Liechtenstein Schellenberg Vaduz zelfstandig en toch deel van Zwitserland

Liechtenstein is een klein, onafhankelijk land, maar wel financieel verbonden = neemt deel aan een douane-unie met Zwitserland, hanteert de Zwitserse frank als munteenheid, en er is dus voldoende reden om het land in te passen op deze pagina’s met betrekking tot Zwitserland:

Het Vorstendom Liechtenstein

Liechtenstein als belastingparadijs en toeristisch oord en vooral een postzegel : niet bepaald erg groot land, begrensd door Zwitserland westelijk en Oostenrijk in het oosten. Het is een wintersportoord en zeker niet te vergeten een belastingparadijs. Zoals Zwitserland geen lid van de Europese Unie.

Johan Adam van Liechtenstein en de regio Schellenberg en het Graafschap Vaduz

In 1699 kocht Johan Adam van Liechtenstein het gebied Schellenberg en in 1712 het graafschap Vaduz, met als doel een zetel te krijgen in de regering van het Heilige Roomse Rijk.

Op 23 januari 1719 regelde de toenmalige keizer Karel VI van de graafschappen Vaduz en Schellenberg een vorstendom, waarmee Liechtenstein was “geboren”, ten behoeve van de medewerker van de keizer : Anton Florian von Liechtenstein.

De economische malaise van na de wereldoorlog I gaf Liechtenstein aanleiding tot het aangaan van een douane- en monetaire unie met Zwitserland.

 

Liechtenstein, een eigentijds en eigenzinnig land(je), verweven met Zwitserland

Liechtenstein is een parlementaire democratie, geleid door de vorst, en vorm gegeven door de landdag: 25 door het volk gekozen vertegenwoordigers. Sinds 1984 (!) kent het land vrouwenkiesrecht en de vorst kan echter zowel parlement als kabinet naar huis sturen op enig moment, heeft een veto in de benoeming van ambtenaren en rechterlijke macht.

De Rijn vormt de gehele westgrens van het land, het oostelijk landsdeel ligt het hoogst, met de Grauspitz (2599 meter) als het hoogste punt van het land.

Liechtenstein Vaduz oude grandeur en nieuw geld

Ongeveer een derde van de inwoners bestaat uit buitenlanders, Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers. De landstaal is Duits, hoewel de meesten een Alemannisch dialect spreken.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

top pagina

Terug naar de hoofdpagina over Zwitserland.