Vakantie aan de Turkse Riviera is wellicht ook Konya bezoeken

Meram brug Konya

. Zuid Turkije met een beetje binnenland voor de cultuur : wie ‘in’ is voor onvervalst Turks eten, zou Centraal Anatolie moeten kiezen als reisdoel. Nog steeds worden daar de gerechten in ere gehouden waarvan de recepten dateren van de Seltsjoeken anno 12e eeuw, de stichters van het eerste Turkse Rijk rondom de hoofdstad Konya.

Dit gebied wordt

de broodmand van Turkije genoemd, dat kan zijn : lavas, pide , simit of het tandir brood in Konya. Het wordt gebakken in een putoven, waar de broodjes tegen de wand worden geplakt.
Kaart Konya boven Antalya en Alanya

Seltsjoeken uit de stam van de Oghuz-Turken

De Seltsjoeken waren een tak van de Oghuz-Turken, die in Centraal-Azië leefden van de 9e tot de 13e eeuw van onze jaartelling. De stamvader van de dynastie van de Seltsjoeken heette zoals vaker gebruikelijk Seltsjoek. ( “Selçuk” )

In de elfde en twaalfde eeuw trokken ze naar het westen, onderwierpen volkeren die ze daarbij tegenkwamen, en overheersten een groot deel van het oostelijk deel van de islamitische wereld, waaronder een deel van het huidige Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan, Kazachstan, Perzië, Irak, Turkije en een gebied tot aan het Arabisch schiereiland. In hun trek naar het westen werd de islam als godsdienst aangenomen. Tugrul Bey, kleinzoon van Seltsjoek, wordt beschouwd als grondlegger van de dynastie van de Seltsjoeken.

De Seltsjoeken van Rum

De Seltsjoeken van Rum veroverden in de twaalfde eeuw een groot deel van Klein-Azië met Konya als hoofdstad, en waren in veel opzichten de voorlopers van de Osmanen.
De verovering van Klein- Azië leidde tot een verzoek van de Byzantijnse keizer Alexius I van Byzantium aan Paus Urbanus II om het Byzantijnse rijk mee te helpen verdedigen, en dat leidde tot de Eerste kruistocht in het jaar 1095.

Konya hoofdstad van de provincie Konya

Konya, hoofdstad van de provincie Konya, op 1027m hoogte aan de zuidwestrand van het plateau van Binnen-Anatolië, met ca. 580.000 inwoners, ongeveer de grootte van Den Haag. De industrie omvat verwerking van agrarische producten zoals suikerriet en sinds de 13de eeuw vervaardiging van ‘Konya-tapijten’.
Konya met de dansende derwisjen
Konya is van oudsher een belangrijk cultureel en religieus centrum, en was in de 13de en 14de eeuw de bakermat van de islamitische orde der “Mewlewi’s”, ook bekend als de ‘Dansende Derwisjen’ met nog steeds een jaarlijks festival in december. Een overzicht van de belangwekkende historie wordt gegeven in de Konyamusea, gevestigd in diverse historische gebouwen in de stad. De cultuurhistorische waarde en de fraaie ligging van de stad te midden van een bosrijk gebied, maken de stad tot een aanzienlijke toeristische attractie en bedevaartsoord.

Opgravingen in de omgeving hebben aangetoond dat het gebied reeds in het 3de millennium v.C. werd bewoond. De stad Konya is ontstaan uit een Phrygische nederzetting:
Phrygië ,landstreek in het westelijk deel van Centraal-Klein-Azië, bewoond door de Phrygiërs, die na 1200 v.C. uit het westen Klein-Azië binnentrokken, maar het duurde nog tot in de 8ste eeuw v.C. voor zij het tot een centraal vanuit Gordium geregeerd rijk hadden gebracht. Tenzij de dateringen in de oudheid niet geheel correct zijn, zoals oude geschiedschrijvers ( zie bijv. de boeken van Immauel Velikovski ) wel eens plachtten te doen.

 • Gordium of Gordion, tegenwoordig Yassihöyük , in de oudheid de hoofdstad van Phrygië (volgens de legende gesticht door Gordias) en als zodanig het centrum van een van de belangrijkste politieke machten van het einde van de 8ste eeuw voor Christus.
  De Phrygische citadel werd door de Cimmeriërs bestormd en verbrand (696/695 v.Chr.), naderhand herbouwd en tot de overvallen van de Galaten in de 2de eeuw v.C. bleef Gordium een kleine provinciestad.
 • De sage verhaalt van een Phrygische boer genaamd Gordias , op wiens ploeg een adelaar neerstreek, die door een orakel – en die hadden natuurlijk altijd gelijk – als koning zou zijn aangewezen.
  Van zijn strijdwagen was de dissel vastgemaakt met een band van kornoeljebast in een kunstig gevlochten knoop. Volgens het orakel De gordiaanse knoop doorhakken” heeft dan ook nog steeds de betekenis van een probleem op onverwachte maar wel doorslag gevende wijze op te lossen”>kon slechts een toekomstig wereldheerser deze knoop losmaken.
 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

dansende derwisjen en werd in de 3de eeuw v.Chr. ‘gehelleniseerd’. Als “Iconium” werd de stad ca. 372 na Chr. de hoofdstad van de Romeinse provincie Lycaonia. Halverwege de 11de eeuw werd de stad omgedoopt tot “Konya”, werd ze de hoofdstad van het Seldjoekse sultanaat Roem / Rum en groeide ze uit tot een befaamd cultureel en religieus centrum. Konya werd in 1467 door de Osmanen veroverd en bleef tot in de 20ste eeuw de belangrijkste stad van Anatolië.

terug naar de hoofdpagina over Turkije

top pagina