Parijs hoofdstad van Frankrijk


Parijs, de mystiek van Frankrijk, de cultuur, de wijk van plezier, du pain, du vin

Parijs (Frans: Paris), hoofdstad van Frankrijk,ligt in het centrum van het Bekken van Parijs, aan weerszijden van de rivier de Seine. De eigenlijke stad zoals dat heet “Ville de Paris” , telt een ruime 2 miljoen inwoners, vormt een apart departement (nr. 75) en gelegen in de regio Île-de-France.

Op het kleine eiland Lutetia in de Seine leefde de Gallische stam van de Parisi. Het groeide groter en werd Parijs, naar die Parisi. De herkomst van Lutetia of Lutèce

( huidige regio Rue de Rivoli tot ca de Rue des Gobelins ) zou “Louk Teih” zijn geweest, voorgangers van de Parisi uit de 2e of 3e eeuw.

De oorsprong van de stad lag op het eiland Île de la Cité in de Seine

De oorsprong lag op het eiland Île de la Cité in de Seine, waar een nederzetting van de Gallische stam der Parisii was gevestigd. In 52 v.C. werd de plaats veroverd door de Romeinen, die haar de naam Lutetia gaven. Het was een gewoonte van de Romeinen om een lokale stam te vernoemen.

Parijs de Notre Dame
Het steeds toenemende inwonertal van de stad, haar centrale ligging en haar functie van hoofdstad van een sterk centraliserende monarchie waren oorzaak van de doorslaggevende rol die de hoofdstad in de Franse geschiedenis heeft gespeeld.

De koningen uit het Huis Valois (begin 14de tot eind 16de eeuw) kozen ervoor hun residentie te vestigen in het buitengebied, evenals Lodewijk XIV .

Dé Revolutie in Frankrijk te midden van Parijs

Dé Revolutie in Frankrijk te
midden van Parijs
: bij het uitbreken van de Franse Revolutie waren het wéér de gebeurtenissen in Parijs die de toon aangaven.
De industriële revolutie bracht stijgende welvaart voor de opkomende burgerij, maar tevens een sterke groei van een explosieve arbeidersbevolking, die zich in de oude wijken ophoopte. De actuele situatie in 2006-2012 leert, dat er nog weinig veranderd is.

De sociale tegenstellingen vlamden in grote hevigheid op tijdens de Duitse belegering (1870-1871), de revolutionaire Commune van Parijs werd meedogenloos onderdrukt en liet haar sporen in het stadsbeeld duidelijk na.
In de Tweede Wereldoorlog werd Parijs door de Duitsers bezet (juni 1940), en zoals eigenlijk al eeuwen lang duidelijk was, bleef er een voortdurende liefde – haat – verhouding tussen de as Duitsland en Frankrijk.

Parijs is een commercieel wereldcentrum voor luxe goederen (mode met de haute couture,parfums, juwelen).
Alle belangrijke ondernemingen hebben hun hoofdkwartier te Parijs, je moet erbij zijn (..).

Parijs is tevens het financiële centrum van Frankrijk, alle grote Franse bank- en verzekeringsmaatschappijen hebben hun hoofdkwartier in Parijs en er zijn vele filialen van vergelijkbare buitenlandse maatschappijen.
Het traditionele economische centrum van Parijs is gelegen op de rechteroever van de Seine, met de Beurs en de grote handels- en bankondernemingen, de handel in luxegoederen , autosalons (Champs-Elysées, Avenue de la Grande Armée), de grote modehuizen (omgeving Opéra), diamantairs en juweliers (omgeving Place Vendôme), al neemt het sinds enkele decennia iets af ten gevolge van ook daar voorkomende decentralisatie.

De maak industrie van Parijs ofwel fabricage

De fabricage industrie van Parijs is voor een belangrijk deel geconcentreerd in het Quartier Latin, al is de wat zwaardere industrie meer verplaatst naar de verschillende voorsteden.

Parijs is de zetel van het parlement en van een aantal internationale instellingen, waaronder de UNESCO, de Organisation de Coopération et de Développement Économiques (OCDE), de Chambre de Commerce Internationale (CCI) en de Union de l’Europe Occidentale (UEO).

Louvre museumOverigens , refererend aan het Spook van de Opera van recente datum van Andrew Lloyd Webber, hebben we ook “Belphégor – Le Fantome du Louvre” gehad, als film en als televisie -serie, de laatste met Juliette Gréco in 1965 naar de roman van Arthur Bernède. Helaas, het boek “Belphegor Le Fantome du Louvre” ofwel “het spook van het Louvre” is niet meer in de boekhandel leverbaar.

de cultuur van Parijs

de cultuur van Parijs en dan bijvoorbeeld de bekendste musea : daartoe behoren het Musé du Louvre (1793) en het in het Centre Pompidou gehuisveste Musée National d’ Moderne (1977).

Er zijn in Parijs heel veel theaters, concertzalen, orkesten, het Casino de Paris, de Folies-Bergère en het Lido , de meesten genieten wereldfaam.

Bereikbaarheid in de stad Parijs

Bereikbaarheid in de stad Parijs is als alle grote steden een probleem gegeven de ouderdom en gewijzigde vervoermogelijkheden. Ondanks de aanleg van wegen voor doorgaand verkeer op de rechteroever van de Seine en van enkele tunnels, de bouw van een ringweg (boulevard périphérique, 1973) en het in toenemende mate instellen van eenrichtingsverkeer blijft de verkeersconcentratie op de spitsuren een ernstig probleem. Het lot van alle grote concentraties van mensen.

Parijs heeft negen spoorwegstations en bezit drie luchthavens: Charles de Gaulle (1973) in Roissy-en-France, ten noorden van de stad, Le Bourget en Orly, ten zuiden van de stad.

Kunst van toen en nu in Montmartre aan de Pigalle van Parijs

Kunst van toen en nu in Montmartre aan de Pigalle van Parijs, we hebben het dan over een wijk van wereldwijde bekendheid : de Butte Montmartre, bekend geworden als woonplaats van vele schilders (Place du Tertre), met aan de voet van de heuvel de Place Pigalle en Place Blanche, centrum van het befaamde nachtleven (Moulin Rouge).

Het gebied op de linkeroever van de Seine heeft zijn traditionele functie”intellectueel centrum van Parijs” geleidelijk verloren. Nog steeds is hier het middelpunt het zgn. Quartier Latin, doorsneden door de elkaar kruisende Boulevards St-Michel en St-Germain, waar zich reeds in de middeleeuwen diverse scholen (o.m. de Sorbonne) bevonden die door studenten uit geheel Europa werden bezocht en waar ook nu nog vele studenten wonen. Dit mag je allemaal niet missen, daarvoor ga je vakantie houden in Noord Frankrijk.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Frankrijk

 

 

top pagina