Reims en de Koningen van Frankrijk ter kleuring van uw vakantie in de regio Grand Est, departement Marne

Reims in Noord Frankrijk

De geschiedenis van Reims gaat terug op de Gallische nederzetting Durocortorum, die in de 1ste eeuw v.C. door Julius Caesar op de Remi werd veroverd en daarna tot grote bloei kwam in de 2de eeuw. Omstreeks 290 werd de stad bisschopszetel en in 401 werd begonnen met de bouw van de eerste kathedraal. In 496 werd de latere koning Chlodovech er gedoopt door St. Remigius. Er waren nog geen Olypische medailles in die tijd, maar indien wel zou hij er nr 1 zijn, want ….

volgens overlevering doopte hij op 1 dag maar liefst 3.000 vechtersbazen …….

Reims

De stad Reims werd een belangrijk centrum van wijnhandel en later champagne, maar ook de wolindustrie is van belang geworden in de 17de eeuw.
Tijdens de beide wereldoorlogen is de stad zwaar beschadigd.
Reims hoofdstad van de regio Champagne-Ardenne is gelegen aan de Vesle en aan het Aisne-Marnekanaal.

Reims en de koningen van Frankrijk ten tijde van Keizer Karel V

Reims en de koningen van Frankrijk ten tijde van Keizer Karel V, was in zoverre bijzonder dat Karel V afkomstig was van het (Zwitserse) Habsburgse Huis, De Nederlanden beheerde ( incl. delen van het oude Lotharingen, maar ook Spanje. Daarmee had hij geen invloed op het andere deel Frankrijk.
kaart van de Franse Champagne Ardennen en Reims
Keizer van het Rooms (Duitse) Keizerrijk : Karel V , resideerde onder meer in Brussel, in de toenmalige Spaanse / Habsburgse Nederlanden. Karel V is van 1500 en leefde tot 1558.
Karel V was een zoon van Filips de Schone, geboren in Brugge en opgeleid in Mechelen België, in 1478 en overleden in Burgos in 1506 , op zijn beurt weer een zoon van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië ( geboren te Brussel in 1457 en overleden te Brugge in 1482, is dus maar 25 jaar oud geworden).

Deze Maria van Bourgondië leek een “interesante” partner, immers : Maria van Bourgondië was hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen, Namen en Franche-Comté, vorstin van de Nederlandse Gewesten, kortom van veel wat ons in Nederland en in België bezig houdt.

Vererving was een soort toverwoord in termen van macht.

Interessant is dan de vraag wie de tijdgenoot van Keizer Karel in het toenmalige Frankrijk was :

Klik hier voor : Keizer Karel V omzeilt Frankrijk , (weergave plaatwerk over de pagina heen) .

 

Koning Frans I gekroond in Reims

Frans I van Frankrijk, Huis Valois , geboren in Cognac in 1494 op het Kasteel van Rambouillet en overleed in 1547. Frans I werd in 1515 tot koning van Frankrijk gekroond te Reims, overigens wordt wel gesteld dat de meeste Franse koningen in Reims gekroond zijn, kunt u in uw vakantie toch niet aan voorbij gaan…..

Reims ligt aan de daar wel heel kronkelende Maas. Ter orientatie : Brussel – Reims is via de A2 van nu 271 km en vergt 2 1/2 uur rijden via Cambray en Saint Quentin, zullen ze destijds de kortste weg hebben gekozen via Charleroi en Charlesville – Mézières en dat doe je nu in 215 km, alleen kost dat dan 2 uur 3 kwartier. Maar toeristisch méér interessant.

Zijn voorgangers, Karel VIII en Lodewijk XII, waren actief tijdens de Italiaanse Oorlogen, verloren daar veel energie, Frans I had de blik meer gericht op het toenmalige Frankrijk, al heeft hij in 1515 de Slag bij Marignano bij Milaan ‘gewonnen’, maar verloor in 1525 de Slag bij Pavia van Karel V.

Koning Frans I haalde kunst en ideeën uit Italië

Koning Frans I haalde wel kunst en nieuwe ideeën uit Italië. En gaf opdracht tot de bouw van het kasteel van Chambord, ontwerper deels Leonardo da Vinci. In het Kasteel van Fontainebleau liet hij twee andere kunstenaars aan het werk, bracht er vervolgens een deel van zijn kunstcollectie onder zoals de Mona Lisa.
Qua macht haalde hij Auvergne binnen.

Frans I trouwde, won en verloor, zeer bepalend voor Frankrijk

Frans I trouwde, won en verloor, zeer bepalend voor Frankrijk, want allereerst trouwde Frans in 1514 met Claude van Frankrijk en in 1530 met Eleonora van Habsburg ! (1498-1558), dochter van bovengenoemde Filips de Schone en Johanna van Castilië. Eleonora dochter van Filips, Karel V zoon van Filips, met de eerste trouwt hij, van de tweede verliest hij de slag bij Pavia. Mede als gevolg daarvan zat zoon Hendrik II in Spanje gevangen. Rare jongens die Fransozen, om met Obelix en Asterix te spreken.

Koning Hendrik II zoon van Frans I

Deze Koning Hendrik II zoon van Frans I heeft ook nog van 1547 tot 1559 geregeerd als opvolger van Frans I, met zo’n verleden geen “gezellig samenzijn met Keizer Karel V”. Verbond zich dus ook met de Duitse protestantse vorsten tegen Karel V. Maar het was toen een Frankrijk van voortdurend winnen, dan weer verliezen en weer winnen en weer .. etc.
Frans won ook , was gehuwd met Catharina de Medici en had vele nakomelingen. Zelf verloor hij tijdens een spelletje ‘steek’.

Waar naar toe met vakantie

NB : een ander spelletje steek is het prikken op een landkaart onder het motto “WAAR NAAR TOE”. Met de touroperator kunt u uit diverse reizen kiezen, maar vergeet ook de vakantie bungalow niet : bungalowspecials heeft meerdere vakantiehuis bestemmingen in Frankrijk, vandaar dat we ook een vakantiebungalow-selectie weergeven.
Denk dan bijvoorbeeld aan de Champagne-Ardenne Aube, Ardennes, Marne en Haute-Marne. Ofwel 75 km zuidoost van Reims.

Qua Trivago als voorbeeld gewone hotelkamers cq appartementen in Troyes, of Epernay, Reims, Bouilly alswel in diezelfde contreilen aanbiedingen van airbnb.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de hoofdpagina over Frankrijk

 

top pagina

 

vakantie-trips.nl over Reims en de Koningen van Frankrijk Grand Est Marne