Sauerland ? Hoe kom je in het Sauerland terecht ?
We zoeken rechts van Dortmund / Keulen en onze Keulen pagina en links van Kassel en onze Thuringen pagina, dan boven Siegen en op het Spoor van Oranje pagina, en weer onder Paderborn Teutoburgerwoud pagina’s. Zo simpel.

Sauerland of Suderland is niet exact omlijnd

Al is het Sauerland niet zo vast in regels gevat zoals een deelstaat dat wel is. Toch is er méér dan je zou verwachten.
Oorspronkelijk volgens geschriften uit 1266 luidde de naam 'suderland', na 1400 zou de 'd' zijn weggevallen en resteert het aangepaste sauerland. Zou het dat zijn ? Ontdek het zelf !

Vakantie aanbiedingen in het Sauerland in nwe.pagina

Sauerland in pagina’s

Pagina navigatie Sauerland

onderwerp navigatie deze pagina

Collectie foto’s van het Sauerland in Duitsland

Collectie foto’s van Sauerland in Duitsland voor een globaal overzicht van deze vakantie bestemming :

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Met de auto naar het Sauerland

 1. Venlo, Duisburg (wegnummer A40), Essen, Dortmund (wegnummers A40-B1), deels door het centrum van Dortmund gaat overgaand in wegnummer 44 in de richting van Kassel en neem dan de afslag Arnsberg (wegnummer 445)
 2. Arnhem – Oberhausen bekend genoeg(?), langs Dortmund en vervolgens Hannover aanhouden tot het Kamener Kreuz waar Kassel al staat aangegeven (wegnummers A1-A44). Op deze weg vervolgens de afslag Arnsberg (wegnummer 445) kiezen
 3. Van Enschede naar Münster (wegnummer B54), Dortmund (wegnummer1) om dan bij het Autokreuz Dortmund / Unna de richting Kassel te kiezen en vervolgens bij het Autokreuz Werl de richting op van Arnsberg / Bestwig (445) en bij Bestwig staat Winterberg al op de borden, ingeval u kiest voor de afslag Meschede staat ook daar al een bewegwijzing naar Winterberg
 4. De route van Limburg via Aachen Köln langs Olpe en daar verlaat u de snelweg richting Lennestadt, Schmallenberg en dan komt u ook in Winterberg

 

Dubbelgangers in plaatsnamen

Hou wel steeds voor ogen, dat ook Duitsland zeg maar dubbelgangers in plaatsnamen kent.
Zo kunt u óók het Duitse Soest (met historische stadskern) tegenkomen, evenals Altena, Buren die we ook in Nederland kennen, terwijl het Duitse Borken binnen Duitsland meermalen aan de orde komt. Blijft uitkijken voor dubbelgangers qua naam.
En soms kunt u in steden en dorpen terecht met de bekende blauwe schijf om te parkeren, soms hangt u ook in Duitsland aan de parkeerautomaat.

Hoe komt u terecht in Willingen in het Sauerland ?

Naar Willingen in het Sauerland …………..
De afstand die we vanaf zeg centraal Nederland qua spoor dus Utrecht moeten afleggen per auto naar het Sauerland is iets van 350 km, veelal maar eindigend bij het Sauerland per autobahn en daarna regionale wegen, de laatste vergen doorgaans méér tijd ook al door hoogteverschillen, superhoge bergen zijn hier weliswaar niet, maar zijn de lagere wegen besneeuwd, kan dat de rijtijd aanzienlijk langer maken.
Niettemin, Willingen ligt net even bóven Winterberg, hemelsbreed bekeken.
En Medebach ligt net even oostelijk van Winterberg in het Sauerland.

Mooie steden, plaatsen , dorpen in het Sauerland van NoordRijn-Westfalen

 • Altena Sauerland :
  burcht Altena bij de Plaats Altena in het Sauerland De Burcht Altena is op een bergtop gebouwd bij de stad Altena aan de Lenne in de deelstaat Noordrijn-Westfalen bij ons beter bekend als het Sauerland, in Duitsland. Deze burcht Altena is in gebruik als jeugdherberg, èn als museum, en in het bijzonder in de Kerstperiode is de binnenplaats omgetoverd als Kerstmarkt.
 • Arnsberg Sauerland
  Slot Herdringen in de gemeente Arnsberg, voormalig huis van de familie von Fürstenberg, is te huur voor feesten en evenementen
  Overigens, er is ook een heel mooi meer of zoals in Duitsland gebruik is : ‘een See’, namelijk de Sorpesee, ten noordwesten van de Homert en ten zuidwesten van de stad Arnsberg. Zie de foto in de slideshow van foto’s hierboven. En een tweede is de Möhnesee .
 • Attendorn Sauerland, zie ook verderop de Atta Höle of grotten heeft in de nabijheid ook een stuwmeer : de Biggesee, bij Attendorn, Olpe en Drolshagen, grootste stuwmeer van Westfalen. Zie foto in bovenstaande slideshow van foto’s.
  En ben je dan toch bij Attendorn, de Atten-Höhle zijn vreselijk oud, maar dan – mits je met de auto bent – moet je eens naar ( tegenover Attendorn ) naar Lennestadt rijden, ca 20 km, naar de Sauerland-Pyramidenstrasse
  adres Sauerland-Pyramiden in Lennestadt in het Sauerland
  dan zie je de toekomst in een bouwwerk van toen, terwijl ze bezig zijn met de techniek van morgen. Dit zie je niet dagelijks. 😉 !
 • een festiviteitenzaal, evenementenzaal in een grotzaal, dat hebben ze in Balven in het Sauerland van DuitslandBalve Sauerland. In de Grotten worden festiviteiten/uitvoeringen georganiseerd zie de agenda op deze website
 • Bestwig met vakantiepark en avonturenpark in het Sauerland

Bestwig met Fort FUN

FORT FUN Abenteuerland One World Nordrhein-Westfalen in Bestwig WasserfallFORT FUN Abenteuerland met achtbanen, rodelbanen en waterattracties, website is Duitstalig.

Méér belangwekkende plaatsen

 • www.brilon.de/portal/ Sauerlands Brilon
 • Finnentrop
 • Iserlohn
 • Korbach en de Sauerlandse Eisenberg
  In de nabijheid van Korbach heeft een kasteel de Burcht Eisenberg gestaan, daterend van de 14e eeuw, helaas, het is niet méér dan een ruïne sedert de 17e eeuw. Waarom vermeldenswaard ? De burcht is in het bezit geweest van de Graven von Waldeck-Pyrmont en die familie kennen we van Koningin Emma, de moeder van Koningin Wilhelmina, de moeder van Koningin Juliana, de moeder van Koningin Beatrix die weer de moeder is van de huidige Koning Willem Alexander. Tja, wie weet nu nog van Koningin Emma ? Vandaar deze opsomming. Want wanneer je het goed beschouwd, zit Nederland overal in Duitsland, en Duitsland overal in Nederland, hebben we dus heel veel gezamenlijk.
 • Lennestadt en het Sauerlandse Burg Bilstein en Panoramapark
  Voorzien van de (www.bilstein-online.de/index.php/tourismus.html) burcht en nu jeugdherberg : Bilsteiner BurgEn even onder Lennestadt ligt Kirchhundem dat huisvesting biedt aan : ( www.panopark.de ) PanoramaPark Sauerland Wildpark
  Pano mooi aangelegd en ingebed in de lokale natuur.En op het kruispunt tussen enerzijds Lennestadt en Iserlohn, anderzijds tussen Lüdenscheid en Arnsberg, aan wegnummer 236 ligt het plaatsje Plettenberg, niet bij Biddinghuizen maar bij Böddinghausen, ligt de ( www.aquamagis.de/) vakantiewereld van Aquamagis . Voor het geval het wat minder goed weer is, en u toch met de kids waterplezier wilt beleven.
 • Lüdenscheid
 • Meinerzhagen www.meinerzhagen.de/ ) Meinerzhagen is omringd door heuvels van het Sauerland met als hoogste punt van het Sauerland de Nordhelle ( 663 mtr) en als laagste punt de dam in de Lister met (319 mtr) en bij dat laatste punt ligt dan ook het plaatsje Hunswinkel, watersportcentrum. Het totaal is natuurlijk een bosrijke omgeving.
 • Meschede aan de Sauerlandse Hennesee
 • Olpe
 • ( www.olsberg.de/_startseite/ ) Olsberg is voorzien van een Slot, dat inmiddels is ingetreden in de orde van de Hotel-Restaurants namelijk ( www.schloss-gevelinghausen.de/ ) Slot Gevelinghausen in de Schlos-strasse 1 in Olsberg en dateert van 1299Olsberg bezit nòg een kasteel in de categorie ‘schattig’, echt wel, namelijk (www.gaugreben.de/) Slot Gaugreben ofwel Schloss Bruchhausen in een stadsdeel van Olsberg. Ook voorzien van Café, Restaurant en jawel : Hofbrauerei ! En voor informatie : er kan gevist worden, er worden vluchten gemaakt, er is een Lourdesgrotte en een museum. Kortom, Olsberg niet over het hoofd zien in het Sauerland 😉
 • Schmallenberg zie verderop,
 • Warstein en de Warsteiner Brau, zie verderop
 • Willingen zie verderop
 • Winterberg zie verderop

Bergliften en webcams

Er is informatie over de 27 bergliften,( www.checkcams.com/sauercams/ ) webcams, weerbericht en recreatie-advies.

Wat kunnen we doen in het Sauerland van Winterberg en omstreken ?

 • Wandelen rond en in Altastenberg met prachtige wandelmogelijkheden en skiliften in de winter. Het hoogste plekje van Sauerland, de Kahler Asten.
 • De ( www.atta-hoehle.de/index.php?id=12 ) druipsteengrotten in Attendorn de Atta Höhle bezoeken, neem een kijkje op de nederlandstalige website voor de pracht en praal van de onderwereld, de mineralen en alle fraais onder de grond.
 • Frankenberg aan de Eder in het Sauerland is een autovrije stad, met een fraai bewaarde Altstadt, natuurlijk een mooi Rathaus uit 1500 en vakwerkhuizen bekend van de nodige plaatjes.
  Het voormalig zusterklooster Frankenberg uit 1242 ligt op 32km afstand van Winterberg.
 • Meschede liggend aan de prachtige weg van Warstein via Meschede richting Attendorn, staat ook bekend – natuurlijk – door de prachtige Hennesee.
 • Waar klein groot in kan zijn, Neuastenberg is van geringe omvang, maar bezit wel het enige wintersportmuseum in deze contreien namelijk het Westdeutsches Wintersport Museum. En ja, toch ook nog wat actiever vertier : een Kartbaan nabij het Dorint Hotel in de Winterbergstrasse
 • Met bier in de hand komen we door het hele land, wie kent de Warsteiner niet ? Warstein is dè bierbrouwerij hier! Met restaurant om het een met het ander te verenigen en zo nodig een fundament te leggen. Met een treintje (de Warsteiner Steamer) kunt U door de brouwerij-gebouwen rijden en ziet U het productieproces aan u voorbij gaan. Van grondstof tot eindproduct, desnoods met lichtbeelden ( film ) en indien gewenst kunt u het naderhand op een kennismaking laten aankomen. ( www.warstein.de/ ) De stad Warstein heeft voor dit soort bekende zaken die ook toeristen trekken een website uitgevonden ! Los daarvan zijn er de ( www.bilsteinhoehle.de/ ) Bilsteingrotten met aansluitend het wildpark voorzien van een eigen website, zodat u zich naar behoren diepgaand en wild kunt voorbereiden.
 • Willingen aan de Ettelsberg, mooie en toeristische plaats, geliefde wintersportplek met ( www.ettelsberg-seilbahn.de/) diezelfde Ettelsberg die ook in zonnige periode door wandelaars en mountainbikers bezocht wordt zie het filmpje. Een pagina verder op die website wordt verhaald over die ( www.ettelsberg-seilbahn.de/page/turm.php ) wandelmogelijkheden èn de Hochheideturm
 • ( www.schmallenberger-sauerland.de/ ) Schmallenberg zuidwestelijk van Winterberg geeft op haar website het Sauerland gevoel. Een niet te grote plaats, al wat ouder en dus veel kleine en onverwachte mooie en slingerende straten en stegen, winkeltjes en meer.
 • ( www.bad-berleburg.de/index.phtml ) Het kasteel Berleburg op 23km afstand van Winterberg is zeker een bezoek waard
 • vakantie tips Sauerland : Ook de 13e eeuwse Burchtruïne Eisenberg, Korbach-Goldhausen op 28km afstand van Winterberg moet niet vergeten worden
 • ( www.schloss-arolsen.de/ ) Het vorstelijk kasteel in Bad Arolsen, aan de Schloßstrasse 27, op ongeveer 56km van Winterberg behoorde na een start 1131 als klooster, sedert 1526 tot de vorsten van Waldeck. Zie in in het kader van Oranje relaties onze pagina over de oranjeroute.
 • Burcht-museum en kasteel Waldeck op 60km van Winterberg, op een rots 175m boven de Edersee met terras en bijbehorend mooi uitzicht. Tot de 17e eeuw zetel van de graven van Waldeck. Nu 1e klas hotel met meerdere restaurants.Zie in in het kader van Oranje relaties onze pagina over de oranjeroute.
 • Panoramabrug en meer bij Winterberg
  Winterberger Kappe / Erlebnisberg Kappe Sauerland
  Winterberger Kappe / Erlebnisberg Kappe : Panorama Erlebnis Brücke – Rodelbahn – Segway-Tour – Kappe Express trein – Bikepark Winterberg – Bob-bahn – en in de winter skiën .. Hier komt u bepaald tijd tekort, al is een stevig fundament onder de schoenen wel van belang (..)
  ( www.erlebnisbergkappe.de ) Deze website toont de informatie over deze panorama.
 • Last but not least: ( www.hochsauerland-hoehenstrasse.de/ ) Panoramaroute “Hochsauerland-Höhenstrasse” van ongeveer 102km lang. Deze geeft een wijds zicht op het land van de duizend bergen, het mooiste van het Rothaargebergte met als speerpunten de drie steden Winterberg, Schmallenberg en Medebach.

Restaurants in het Sauerland van Winterberg en omstreken

Tenslotte wilt u wel eens iets lekkers eten, en niet altijd in het hotel waar u de overnachting doet, gewoon, ergens waar het goed en comfortabel is, waar mogelijk met reviews / recensies, zie onder.

Flair Hotel Nieder

culinair hoogtepunt, een diner in de mijn op 300 meter diepte midden in het Sauerland en meer culinair hoogtepunt, een diner in de mijn op 300 meter diepte midden in het Sauerland en meer, Hauptstraße 19, 59909 Bestwig-Ostwig (Sauerland) ,de
website : (www.hotel-nieder.de/nederlands/ ) Flair Hotel Nieder .

Sunderlandhotel

individuele service en afrikaanse flair, traditioneel Sauerland en Out of Africa ..... individuele service en afrikaanse flair, traditioneel Sauerland en Out of Africa ….., Rathausplatz 2, 59846 Sundern,de website : ( www.sunderlandhotel.de/nl/ ) Sunderlandhotel

Jagdhof Glashütte

De 'Soul-Kitchen' aan de zuidrand van het Sauerland, rustiek, gemoedelijk en hoge kwaliteit De ‘Soul-Kitchen’ aan de zuidrand van het Sauerland, rustiek, gemoedelijk en hoge kwaliteit, Glashütter Strasse 20, 57334 Bad Laasphe,de
website : ( www.jagdhof-glashuette.de/ )Jagdhof Glashütte

Schloss Waldeck

Schloss Hotel Waldeck ook een 4 sterren hotel in de Burcht Waldeck met ongekend uitzicht ook vanuit het gourmet restaurant Het Schloss Hotel Waldeck en ook een 4 sterren hotel in de Burcht Waldeck met ongekend uitzicht ook vanuit het gourmet restaurant. Straat met dezelfde naam en nummer: 1, in Waldeck ,  (www.schloss-hotel-waldeck.de/).


Klik hier voor : Kaart / Plattegrond van het Sauerland in Duitsland met ter orientatie de steden Dortmund en Kassel.


Welke taal spreekt men in het Sauerland ?

Men spreekt in het Sauerland soms de taal van : Das Sauerländer Platt ofwel Nederduits en lijkt soms bedrieglijk echt op Nederlands in bijv Twente, Achterhoek, Drenthe. En gelijk aan de Nederlandse dialecten spreekt lang niet iedereen meer dat volkseigene. Sterker : niet iedere Drent verstaat iemand die Drents spreekt etc.
Zijn daardoor ook wel kleine valletjes ingebouwd :
Zo is bijvoorbeeld in het Duits van het Sauerland : laufen of lopen in het Nederlands, dat is in het Sauerländer Platt : läopen, loapen, dus bijna hetzelfde als bij ons.


De rivier de Ruhr vind u in het Ruhrgebied, waar?

De rivier de Ruhr vind u in het Ruhrgebied, waar of niet waar ? Nou, bijna dan. Van bron tot Ruhrgebied is een pracht route om te fietsen, niet in het minst vanwege het feit dat u hoog begint en steeds ( bijna ) blijft dalen 😉 .

De (www.ruhrtalradweg.de/) Ruhrtal Radweg gaat van het hart van het Sauerland cq Winterberg, via het Ruhrdal naar het Ruhrgebied.
Het startpunt in het Winterberger Wald is dan op 674 meter hoogte, precies daar waar de rivier de Ruhr ontspringt. De fietsroute gaat dan verder via de plaatsen Meschede, Arnsberg en dan verder langs Dortmund, Bochum en Essen net iets verder westelijk dan Duisburg aan de Rijn. Variaties op de route mag u zelf bepalen. 🙂HochSauerland vakantiepark van Centerparcs
HochSauerland vakantiepark van Center parcs in Medebach. Met Mountainbiken, Wandelen en Skiën, maar ook Aqua Mundo Playhouse en de Lazy River PLUS Klimmen en ravotten langs de langste speeltuin van Europa: AVENTURA
prijs
Afhankelijk van seizoen, gewenste accomodatie etc. Bekijk vrijblijvend de aanbieding. Aanbieder is gespecialiseerd in lastminutes, acties, en arrangementen.

bekijk vrijblijvend en boek deze aanbieding nu

Berg Resort in Winterberg Sauerland
Berg Resort in Winterberg Sauerland van de Hogenboom – Roompot groep. Aan de rand van Winterberg, kleinschalig complex met nieuwe appartementen en zowel in de zomer als winter een heerlijke bestemming. Goed bereikbaar luxe mooie huizen vlak bij het centrum.
prijs
Afhankelijk van seizoen, gewenste accomodatie etc. Bekijk vrijblijvend de aanbieding. Aanbieder is gespecialiseerd in lastminutes, acties, en arrangementen. Bekijk vrijblijvend de aanbieding.

bekijk vrijblijvend en boek deze aanbieding nu

vakantieparken in het Sauerland
Meerdere vakantieparken in het Sauerland, groot en kleiner, een fraaie collectie.
prijs
Afhankelijk van seizoen, gewenste accomodatie etc. Bekijk vrijblijvend de aanbieding. Aanbieder is gespecialiseerd in lastminutes, acties, en arrangementen. Bekijk vrijblijvend de aanbieding.

bekijk vrijblijvend en boek deze aanbieding nu

hotels in het Sauerland
Meerdere hotels in het Sauerland, groot en kleiner, een fraaie collectie. Omdat veel Nederlanders prijs stellen op de eigen taal : hotel Den Brabander in dat overzicht biedt daarin uitkomst. Bij de prijzen moet u zich realiseren dat het bij deze aanbieder gaat om : p.k.p.n. ofwel de prijs per kamer per nacht, en veelal is dat voor 2 personen. Terwijl in andere gevallen het gaat om een prijs per persoon !
prijs
Afhankelijk van seizoen, gewenste accomodatie etc. Bekijk vrijblijvend de aanbieding. Aanbieder is gespecialiseerd in lastminutes, acties, en arrangementen. Bekijk vrijblijvend de aanbieding.

bekijk vrijblijvend en boek deze aanbieding nu

top pagina