Lago Maggiore Isolino in Noord Italie met de eilanden van Borromei

 

Het Lago Maggiore meer vinden we op de grens van Italie en Zwitserland, meestal benaderd vanuit Italie ( Lago Verbano ) en is iets van 200 vierkante meter water, 60 bij 10 kilometer. Het meer Maggiore wordt gevoed door de stromen van de Maggia, Toce, Ticino en Tresa.

Vakantie-watertje tussen de Alpen en de rivier de Po. Zeker bezienswaardig zijn de plaatsen Locarno, Ascona en Stresa. Het Lago is groot genoeg om eilanden (Isola ) te kennen als Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori ( eiland van de vissers ).

En dat laatste geeft al aan, dat er duidelijk beroepsvissers actief zijn en waar het gaat om de forel hebben ze wel

een specialiteit van wereldklasse.

Lago Maggiore vakantie

Qua toerisme is deze regio door de vroegere adel “gevonden” en dat is gegeven de bouw van de nodige opstallen nog wel herkenbaar en te zien in de plaatsen Alpino, Baveno, Pallanza. Het weer is voortreffelijk en laat dan ook de groei van verschillende soorten palmen zien.

Blik op het Lago Maggiore in Noord Italie

Aanbiedingen

De omlijsting van het Lago Maggiore kent op veel plaatsen zandstranden en van een aantal is het dermate ondiep en langzaam aflopend dat het geschikt is voor kinderen al blijft het altijd “vinger aan de pols” houden. Dit feit alleen al, plus de temperatuur, de omliggende bergen, en meer, is reden voor een omgeving van campings, appartementen , hotels, vakantiehuizen. Isolino bijvoorbeeld kent comfortabele appartementen, nieuwe stenen bungalows, maxi caravans, allemaal voorzien van een eigen toilet en keuken. Voor de kampeerliefhebber zijn : 525 grote, schaduwrijke plaatsen, die allemaal zijn voorzien van een elektriciteitsaansluiting (6Amp).

Isolino aan het Lago Maggiore

Isolino is als volgt bereikbaar : Met de auto vanuit Zwitserland via de Sempionepass – Domodossola – Autosnelweg A 26 richting Milan – Verbania
-St. Gottard tunnel of St. Bernardino – na de tunnel richting Lago Maggiore
Met de auto vanuit Milaan : Autosnelweg A8 (dei Laghi) richting Sesto C. – daarna A26 richting Gravellona Toce – Uitrit Verbania – links richting Feriolo – bij splitsing rechts.
Met het vliegtuig : vanaf het vliegveld Milaan-Malpensa is het allemaal te overzien.

Een haven aan het Lago Maggiore in Noord Italie

Locarno aan het Lago Maggiore

Locarno ligt in Zwitserland en tegelijkertijd aan het noordoostelijke puntje van het Lago Maggiore, evenals Ascona en de Gotthardroute. Zeker bezienswaardig met de gele kleuren waarmee veel huizen zijn getooid. Is ook een fraai kasteel “Castello Visconteo” daterend uit de 12e eeuw.

Ascona

Daar waar de rivier de Maggia, aan de voet van de berg Monte Verità het Lago Maggiore bereikt, ligt ook Ascona. Met dank aan het voortreffelijk klimaat weelderig voorzien van planten als camelia’s en mimosabomen, waar we in onze tuinen slechts van kunnen dromen. Het Lido di Ascona biedt een strand voor hen die van water en zand houden. En dat zijn er ……

Verbania

Verbania ligt al weer op Italiaanse bodem en toch aan het Lago Maggiore en is een stad met industrie en handel. De stad is sinds 1927 een samenstelling van voorheen Intra en Pallanza. Heeft een veerboot-verbinding met het tegenover liggende Laveno.

Tegenover Verbania liggen de Borromeïsche eilanden..

Verbania staat ook bekend vanwege de kerken Madonna di Campagna en San Leonardo, en de door Engelsen gebouwde zomervilla’s zoals de Villa Taranto, met 16 hectare tuin, en het park van de Villa Giulia, aan het meer.

Stresa

Stresa ligt eveneens aan het Lago Maggiore en heeft ook uitzicht op de drie Borromeïsche eilanden. Een bekende boulevard met horeca levert regelmatig bezoek van toeristen op. Een kabelbaan naar de Mottarone-berg, 1491 meter hoog, geeft een riant panorama van het Lago en de Monte Rosa.

Borromeische eilanden | Isole Borromei

Paus Pius IV, in het dagelijks en voor-pauselijk leven getooid met de naam Giovanni Angelo de Medici ( een bekende naam toch ? ) en vader van enige echte kinderen, en naderhand de Kerkelijke Kinderen, had goede verhoudingen met Europese, in het bijzonder Italiaanse vorstenhuizen, zo ook , de familie Borromeo. Onder hen Carlo Borromeo. ( Zou zomaar kunnen dat de relatie Paus Pius IV vs fam Borromei, bevorderlijk was voor promotie in die tijden van de 16e eeuw naar Sint Carlo.) In het bezit van eilanden, die dus. En het watertje eromheen : Borromeïsche Golf. Op het “Mooie Eiland = Isola Bella” en vermoedelijk Isola Isabella naar de eega van Carlo III, valt dan ook een 35 meter hoog standbeeld te bewonderen van deze Sint Carlo. Al sedert de stamvader heeft deze familie invloed in dit deel van de wereld, is dus ook niet vreemd dat voor de bevolking de naam niet vreemd is : Borromeische eilanden en het Lago Maggiore. De lijfspreuk van de familie : “Humilitas” = ‘nederheid, dienstbaar aan’. Nee, toegegeven, er staat niet bij aan wat of wie.

Niettemin, als geïnteresseerd vakantiegenieter een goede reden om het Isola Bella met een bezoek te vereren. Er gaat ongetwijfeld een boot naar toe.

Varese aan de oostelijke kant van het Lago Maggiore

Varese in Lombardije, ten noorden van Milaan, op zeg 20 kilometer van het Lago Maggiore en het Comomeer in het oosten schilderachtig gelegen de tuinstad van Lombardije. Bekend zijn de basiliek van San Vittore en de Sint Jan of San Giovanni uit de 17e eeuw. Ten noorden van de stad de 1226 meter hoge Campo dei Fiori met even verder een weg van 2 kilometer langs 14 kapellekes en het dorp Santa Maria del Monte.

Een bezoek aan Milaan kan toch eigenlijk ook niet gemist worden.

Tenminste, als er nog vrije tijd in uw vakantietijd over is. Zie onze hoofdpagina.

 

Lago Maggiore video

zie ook onze hoofdpagina over Italie

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina