Istanbul of Istanboel in Turkije op de weg van Constantinopel

Galatabrug Istanbul Turkije

Istanbul of Istanboel, ooit Constantinopel en daar vóór Byzantium, ligt aan weerszijden van de Bosporus, bewoond door ca 14 miljoen inwoners. De oude stad ligt tussen de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn; ten noorden hiervan, tussen de Gouden Hoorn en de Bosporus, liggen o.a. Beyoglu (oude naam was Pera), een stadsdeel met een Europees karakter, en Galata, het handels- en financiële centrum.

aya sophia betekent : heilige wijsheid
De stad is, evenals Rome (..), gebouwd op zeven heuvels.

Uit de Byzantijnse tijd dateren een aantal kerken (na 1453 alle tot moskeeën verbouwd en tegenwoordig musea), waarvan

de Aya Sophia het meest bekend is.

De Irenekerk, gebouwd onder Justinianus, maakt deel uit van het Topkapi-complex. Ook zijn er ruïnes uit die tijd, zoals het slot Tefkur.
Van de honderden moskeeën die de stad rijk is, moet zeker de moskee van sultan Ahmed I (1616) met de zes minaretten genoemd worden. De naam “Blauwe Moskee” dankt de moskee aan de schitterende blauwe faience-decoratie.

Sultan Mehmed II liet in 1462 beginnen met de bouw van het Topkapi-paleis het “Serail” , gelegen aan de Bosporus.

Van Constantinopel naar Istanbul of Istanboel

Inmiddels was in 1922 het sultanaat afgeschaft en op 13 oktober 1923 hield Constantinopel officieel op hoofdstad van Turkije te zijn. Het bleef nog residentie van de kalief tot in april 1924 ook deze waardigheid werd afgeschaft.

De Turkse Republiek verving toen ook de oude naam Constantinopel officieel door Istanbul, een verbastering van het Griekse “eis tèn polin” wat staat voor “naar de stad”, een naam die in de 17de eeuw bij de Turkse bevolking in gebruik was gekomen. Sedert 1932 is Istanbul de enig toegelaten naam.

Niettemin: Constantinopel was een vernoeming van Romeins Keizer Constantijn de Grote. Hebben we het over het Romeinse Rijk, dat is later uiteengevallen in een West- en een Oost Romeins Rijk wat dus duidelijk ouder is geworden dan het West Romeinse Rijk. Dat West Romeinse Rijk ging ten onder tijdens de grote volksverhuizingen gedurende de 5e eeuw en nadien.

Istanboel city guide

een video die de pracht en praal laat zien, maar ook datgene wat onverbrekelijk óók aanwezig is in zeer grote steden of conglomeraties, een boeiende stad, Istanboel.

Vóórdat het Constantinopel werd, was de regio al bewoond door Griekse stammen, die hun woonstee daar Byzantion noemden. En ouder dan deze Grieken woonden er de Thraciërs of Tirassiërs ( afstammend van Tiras ) waarvan de schrijver Herodotus aangaf, dat ze na de Indiërs het meest talrijke volk waren. We komen hen tegen rondom de Zwarte Zee, en ook als volk wat nogal wat goudschatten heeft nagelaten (..) Bij nader onderzoek zouden deze Tirassiërs nog wel eens voor verrassingen kunnen zorgen.
Maar het meest recent toch is de bewoning van de Tirassiërs / Thraciërs vanaf de Bosporus van Istanboel tot ver in Bulgarije, zeg maar de westkant van de Zwarte Zee.

Waarmee Istanboel een smeltkroes is van oudheidkundige vondsten en wortels, letterlijk en figuurlijk op een sleutelpositie tussen West en Oost.

Bezienswaardigheden

Topkapi paleis Istanbul

 • Haghia Sofia
 • Hagia Irene
 • Pammakaristoskerk
 • Chorakerk
 • Sint-Antoniuskathedraal
 • Neve Shalom-synagoge
 • Asjkenazi-synagoge
 • Süleymaniye-moskee
 • Sultan Ahmetmoskee
 • Sokollu Pasamoskee
 • Topkapipaleis
 • Dolmabahçepaleis
 • De Grote Bazaar, een van de eerste en grootste overdekte winkelcentra wereldwijd
 • Galatatoren biedt uitzicht over het oude gedeelte van de stad
 • De Muren van Constantinopel en naastgelegen Sulukule, de oudste zigeunerbuurt van Europa
 • De Gouden Poort, het fort bij de oude stadspoort
 • Kasteel van Roemelië, fort aan de Bosporus dat werd gebouwd , recht tegenover het oudere Kasteel van Anatolië
 • de ruïnes van het Boukoleon Paleis, voormalig keizerlijk paleis van de Byzantijnen
 • Istiklal Caddesi, de belangrijkste winkel- en uitgaansstraat in het Europese Istanbul
 • Kiz Kulesi, de maagdentoren op een eiland in de Bosporus
 • Bosporusbrug
 • Fatih Sultan Mehmetbrug, genoemd naar Mehmet de Veroveraar
 • Taksimplein, met onder andere een standbeeld voor Ataturk en de republiek

genieten van Turkse koffie
En niet te vergeten : de drie grootste Turkse voetbalclubs, Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray, komen uit Istanbul.

Strategisch Istanbul

Istanboel heeft een zeer strategische ligging.
Istanbul ligt in het westen van Turkije, deels in Europa en deels in Azië en wordt gescheiden door de Bosporus, met enerzijds aan de zuidkant de Zee van Marmara en in het noorden de Zwarte Zee. Betekent ook dat men Rusland vanuit de Middellandse Zee kan bereiken via die smalle doorgangsroute èn nog een zuidwaarts bij Canakkale, gerekend vanaf het schiereiland De Krim met Sebastopol. Daarbij is Turkije lid van de NAVO, evenals Griekenland. Niettemin die doorgang is volledig in handen van Turkije.

Istanbul al mag je ook zeggen : ‘Istanboel’, ligt ook in het gebied waar ondergronds de zg Euraziatische plaat regelmatig schuurt en botst met de Afrikaanse plaat, met als gevolg lichte aardbevingen. Zonder plaat en met gas hebben we dat in Groningen ook, maar het kan hier in Turkije nog wel een graadje heftiger reageren. De laatste aardbeving dateert van 1999.
Normaal gesproken zit niemand vreselijk in z’n maag met deze strategische positie, maar met de actuele strubbelingen met Griekenland weet iedereen dat daar een zwakke schakel ligt. Is niet zo dat het momenteel de vakantie sterk belemmert, iig niet aan de Turkse kant.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar onze hoofdpagina over Turkije
Ortaköy-moskee-Istanbul.jpg

top pagina