Orde van Malta of de Maltezer Orde

Orde van Malta

de Maltezer Orde of de Orde van Malta, door de eeuwen heen, tussen soevereine staten èn het Vaticaan, de Orde van Malta of anders gezegd : de Maltezer Orde

de ridders van de middeleeuwse kruistochten

Of nog anders : de ridders van de middeleeuwse kruistochten. De Orde is opgericht in wat wel genoemd wordt “Het Heilige Land” ofwel Palestina, aanvankelijk als een kloosterorde, monnikenorde met als doelstelling de zieken te verzorgen rond het jaar 1048. Overigens was ridder of monnik in die jaren, zie onze pagina’s over Bonifatius, St.Maarten en St.Nicolaas niet altijd zo omschreven, als we dat nu zouden begrijpen. Er is ook wel enige romantiek overheen gegaan, althans, in de beschrijvingen, maar check het zelf even op je Malta vakantie.

Onder de hoede van de Paus

In 1113 kreeg de orde de goedkeuring van de Paus, de doelstelling was ietwat verbreed tot de bescherming van de pelgrims, waarmee toch echt geen verbandmiddelen als verdediging mochten baten, meer de kale wapens. Het een gaat soms niet zonder het ander, tenslotte kunnen de huidige soldaten ook niet zonder de ziekenbroeders.

Maar al snel werd het beschermen toch wel uitgebreid tot participeren in de strijd.
De oprichter, de vermoedelijke Italiaan Gérard, protegé van de meer bekendere Godfried van Bouillon, overleed in 1120, opgevolgd door de “Grootmeester(s)” ( “Grandmaster” ) door de eeuwen heen tot en met nu, van de Orde der Maltezers. Engels : Order of Malta ofwel Knight of Malta, cq. de ridders van Malta. Hoewel aanvankelijk de meeste invloed in Sicilië werd uitgeoefend.
Over Godfried van Bouillon leest u op onze België pagina méér.

Van Jeruzalem naar Cyprus en Malta

Na de val van Jeruzalem vestigden de Ridders zich op Cyprus, rond 1310 op Rhodos, tussen Cyprus en (18km van) westelijk Turkije, waar ze bleven tot de slag met Turkse strijdkrachten in 1523 daar een eind aan maakte..
Met dank aan de Koning van Sicilië, Karel V, verkregen ze het eiland Malta, hetgeen ook hun afhankelijkheid van Sicilië aangaf, waaronder een symbolische belastingplicht plicht. Daarbij zal het u niet zijn ontgaan, dat Malta zo tussen Italië en Afrika een wel heel strategische positie inneemt, een betrouwbare groep daar positioneren kan zo z’n voordeel hebben.

 

Huis van Bourbon is ook betrokken bij de Orde van Malta

Het ( koninklijk ) Huis van Bourbon ( verspreid over europa ) was hier ook betrokken en schafte in 1798 de militaire activiteit van de Ridders af in relatie tot Sicilië.

De Nederlandse Prinses Irene en haar 4 kinderen vormen een Nederlandse tak van dit ( Franse )  Huis van Bourbon. De Nederlandse tak heet ‘de Bourbon de Parme’. En de eerste zoon, Prins Carlos is als oudste ook Hertog van ( het Italiaanse – ) Parma, wat onder Milaan te vinden is. Hij is overigens ook grootmeester van de Constantijnse Orde van Sint-Joris, door zijn vader Carlos Hugo her-opgericht.

Door Napoleon verjaagd van Malta

Maar, dan hebben we het ook al over de invloed van Napoleon in Europa, en natuurlijk, op weg naar Egypte, was toch in de buurt, vond Napoleon het tijd om de Orde van Malta te verjagen rond dat jaar 1798, al kwam het eiland Malta na het Waterloo van Napoleon onder de controle van Engeland.

De leiding van de Maltezer Orde had een toevluchtsoord gevonden in, natuurlijk, de regio Messina en Catania, en bivakkeert tegenwoordig in Rome en staat nu bekend als de “onafhankelijke militaire orde van Malta” en ondersteunt wereldwijd medisch werk, inclusief diplomatieke vertegenwoordiging(?) over de wereld en is vertegenwoordigd bij de Verenigde Naties (..).

Een beetje simpel uitgedrukt : een soort Jan zonder Land, maar mèt een wereldwijde invloed, zoals er wel meer organisaties min of meer buiten ons dagelijkse gezichtsveld uitermate actief zijn.

de Maltezers van Malta en het kruis

Doordat Spanje lange tijd in Italië als bezetter actief was, had het nauwe banden met de Orde. Ten gevolge van de ouderdom, de macht, de onbekende connecties hangt er een mystieke sfeer rond de orde, mede gesymboliseerd door het teken van de orde van Malta : het teken van de Maltezer Orde : het Maltezer kruis symboliseert de acht zaligsprekingen in de 8 punten het Maltezer kruis.

Maar let op : wel oud maar niet verouderd, de orde is ook actief op het internet : Orde van Malta : Ordina di Malta , in de Italiaanse taal, hoewel, u kunt ook kiezen voor de Franse , Engelse en Duitse taal. De site heeft als subtitel : ” The sovereign Military Hospitaller Orde of Saint John of Jerusalem of Rhodes and of Malta”, al gedurende eeuwen de naamgeving.

Saint John of Sint Jan van Malta

En de herkomst van de naam Saint John ? De beschermheilige van de Orde van Malta is Johannes de Doper, vandaar. Johannes of Jan de Doper ( 7 voor Christus tot ca. 29 na Christus functioneerde als de aankondiger van Jezus Christus, Johannes was de enige zoon zoals vermeld in het Bijbelse Evangelie: de boeken van de priester Zacharias ( afstammeling van hogepriester Aäron ) en diens echtgenote Elisabeth en wordt als “Jahja” ook in de Koran vermeld.

We kennen de opera Salomé, we kennen de Sint- Jansprocessies, de Sint Jansvuren, in Rome de Sint- Jan van Lateranen basiliek en dus ook via de Orde van Malta komt de naam van Sint Jan steeds weer in beeld.

Gelofte van armoede en de Maltezer RidderOrde op Malta

Gegeven de samenstelling van de orde : Europese edelen, priesters en niet adellijke leden maar wel met enige macht en aanzien, zal het met die armoede wel meevallen.
Sedert de reformatie is een min of meer vergelijkbare organisatie te zien zoals de Johannieter Orden, actief in de meeste Europese landen.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Malta

top pagina