Rugen Stralsund Usedom aan de Oostzeekust van Duitsland

Usedom aan de Oostzee

Onze Waddeneilanden en de kust ertegenover, kennen we wel, vaak. Nieuwe uitdaging nodig ? Nee dan zijn de Duitse eilanden in het Wattenmeer ofwel de Duitse Waddenzee te dichtbij. Een stap verder voorbij de verbinding van Duitsland naar Denemarken.

Dan gaat er nog een wereld voor je open, dat wil je nauwelijks weten. Voorbij Hamburg, voorbij Lübeck, voorbij Rostock en dan iets noordelijk. Het schiereiland Rügen boven Stralsund aan de Oostzee ! Al zou ik daar dan wel een hotelletje nemen, want twee keer 560 km op één dag kan een mens teveel worden.

Aan de Oostzeekust Duitsland.

Méér over Rügen , Stralsund etc ……


Aanbiedingen

Rügen schiereiland aan de Oostzee in Duitsland

Het bijzondere aan het Duitse eiland Rügen aan de Oostzeekust Duitsland is, dat het rust en ongerepte vergezichten biedt. Enerzijds een beeld van wat we kennen en weer zo anders. Net anders dan bij ons, taaltje is anders. Niet helemaal het Duits wat we verwachten misschien en daarmee heel erg vakantie.

Bezoek de romantische stadjes waarvan er enkele door lange pieren tegen de zee worden beschermd. Bewonder de grote binnenmeren, glooiende weilanden, moerassen, heidevelden en steile krijtrotsen. Rügen heeft het allemaal.

Hotel van Rügen van 4 1/2 km lang

Rügen is ook bekend door het immens grote vakantieoord / hotel dat Hitler heeft laten bouwen. Dit hotel is maar liefst 4,5 kilometer lang en zes verdiepingen hoog! Vergeet ook niet dat dit deel, zoals ook Rostock, van Duitsland nog niet zo lang geleden “Oost-Duitsland” was. En de grens ( Oder/Neisse grens ) met Polen bij Szczecin of makkelijker Stettin is ook ineens niet meer zo ver weg. Aan de Bocht van Pommeren.

Merengebied van Mecklenburg

En het deel onder Rostock is het merengebied van Mecklenburg, groter en wijdser dan je denkt, doe je niet even in een dagtocht. Veel te veel te zien bij de Oostzeekust Duitsland.
Maar laten even bij Rügen blijven.

Van Rügen naar Stralsund

Vroeger kon je alleen naar Rügen met de veerpont. Tegenwoordig verbindt een imposante brug het grootste Duitse eiland met het vasteland bij Stralsund.
We hebben daar Bergen, Putbus, Sassnitz en even verderop de ‘Königstuhl’, Binz en het Jagdschloss Granitz om eens iets te noemen.
Jachtslot Granitz op Rügen zie de website voor de beschrijving

Rügen op 1 dag rijden van Noord Nederland

Rügen is relatief makkelijk op 1 dag te rijden vanuit zeg Noord Nederland. Middels Bremen, Hamburg, Lübeck en Rostock. Zodat je langzamerhand in de sfeer komt van uitgestrektheid van het land. De meren en het heide- en weidegebied van de  Oostzeekust Duitsland. Is er tijd genoeg om onderweg wel even de inwendige mens te versterken en de uitwendige mens te laten bewegen.

Kaap Arkona, noordelijkste punt van Rügen bij Putgarten

Kaap Arkona op Rugen Oostzeekust
Kaap Arkona, noordelijkste punt van Rügen bij Putgarten is een goed idee om het verkennen te starten. Verste punt en dan naar beneden “afwerken”, naast Putgarten ook Vitt even bekijken. Er is een treintje naar de vuurtorens van Kaap Arkona, tja, waarom niet even doen voor een afstand van 2 kilometer ?
Het uitzicht levert hoge krijtrotsen en diep beneden de golvende zee. Vanaf Kaap Arkona zie je dan het vissersdorp Vitt met kleine witte rietgedekte huisjes.

de Rasender Roland smalspoor op Rügen

Putbus, Sellin, Göhren en de treintocht met de ‘Rasender Roland’

Putbus, Sellin, Göhren en de treintocht met de ‘Rasender Roland’ of zoals wij zouden zeggen : de Razende Roeland. Is iets voor een andere dag op het oostelijk deel van Rügen. Zou je niet direkt zeggen van de Rügense naam Putbus. Maar Putbus is wellicht de mooiste stad op het eiland. En je kan erop wachten, maar de eersten die het ‘gevonden’ hebben zijn de edelen. Het is de voormalige residentie van koningen en andere adellijke lieden. En natuurlijk voorzien van een slotpark in Engelse landschapsstijl. Compleet met zwanenvijver, oranjerie en slotkerk.

Rügen aan Oostzee
Rügen aan Zee met stranden krijtrotsen en een aparte sfeer.

Mönchgut op Rügen

Dan is de niet te missen plaats vooral ook Mönchgut, het meest oostelijke punt van het eiland Rügen. Mönchgut op Rügen is een beschermd natuurgebied met boerderijen en oude vissersdorpen. Ook dat is de  Oostzeekust Duitsland. Veelal is in de verte het eiland Usedom te zien. En wellicht een glimp van Polen, ruwweg 100 km verderop.

Sellin

In Sellin dan, is de Seebrücke naar Göhren bezienswaardig. Sellin is vanouds een boerendorp. Bezienswaardig is hier ook het Hunebed Speckbusch met uitzichttoren. Èn …… een tochtje maken van “de Rasender Roland” ofwel de Razende Roeland, een smalspoortrein van Göhren naar Baabe.
strand bij Rugen Oostzeekust Duitsland

aanbiedingen voor Rügen

Check hieronder bijvoorbeeld de vakantie mogelijkheden voor “Duitse Oostzeekust”

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina

 

Verder naar Stralsund , de Königstuhl en Usedom op de volgende pagina