vakantie bestemming : Koudum Friesland zuidwesthoek aan het IJsselmeer en de Galamadammen

 

Ligging van Koudum

Het Friese Koudum ligt in het prachtige Zuidwest-Friese merengebied, tussen het meer ‘de Fluessen’ en ‘de Morra’ en is, hoe kan het ook anders, een paradijs voor liefhebbers van de watersport.

Hotel Restaurant Galamadammen bij Koudum en een centrum van water en watersport

Hotel Restaurant Galamadammen bij Koudum en een centrum van water en watersport
Naam en faam van oudsher : al rond het jaar 1100 is de naam Galama al beschreven, er lijkt iets van adel te zijn.
Rond het jaar 1517 was Hartman Galesz Galama hier grietman. maar de familie stierf uit. Hoewel men toch spreekt van nakomelingen, die nu de eigendom hebben. In ieder geval werd er spraakmakend een sleutelfunctie bekleed tussen overheden en burgerij met recht van tolheffing. Ja, wat wil je, op een kruispunt van (water-) wegen. Dat kruispunt blijft een rol spelen.
Hotel Galamadammen Koudum Friesland aan de haven


Galamadammen Koudum

video van Quintin Samidjono.

Greate Pier Gerlofs Donia

Dit was ook de tijd van de roemruchte lokale volksheld Greate (= Grote ) Pier Gerlofs Donia, was lichamelijk nogal fors gebouwd en hanteerde een eveneens fors zwaard. Afkomstig van het 38 km noordelijk gelegen Kimswerd en Arum. Hij was leider van het rebellenleger de Arumer Zwarte Hoop; cabaretier Rients Gratama noemde hem wel “Sjeik Sjoerd fan Arum”. Ze vochten te land (Friesland en Noordholland en ter zee ( IJsselmeer ) tegen “vreemde overheersers” zoals ook de lagere adel etc.. De familie Galama was dus bestuurder, als grietman, gemakkelijk voorstelbaar dat ze niet elkaars vrienden zullen zijn geweest.

Tja, en die tolheffing, ligt in de burgerij natuurlijk sowieso niet populair, maar toen later de gemeente qua grondgebied als een cirkel rondom het tolheffingspunt lag ……. en aldus de grootste tolbetaler …. werd het tolrecht snel afgekocht en opgeheven. Toenmalige gemeente Hemelumer Oldeferd. Maar dan praten we al weer over de jaren rond 1940.

ons vlakke Friese weide land

Boerderij Galama Dammenstate naar Hotel Galamadammen

Er werd een boerderij Galama Dammenstate gebouwd aan het water, evenals het hotel-café. Duidelijk waarom we nu nog steeds een befaamd hotel restaurant tegenkomen met een rijke historie. En ja …… ALS de Elfstedentocht op de schaats nog eens verreden wordt, is de kans groot dat Koudum en Hotel Galamadammen wederom op de route liggen (..)

Omgeving van Koudum


Houdt u van wandelen en fietsen? Maak dan eens een tocht door het ongerepte landschap van de Gaasterlandse bossen (in de driehoek Rijs – Balk – Nijemirdum) of bezoek de schilderachtige Friese dorpen en steden zoals Stavoren.Maar ook andere Friese steden zoals Hindeloopen, Heerenveen, Sneek en Lemmer. Kortom, een afwisselende vakantie voor het hele gezin.


Fietsroutes in Friesland: Gaasterland en omgeving

Dit hotel Galamadammen vindt u in het overzicht hier onder terug bij de hotelbemiddelaars :

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Nederland / Friesland detailpagina’s.

Koudum in Friesland, de zogenaamde Zuidwesthoek waar het Vrouwtje van Stavoren nog immer staat uit te kijken, de Hynljepper Stippen ( Hindelooper stippeltjes techniek ) nog immer geschilderd worden, de Sneekweek ( feest week in Sneek ) nog steeds een week duurt, en meren, en meren, zweer het je, typisch waterland. Watertoerisme. Kun je op adem komen in Bolsward, bij Brugman, de pratende pater. Heb ik teveel gezegd ?