de Spaanse machthebbers in Vlaanderen.

28 Vendels zouden komen, was het antwoord. De Staten gingen ‘m knijpen, en berichtten “doe toch maar niet” …. maar ze waren er al.

Het werd een ingewikkelde slag van velen tegen velen en zou later bekend komen te staan als de “Spaanse Furie”.
De Pacificatie van Gent werd afgerond op 8 november en Gent zou hierna verder gaan als Gentse Republiek. Maar in 1585 kwam de stad weer onder Spaans gezag komen te staan na het Beleg van Gent.

Voor het Spanjaardenkasteel is het ook relatief slecht afgelopen : van 1827 tot 1834 werd het Gentse Spanjaardenkasteel gesloopt.
Er is alleen de basis van het bastion Sint-Jacob bewaard gebleven, en een gedenksteen die zichtbaar is in de kaaimuur van de Napoleon de Pauwvertakking aan de Napoleon de Pauwbrug.
Het andere bastion aan de Leie was het Sint-Annabastion.

Het Raadsel van Gent, Van Egmond en het Gravensteen

Het Raadsel van Gent, Van Egmond en het Gravensteen

Op deze pagina over Elzele Henegouwen staat de bron van het Huis Van Egmont.
Zie ook het Egmont paleis te Brussel.

Méér wapentuig : de Dulle Griet van Gent

vakantie België tips :

De Dulle Griet is van beroep : kanon en volgens de deskundigen 5 meter lang. We hebben op onderstaande plaat van één van de kijkers de maat genomen, zie de blauwe staande lijn, gaat 2x horizontaal op het kanon en dan hou je niet eens een volle meter over, dus …..

Maar wie het kanon zelf even gaat meten, kan hieronder de maten even doorgeven 😉
Het kanon de Dulle Griet van Gent in vol ornaat
adres : Groot Kanonplein te Gent.

Kerstmarkt in Gent

Kerstmarkt in Gent, de chalets van de kerstmarkt treft u aan op het Sint-Baafsplein tot aan de Korenmarkt, inclusief Botermarkt, Emile Braunplein, Klein Turkije. Met iets van 100+ (inter)nationale deelnemers zie je de typische producten uit hun thuisland aan. Je kunt je er heerlijk verwarmen aan de glühwein en andere heerlijkheden. Tel daarbij de luister van sfeervolle muziek bij de kerstmarkt en het genieten begint.

Kerstmarkt Gent 2013

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

 

 

top pagina

 

terug naar de hoofdpagina over België