Kufstein Oostenrijk en Kiefersfelden in Duitsland aan de grens

Een grensgeval …
vesting kufstein met het heldenorgel, de poort van Tirol in het noorden

Kufstein Oostenrijk en Kiefersfelden in Duitsland aan de grens, elkaars lotgenoten.
Kufstein in Oostenrijk. Het zit ze soms niet mee, en evenmin Kiefersfelden. Immers, busreizen, er wordt ergens nog vóór of net in de omgeving van München overnacht op de heenreis, en dan wil je het laatste van de reis naar Oostenrijk of Italië ‘even snel nemen’ en je schiet voorbij Kiefersfelden en Kufstein. Met een beetje geluk wijst de reisleider of leidster of chauffeur nog even terloops op de vesting Kufstein met het Heldenorgel, misschien ook nog even de Riedel vestiging genoemd, en dat is het dan.

Met de auto, eigenlijk precies hetzelfde, en middels een vliegtuig

vlieg je er over heen. Auf gehts …

De Riedel glasfabrieken

De Riedel glasfabrieken moet je gezien hebben, van fraai tot bijzonder fraai, glaskunst zeg maar. Maar ook aan wintersport en zomersport, nachtleven, buitenleven, klimleven en muziekleven,Kufstein moet je rekening mee houden.

Riedel- Art of Glass Making

 

Heldenorgel van Kufstein

Heldenorgel van Kufstein en dan hoor je dat het orgel is gebouwd door Oskar Walcker in de Bürgerturm, omvat 4.307 pijpen, 46 registers en 4 manualen. Zó. En dagelijks te beluisteren rond 12.00 uur met een duur van 10 tot 15 minuten.

Kufsteiner Heldenorgel spielt ‘Miss Marple’ Thema

‘s werelds grootste outdoor orgel. De muziek kan tot enkele kilometers buiten de grenzen van de stad Kufstein worden gehoord afh. van de wind. Tijdens de maanden juli en augustus, wordt het orgel ook gespeeld op 06:00 elke dag. Een Heldenorgel concert is inbegrepen in de toegangsprijs naar de Kufstein Vesting. En grappig (ook opmerkenswaardig ) is dat het orgel ‘op hoogte’ wordt bediend en bespeeld vanuit een wachthuisje op de begane grond op ca 80 meter van het orgel, let daarop in de video !!

De reden van de aanleg van de Kufsteiner Vesting

Kufstein is een stad met zeg 15 – 20.000 inwoners, en dat met een Kufsteiner Vesting. Waarom dan ? Dit verdedigingswerk, deze vesting, was het eerste, dat destijds de staat Tirol moest beschermen tegen het Duitse Beieren èn naderhand tegen de Franse Napoleon Bonaparte.

En het concert heeft als reden de herdenking van de gevallenen in beide wereldoorlogen en de slachtoffers van zinloos geweld.

De bergen van Kufstein

De bergen van Kufstein, majestueus oprijzend bij nadering van de grens, behoren tot het Kaisergebergte en begrenst Kufstein aan de oostelijke zijde. Midden door Kufstein stroomt dan de ‘groene’ Inn die bij het stijgen van het waterpeil bruin kleurt.

Kufstein wordt in het Kufsteiner Lied bezongen als de parel van Tirol.

Kufstein is méér dan een doorgangshuis, station, steigerplek : je kunt er winkelen

de Inn met daarachter de kleurige panden met terassen, en dáárachter de Altstadt met winkels en en verderop links de 2 warenhuizen in moderne bouwaard, evt. achter de vesting om rijden
Kufstein is méér dan een doorgangshuis, station, steigerplek : je kunt er winkelen, zowel in oude panden alswel in hypermoderne warenhuizen. In een gezellige sfeer, want het blijft een knusse kleine stad, en de bewoners zijn net als aan de overzijde van de grens in Duitsland uitermate gemütlich.

Mag ook een beetje blijken uit deze video over de voetgangerszone / winkelzone van Kufstein:

 

Kufstein en winkelen

Gegeven de “eenheid” in Europa kan het zomaar gebeuren dat een mens tol moet betalen en nu zit je toevallig in Kiefersfelden, ga dan niet over de snelweg naar Kufstein, maar pak vanuit Kiefersfelden de Dorfstrasse voor zeg 450 mtr, gaat over in de König-Otto strasse voor 800 mtr, gaat dan over in de Kufsteinstrasse voor 350 mtr, om vervolgens terecht te komen in de Schubertstrasse voor 2.½ km. en dus in Kufstein.

Vanaf deze binnenkomst, achter de vesting langs rijden richting noord ( bij de rotonde dus linksaf Salurnerstrasse en Kaiserbergstrasse) , tot aan de rechterhand dat moderne gebouw van de VakHogeschool verschijnt, links daarvan is de Feldgasse en de Gewerbehof, met – verbonden door een loopbrug – de twee grote en moderne warenhuizen : InntalCenter-Kufstein en KufsteinGalerien.
Van dááruit links richting de Inn treft u de straten aan van de Altstadt (deels voetgangerszone bijv. de Unterer Stadtplatz), dus eigenlijk de oostoever van de Inn in Kufstein. Vanaf de stationsregio is het simpelweg de eerste brug nemen, direct naar het Centrum van Kufstein.
Auf gehts …… zu den Terrassen und Geschäfte !!

Kennst du die Perle… die Perle Tirols ?

 

Kufstein

Klik hier voor : ietsje verklarende tekst bij het Kufstein lied , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

 

Genieten van de natuur van Kufstein

Genieten van de natuur van Kufstein met de Tischoferhöhle bijvoorbeeld :

Tischoferhöhle bij Kufstein

 

Collectie foto’s van de Kufsteiner winkelzone

Collectie foto’s van de Kufsteiner winkelzone voor een globaal overzicht van deze vakantie bestemming :

Klik hier voor : Kufstein-impressies , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

Grensgeval 2:

Hartelijk Welkom in Kiefersfelden – Poort naar het Kaisergebergte

Hartelijk Welkom in Kiefersfelden – Poort naar het Kaisergebergte maar draagt hetzelfde lot als Kufstein, je rijdt eraan voorbij.
Grüß Gott in Kiefersfelden, waar de rivier de Inn de weg effent van de Tiroler Alpen in een breed dal, tussen twee massieve bergketens : de “Tamme Keizer” en de “Wilde Keizer”. Of in de lokale taal : ‘Zahmen Kaiser und Wilder Kaiser’ en tezamen ‘Kaisergebirge‘.

Majestueuze rotsformaties met de mooiste en meest aantrekkelijke berggebieden van de Alpen, bieden een bijzondere vakantie bij de Duits-Oostenrijkse grens, onder de naam: Kaiser Reich.

De natuur van Kiefersfelden, met lichtfeesten en de Giessenbachklamm

Niets te doen ? Wel zeker, populaire wandeltochten en winkelen met koopjes. Maar ook natuur, water en wandelen. zoals lichtfeesten en de Giessenbachklamm, een belevenis.
Beierse Felsenzauber in de Gießenbachklamm bij Kiefersfelden Duitsland aan de grens met Kufstein Oostenrijk
Niet tè moeilijk om te wandelen, hoewel het naar mijn idee ook niet het meest geschikt is met tè kleine kinderen. Maar bekijk de aangegeven pagina en beelden zelf even. Ter plekke noemen ze het een familie-wandeling, alleen de ene familie is de andere niet. Naar schatting legt u in het algemeen anderhalf uur af, op en neer, dat wel 😉 Hoogteverschil op de wandeling 200 meter bij een afstand van 4 ½ km. Open vanaf Pasen tot aan de winterinval.

De meest logische weg om deze Giessenbachklamm te bereiken is via Kiefersfelden, centrum zoeken, kiezen voor de Thierseestraße, en doorzetten richting Breitenau / Giessenbach. Na ca. 3 km voorbij de afslag Breitenau rechts en gewoon rechtdoor gaand nog ca 400 meter verder tot aan het Waterrad / Molenrad. Hier zijn enkele parkeerplaatsen.

In zoverre kindvriendelijk : bij de Schopperalm is een kinderspeelplaats voorzien.

De Trojer-Hof van Kiefersfelden of Kufstein, nog steeds een grensgeval

De Trojer-Hof van Kiefersfelden of Kufstein, nog steeds een grensgeval want : interessant is wellicht dat de Trojer-Hof daar “de oudste boerenhoeve is in Beieren”. Zou terug gaan op een Keltenvestiging van ca. 500 voor Chr. Niettemin, na een brand is de hoeve in 1689 opnieuw gebouwd.

En zoals het een goed grensgeval betaamt, maakten zowel Oostenrijk als Duitsland aanspraak op de hoeve en omliggend gebied. Op zich niet erg, ware het niet, dat die boeren gedurende 3 generaties belasting moesten betalen aan beide landen 🙂

Er kwam een Salomons-oordeel : een tweede hoeve, de Mariakapel met zijn prachtige muurschilderingen dateert ook uit de 17e eeuw en dan zou elk land haar eigen hoeve bezitten. En dus …….

Trojer betekent simpelweg : Troana = vee parcours ofwel de weg waarlangs het vee geleid wordt van weide naar weide of alm vv.

Hödenauersee bij Kiefersfelden

De Hödenauersee bij Kiefersfelden leent zich uitstekend voor waterski en wakeboard.

Bereikbaar vanuit Kufstein en Kiefersfelden : de Hechtsee.

Bereikbaar vanuit Kufstein en Kiefersfelden, de mooie Hechtsee:

Hechtsee

Kortom, laat het grensgeval een grensgeval, en bezoek beide plaatsen aan beide kanten van de grens met de waarheid in het midden.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Oostenrijk

terug naar de hoofdpagina over Zuid-Duitsland

evenementen voor u zelf en/of met kinderen wellicht deze vakantie – tip :
Freizeitzentrum Zahmer Kaiser aan de Walchsee maar tegelijkertijd bijna tegen de grens met Duitsland, voor zomer en winter.

top pagina

vakantie-trips.nl over Kufstein Oostenrijk en Kiefersfelden Duitsland