Leonardo Da Vinci Code , Vitruvius en de Katharen

 

Wereldwijde belevenissen en reizen. Waar hebben we het dan over ? Een boek van de schrijver Dan Brown – de auteur van ‘Het Bernini Mysterie’ wat zich verspreid over de wereld afspeelt, bezoeken oplevert en daarmee ook vakantie anders en daarmee bijzonder belicht, eigenlijk een “in navolging van”

of zoekt u onze vakantie – partners :

  1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

    Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
  2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

    Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
    Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
  3. Trivago

    » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
  4. Vakantie Discounter

    » bij voorbeeld : .
    Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Dóór naar “Da Vinci”

Kernthema’s Da Vinci wereldwijd :

 

  • Leonardo Da Vinci en een verborgen code in diens werk byv. de schildering van het laatste avondmaal op de muur in de kerk Santa Maria delle Grazie te Milaan. Zie evt. onze reispagina over Turijn,Milaan en de rest van Noord Italie
  • Franse kathedralen en kastelen
  • Een verbazingwekkende eeuwenoude waarheid – eindelijk onthuld
  • een CODE
  • genootschappen als Opus Dei, Jezuieten, Katharen
  • terug naar Italië pagina

 

korte inhoud Da Vinci Code:

In Parijs mist ene professor Robert Langdon een afspraak met de curator –  Jacques Saunière – van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Langdon vlucht, geholpen door een agente. Hij beseft dat de curator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Da Vinci, voor wiens ‘Mona Lisa’ het lijk gevonden is. Langdon gaat terug, het Louvre in. Met zijn redster begint hij een speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van Opus Dei. Maar de politie en de moordenaar zitten hen op de hielen…

schrijver Dan Brown

Het is een boek, een verhaal, bedacht door een schrijver en dus zullen zoals gebruikelijk waarheid en fictie door elkaar lopen. Opvallend is wel dat aanhangers en tegenstanders over elkaar heen buitelen.
Omdat in het boek een aantal figuren en instellingen van de Rooms Katholieke Kerk minder positief in het spotlight staan de kerk maakt zich vooral druk om twee zaken met betrekking tot dit boek:

1.de Goddelijkheid van Jezus wordt in twijfel getrokken.
2.Dan Brown beweert dat de kerk eeuwenlang de rol van de vrouw geëlimineerd heeft.
Dan Brown stelt dat Jezus gewoon getrouwd was met Maria Magdalena en dat Jezus en Maria samen tenminste een kind kregen: Sarah. is er ( engelstalig ) een website, waar de nodige informatie wordt gegeven zijdens de RK Kerk over de omstreden kwesties, je kon deze hier: catholicfaith.org.uk vinden, maar is anno 2021 verdwenen,
immers het is altijd goed om te weten hoe iedereen over het onderwerp denkt. Hier niet meer dus.

Recensie

Een recensent geeft als mening : zorgvuldig geconstrueerde, originele intrige. Een oud geheim genootschap, Opus Dei en de beschrijvingen van kunstwerken, architectuur, documenten etc. zijn waarheidsgetrouw; verrassende feiten omtrent kunst, religie en geschiedenis zijn de basis van de intrige.

Zo zijn er bijvoorbeeld de namen, die de auteur gebruikt :
Jacques Sauniere is de naam van de vermoorde curator van het Louvre [ zie boven ] en de grootvader van Sophie Neveu. Dit kan een verwijzing zijn naar een Franse priester die werkelijk geleefd heeft: Berenger Sauniere.
Deze was aan het eind van de 19e eeuw priester in de kerk Saint Maria Magdalena in het Franse dorpje Rennes-le-Chateau en wordt rechtstreeks in verband gebracht met de Priorij van Sion. De Priorij van Sion zou een verzinsel zijn van een clubje vrienden die het gedrag van Berenger Sauniere gebruikte voor eigen doeleinden.

Priorij van Sion

De ‘Priorij van Sion’ bracht het verhaal naar buiten dat Berenger Sauniere bij de restauratie van zijn kerk vier eeuwenoude perkamenten rollen vond, vol met cryptische boodschappen en verwijzingen. Waarom, de ‘arme’ plattelandspriester begon zich vreemd te gedragen: hij liet zijn kerk voor miljoenen euro’s herstellen en bouwde een landhuis en regelde een aansluiting op het waterleidingnet voor het hele dorp.

Misschien iets minder ‘arm’, het zou zo zijn geweest, dat hij aflaten aflaat: een soort biecht met ‘gratie’ tegen betaling voor veel geld heeft verkocht en dat op deze wijze aan de bevolking doorgaf. Ook dat hebben we vaker gezien. In het echt en in boeken.

Geaardheid van Leonardo da Vinci

Dan is er de geaardheid van Leonardo da Vinci, die ten tonele gevoerd wordt.
Dan Brown stelt in de Da Vinci Code dat Leonardo da Vinci bekend stond als een flamboyante homoseksueel.

Er is niets bekend over een vrouw in het leven van Leonardo, dus ook niets omtrent kinderen.
Dat bewijst natuurlijk niks.
Dan eventueel mannelijke partners? Had Leonardo die wel? Leonardo had veel leerlingen in zijn atelier rondlopen. Die bleven een aantal jaar, leerden schilderen en beeldhouwen en vertrokken weer.
Het grootste bewijs voor Leonardo’s homoseksualiteit vormt een aanklacht wegens sodomie in 1476. Samen met een aantal andere Florentijnen werd de toen 24-jarige Leonardo anoniem aangeklaagd wegens homoseksualiteit. Tot een veroordeling is het nooit gekomen aangezien zich geen getuigen gemeld hebben. Dus.
De aanwijzingen wijzen er op dat hij homoseksueel was, maar terecht zeggen veel kunsthistorici dat het feitelijk niet relevant is voor het werk van Leonardo en evenmin voor de persoon, zij het dan dat sommige instellingen er moeite mee hebben.

wie is dan de persoon Leonardo da Vinci

( niet te verwarren met Leonardo Vinci , italiaans componist van 1690? – 1730 )
geboren op 15 april 1452 en overleden op 2 mei 1519, was een beroemde Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, beeldhouwer, schrijver en schilder uit wat we de Renaissance noemen.
Hij werd geboren in Vinci, in de tegenwoordige provincie van Florence, en liet zich ‘Leonardo di ser Piero da Vinci‘ noemen, wat betekent ‘Leonardo, zoon van Piero, uit Vinci’. Zoals in ons land ‘Jan Pieterszoon’ ook heel gebruikelijk was.
Zijn vader, Ser Piero da Vinci, was een rijke grondbezitter en ambachtsman en zijn moeder een boerendochter: Caterina.

Florence

Florence werd in het jaar 59 gesticht door afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam ‘Florentia’ (Latijn voor ‘moge zij bloeien’). We herkennen er de oude florijn in ( fiorino d’oro of Gouden Florijn ). (in het Italiaans Firenze) is een stad in Italië, de hoofdstad van de regio Toscane, en de provincie Florence. De stad telt tegenwoordig rond de 356.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa.

Florence werd eeuwenlang bestuurd door het koopmansgeslacht De Medici, waarvan de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. De familie De Medici regeerde vanaf de 15e eeuw tot 1737.
Catharina De Medici is wel een van de bekendste leden van de familie.
Tot 1799 werd de stad bestuurd door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug. Zij werden echter verdreven in 1859. Vanaf dat moment hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk. Innige connecties tussen Frankrijk en Italië zijn er dus duidelijk…

Milaan

Centraal in de Povlakte ligt de stad Milaan, de tweede stad van Italië. Milaan is hoofdstad van Lombardije en een van de meest ontwikkelde regio’s van Italië. Milaan zou rond 600 v. Chr. gesticht zijn door Noord-Italiaanse Kelten, de Insubri. In 222 v. Chr. namen de Romeinen het in. Gedurende de Renaissance werd Milaan geregeerd door hertogen van de families Sforza en Visconti, die kunstenaars als Leonardo da Vinci in dienst hadden.

Belangrijke oude gebouwen in Milaan zijn het Castello Sforzesco, gebouwd onder de hertogen van de familie Sforza, de Duomo (“Dom”), waarvan de bouw in totaal vijf eeuwen duurde, de aan Ambrosius, beschermheilige van Milaan, gewijde basiliek Sant’Ambrogio en het klooster Santa Maria delle Grazie, waar Leonardo Da Vinci’s beroemde muurschildering van Het Laatste Avondmaal zich bevindt.

Moderner zijn de sierlijke Pirelli-wolkenkrabber uit 1959 en het stadion San Siro, dat gedeeld wordt door de voetbalclubs AC Milan en Internazionale.

In de voorstad Monza ligt het onder andere van de Formule I bekende circuit Autodromo. Milaan is overigens ook het startpunt van de belangrijke wielerwedstrijd Milaan-San Remo, en tevens bekend van de componist Giuseppe Verdi, automaker Carlo Bugatti en zakenman-politicus Silvio Berlusconi. Versace en Armani hebben er hun thuisbasis.
Grote bedrijven in Milaan zijn Alfa Romeo en Pirelli.

foto Mona Lisa Leonardo da Vinci vakantie Italie
Leonardo werd een schildersgezel (leerlingschilder) en later een onafhankelijk schilder,militair architect en ingenieur.  In 1506 keerde hij terug naar Milaan.

Dan naar Rome

Tot 1516 woonde hij dan in Rome, waar overigens de veel jongere schilders Rafael en Michelangelo al werkten. Vervolgens ging Leonardo werken voor koning Frans I van Frankrijk in het Koninklijk Paleis te Amboise. Hij overleed op 2 mei 1519 in het Franse Cloux ( Château “Clos-Lucé” ) in het departement Indre-et-Loire en ligt begraven in de Kapel van St. Hubertus , bij het kasteel van Amboise.

Zie de plaatselijke website www.vinci-closluce.com

Vanwege de artistieke kwaliteiten verkreeg Da Vinci meerdere opdrachten van de Kerk voor het vervaardigen van religieuze kunst, zoals het “Laatste Avondmaal” . Zelf was hij echter allesbehalve een aanhanger van de Kerk. Geniaal als Da Vinci was in tweeërlei opzicht, verwerkte hij zijn ideeën op een discrete wijze in zijn kunstwerken.

De Gulden snede of the Golden Mean en de Vitruvian Man

Vitruvian man , vernoemd naar de architect Vitruvius

de gulden snede uitgezet op de mens Leonardo da Vinci tekent het ideale menselijk lichaam gebaseerd op de ‘guldensnede’ .
De afstand hoofd – middel en de afstand middel – voeten staan in een verhouding tot de totale lengte. Voor de renaisance van toen, de mens is de maat van alle dingen (zie ook de stelling van de wijsgeer Protagoras, was deze weergave van een getalsverhouding typerend.

dürer model van de mens in de maat

Misschien nog wel indrukwekkender dan zijn kunstwerken zijn Leonardo’s studies van de anatomie, het vliegen van vogels en vele andere onderwerpen.
De uiteindelijk vergevorderde kennis van de anatomie van het menselijk lichaam leerde Da Vinci zichzelf.

Leonardo als ontdekker, wetenschapper en/of overschrijver

Leonardo’s wetenschappelijke werk was gebaseerd op waarnemingen, niet op experimenten of theoretische verklaringen: hij probeerde een verschijnsel te doorgronden door het zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven en te tekenen. Gedurende zijn hele leven had hij het plan om een grootse encyclopedie te maken op basis van tekeningen.

Zijn boeken bevatten tekeningen van verschillende nieuwe apparaten en machines, zoals een helikopter, machinegeweren, een bepantserde tank, een onderzeeër en een apparaat met tandwielen waarvan men vermoedt dat het een mechanische rekenmachine voorstelt.
Op 3 januari 1496 voerde Leonardo een mislukte proef uit met een vliegtuig dat hij had gebouwd.

In 1502 maakte Leonardo een ontwerp voor een brug met een lengte van 240 m zonder tussenliggende pijlers voor Sultan Bajazet II van Constantinopel. De brug zou een  inham van de Bosporus die bekend stond als De Gouden Hoorn moeten overbruggen. De brug werd daar nooit gebouwd, maar in 2001 werd er in Noorwegen een brug geconstrueerd volgens hetzelfde principe.

Een ontwerp met een wel heel lange ‘houdbaarheid’.

Kortom, een byzonder mens, Leonardo da Vinci. Maar voerde hij een genootschap aan, was hij betrokken bij oude kennis. Zou dus het geven van zijn naam aan die code terecht zijn ?

laatste avondmaal Leonardo da Vinci
De schildering van het laatste avondmaal op de muur in de kerk Santa Maria delle Grazie te Milaan. Het heeft de tand des tijds niet geheel doorstaan, enerzijds door het gebruik van olieverf, anderzijds wellicht door het bezoek zo’n 200 jaar later van soldaten van Napoleon.

WO II heeft grote delen van de kerk  Santa Maria delle Grazie verwoest, niettemin is deze muur overeind blijven staan.

Da Vinci Code

In ‘De Da Vinci Code’ is veel aandacht voor het meesterwerk ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Dan Brown stelt dat er diverse aanwijzingen in deze fresco-achtige muurschildering verborgen zitten. Maar is dat ook zo?
Hoofdpersoon Robert Langdon stelt in ‘De Da Vinci Code’ dat de persoon die op de muurschildering ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci rechts naast Jezus aan tafel zit, niet de apostel Johannes is, zoals algemeen wordt aangenomen. Het is Maria Magdalena. Dit kun je duidelijk zien aan het vrouwelijke gelaat. Het is moeilijk om hier iets over te zeggen, aangezien Leonardo zich er nooit over heeft uitgelaten en we het hem niet meer kunnen vragen. Maar volgens kunstkenners is het hoogstwaarschijnlijk gewoon de apostel Johannes. Het was in de 15e en 16e eeuw gebruikelijk om Johannes baardloos en verfijnd af te beelden. Nog steeds wordt de apostel Johannes meestal baardloos afgebeeld.
mesfragment laatste avondmaal

de heilige graal

Verschillende oude verhalen en legenden gaan over de heilige graal. De oudste sage dateert rond 1190 opgeschreven door Chrétien de Troyes. Het bekendste is het verhaal van Parsival. De graal is een kelk, die gebruikt zou zijn tijdens het laatste avondmaal. Aan de graal zou ook nog bloed van Christus kleven, dat opgevangen is bij de kruisiging. Jozef van Arimatea zou de eerste bezitter van deze graal geweest zijn.

Santiago de Compostella

Ook in Spanje zou een link zijn te leggen met “De Heilige Graal” en plaatsen in Engeland.

Gnostiek

Vanuit kerkhistorisch perspectief verstaat men onder gnostiek een vroeg – christelijke stroming, die feitelijk een verzamelnaam is voor een brede waaier aan mystiek – religieuze stromingen die stammen van voor het begin van de huidige jaartelling.
De gnostiek als ‘christelijke’ stroming is opnieuw onder de aandacht gekomen door de vondst van 52 gnostische geschriften bij Nag Hammadi in Egypte, in 1945.
Een in Egypte levende bevolkingsgroep, die een gnostisch geloof beleed zou zijn gevlucht naar Armenië en van daaruit later gedeporteerd zijn naar Bulgarije. Via Bosnië is hun levensovertuiging verspreid over Zuid-Europa en vond vooral in Zuid – Frankrijk een vruchtbare bodem.
Deze vredelievende gelovigen, die hun leven wilden beëindigen, met een bijna drempelloze overgang naar het goddelijke, zouden de Katharen zijn.

Te vuur en te zwaard zijn de Katharen bestreden door het Katholicisme van die dagen, vooral door de Dominicaner orde, die de inquisitie instelde. Kruistochten zijn er ondernomen , om deze afvalligen tot de orde te roepen.

Veel bewoners van Zuid-Frankrijk hadden toen hun eigen versie van het christendom. We kennen ze nu als de katharen.

De katharen

Vermoedelijk is van de katharen ons woord afkomstig : ketters .
De katharen geloofden dat elk mens zijn eigen geweten als richtsnoer had. Ze wezen het gezag van de kerk van Rome over hun geloof en hun leven principieel af. In 1209 ontketende paus Innocentius een kruistocht tegen deze katharen. Een eeuw later, in 1328, werd de laatste ons bekende kathaar verbrand, ene Bélibaste. vlg. het boek van Bram Moerland(..) , zie ook
www.katharen.be , ware het niet dat deze anno 22-12-2021 onbereikbaar is geworden.

Monségur Katharenvesting Frankrijk

Uit de burcht van Montségur zouden tijdens het beleg drie Katharen zijn ontsnapt. Zij zouden de heilige graal bij zich hebben gedragen en elders in veiligheid hebben gebracht.

Nog steeds wordt er nog naar de graal gezocht, alhoewel men er algemeen van uitgaat dat de graal een abstract begrip is (of een legende) en dat er nooit een tastbare kelk is geweest.

Het woord ‘graal’ kan ook in de wereld zijn gekomen in de betekenis van: “Dit is mijn bloed, drink hiervan “. Heilige Graal, of San Greal, een verbastering is van Sang Real = heilig bloed.

San Greal …… ook Sangria zoals we hier in Nederland kennen ??

Klik hier voor de Sangria herkomst info . weergave plaatwerk over de pagina heen. Tuurlijk, we onderkennen vaak niet de herkomst, maar we drinken het wel.

Roslin Castle en Rosslyn Chapel

Roslin Chapel in Engeland Er zijn veel websites te vinden over deze kapel, zoals Rosslyn Chapel .

welke code

Er is niet één code die de kluis kan openen, er zullen er vele zijn. Waar de kapel in Roslin rijkelijk van voorzien is, zijn de merktekens van de vrijmetselarij.
Omschrijving van de orde in Nederland op hun website:
Vrijmetselarij is een methode om mensen te stimuleren bewust denkend in het leven te staan. Dat doel is niet uniek, maar de methode is dat wel: er wordt gebruik gemaakt van symbolen en rituelen. Daarbij worden dingen doorgegeven die niet zo maar in woorden te vatten zijn.
Dat is op zich niet bijzonder, heel veel oude gebouwen, dus ook kerken, zijn ervan voorzien. Het geeft op zich aan, dat de bouwheren van vroeger beschikten over – met name mathematische – kennis, die niet aan iedereen bekend was. Maar ook in Egypte bijvoorbeeld was deze kennis – neem de pyramiden – bekend. Heel veel kennis is verloren gegaan, zoals met de bibliotheek van Alexandrië. Heel veel kennis is nooit op schrift gesteld, denk aan Pythagoras en diens ‘school’. En dus moet er veel kennis opnieuw worden ‘uitgevonden’ en soms – wat je niet helemaal weet – nieuw worden verzonnen.

Dat de ‘ouden’ in de vergelijking met de huidige tijd minder intelligent zouden zijn, is een idee, wat we maar beter weg kunnen stoppen. Er is meer, zeker bij bepaalde instellingen , organisaties , genootschappen , bekend dan we maar enigszins kunnen vermoeden en misschien maar beter niet helemaal zouden moeten weten.
Daar zit een grijs gebied tussen, en in dat grijze gebied zitten interessante boeken, die ons toch af en toe prikkelen om even verder te denken en te kijken dan de befaamde neus lang is, naar onze overtuiging onder het motto ‘onderzoekt alles en behoudt het goede’.

leonardo da Vinci op jonge leeftijd “De Da Vinci Code is een roman en dus fictief”, meldt Brown. “Hoewel de hoofdpersonen en de acties in het boek vanzelfsprekend niet werkelijk bestaan, bestaan alle kunstwerken, gebouwen, documenten en rituelen die in het boek genoemd worden wel degelijk.
leonardo da Vinci op oudere leeftijd Deze werkelijk bestaande zaken worden door fictieve karakters besproken en geïnterpreteerd. Hoewel ik persoonlijk geloof dat een aantal van de theorieën die door de hoofdpersonen worden uitgesproken waar zouden kunnen zijn, moet iedere individuele lezer voor zichzelf uitmaken wat zijn mening over die theorieën is.
Met het schrijven van deze roman heb ik (Dan Brown) gehoopt een katalysator te genereren om te discussiëren over belangrijke onderwerpen als geloof, religie en geschiedenis.”

De website van rtl meldt inzake vermeend plagiaat :

Rechter: Da Vinci Code geen plagiaat

De internationale beststeller ‘De Da Vinci Code’ van de Amerikaanse schrijver Dan Brown is geen plagiaat. Dat heeft een rechter in New York bepaald.
De schrijver Lewis Perdue zegt dat Brown het idee voor zijn boek heeft gestolen uit twee van zijn boeken, ‘De Dochter van God’, en ‘De Da Vinci Erfenis’. De rechter vindt dat de theorieën die Brown en Perdue in hun boeken hebben verwerkt, algemeen zijn en niet te claimen zijn als eigen ideeën.
En inmiddels (april 2006) in verband met de te maken film, is in Engeland wederom vastgesteld, dat Dan Brown geen plagiaat ten laste kan worden gelegd door de auteurs van een boek over de Heilige Graal, dan zouden we wellicht ook meneer De Troyes even terug moeten fluiten, want die had het wellicht ook niet zelf verzonnen….

Al met al, een Vakantie Leonardo Da Vinci, ook al kan hij zelf daar weinig meer aan verrichten kan voor u een zinvolle besteding zijn, immers op z’n minst kunt u naar Italie afreizen, Frankrijk, Spanje en dus ook Engeland. En dat nadat er een boek is verschenen, over een code, de Da Vinci Code. Terecht ? Maar een beetje cultuur in je vakantie maakt diezelfde vakantie wel iets spannender, toch ? Ook wij weten het antwoord (nog) niet .


méér over Italië


 

top pagina