Schiermonnikoog vakantie eiland in de Waddenzee

het wapen van Schiermonnikoog laat de monnik zien in een grijze pij: een schiere mûnts op het eiland ( eag of oog)

Schiermonnikoog ( Skiermûntseach ) is het laatste eiland in de reeks vakantie eilanden die bij Friesland horen. De totale lengte van Schiermonnikoog is 18 km en de lengte van de fietspaden is 30 km. Voor bezoekers autovrij, maar met een totale strandlengte van ca. 18 km.

de aanbieding van Hotel Bernstorff op Schiermonnikoog nader bekeken

Dagje Wadden Eiland Schiermonnikoog

 

Schiermonnikoog

 

Schiermonnikoog Vaste land of eiland

Schiermonnikoog lag lange tijd vast aan de rest van Friesland, niet dat het eiland dicht tegen Friesland aan lag, maar dat de gronden ertussen hoger lagen dan nu : het eiland werd eiland na de Watervloed van 1287. zie daarover onze pagina over Ameland.

Hoe kom je nu op de grijze monnik in het wapen van Schiermonnikoog

Oudtijds kwamen vanuit Duitsland diverse organisaties van kloosters in Nederland werken, Nederland was toen nog weinig Nederland en meer een ontwikkelingsland. En aan die monniken hebben we veel te danken, ook in Drenthe, Groningen en Friesland. Ze begonnen vaak met inpoldering, bouwrijp maken van gronden, de religie kwam dan later.
Zo was in de middeleeuwen het cisterciënzerklooster Claercamp uit Rinsumageest bij Dokkum actief in hun grijze pijen, en hebben ook hun werkterrein uitgebreid via de toen en nu nog, af en toe nog bewandelbare Wadden”zee” tot in Schiermonnikoog, dat laatste noemen we nu “wadlopen”.
Deze monniken – zie het wapen van Schiermonnikoog – droegen grijze pijen en waar het woord grijs in Friesland “schier” is en een ander woord voor eiland “eag of oog”, monnik voor “mûnts” ertussen , kunnen we dat aan elkaar vastlassen en ziedaar : Schier- monnik- oog is geboren.
overzicht Schiermonnikoog, heel apart
Rond eind 16e eeuw werd ook Friesland overwegend protestants. Maar daarmee verloor het klooster wel haar bezittingen en beheer.

Intrede van de families Stachouwer en Van Starkenborgh

Wegens gebrek aan middelen werd het eiland Schiermonnikoog verkocht aan – nou ja – particulieren. Er kwam een komische overdracht aan de familie Stachouwer. Wel betalen – geen overdracht, wel overdracht niet betalen, kortom, rijdende rechter erbij ….
Zie voor de verwante familie Van Starkenborgh greetsgenealogie.

Schiermonnikoog eigendom van John Eric Banck

Halverwege de 19e eeuw kwam het eiland in het bezit van John Eric Banck ( geboren op Soerabaja en overleden te Wiesbaden, jurist en grootgrondbezitter ) die in zoverre de ontwikkeling voortzette dat hij een nieuwe waddendijk liet aanleggen, en maatregelen nam om zandverstuivingen tegen te gaan. Heel verstandig want elke eeuw kruipen de waddeneilanden een paar centimeter richting het oosten. Banck zag ook het toerisme en begon met de exploitatie van Schiermonnikoog als zeebadplaats.

In december 1893 verkocht Banck het eiland aan Graaf Hartwig Arthur Berthold von Bernstorff, lid van de Duitse Rijksdag, die voor het eiland een toekomst als jachtgebied zag. Na de 2e wereldoorlog werd het eiland door de Nederlandse Staat in bezit overgenomen. Naar hem is dus een hotel vernoemd.

Schiermonnikoog in de Waddenzee en te bezoeken

Ten westen ligt Ameland en ten oosten Rottumerplaat en de zandplaat Balg.
Voor het komen en gaan onderhoudt Rederij Wagenborg een veerdienst tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. Aanrijden vanaf Groningen met bijvoorbeeld de N388 en vanaf Leeuwarden de N361. Maar let op : Schiermonnikoog is autoluw, dus heeft u een vergunning nodig om de auto mee te nemen.
kaart aanrij routes naar de haven van Lauwersoog voor de overtocht naar Schiermonnikoog

Plaatsen op Schiermonnikoog

De enige plaats en gemeente op Schiermonnikoog is het dorp Schiermonnikoog ofwel Oosterburen / Aisterbun ! Het dorp dateert van 1719 en werd in opdracht van de familie Stachouwer gebouwd omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen langzaam door de zee werd verzwolgen.

De haven van Schiermonnikoog

De jachthaven van Schiermonnikoog ligt aan de zuidwestkant van het eiland aan de oude Veerdam en biedt ruimte aan 120 schepen.

Feesten op Schiermonnikoog

Rond Pinksteren wordt Kallemooi ( een soort meiboom ) gevierd en rond 5 december Klozum. Men probeert krampachtig ( denk aan de Duitse Krampus ) aan te houden dat Klozum niets met Sinterklaas te maken heeft, in mijn optiek een combinatiefiguur van Sinterklaas, Carnaval, de Duitse Krampus en Deense sagen. 😉

Musea op Schiermonnikoog

 

Wat te doen op Schiermonnikoog

met paard en wagen over Schiermonnikoog

 • een fietstocht langs bekende en onbekende plekjes van Schiermonnikoog
 • een avond-tuur wandeling voor kinderen van 7 tot 11 jaar
 • de `jutterstocht`
 • trekvogelwandelweekend
 • cultuurhistorisch wandelweekend
 • culinair wandelweekend
 • jellyfish: een akoestische concertreeks
 • huifkartocht met paard en wagen
 • strandrit met Balg-expres
 • tennissen
 • voetballen
 • volleyballen
 • schaatsen
 • langlaufen
 • surfen
 • wadlopen
 • zwemmen

En er zijn hotels voor korte of wat langere vakantie, niet ‘schier’ maar zonnig !! , een overzicht :

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

méér info over Hotel Graaf Bernstorff

méér over Appartementen vakantie Vitamaris

terug naar de hoofdpagina van Friesland


 

top pagina