Rome en Vaticaanstad Italie vakantie

Met Julius Ceasar en collegae heeft Europa en daarbuiten zeg maar kennis gemaakt met de aanwezigheid van Rome en Italie, doorslaggevend. Nu bent u aan zet !

Vaticaanstad met binnenlands en buitenlands politiek verkeer, Rome hoofdstad van Italie en toeristenverkeer wat veel te zien krijgt tussen vakantie aanbiedingen!

Rome Vakantie Aanbiedingen

Vaticaanstad

Vaticaanstad ofwel in het Latijn: Status Civitatis Vaticanae en in het Italiaans: Città del Vaticano is het soeverein gebied van het kleinste onafhankelijke land ter wereld, vertegenwoordigd door de Heilige Stoel. Het dwergstaatje is in 1929 ontstaan na conflicten tussen de pausen en Italië, maar kan als een voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat gezien worden.

Vaticaanstad


Op een oppervlakte van ca. een halve vierkante kilometer wonen ong. 900 mensen, maar er komen dagelijks duizenden toeristen. Vaticaanstad ligt geheel binnen de grenzen van de stad Rome, naast het bezit van enkele plekken in Rome en het zomerverblijf van de paus in Castel Gandolfo. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sint Pieter basiliek waarvan in het Nederlandse Oudenbosch een kopie op schaal is gebouwd, de Sixtijnse kapel en de Vaticaanse musea. De paus bezat oorspronkelijk een groot gebied in Centraal- en Oost – Italië, in 1866 veroverden de republikeinse troepen onder Garibaldi twee derde van de Kerkelijke Staat, maar Latium bleef voor de paus behouden door steun van de Franse keizer Napoleon III. Na de Frans – Duitse oorlog (1870 – 1871), werd ook Latium, tezamen met de gehele stad Rome, door het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië bezet. De paus beschouwde na het verlies zichzelf als de gevangene van het Vaticaan en wilde het gebied niet verlaten. Eerst in 1929 ondertekenden paus Pius XI en Mussolini het Verdrag van Lateranen (de Sint – Jan van Lateranen is in feite de kathedraal van het bisdom Rome, buiten het Vaticaan). In dit verdrag, concordaat met de Italiaanse staat, werd bepaald dat de paus het huidige grondgebied als soevereine staat toegewezen kreeg. Souverein vorst met een eigen buitenlands beleid, en tegelijkertijd vorst / hoofd van de Rooms Katholieke Kerk, een wereld belang, met contacten over de gehele wereld.

de 7 pausen in de dubbelrol als werelds en kerkelijk vorst

We schrijven 13 maart 2013 en er is na 5 stemmingsrondes een nieuwe paus, nadat de vorige paus Benedictus XVI heeft besloten om af te treden. ‘s-avonds rond 20:00 uur. Ditmaal een Argentijn met de burgerlijke naam Jorge Mario Bergoglio, weliswaar van Italiaanse afkomst. Als pauselijke naam heeft hij gekozen paus Franciscus I, verwijzend naar Franciscus van Assisi.
Jorge Mario Bergoglio nu Paus Franciscus I

Paus Franciscus I , Jezuïet en aartsbisschop van Buenos Aires, 8e kerkleider en kerkvorst

Jorge Mario Bergoglio, 17 december 1936 geboren in Buenos Aires, koos op 22 jarige leeftijd voor de jezuïetenorde en het priesterschap. Sedert 2001 kardinaal, benoemd door paus Johannes Paulus II (de poolse Karol Wojtyla). Bij het aantreden van paus Benedictus verloor Jorge Mario Bergoglio van Joseph Ratzinger ( de burgerlijke naam van paus Benedictus.

Franciscus van Assisi in de omgeving van Perugia en de 1290 meter hoge Monte Subasio leefde van ca 1181 tot 1226 , stichter van de kloosterorde van de franciscanen ook wel minderbroeders genoemd. Hij genoot van een jeugd van feesten en zingen. Maar na een ernstige ziekte werd zijn leven vol van armoede en dienstbaar zijn aan de mensen, zoals melaatsen. Het verhaal gaat dat hij zich op enig moment in een kerkje aangesproken voelde door de afgebeelde Jezus van Nazareth aan het kruis, die hem de opdracht gaf :”Franciscus, ga en herstel mijn huis”.

En wanneer we de goed ingevoerde commentatoren mogen geloven is dat nu net, waar deze Kerk nu behoefte aan heeft. Kenmerkend dat deze paus juist nu deze naam kiest.

In de “dubbelfunktie” zijn inmiddels een zevental pausen aan ons voorbij getrokken:

In oktober 2006 geeft de RK Kerk documenten vrij uit het verleden:
De documenten die nu worden vrijgegeven gaan over de periode van 1922 tot 1939, dus de regering van Paus Pius XI en het Concordaat, de contacten met Mussolini en de voorloopperiode naar de Wereldoorlog II.
Rome en Vaticaanstad zijn in Italie innig met elkaar verbonden, handig voor u, alles bij elkaar te zien en meestal bijna aan te raken

Rome Italiaans: Roma

De hoofdstad van Italië en tevens hoofdstad van de regio Latium en de provincie Rome. Door Rome stromen de rivieren de Tiber en de Aniene, Rome oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels: Palatijn, Aventijn, Capitool, Quirinaal, Viminaal, Rome hoofdstak van Italie Esquilijn, Coelius. Rome werd volgens een beroemde legende gesticht door de tweeling Romulus en Remus, op 21 april 753 v. Chr. tussen 8 en 9 uur ‘s morgens want exacte orde moet er zijn. De legende is tot ons gekomen via de Romeinse schrijver Marcus Terentius Varro (116-27 v. Chr.).
De vroegste geschiedenis is voor een deel in nevelen gehuld, maar een link hebben naar de legende van de Trojaanse oorlog.

Rome herbergt zoals vermeld Vaticaanstad, het regeringscentrum, en een staat van dienst waar het gaat om historie en cultuur, naast ook nog eens zo’n 2 ½ miljoen inwoners.
Er is meer te zien en te ondergaan dan in simpele overzichten kan worden benoemd. Een must, maar trek er veel tijd voor uit.


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

terug naar de hoofdpagina over Italië

 

top pagina