Maltezer historie omtrent Malta

Mdina op Malta, oud, ouder, oudst of nieuwer

Malta vakantie, uw verblijf hier ? Een eiland, eilanden, oud, ouder, oudst of nieuwer ? Malta (ver-) bergt nog veel geheimen. Sommige kunt u zo waarnemen, zoals de zonne – observatoria, andere liggen nog onder water of zijn nog onontdekt.

klein maar (pre-) historisch belangrijk Maltezer eiland ( Malta Melita )

Maltezer bouwwerken van Melita, de ongeschreven historie van Malta
Er is wel een Maltezer ‘geschreven‘ historie, maar niet altijd begrepen en kunnen dus links niet worden gelegd en mist Malta de geschreven aansluiting met andere, wel bekende volkeren en centra.

Op Malta en Gozo staan oude Maltezer en prehistorische bouwwerken ( megalitische Tempel van Tarxien van 3500 tot 2500 v. Chr., Hagar Qim , Mnajdra en de op het eiland Gozo gelegen tempel van Ggantija). Wanneer de dateermethode correct is, zouden deze bouwwerken ouder zijn dan de piramiden in Egypte en Stonehenge in Engeland. Klinkers waren in de oudheid niet in aanzien, dus mogelijk zal Tarxien afkomstig zijn van Tirix, en dat zou “grote steen” kunnen betekenen, tot 2 ½ mtr. hoog , verwerkt in de tempel.

Hagar Qim op Malta

De Hagar Qim tempel ligt ook op Malta, net zo mysterieus als die bij Ggantija, Mnajdra en Tarxien, waarbij – bij gebrek aan aantoonbaar bewijs – het nog steeds een open kwestie is of deze Maltezer tempels wel tempel waren of een ander doel dienden. Sommige van de giga stenen zijn meer dan 6 meter hoog, ter vergelijking onze huizen zijn gem. 2 à 2 ½ meter per etage…. Ook deze worden gedateerd rond 3000 v. Chr al is ook daar geen absolute zekerheid over. Er zijn versieringen gevonden van dieren, er zijn offeraltaren, orakel kamers, helaas ontbreekt het Maltezer orakel zelf.

Puniers of Phoeniciërs op Malta

De Phoeniciërs hebben op Malta ook hun stempel gedrukt, bij een van de Punische (Phoenisische-) oorlogen werd Malta veroverd door de Romeinen, waren immers toch al in de buurt en Melita bleef dan ook Romeins tot de val van het Romeinse rijk.

Malta van Viking tot Brit, veroverd door de euro

Rond 870 werd Malta in bezit genomen door de islamitische Arabieren gedreven door een drang om de wereld te veroveren, en in 1127 door de Vikingen eveneens zonder vreedzame doeleinden, mogelijk zijn het Normandiers geweest (?).
Vanaf 1530 komt het eiland in bezit van de Johannieters, ofwel de Maltezer Orde, die grote vestingen hebben gebouwd in Valletta, Mdina en Rabat op Gozo. Vanaf 1800 wordt Malta een Britse kolonie en blijft dat, tot het land op 21-09-1964 zelfstandigheid verkrijgt.. en sedert 1 mei 2004 lid is van de EU.

Malta veroverd door de toeristen

Zowaar een positief puntje van de EU : reizen voor vakantie doeleinden naar Malta is eenvoudiger, iets, gelet op het betalingsverkeer. En het weer. En het bijzondere van Malta. Je moet het gewoon zien en meemaken. En even op zoek naar die observatoria, en die tempels en nog veel meer. 😉 .

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

naar onze hoofdpagina over Malta en Gozo

top pagina