De Leeuw van de Lemeler Berg bij Lemele in Overijssel

Lemele ligt in de gemeente Ommen in Overijssel. En dan ligt daarbij een berg van zand en leisteen of graniet, anyway. Dùs niet. 😉 » De Lemelerberg is van leem.

Waarom denkt u anders dat Lemele is ontstaan ? OK. Goeddeels dan.
Is ontstaan door het leem dat in en òm de Lemelerberg werd gevonden. En dat vinden zou al dateren van vóór het begin van de jaartelling. Valt mee : eerste vermelding van Lemele is in het jaar 1474. Maar toch…

Doe je dan met leem ? Steenpannen- en tichelfabriek stichten. Logisch toch .. Vond Carel de Moen ook in 1840 en richtte met anderen De Tichelerij op. Uiteindelijk eind 19e eeuw verkocht aan Kingma, die er naderhand een zuivelfabriek van maakte (…) Hebben we het verder niet meer over. Nee, dan de leeuw !!

En gaat het verder

over Lemele en de Lemelerberg

 

De leeuw van de Lemeler Berg

Soms struikel je over een standbeeld, beeld, gedenkteken en vraag je je af, waarom staat dat nu net hier ? Die leeuw dus. Op de Lemelerberg – en op de top heet het Park 1813 naar de Oranjebond van Orde onsverwonderenrondomommen.blogspot.nl/2011/05/waarover-waakt-de-leeuw-op-de.html – staat een standbeeld met een leeuw.

En dat beeld herdenkt het 100-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1913, omdat in 1813 het Koninkrijk is ontstaan, u weet wel, met het aantreden van Koning Willem I ….. eigenlijk was hij in 1813 nog vorst, en heeft hij zichzelf – omdat dat politiek beter uitkwam – in 1815 pas tot Koning uitgeroepen. Bij aanvang was het een liggende leeuw. In 1923 werd het beeld verplaatst naar het hoogste punt van de Lemelerberg. 11 jaar later werd het standbeeld ingeruild voor een zittende leeuw, het huidige beeld dus. In het Belgisch Waterloo zie je ook een leeuw, met dank aan Koning Willem I, gericht naar Frankrijk, zeg maar Napoleon, en dàt is een staande leeuw, op 4 poten dus. Misschien een idee om zelf even poolshoogte te nemen ? 😉 .

 

Aan de voet van de Lemelerberg in de provincie Overijssel

Aan de voet van de Lemelerberg  gaat u volop genieten van rust, ruimte en natuur en ontdekt u de vele fiets- en wandelmogelijkheden.

Kinderen spelen veilig, vermaken zich in het speelbos, in het verwarmde buitenzwembad, in de hooiberg met zand en tractor en met nog veel meer.
Meer spannende kinderzaken nodig ? Attractiepark Hellendoorn.

video beelden van AVONTURENPARK HELLENDOORN

Zalig rustig… instappen in die attracties en lekker blijven zitten

En Zwolle om te winkelen bijvoorbeeld op 32 km.
En Delden op 40 km met het zoutmuseum, of kijk even op onze Overijssel pagina zie onderaan.

 

Omgeving van De Lemeler Berg en Lemele in Overijssel

Omdat het onderscheid binnen Overijssel tussen Salland en Twente gemaakt wordt door de rivier de Regge, denk aan Nijverdal, zie je deze zich kronkelen net om Lemele heen. Aan de oostzijde hebben we dan dus Twente en de Tukkers, terwijl Lemele en de rest, dat zoals het Lemeler Veld onder het landschap van Salland thuis hoort. Salland van de Sallandsche Heuvelrug, u gaat zich er vast thuis voelen of op vakantie natuurlijk.

Overijsselse Vecht route

En dan kunt u natuurlijk ook nog de omgeving van de Overijsselse Vecht rijden, fietsen, varen.
zie deze plattegrond van de Overijsselse Vecht

Vakantie Aanbiedingen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Voor de meeste Nederlandse vakantie bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Nederland / Overijssel detailpagina’s.

 

top pagina

vakantie-trips.nl over en rond De Lemeler Esch Natuurcamping in Lemele bij de Lemelerberg in Overijssel, meer precies : Salland. Daar is ook de leeuw van de Lemeler Berg. Op de top, zoals het de Koning der Dieren betaamt. Voel je je als toerist direct thuis. Mèt een immens uitzicht.