Jordanië en Amman stabiel en dus vakantie geschikt, in het Midden Oosten

stad van Artemis / Diana in Jordanië
Jordanië, ingekleurd door de buren, kijken we alleen naar de landstreek, hebben we te maken met het aloude Moab, stukje Ammon, en een stukje Edom, met als westerse grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee, die ze delen met Israel en de Rode Zee die ze delen met Egypte, Israel, Saoudi Arabië.
Moab ( tussen de 13e eeuw v.Chr. en de 6e eeuw v.Chr. ) werd in het noorden nog begrensd door Ammon en in het zuiden

door Edom.

Het Oude Testament in de Bijbel verhaalt in Genesis hoofdstuk 19 het een en ander over het ontstaan.


Aanbiedingen

Jordanië in ogenschouw, te zien op de kaart

Klik hier voor : een kaart van dit land
Ook op deze kaart is eenvoudig waar te nemen, dat dit land min of meer een vierkant land is , noord zuid ongeveer 380 kilometer, en west-oost ongeveer 400 kilometer, maar dan wel met wat inkepingen. Strategisch belang : in het zuiden een kleine kuststrook van 26 km aan de Golf van Aqaba.

Bezoek, bezoeking of bezet door de buren van Jordanië

Jordanië is als naam nog vrij jong, en dus praat je dan over de oude namen Moab, Ammon, Edom, maar dat het een komen en gaan van buren en bezoeking is geweest, is wel duidelijk.
Hoewel een groot deel van deze regie ingenomen wordt door zand, véél zand, is hoppen van oase naar oase de nomaden niet vreemd, zeker in de oudheid niet. Komt bij dat wat nu zand is, in andere tijden wellicht iets minder zand is geweest. Elke woestijn “leeft” bij wijze van spreken.
kamelen ofwel de schepen van de woestijn
Zo is als opvolger van farao Hatsjepsoet of Ma ke Ra, haar zoon farao Toethmosis III ( wordt meestal qua tijd toegerekend aan 1479-1425 v. Chr., maar dat zal na het jaar 1000 zijn geweest ) over onder andere het huidige Jordanië, Syrië en een deel van Israël. Vanuit het zuidwesten dus een Egyptische overheersing van het Jordanië van toen.

Assyrië en daarmee Syrië wordt van bezoek een bezoeking

In het noorden was ook een bezoeking van formaat : het befaamde Assyrië, waar het huidige land en buur Syrië als naam en gebied van af stamt, naast het huidige Irak. Zij kwamen op bezoek zo rond 700 en 600 voor Chr., in hun kielzog de Perzen uit wat nu Iran heet, zeg maar de oosterburen naast de Noordburen.

De Romeinen onder Alexander de Grote komen buurten

Meer bekend voor ons : in de 4e eeuw kwam Alexander de Grote met nog wat meer Romeinen. Al liep deze wel verder : pakte Perzië in èn Egypte, althans het noordelijk deel.
Petra in Jordanie de geheime verborgen stad van de Nabateeërs

Via de Nabateeërs vanuit Petra werden er wel handelsbetrekkingen onderhouden tot in Mekka in Arabië en Damascus in Syrië, is dan wel weer profijtelijk, zo’n machtige partner. Die in feite de voorgaande overheersers in één klap overnam.

De Oost Romeinen ofwel Byzantijnen nemen de boedel over

We slaan een stukje over in de historie en zien dan de zogenaamde Byzantijnen of het Oost-Romeinse Rijk in 324 n. Chr. langs komen, nou ja, of je nu door de kat of door de hond gebeten wordt…… ware het niet dat dit Byzantijnse Rijk langzamerhand werd overgenomen door de Turkse Ottomanen.

de Turkse Ottomanen nemen het Midden Oosten over

de Turkse Ottomanen nemen het Midden Oosten over van uit verder oostelijk, tot er van de Byzantijnen in 1453 niets meer over was. Voor het Jordanië van toen bleef de Turkse bezetting, maar valt er weinig te melden tot in feite de 1e WO iedereen en alles weer wakker schrok. De toenmalige Europese Machten mengden zich in de strijd en komen we vooral in de buurt van de achtergrond van de huidige Koninklijke familie van Jordanie.

De typische zuiderburen van Jordanië bestieren Jordanië

Toen namelijk in 1916/7 riep de emir van Mekka halverwege in Saudi Arabië, Sharif Hussein, de Arabische opstand tegen de Turken uit.

Met dus ingrijpende veranderingen in het Midden Oosten en Jordanië in het bijzonder.
Voor de mogelijk werkelijke toedracht kan het zien van de film “Lawrence of Arabia” min of meer verhelderend zijn 😉

Bezoek in Jordanië ook Jerash

Bezoek in Jordanië ook de oude stad Jerash, ooit in Griekse stijl, later is veel veranderd in Romeinse stijl.
Het weergegeven Romeins theater was bedoeld voor maximaal 3 duizend mensen, geschikt voor allerlei voorstellingen.
Eveneens komt de tempel van Artemis, Grieks godin van de jacht en de maan, voorbij, Romeins/Latijnse naam : Diana en ook de godin van de kuisheid, altijd maagd gebleven ….. en ondanks dat had ze ook zwangerschap in haar pakket. Maar godin van de zee, nee, dat was ze niet.

Jerash Jordanie

Jerash of zoals in vroeger tijden: Gerasa ligt in het noorden van Jordanië aan de rivier de Jabbok, maakte destijds deel uit van de 10 Dekapolissteden (let op ‘deka’ = de tienstedenbond van toen). De stad heeft een ‘rijk’ verleden, zodat er nog veel aan archeologie te vinden is.

Welkom voor Madaba in Jordanië

Welkom voor Madaba in Jordanië, de 5e stad van het land., en staat bekend om haar Byzantijnse mozaiek kunst. Madaba ligt iets van 30 km zuidwest van Amman in Jordanië.

Madaba in Jordanie

De berg Nebo, van waar het uitzicht zich uitstrekt over de Jordaan

De berg Nebo, van waar het uitzicht zich uitstrekt over de Jordaanvallei, evenals de andere bekende oude steden uit de Bijbel. Maar vooral bekend als de berg waar ook Mozes nog mocht kijken over het ‘beloofde land’ maar wat hij zelf niet meer mocht bezoeken, anderzijds, de plek waar hij begraven ligt. Al is die laatste volstrekt onzeker ondanks beweringen. De echte ‘intocht’ of beter : verovering werd ondernomen door zijn opvolger Jozua en de zijnen.

Berg Nebo in Jordanie

terug naar de hoofdpagina over Jordanië.

toerisme dienst van Jordanië.


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina