Papenburg van de oude Papenborch

Papenburg is een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het Emsland. De stad telt ca. 36.000 inwoners. Hier bevindt zich het grootste overdekte droogdok ter wereld: de Meyer Werft. Waar ze zich hebben toegelegd op het bouwen van speciale schepen zoals cruiseschepen, veerboten, gastankers, passagiersschepen.

Wat je hier in de Papenburgse ‘Stadtmitte’ beslist moet zien is het Raadhuis ( Het gebouw uit 1913 huisvest het stadsbestuur, waar ook de gemeenteraad vergadert) :
Rathaus | gemeentehuis van Papenburg aan het Hauptkanal Rechts met in de rug het schip de Frederick von Papenburg en de St.Anthonius Kirche, en links buiten beeld de Schwanen apotheek met 4 parkeerplaatsen (..)

De Fredericke van Papenburg

en het schip wat ervóór ligt : de Frederick von Papenburg
symbool van de scheepvaart van Papenburg Emsland
Papenburg is ontstaan uit de oudste en langste veenkolonie van Duitsland.Is ook de meest noordelijk gelegen stad van het Emsland. Iets van 15 km oostelijk van Nederland.
De Fredericke van Papenburg is een museum schip (Marine Openluchtmuseum met meerdere schepen). Het symbool van de stad en een replica van een houten brik met boegspriet. Herbergt tegenwoordig ook het VVV-kantoor, terwijl het ruim ruimte biedt aan recepties en partijen.

Aanbiedingen

Het ontstaan van Papenburg cq Papenborch

In of rond 1250 liet de Bisschop van Münster de Waterburg bouwen met de naam ‘Papenborch’. En wel bij benadering op het terrein waar nu nog de oude werf van Meyer is gelegen. Die – Forum Alte Werft – is nu een Kultuurcentrum geworden

De opzet van deze Papenborch was een reisonderkomen op weg van Münster naar Ost-Friesland, en voor dat doel moest het een open huis ofwel “apen hus” zijn. Steeds in de gelegenheid om gasten ‘op te nemen’, moest daarom bij voortduring bewoond zijn. Kortweg door water omgeven, een zg Donjon goed verdedigbaar en enkele laagbouw huizen onderdeel van de omheining.

De Papenborch bestierd door de Proost van Leer

Zo liet Bisschop Johann von Münster in 1458 ene Hayo von Haren belenen met deze Papenborch, hij was vooral ook Proost in Leer. Dat leverde hem dan ook de naam ‘Von der Papenborch’ op.
Toch zat het ook een Proost soms niet mee : in 1460 namen Rolf en Engelbert Von Langen de Papenburg in bezit. Gelukkig ‘was de vrede dichtbij’, want de Bisschop schoot gewapenderhand toe, nam eerst de bezittingen van de Von Langens ‘over’ voor de kosten en gaf Hayo de Papenborch terug. Zo heurt het. Orde moet er zijn.

Video beelden van Papenburg

 

Stadt Papenburg in het Emsland

 

Familie Von Velen in Papenburg

Halverwege de 17e eeuw beleent Bisschop Ferdinand von Münster, diens Drost : Dietrich von Velen met de Papenborch. En die familie Von Velen komen we ook weer tegen op Schloss Dankern bij Haren.
Maar omdat de Papenborch niet voor niets op de grens stond tussen Emsland en Ost-Friesland, bleven er schermutselingen tussen beide regio’s.

Om onrust te voorkomen en goede wil te tonen liet Von Velen in 1642 een nieuw ‘Herenhuis’ bouwen : das Haus Papenburg duidelijk op enige meters verwijderd van de “Papenborch” , het pandje kwam gereed in 1648 en kostte de goede Drost de somma van 3000 Gulden. Ach, waar is de goeie ouwe tijd van de gulden (..) En in 1657 werd het de Heerlijkheid Papenburg.

De scheepvaart en scheepsbouw in Papenburg

luchtopname van de Meyer Werft in Papenburg
In de 18e eeuw en nog immer onder de familie Von Velen, ging Papenburg zich met scheepvaart bemoeien en ook dat levert op. Dus ook scheepsbouw.

En in 1853 kocht de gemeenschap van de stad de familie Von Velen uit voor 100.000 Duitse Rijksdaalders. In 1860 gaf het Koninklijk Huis Hannover aan Papenburg de stadsrechten en werd het : ‘Stadt’.

Het aanzien van Papenburg lijkt een beetje op een naar Nederlands gebruikte indeling, voorzien van kanalen en klapbruggen, wordt om die reden ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.
De St.-Michael-Kirche is een bezienswaardigheid, evenals de St.-Antonius kerk.

de beroemde Cruise schepen van Meyer Werft Papenburg Emsland

Vóór en na de Fredericke zijn winkels te vinden, de regio rondom dit Hauptkanal noemt men de “Untenende”, zo kent men dan dus ook de “Obenende” en precies, ook een kerngebied van vele winkels. En in het oudste stadsdeel Aschendorf, het derde concentraat van winkels, met naar men stelt één van de de grootste schoenenwinkels van Duitsland.

U gaat hier beslist tijd te kort komen. Veel plezier !

Vakantie Suggesties

Qua hotels en appartementen in Papenburg kunt u zeker terecht bij de hieronder vermelde Trivago, wanneer u nog niet een bungalow besproken heeft aan het Emslandermeer van Vlagtwedde over de grens in Nederland.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Duitsland

 

top pagina

Vakantie-trips.nl over Papenburg met Meyer Cruises werf. Papenburg ooit veengebied en nu een scheepvaartcentrum, een toeristisch aantrekkelijke stad, neem vooral de tijd om te winkelen en de stad te voet te bekijken. Niet voor niets de Heerlijkheid Papenburg.