Weert Weerterbergen Limburg en de Peel

Wapen van Weert en het Wapen van de Graaf van Horne, leen van Loon en dat is weer een leen van het prins-bisdom Luik

En zijn we er dan met Noord en Zuid Limburg ? Mooi niet, er is dus duidelijk waarneembaar ook een West Limburg. Moet het toegeven, zelf ook vaak alleen maar “langs gereden”.
Hooguit in het Nederweertse smakelijk gegeten in een restaurant ver van de snelweg en bij toeval ontdekt.

Maar dat “hoogerweert” , ‘t is er bij gebleven. En dan heeft u gelijk de achtergrond van het landschap. Hoogerweert of hoogerwaard zijn stukken land die droog zijn gevallen of droog gebleven, terwijl nederweert, een laag en nat gebied is of is geweest.

Aan de noordelijke kant van de snelweg A2 zien we dan ook de plaats Nederweert, en aan de overzij de – grotere – plaats Weert.

 

Weert ‘s echte , zwaar onderbelicht ? ‘t zat ‘m in 3 hoornen


Aanbiedingen

Kasteel Nijenborgh te Weert is niet meer sedert 1702, op die plek sedert 1841 het Huis op de Biest.
Kasteel Nijenborgh te Weert is niet meer sedert 1702, op die plek sedert 1841 het Huis op de Biest

3 Hoornen in het Wapen van de Heren van Horne, tevens de Heren van Weert. De Heren waren Graaf.

En niet zo’n beetje ook. En dan praten we over de roemruchte tijd van Willem van Oranje cq Willem de Zwijger. Met in diens kielzog de Graaf van Egmont en de Graaf van Hoorn ofwel Horn cq Horne.

Zat die dan niet in Noordholland ? Hebben ze in latere tijden wellicht ook wel eentje gehad. Maar deze zat op zijn Weert ‘s echte. Kasteel Nijenborgh, tegenwoordig Huis Op de Biest, niet meer te vergelijken.

De Aldenborgh en de Nijenborgh en Jacob van Horne

De Aldenborgh werd in 1461, toen de nieuwe -Nijenborgh – klaar was, (www.paterskerk.nl/html/historie.php )  – geschonken aan de Minderbroeders. Volgelingen van Franciscus van Assisi. Denk aan de in 2013 gekozen Paus Franciscus ofwel Jorge Mario Bergoglio, als abdij.

Jacob I van Horne, ging in het jaar 1450 op Kruistocht, als dank voor bewezen diensten verkreeg hij van Habsburgs Keizer Frederik III de titel Graaf van Horne.
de Aldenburg Weert van de Heren van Horne en nu van de Minderbroeders van Franciscus van Assisi
En dan kan het soms raar lopen : één van de zonen van Jacob : Jan I was dan weer een latere prins-bisschop van Luik. Luik, een prins-bisdom, dat op haar beurt weer lenen uitgaf, komen we nog vaker tegen.

Jacob van Kruisridder nu priester van het kruis

Zal Jacob I verder een zorg zijn, hij trok in, in z’n eigen gecreëerde bejaardentehuis “bij de Minderbroerders in de oude Aldenburgh”. Gewijd als priester. Zie voor de huidige stand van zaken deze pagina.

Weert met Van Egmont en Horne 2 van de 3 ‘musketiers’ naast Willem de Zwijger

Antje van de Statie en de vlaaien van Weert

Gaan we ook even terug in de tijd want ….. de bekendheid van de Weerter vlaai. Daaraan is veel te danken, aan Antje van de Statie ofwel het station. Zij verkocht de vlaaien daar en dan praten we over 1897 en 1926.

Maar de vlaai is er nog steeds, zo is er tijdens het bezoek in 2011 in het Weert van toen, nog Koningin Beatrix een Koninginnevlaai gemaakt. Een typisch traditionele vlaaideegbodem met hierop een vorstelijke vulling van banketbakkersroom, heerlijke frisse abrikozen, een vleugje maracuja en paleisbanket ( bron : bakkerij Heerschap ).

Voor een goed begrip : de vlaaien van nu, worden ook nu gemaakt …. en zoals bakker Korsten aangeeft : we praten nu over de Koningsvlaai 😉 !!
Alle reden voor een vakantieverblijf rondom Weert en de Graaf van Horne :

Limburg Weerterbergen Vakantiepark

kaart Weert en Weerterbergen Limburg
vakantiepark Weerterbergen biedt bijvoorbeeld een 4-persoons bungalow Type WB Geschakeld.

 • Woonkamer met TV en open/sfeerhaard.
 • Half open keuken voorzien van een magnetron, koelkast met vriesvak, 4-pits kooktoestel. Badkamer met bad en douche.
 • Apart toilet.
 • Twee slaapkamer met twee 1-persoonsbedden. Er zijn dekbedden aanwezig.
 • Terras met tuinmeubilair.

 

Ligging van Weerterbergen.

Weerterbergen ligt op ca. 6km van de plaats Weert. Ook bekend als ‘de Poort van Limburg’ en grenst aan de Weerter en Budeler Bergen. Een prachtig natuurgebied waar uitgestrekte bossen en zandverstuivingen elkaar afwisselen. Inclusief fashion outlets Maasmechelen en Roermond vlakbij, relatief dan.

België en Duitsland liggen bijna om de hoek en de gezellige winkelstad Eindhoven bevindt zich op 30km. Het ruim opgezette vakantiepark biedt comfortabele bungalows die verspreid liggen in de bosrijke natuur of rondom de grachten van een groot ven.

Faciliteiten van Weerterbergen.

Jong en oud kunnen zich uitstekend vermaken op Weerterbergen. Geniet met de hele familie van het subtropische zwemparadijs met glijbaan en golfslagbad. Sportief bezig zijn is hier ook geen enkel probleem. Er zijn tennis- en bowlingbanen, u kunt fietsen, kano’s en bootjes huren of midgetgolfen. Kortom, mogelijkheden genoeg!

De indoor speeltuin en trampoline is voor de kinderen een garantie voor uren speelplezier! Behoefte om even te relaxen? Weerterbergen beschikt over een sauna, Turks stoombad en solarium.

De Oelemarkt in Weert is een levendig plein met cafeetjes. Gezellig voor overdag of ‘s avonds. En het Weerterbos is een aanrader! Voorzien van edelherten. Zie je weer eens iets anders dan toeristen.

U komt op een excursie ergens naar toe ? Wat denkt u van de Kasteeltuinen Arcen, een park van 32 hectare! Je wandelt er door unieke tuinen, bewondert de historische buitenplaats en het kasteel uit de zeventiende eeuw. Een vakantie uitje! Enkel 50 km ten noordoosten van Weert, even boven Venlo.

Vakantiepark Weerterbergen vind u bijvoorbeeld bij vakantie bungalow vergelijker optie 1 :


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Hoe vind u deze :

Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Limburg / Limburg detailpagina’s:
Waar was jij met vakantie ?

Bij de Graaf van Hoorn in Weert bij Limburg !

 

Uniek verhaal 🙂

 

 

top pagina

Weert, Weerterbergen, Limburg en de Peel