Oss Noordbrabant van de pil, rookworst maar vooral ook een omgeving vol van vakantie mogelijkheden

 

Oss in Noord-Brabant tussen rookworst (vleeswaren), pil en vakantie en politiek

De overeenkomst tussen een rookworst en de anticonceptiepil, wat heeft dat nu met vakantie te maken ? Niets.

Toch valt te bedenken dat in de vroege 19e eeuw de inkomens van de bewoners van Brabant niet op echt hoog niveau stonden. Dat een partij als de SP ( en diens voorman werkte er ) daar een volstrekt ‘gezonde voedingsbodem’ had is dan wel duidelijk. Maar dat ook het grootbedrijf onder de naam AKZO NOBEL als wereldspeler dáár z’n roots had, geeft letterlijk en figuurlijk kleur aan Brabant en aan Oss.
En daarmee – vakantie reizend in of rond Oss – kleur aan de vakantie.


Aanbiedingen

De industrie van Oss en Van Zwanenberg

De aanzet voor de industrie van Oss en Van Zwanenberg werd deels gegeven in de 19e eeuw door de broers met die naam in Oss, beiden van beroep slachter.
plattegrond van Oss in Noordbrabant
In 1869 heeft zich daar ook gevestigd Hartog Hartog als slager, waaruit Hartog’s Fabrieken zijn ontstaan – in vlees en margarine – .

Aanvankelijk in een hoekje van de fabriek van de broers werd het latere Organon opgezet, gebaseerd op de winning van insuline uit de alvleesklier van runderen.

In 1923 werd door Dr. Saal (Salomo) van Zwanenberg Organon opgericht tezamen met Ernst Laqeur, hoogleraar farmacologie, en Jacques van Oss. Van Zwanenberg was toen al president van Van Zwanenberg’s Slachterijen en Fabrieken, qua merknaam Zwan van de rookworsten.

In 1925 kwam de ontwikkeling van de oestrogenen tot anti-conceptie pillen.

Nadat Zwanenberg en Organon waren samengevoegd tot “Koninklijke Zwanenberg – Organon” afgekort KZO , kwam het in 1969 tot de volgende fusie : samen met de AKU ( kunstvezels) ontstond dan AKZO en later AKZO NOBEL Pharma.

Het liep ‘als boter gesmeerd’ in Oss : in 1871 fabriceert Anton Jurgens als eerste in Oss de fabrieksmatige ‘kunstboter’ ofwel margarine geheten, en hieruit ontstaan de “Jurgens Verenigde Fabrieken”.

In 1872 begint Simon van den Bergh met margarine-productie in Oss en in 1927 gaan deze twee samen als “Van den Bergh & Jurgens”, waarin ook Hartog werd opgenomen.

In 1929 kwam dan de fusie met de Engelse Gebr. Lever en Zwanenberg (‘Zwan proukten’), waardoor “Unilever” tot stand kwam met tevens de overbekende merknaam “UNOX” als voorstation van Akzo Nobel.

SP anno 1963 met Marijnissen

Oss is ook de woonplaats van SP-leider Jan Marijnissen, die zelf ook in de Zwanenburg Fabrieken heeft gewerkt en er ‘beeldend van vertelt’ op zijn website. Tekenend is wel hoe uit de 19e eeuw er een wereldconcern werd opgebouwd, waarin niet alleen geneesmiddelen en voedingsmiddelen werden gefabriceerd maar ook verven en lakken van Sikkens. Onder Weijers werd als core business de oestrogenen en de worsten van Unox verlaten en meer de focus gelegd op de coatings, hij is inmiddels opgevolgd en voorzitter van de Raad van Commissarissen is de heer Maarten van den Bergh, voormalig topleider bij Shell. De kans dat hij een nazaat is van Simon van den Bergh van Van den Bergh en Jurgens is niet bekend, maar zou zomaar kunnen.

Zeg maar : het wonder van Oss, die slagers en hun margarine, worst en oestrogenen.

Vakantie rondom Oss ?

Vakantie rondom Oss is zomaar een vraag stellen. Moet je je realiseren dat ten noorden van Oss de rivieren De Waal en De Maas voorbij stromen, dan wat weide- en polderland. Ten zuiden van Oss vinden we ook bossen en heide. Hebben we dan ? Bijna alle vakantie landschappen die je je kunt wensen.

Vakantieparken rondom Oss

Kiest u voor de 1e in onderstaand overzicht, dan treft u minder dan 10 km vanaf Oss de volgende parken:

vakantiepark met die naam te Schaijk

vakantiepark Herperduin te Herpen

vakantiepark Dierenbos te Vinkel

dan tussen 10 en 20 km :

vakantiepark Ginkelduin te Leersum

vakantiepark De Riethorst bij Plasmolen

etc.
zie de gegevens in onderstaand overzicht van meerdere bemiddelaars :

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Noordbrabant

top pagina