Puglia, ontmoeting met : Bari, Vikingen en Puglia in Italië ?

Nee toch, geen geschiedenis ….. alleen maar om even aan te geven dat u onverwachte ontmoetingen van niet-Italiaanse invloeden kunt zien en dat maakt het boeiend, toch ?

De Noormannen ook wel Vikingen genoemd, waren mensen (piraten/rovers) die in de 10e en 11e eeuw zich vestigden in het Franse Normandië, wat dan ook naar hen genoemd is. Neemt niet weg dat ze vermoedelijk afkomstig waren van Denemarken en omstreken. Hun leider was Hrolf of Rollo de Noorman (ca. 846 – 932), later gedoopt als Robert. En onder hem hebben ze besloten niet terug te gaan naar Denemarken, ook niet naar het vorige verblijf in Deens Engeland.

Maar te blijven en trouw te zweren aan de Franse Koning Charles of Karel de Eenvoudige. Karel koning van West-Frankrijk van 898 tot 922 en koning van Lotharingen van 911 tot 923, en daarmee bijna geheel Frankrijk.

 

Normandië, Puglia, Willem en Drogo

Bisceglie Puglia

Bisceglie aan de Adriatische Zee van Puglia, iets van 54.000 inwoners, provincie Barletta-Andria-Trani, zuid oost Italie.
Naar men verteld zou hier een Romeinse nederzetting zijn geweest onder de naam Vigiliae (Sentinel).

De moderne stad is gesticht door de Normandiers in de 11th eeuw en uitgebreid onder de dynastie van Aragon van het (Spaanse) Koninkrijk Napels in de 15e eeuw.

Uit de Normandische bevolking kwam voort : Tancred van Hauteville gehuwd met Murielle van Normandië, hadden 2 zoons :
[1] Guillaume ( Willem ) ‘met de IJzeren Arm’ en
[2] diens broer Drogo.

Zij niet alleen, maar zij vooral trokken in het jaar 1029 naar Zuid-Italië en stelden zich ten dienste van de vorst van Salerno. Willem werd daarbij ‘heer’ van Ascoli. Pleegde verschillende overwinningen op Byzantium en werd in 1042 uitgeroepen tot graaf van Apulië, Puglia dus. Tot hij overleed in 1046 en opgevolgd werd door Drogo. En nadien nog andere zonen alswel andere Normandiërs.

Allemaal ambitieuze mannetjes, die in West Europa, langs de Middellandse Zee, Midden Oosten huis hebben gehouden, en neergestreken zijn in Apulië cq Puglia.

Op de hierna volgende interne pagina hebben we het over Lecce, de typische bouwaard van Puglia en diverse bezienswaardigheden, zie de nummering linksonder de pagina.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

top pagina