Ötztal Ötzdal of Oetztal vakantie in Tirol

Ötztal met winterse top

Ötztal of Ötzdal of Oetztal is identiek aan ‘oetztal’ ( Ö = eu klank en dat wordt vertaald naar ‘eu’  maar geschreven als ‘oe’), de schrijfwijze van de web-url is en tal de oorsprong is van dal. Toont de beperktheid van internet qua benamingen.
Het Ötztal is een zijdal van het Inndal tussen Haiming en Roppen in Tirol.

Met

de rivier de Ötz:  de Ötztaler Ache door het ……..  »

Ötztal


Aanbiedingen

Oetztal of Ötztal waar toerisme van voor tot achter, van dal tot bergtop van belang is : eigenlijk is het allemaal in 1948 begonnen, de eerste kabelbanen werden in bedrijf gebracht. Mede met behulp van reisoperators werd het gebied een toeristische trekpleister, voor Nederland bijvoorbeeld De Jong en De Magneet. De nodige stoeltjesliften kwamen in actie, zoals naar de gletchers van de Rettenbachferner en de Tiefenbachferner. Van voor tot achter in het dal kan men op de ski uit de voeten, wat lager en wat hoger, wat gemakkelijker en wat moeilijker.
otztal in Tirol Oostenrijk voor zomer en wintersport

Sautens

Oetztal is niet 1 dal, maar een dal met vele kleinere zijtakken èn met eigen namen.
Aan het begin van het Ötztal vinden we dan de plaats Sautens, aan de oever van de ötztaler Ache, in een zonnige, windarme regio, geschikt voor landbouw, fruitteelt en wat kun je daar nog meer mee dan vreselijk gezond te wezen : jeneverstoken!
Kunnen we in Nederland ook, maar hier wordt het dan “Schnaps“, jenever met de meest uiteenlopende smaakjes. En laten we wel wezen, wanneer het een beetje fris is rond de neus, gaat zo’n slokje er wel in…althans, voor diegenen die ervan houden.

 

Ötz of Oetz in het district Imst

Met aan het einde de Weisskugl,de Timmelsjoch en de Hohe Wilde ertussen : Oetz (of ötz) is onderdeel van het district Imst, de plaats Imst ligt overigens op de weg van Innsbruck naar Vorarlberg, net boven de ingang naar het Ötztal. U begrijpt het al, het dal is naar deze plaats vernoemd en ligt aan de voet van de Acherkugl, een 3 km hoge berg.
In deze gemeente is zomer en wintertoerisme met de Hochötz en een verbinding naar Kühtai een hoofdinkomen.

Dichtbij ligt de Piburger See, 800 meter lang, 250 meter breed en 25 meter diep. Daar zult in de winter niet in willen snorkelen.
Otztal Tirol is veel berg

Umhausen

Beschilderde hotels en zeker het fotograferen waard : bezienswaardig in Umhausen in het Ötztal is de parochiekerk en de beschilderde hotels in het centrum. In de omgeving vinden we de Stuibenfall en het ötzi-dorp, waar de vermoedelijke leefomstandigheden van de prehistorische bewoners ten toon wordt gesteld zoals Ötzi.

Längenfeld in het Ötztal

Bijzonder in deze toeristenomgeving van het Oetztal is de industrie : Längenfeld herbergt uiteraard toerisme maar ook een stukje industrie en dat maakt het een belangrijke stad in het dal. Er is een openluchtmuseum met voorbeelden van de agrarische historie. Maar de doorsnee wintersport liefhebber gaat nog even verder, naar :

Sölden of Solden

Solden ( en Sölden wordt dan in mail of website vertaald naar ‘Soelden’ ) binnen het Ötztal is een wintersportgebied of Oostenrijk Vakantie gebied van naam. Het vroegere dorp Rettenbach vormt met zijn kenmerkende kerk het centrum van Sölden.
In het zuiden van Sölden start de kabelbaan over de Gaislachkogl tot een hoogte van 3 km.

 

Ötztal vanuit vogel perspectief

 

Hochsölden

De naam Hochsölden zegt het al, hoger dan die andere, nu dat is wel gelukt, ligt op ca.2 km hoogte, en is in feite een groot horeca complex, vanuit het dal via de weg alsmede met behulp van een hangoptie , lift bereikbaar.

Zwieselstein

Op dit punt – Zwieselstein – is er een splitsing in het Ötztal, namelijk in het Venter Tal en het Gurgler Tal.

Piburger See Ötztal

Heiligkreuz

Heiligkreuz in het Ötztal ligt eveneens op imposante hoogte , namelijk op ca. 1700 m, omvat meerdere woongemeenschappen, over een afstand van ca. 8 km in het Venter Tal verspreid.

Vent

De plaats Vent in het Ötztal, ligt op een hoogte van 1900 meter nagenoeg aan het einde daarvan. Iets hoger daarvan op ca. 2 kilometer ligt de Alpenboerderij Rofenhofen, die als hoogstgelegen boerderij in deze contreien het gehele jaar wordt bewoond.

Obergurgl en Hochgurgl

Als rechtgeaarde Hollander struikel je een tikkeltje over deze namen, totdat je ze in het plaatselijk dialect goed beluistert. En dan even oefenen 😉
Obergurgl ligt aan het einde van het Gurgler Tal, op een hoogte van 1930 m het hoogste kerkdorp van Oostenrijk. Het hotelcomplex Hochgurgl ligt nog iets hoger, namelijk 2150 m aan de weg over de Timmelsjoch en met een kabelbaan met Obergurgl verbonden is.

Ötztal aan het eind “op” ?

Aan het eind van het Ötztal is er nog wel een “dingetje”. Het stopt niet, je kunt dóór, maar dan krijg je berglandschap op z’n best : van Hochgurgle en Obergurgle en aanleunende Banker Kirchenkogel plus Schermerspitze via de Timmelsjoch Hochalpenstrasse naar de Strada Stratale 44bis oftewel Italië in de richting van San Leonardo in Pasiria. Een passage alléén van juni tot en met oktober jaarlijks. Gaat tot zo’n 2509 meter hoog. Voor liefhebbers met passend mobiel. Maar dan heb je ook wat.

Bijvoorbeeld in onderstaand overzicht,

Tui met ca 23 bestemmingen in dit Ötztal, en Vakantie-Discounter idem met 47 bestemmingen :

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina

terug naar de hoofdpagina over Oostenrijk