Salzburg Salzburgerland en Badgastein zingt als Mozart
Salzburg wordt gedomineerd door barokke gebouwen, zoals de dom, en zeker door de vesting Hohensalzburg, een middeleeuwse burcht op een heuvel zo’n 120 meter boven de stad en haar lekkernijen in de koffiehuizen.
Vakantie in Salzburg is genieten van oud, maar vooral van romantiek in
een eeuwigdurend nieuw sprookje.
Salzburg is ooit ontstaan, groter gegroeid en eigenlijk daarna nooit meer veranderd
Salzburg is ooit ontstaan, groter gegroeid en eigenlijk daarna nooit meer veranderd en is dat erg ? Niet echt, want het is toch verweven met ons heden.
Salzburg is sinds het einde van de achtste eeuw de hoofdplaats van een aartsbisdom, waarvan de invloed zich tot ver in Beieren en Oostenrijk uitstrekte, hoewel, nog verder gegeven ook de mededelingen van Bonifatius, zie onze pagina die verhaalt dat Bonifatius het bisdom Salzburg heeft gesticht in 732.
Salzburg als stad gesticht door Rupert van Salzburg
Rupert van Salzburg, deze missionaris geldt als de stichter van de stad, die in 755 voor het eerst onder de naam Salzburg opduikt.
Aan het eind van de 16de eeuw werd onder prins-aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau de contra-reformatie ingezet, niet alleen dat, maar ook het barokke uiterlijk van de stad is te danken aan deze Heer von Raitenau : hij nodigde Italiaanse bouwmeesters uit om de in 1598 afgebrande dom in nieuwe stijl te herbouwen. De toon was weer gezet.
De laatste prins-aartsbisschop van Salzburg was Hieronymus von Colloredo-Mannsfeld, “medewerker” van keizer Jozef II. Na 1803 volgde de ontkerkelijking van het prins-aartsbisdom, kwam aanvankelijk aan Ferdinand III van Toscane en in 1805 aan Oostenrijk bij de Vrede van Pressburg – Bratislava. In 1816 kwam de stad na het Congres van Wenen opnieuw aan Oostenrijk, maar werd het gescheiden van het naburige Beierse Berchtesgaden met eveneens een in het oog springend hooggelegen gebouw.
De benedictijnerabdij St. Peter (Stift Sankt Peter)
De benedictijnerabdij St. Peter (Stift Sankt Peter), dat uit 696 dateert en gesticht werd door Rupert van Salzburg, geldt als het oudste klooster van Oostenrijk en herbergt de oudste bibliotheek van het land.
Stift Sankt Peter Dom Quartier
het barokke hart van Salzburg, zoals het was en vroeger alleen toegankelijk voor de prins aartsbisschoppen. ‘Een rondleiding, een kaartje, een ervaring’ – met een enkel ticket verleende het museum een tour van vier musea, adembenemende inzichten, en een prachtig uitzicht over de stad Salzburg.
De geschiedenis van de dom van Salzburg gaat terug tot 774, brandde in 1598 echter af en werd vervangen door de huidige barokke kerk uit 1611.
De Hohensalzburg van Salzburg
De bouw van de vesting Hohensalzburg begon in 1077 op de Mönchsberg, werd slechts 1 keer belegerd (in 1525/26) , bezichtiging maakt veel duidelijk en is in goede staat bewaard gebleven, per kabeltrein te bereiken, een belevenis op zich. De Hohensalzburg heeft een website, opent zich over deze pagina heen. Overigens, de hoogste bergtop van Salzburg is de Kapuzinerberg.
de Getreidegasse, Mozarthuis en de MozartKugeln, de winkels en de sfeer
Wat natuurlijk ‘even’ meegenomen moet worden is het geboortehuis van Mozart aan de Getreidegasse en kan men zich in de omliggende straten / gassen voorzien van de Mozart – kugeln. En nog heel veel winkels méér. Kijk dan ook vooral omhoog. De smeedijzeren uithang – kunstwerken – zijn het waard.
En natuurlijk lokale koffie en een forse hap Sachertorte.
Stephanie in Salzburg aan de Sachertorte
Wie van markten houdt : kijk dan even op de buitenmarkt : de Salzachgalerien.
Niet vergeten mogen worden, het rococoslot Leopoldskron uit 1740, het barokke slot Mirabell uit 1606 en de Franciscanerkerk, een romaanse kerk met een barokke façade.
Schloss Altenau ofwel Schloss Mirabell in Salzburg
Het was ook weer een aartsbisschop die aan de ‘wieg’ stond van Kasteel of Slot Mirabell in Salzburg, namelijk aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau en bedoeld als blijk van zijn liefde voor zijn Salome Alt, we hebben het even niet over het celibaat…. In 1606 werd het kasteel gebouwd als Schloss Altenau en er werden 15 kinderen geboren, en teken van die tijd : van hen zijn er tien in leven gebleven.
Niemand heeft het eeuwige leven, zelfs onze Wolf Dietrich niet en zijn opvolger : Markus Sitticus van Hohenems die we kennen van Schloss Hellbrunn, was het die van Schloss Altenau Schloss Mirabell maakte.
Een eeuw later was het Prins-Aartsbisschop Franz Anton von Harrach die Schloss Mirabell gedurende 1721-1727 liet herbouwen. Helaas is het – eigenlijk meer – Paleis, bij een brand op 30 april 1818 zwaar beschadigd. Gelukkig is er wel herstel / restauratie geweest.
De Mirabell Tuinen van Slot Mirabell
De beroemde tuinen van Schloss Mirabell zijn (her-) aangelegd door Prins-Aartsbisschop Johann Ernst Graf von Thun naar ontwerpen van Johann Bernhard Fischer von Erlach in 1690 en ingrijpend aangepast in 1730 door Franz Anton Danreiter. De Pegasus-fontein, van Kaspar Gras van Innsbruck, werd opgericht in 1913. De vier groepen van standbeelden rond de fontein waren van Ottavio Mosto (1690) en symboliseren de vier elementen: vuur, lucht, aarde en water.
Schloss Mirabell actueel
In onze tijd is Schloss Mirabell zetel van de burgemeester, wethouders en gemeenteraad van Salzburg. De Marmeren Zaal, de voormalige balzaal van de aartsbisschop, waar ook Leopold Mozart en zijn kinderen Wolfgang en Nannerl hebben gemusiceerd, is een van de “mooiste bruiloft zalen in de wereld” en nog steeds in gebruik voor concerten.
Schloss Hellbrunn bij Salzburg
Schloss Hellbrunn is een kasteel, een Slot met park, bij Salzburg in Oostenrijk in barokke stijl, gebouwd in opdracht van prins-aartsbisschop Marcus Sittikus von Hohenems.
Tegelijkertijd is Schloss Hellbrunn een ondeugend Slot, namelijk in de tuinen zijn amusante Wasserspiele aangelegd, en kinderen èn volwassenen kunnen dan genieten van de waterstralen die op onverwachte plekken uit beelden en muurfonteinen op hen af gevuurd worden. Wel enigszins aangestuurd door de “bereidwillige” gidsen ( …. en reisleiders … kan er nog van nagenieten ).
Schloss Hellbrunn werd dankzij Marcus Sittikus : “een lust om er te verblijven, levenslust”, overigens een Vorst – Aartsbisschop, die heerste over een gebied van Regensburg in Duitsland tot Karinthië in Oostenrijk zuid, steenrijk en dat vooral dankzij het zout van de Salzach en omstreken van het Salzburgerland. We tellen ongeveer de eerste 20 jaar van 1600.
Wolfgang Amadeus Mozart en Salzburg
Salzburg was in 1756 de geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart, sinds 1920 vinden gedurende de zomer de Salzburger Festspiele plaats, een van de bekendste klassieke muziek – festivals in Europa.
Kerstmis in Salzburg met een Kerstmarkt
Kerstmis in Salzburg met een Kerstmarkt : Christkindlmarkt of weihnachtsmarkt of Kerstmarkt in Salzburg is een evenement met verkiezing van het Christkindl. Zie voor de data deze website, opent over deze pagina heen. Is natuurlijk een pracht van sfeer, met de passende gebouwen die er altijd al staan, de knusse winkelstraten en de burcht op de berg in zicht.
Georg Ritter von Trapp en de Trapp familie uit de Sound of Music
Georg Ritter von Trapp (1880 ( Zadar, Kroatië ) – 1947 (USA)) en de Von Trapp familie uit de Sound of Music heeft iets met Salzburg : de familie kocht een villa in Aigen, een voorstad van Salzburg, en verhuisde ca. 1924.
Georg Ritter von Trapp werd geboren op 4 april 1880, in wat nu Zadar Kroatië, is, en toen deel van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Evenals diens vader was ook hij marine kapitein. Hij wilde beginnen aan een marine carrière en volgde de Koninklijke Marine Academie in Rijeka ( Fiume ) Kroatië.
lees méér over de twee dames Von Trapp
En omdat Georg geboren was in Zadar, wat later onder Italië viel, daardoor dus feitelijk Italiaan was, zijn ze niet via Zwitserland maar via Italië vertrokken, per trein. bron: o.m. De familie Von Trapp in Amerika.
Badgastein in het Salzburgerland
Salzburg Salzburgerland en Badgastein zingt als Mozart
Bad Gastein in het Gasteinertal, in het Salzburgerland, ontleent zijn betekenis aan de radon bevattende bronnen. Er werd en wordt een heilzame werking aan toegeschreven.
Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije ofwel beter bekend als Sissi logeerde in de villa ‘Helenenburg’, echtgenoot Keizer Franz Josef bezocht haar daar regelmatig naar de historie ons in beeld en boek laat weten.
Halverwege de 20e eeuw kwam er een beetje de klad in het bezoek, dutte de stad wat in en moesten de grotere hotels sluiten, een beetje het beeld van vergane glorie. Maar met het toerisme is de veerkracht ( dus toch dat water ? ) teruggekeerd, mede door de modernisatie van gebouwen en stad, wellicht mede ook door de steun van de naburige plaatsen zoals Bad Hofgastein en Dorfgastein in het Gasteinertal.
terug naar de hoofdpagina over Oostenrijk