Napels Sicilie Sardinie Vakantie of een Koninklijke Vakantie bestemming

Invloeds-sfeer vanaf Spanje, Frankrijk, Duitsland en meer, levert in Zuid Italie een heel andere cultuur op dan je zo zou denken.

Wist u dat vóór het jaar 1870 Italië de noordelijke en rijkere helft was van Italië zoals we het nu kennen ? De zuidelijke helft was voordien het Koninkrijk Napels, en nog andere namen. Gemakshalve vanaf de kruistochten, meermalen van eigenaar gewisseld, zoals de Spanjaarden, Fransen, Duitsers, Sicilianen en nu een prachtige vakantie bestemming.

De grens lag ongeveer vanaf

Rome ( Pauselijke regio ) naar het noordoosten bij zeg Ancona.
Ze spreken over het algemeen Italiaans, maar zoals overal, de dialecten verschillen, de volksaard soms ook. Je moet beide landsdelen : Noord Italië en Zuid Italië bezocht hebben om te weten waar de verschillen liggen, hebt u nog een betere reden nodig om te gaan ?

Italie de som van 2 helften zie je aan deze kaart, het rijke noorden en het armere Koninkrijk Napels zoals het vóór 1870 heette

 

Schiereiland van Sorrento

 

doorkijkje bij Sorrento in Italie
Een plek waar ongeveer tegenover Michiel De Ruyter destijds diens laatste Slag leverde. Deze overwinning bij Stromboli tegenover Napels / Sorrento door de Nederlanders leverde de dankbaarheid op van de toenmalige ‘Spaanse Onderkoning’ van Napels en daarmee de door deze verordonneerde vrijlating van 26 Hongaarse predikanten. In het Hongaarse Debrecen wordt Michiel nog jaarlijks herdacht.

Sorrento was een van de eerste toeristenoorden van Italië, het is helemaal op het toerisme gericht en ligt strategisch in de Golf van Napels ten opzichte van het eiland Capri, de Amalfitaanse Kust en de hoofdstad Napels.
Italie : Sorrento

De twee grootste eilanden van de provincie, Capri en Ischia, zijn beiden bergachtig. In het geval van Ischia gaat het om een uitgedoofde vulkaan. Bekend op Capri zijn de Faraglioni, drie rotspieken die uit zee oprijzen. Ischia is authentieker en rustiger met veel natuurschoon. Het uitzicht over de Golf van Napels vanaf de 788 meter hoge top van de Monte Epomeo is onvergetelijk.

Napels

Napels, in Italiaans: Napoli en in Napolitaans Napule is de derde stad van Italië, en tevens hoofdstad van de regio Campanië of Campania en van de provincie Napels. De Napolitaanse agglomeratie heeft ruim 3 miljoen inwoners, waarvan Napels zelf ongeveer een miljoen telt.

Napels heeft een rijke geschiedenis met veel kunst en cultuur

, wereldberoemde keuken en een eigen dialect, het Napolitaans, sterk afwijkend van het Italiaans. De historische stad is gesticht door inwoners van de Griekse kolonie Cumae, rond de achtste eeuw voor Christus, onder de naam “Néa Pólis” ofwel nieuwe stad genoemd, en van Neapolis naar Napels is niet eens zo’n grote stap.

Napels als vakantiebestemming

Amalfi

Amalfi was vroeger een republiek, zelfs van maritieme reputatie, 1 van de 4 naast Pisa, Genua en Venetië, niettemin, bestuurd door een hertog, moet kunnen. We praten dan over de 9e t/m 11e eeuw na Christus, een stad van ongeveer 30.000 inwoners, beheerste de handel van de Westelijke Middellandse zee met Napels als de grootste handelsconcurrent .
De Amalfikust is een natuurrijke kustlijn met hoge kliffen, schilderachtige dorpjes en mooie stranden, ten zuiden van de Golf van Napels.

Reggio di Calabria

Reggio di Calabria Reggio Calabria, gesticht in de 8e eeuw v.Chr. door de Grieken, ligt op de punt van de ‘Laars van Italië’, was de hoofdstad van de zuidelijke regio Calabrië tot 1970, toen Catanzaro de hoofdstad werd. De stad is nog wel hoofdstad van de gelijknamige provincie Reggio di Calabria en telt om en nabij 200.000 inwoners. Op 28 december 1908 verwoestte een aardbeving en een daarmee gepaard gaande tsunami Reggio Calabria.

De stad Messina ligt op Sicilië, dicht bij Reggio Calabria, maar aan de overzijde van de zee, met een veerboot kan men in ongeveer 20 minuten de oversteek over de “Straat van Messina” doen. De kleinste breedte van de straat van Messina is ca.4 kilometer, een eventuele brug zou moeten kunnen indien de wil, de noodzaak en het geld aanwezig is.

Messina

De hoofdstad van de gelijknamige provincie, ligt aan de Middellandse Zee , telt ruim 250.000 inwoners, en heeft analoog aan de andere steden in deze regio een historie als Griekse kolonie, heette voordien Zankle of Zancle, wat sikkel betekent, naar de sikkelvormige haven, zodat de ouderdom nog van voor de Grieken zou zijn geweest.
Ook Messina heeft een tsunami meegemaakt op 28 12 1908, is gelukkig weer herbouwd. Een van de toppers in Messina is de Dom van Messina.

Tarente ( ofwel in Italiaans : Taranto)

De hoofdstad van de provincie Tarente , gelegen aan de Golf van Tarente, in de regio Apulië, ligt ongeveer halverwege aan de westkust van het schiereiland dat de hiel van de ‘Laars van Italië’ vormt, en telt iets van 200.000 inwoners.

Tarente is ook een zeer belangrijke marinebasis, heeft een goed ontwikkelde staal- en ijzerverwerkende industrie, chemische installaties, dokken voor het bouwen van oorlogsschepen, en voedselverwerkende fabrieken, gegeven de havenpositie een perfecte locatie.
De oude stad bevond zich op een eiland, dat met twee bruggen verbonden was met het vasteland, waar de moderne stad later werd gebouwd: de eilandjes S. Pietro en S. Paolo beschermen de baai “Mar Grande”. Een tweede baai, de “Mar Piccolo” wordt gevormd door de oude stad met haar bloeiende visvangst en de militaire haven met strategisch belang.

De oude Grieken noemden de stad Taras en de Romeinen Tarentum en werd rond 706 v. Chr. gesticht door Spartaanse immigranten. De Carthagers en de Etrusken kwamen langs, evenals de Goten, de Lombarden, de Saracenen en uiteindelijk werd het onderdeel van het Koninkrijk van Napels.

Gela

Gela ligt in de provincie Caltanissetta op ongeveer 84 kilometer afstand van de stad Caltanisetta, aan de Middellandse Zee met ca.75.000 inwoners, industriestad ( aardolie raffinaderij ) en havenstad, en vanuit andere steden, zoals Syracuse en Caltanissetta, per trein te bereiken.

Door kolonisten uit Rhodos en Kreta gesticht rond 688 v. Chr., 45 jaar na de stichting van de stad Syracuse, vernoemd naar de rivier de Gela. In 405 v. Chr. werd de stad door Carthago geplunderd. De latere stad werd in 1233 door Frederik II gesticht onder de naam Terranova di Sicilia, waaronder de stad tot 1928 bekend bleef.
De akropolis en griekse tempels zijn het bezichtigen waard.

Enna

Enna is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, met een inwonertal van ± 31.000, en ligt op 931 meter boven zeeniveau , mogelijk al rond 1000 voor Christus gesticht door de Siciliërs, en is sindsdien altijd bewoond geweest.
Door haar hoge en centrale ligging is de stad altijd van strategisch belang geweest, heette in de oudheid Henna of Castrum Hennae, Castro Yannis, wat later in het Italiaans Castrogiovanni werd. Sinds 1927 is de naam weer Enna.

Belangrijkste monumenten van Enna zijn het Kasteel van Lombardije (uit de 13e eeuw) met zijn zes torens, en de Toren van Frederik, beiden gebouwd door Frederik II van Hohenstaufen.

Augusta

Augusta ligt in de provincie Syracuse op Sicilië, aan de oostkust van het eiland en ongeveer 32 kilometer ten noorden van Syracuse met ca. 34.000 inwoners. De stad heeft veel industrie, zoals textielindustrie, naast olieraffinaderijen.

Een Griekse voorhistorie, en in 1232 stichtte Frederik II Hohenstaufen de stad Augusta hier, om de oostkust van het eiland te kunnen verdedigen. In de 14e eeuw n.Chr. veroverden de Spanjaarden de stad en in de 16e eeuw n.Chr. probeerden de Ottomanen de stad te veroveren.

Spaanse invloeden

Uit het voorgaande blijkt dus de invloed van Spanje, over meerdere eeuwen, en is het niet zo vreemd te bedenken, dat de ook bij ons nogal bekend staande Sint Nicolaas, wanneer we het over Bari hebben danwel de andere plaatsen, vereenzelvigd wordt met Spanje, maar bepaald niet vanuit het land dat nu als Spanje bekend staat.

Zie hiervoor ook onze pagina het KLAAS MYSTERIE

Salerno

Hoofdstad van de provincie Salerno in de regio Campanië en de belangrijkste stad van de Amalfitana, het deel van de kust van de Tyrreense Zee met steden als Amalfi en Positano, zo’n 150.000 inwoners groot.

In Salerno stond een van de oudste universiteiten van Europa, de Schola Medica Salernitana, een van de belangrijkste bronnen van medische kennis tijdens de Middeleeuwen. Het universitaire instituut Magistero “Giovanni Cuomo”, gevestigd in 1944, bouwde daarom voort op de uitgelezen erfenis van een aloude traditie en de hedendaagse universiteit is van groot belang.

Bari ofwel het einde van het KLAAS mysterie ?

Bari

Zo ongeveer aan de overkant van Salerno, aan de Adriatische Zee, ligt Bari, een havenstad, hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Apulië en telt ongeveer 350.000 inwoners.

Zoals hierboven al aangegeven, geldt voor Bari nagenoeg eenzelfde historie, naast het fenomeen van de Basiliek van Sint Nicolaas, waar de stoffelijke overschotten van de bisschop van Myra sedert diens sterfdag 6 december / 5 december (!) wordt bewaard. De heilige Nicolaas is dan ook beschermheilige van de stad, wordt niettemin verder niet vereerd zoals in ons land.

Brindisi

Italie : Brindisi

Brindisi ligt iets onder Bari , ook een havenstad van ca. 100.000 inwoners, aan de Adriatische Zee en is de hoofdstad van de provincie Brindisi in de regio Apulië.
Vanaf Brindisi zijn er veerverbindingen met Igoumenitsa, Korfoe en Patras, de meeste reizigers naar Brindisi zijn dan ook op doorreis van of naar Griekenland. Daarnaast zijn er goede treinverbindingen tussen Brindisi en andere steden zoals Bari, Rome en Bologna.

De bekende “Via Appia” uit de Romeinse tijd liep van Rome tot Brindisi, destijds ‘Brindisium’ heette, waarmee de stad klaarblijkelijk een strategische betekenis had, immers er was veel scheepvaart vanuit Italië naar bijvoorbeeld Romeinse kolonies vanuit Brindisi, en scheepvaart betekent veel kontakten.
Bezienswaardigheden:

 • de 18de eeuwse kathedraal
 • de kerken Chiesa del Cristo en San Giovanni al Sepolcro uit de elfde eeuw
 • de kerk Santa Maria del Casale uit 1310
 • de Romeinse zuil die het einde markeert van de Via Appia
 • het Castello Svevo uit 1227
 • het archeologisch museum

 

eiland Sicilie deel van Italie

 

Palermo

Palermo is de hoofdstad van de autonome regio Sicilie, op het gelijknamige eiland, aan de Tyrrheense Zee en daarmee ook de Middellandse Zee. Met 720.000 inwoners is het de op vier na grootste stad van Italië en de hoofdstad van de provincie Palermo.
Er ligt een vliegveld op 30 kilometer afstand van de stad: “Falcone è Borsellino” , genoemd naar de twee wereldberoemde door de maffia in het begin van de jaren ’90 vermoorde rechters. Met de trein kan men andere delen van het eiland bereiken. Verder heeft de stad een belangrijke haven, van waaruit op vele bestemmingen wordt gevaren.
Italie : Sicilie : Palermo

Mogelijk gesticht door de Phoeniciërs in de 7e of 8e eeuw v.Chr. zou later Panormos door de Grieken zijjn gesticht, wat “volledige haven” in het Grieks betekent. De Romeinen veroverden Palermo tijdens de eerste Punische oorlog. Later ging het over in het Byzantijnse Rijk, in 831 veroverden de Arabische Aghlabiden Palermo en kwam het tot grote bloei. Daarna kwamen de vikingen etc.etc. zie vorige steden…….langs. Niettemin, met zo’n historie een bezoek wel waard :

 • PalermoPiazza Marina
 • Santa Maria della Catena
 • Piazza Marina
 • Palazzo Abatellis
 • Piazza della Vittoria
 • Cappella Palatina, basiliek met prachtige mozaïeken
 • Palazzo dei Normanni
 • San Giovanni degli Eremiti
 • Palazzo Arcivescovile en museo Dioceano, Dioceaans museum

Syracuse (Italiaans: Siracusa)

Italie: Sicilie : Syracuse Syracuse is een havenstad in het zuidoosten van Sicilië, aan de Ionische Zee met ca. 128.000 inwoners en hoofdstad van de provincie Syracuse. Oorspronkelijk was Syracuse een Griekse kolonie, gesticht door Grieken uit Korinthe in 734 v. Chr. en noemden deze kolonie syrako, wat Grieks is voor moeras. Onder de tiran Gelon veroverde de stad in het jaar 485 v. Chr. een groot deel van het eiland, en op het hoogtepunt van haar macht was het een rivaal van zowel Athene als van Carthago.
Maar uiteindelijk, de Arabieren verwoestten de stad gedeeltelijk, in de 9e eeuw n.Chr. de noormannen » Normandiërs kwamen en de rest, en daarna was Syracuse gereduceerd tot een provinciale stad.

Taormina

Taormina ligt aan de oostkant van Sicilië, ongeveer halverwege Messina en Catania, boven op een berg dichtbij de stad Syracuse. Als Griekse kolonie droeg het de naam Tauromenium en telt nu ca. 10.000 inwoners.

Een schilderachtige plaatsje met o.a. een Grieks Romeins amfitheater (Teatro Greco), waar het Internationaal Filmfestival gehouden wordt , Goethe vond dit het mooiste natuurlijke theater ter wereld.

Taormina heeft één hoofdstraat, de Corso Umberto, met veel restaurantjes en winkeltjes, het stadspark Giardini Publico biedt uitzicht over de zee. Voor de kust bij Taormina ligt een kleine rots Isola Bella, dus mooi moet het wel zijn, inmiddels een schiereiland(je). Boven Taormina op de Monte Tauro ligt het dorpje Castel Mola met nu nog de ruïnes van het kasteel.

Cagliari

Cagliari is de hoofdstad van het eiland Sardinië, een autonome regio van Italië, en hoofdstad van de provincie Cagliari. Dicht bij de stad ligt het vliegveld en de stad heeft een belangrijke haven.
Cagliari Sardinie Cagliari heet “Casteddu” ofwel het kasteel in het Sardisch, heeft ongeveer 300.000 inwoners inclusief de buitenwijken. Onder de naam Karalis maakte het deel uit van een groep Fenicische handelskolonies op Sardinië, waar ook Sulcis, Nora, en Tharros deel van uitmaakten, gesticht vanuit Tyrus in de 7e eeuw v. Chr.

Bezienswaardigheden:

 • Kathedraal “Santa Maria”
 • Basiliek “San Saturnino”
 • Romeins amfitheater
 • Botanische tuin
 • Cittadella dei Musei

 

Oristano in het Sardisch: Aristanis

De stad ligt in het westen van het eiland en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, enkele kilometers landinwaarts, en telt 30.000 inwoners.

Oorspronkelijk lag er in de buurt van Oristano een Punische ( Fenisische )nederzetting, de huidige stad is gesticht in de 11e eeuw n. Chr.

Bezienswaardigheden in en rondom Oristano:

 • Arborea Antiquarium Museum
 • Kathedraal
 • Piazza Eleonora

 

top pagina
 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Italië