parelvissers van sri lanka ceylon en uw vakantie

.
kaart Sri Lanka - Maldiven en de Parelvissers

vakantie Sri Lanka:voor de Ceylon thee, de koningen,de Nederlandse invloeden. En de muziek ?
De Parelvissers en  de vakantie aanbiedingen ?
hebben we ook !

 

Sri Lanka, Ceylon en de parels

Waarom ga je ergens naar toe met vakantie. Zoals een vakantie Sri Lanka. Kan voor de Ceylon thee zijn.
De cultuur en de historie, van de koningen, de Tamils, de Nederlandse invloeden.
En de muziek ?
Zeker wel, George Bizet heeft erover geschreven. Het werd de opera De Parelvissers, en juist wanneer je de contreien van die parelvissers in de praktijk hebt gezien op de Parel van Ceylon, kun je wat je meegemaakt hebt, direct gevoelsmatig koppelen aan de muziek van Bizet en het verhaal van de twee mannen, die elk

toch niet kregen wat ze wilden, niet die parel.
Om dat gevoel ook over te brengen staan hier twee filmpjes van bijna overbekende zangstukken.

Aanbiedingen

Sri Lanka de ‘vakantie parel van de indische oceaan’

Sri Lanka wordt soms de ‘vakantie parel van de indische oceaan‘ genoemd, is het dàt of is er méér, waarom ‘les pêcheurs de perles’ of in gewoon nederlands ‘de parelvissers‘ ooit een opera werd, geschreven door Georges Bizet ( u kent hem ook van de Opera Carmen ), en uitgebracht in 1863.

Heel bekend uit de Parelvissers is het duet “au fond du temple saint“, onder anderen geweldig vertolkt door de Finse Jussi Björling, maar “je crois entendre encore” mag er ook zijn.

de Parelvissers

 

Jussi Björling, met “je crois entendre encore

En het gaat natuurlijk over de liefde van twee mannen, vissers, parelvissers, voor één vrouw, Leila en ook nog priesteres geworden, die een kuisheidsgelofte heeft afgelegd. Zoals de meeste opera’s loopt het niet uit op een happy ending.
Maar gelukkig zegt het heel véél over het eiland Ceylon als Parel van de Indische Oceaan.

een opera, een drama, maar wel een mooi drama gebaseerd op sri lanka ceylon

Parel vindplaatsen ook op Sri Lanka

Inderdaad, het was niet alléén dat het eiland zo mooi leek, dat het een parel werd genoemd. Sri lanka hoort in de wereld tot dié gebieden waar parels worden gevonden of gevist. Met of zonder parelvissers. Net hoe je het noemen wilt. Een reeks van de Perzische Golf, Sri Lanka dus, dan Australië, de Stille Zuidzee, Venezuela, Mexico en Panama.

Lucratief die parelvangst? Bedenk dan, dat er 10-15.000 oesters of oesterachtigen geopend worden om één enkele parel te vinden.
We hebben het dan over ‘natuur’lijke parels en niet kunstmatig gekweekt. Immers, de parel moet wel een béétje rond zijn. Zodra er afplatting, of erger nog, een platte kant aan zit omdat deze parel van de wand moest worden afgesneden, gaat de waarde ernstig dalen.

De mooie parels zijn moeilijk te vinden

Maar heb je nu zo’n hele mooie ronde, dan heb je een parel ( neem het parelmoer wat we vaker zien ) met mooie diepe en heldere en gekleurde aspecten waarin je je kunt verliezen. Terwijl het in de basis voor het dierlijke wezen een afvalproduct is (..).

De vinder, parelvissers, verkoper kan er dan een mooie prijs voor maken. En toch ….. de parel zal niet oud worden. Levensduur in mooie staat : rond de 100 jaar. Terwijl de parel Ceylon al heel wat langer bestaat en zal bestaan. Hoog tijd om nu de vakantie koers te richten op Sri Lanka Ceylon.

Nederlandse VOC en de Sri Lanka parels

En u voelt ‘m al aankomen, Nederlanders speelden er een rol in, met de befaamde VOC – mentaliteit, had niks met vakantie van doen. Sri Lanka bood parels van parelvissers, en wij Nederlanders zorgden voor de handel. Een aantal export producten, zoals de kruiden ( kaneel bijvoorbeeld ), de olifantenhandel zeg maar de handel in heel groot, maar ook de parels ( de handel in heel klein ). Daarbij was vooral Galle de havenplaats voor deze handel, aan de zuidpunt van Sri Lanka. En we praten over de periode rond 1660

au fond du temple saint

au fond du temple saint” vertolkt door Jussi Björling en Robert Merril

 

Parel en de waarde daarvan

Dan moet je je eerst al afvragen of de parel te vergelijken is met een edelsteen. Dan gaat de vergelijking direct al mank. Immers, de meeste edelstenen zijn mineralen, terwijl een parel geen mineraal is. Maar in een relatief korte tijd wordt gevormd door een pareloester, tenminste, we noemen het een oester.

De Natuurlijke parels.

voor die parel van de parelvissers kom je ook naar sri lanka = ceylon

De meest waardevolle parels zijn ontstaan als “restprodukt” van zeemosselen, die een bepaalde verontreiniging met parelmoer omsluiten. En dat nu vinden we mooi, niet dat beestje. Enkele tienden van millimeters groei per jaar zit er in die parel. Maar laagje voor laagje parelmoer heeft dan ook een mystieke kleur en glans.

De vindplaats, of plaats van herkomst is bepalend voor de hoofdkleur van de parel. Zoals een vakantie ook in laagjes opgebouwd wordt ! Beetje natuur, beetje cultuur, beetje zon, beetje ……

Gecultiveerde parels

Wanneer je weet hoe het systeem van de parel werkt, kun je het best wel een tikkie veroorzaken. Dat doen we dan ook, door een rond geslepen stukje parelmoer in te brengen in het oestertje en die gaat daar dan onmiddellijk mee aan de slag, immers een soort afstotingsproces. Gedurende enkele jaren pittig doorwerken door er parelmoer omheen te werken en “klaar is kees” om te oogsten.

Doordat het proces de toevalsfactor kwijtraakt, vormt deze cultivé parel nagenoeg 90% van de totale parelomzet. En hebben parelvissers weinig om handen.

Zoetwaterparels in tegenstelling tot bovengenoemde zoutwaterparels.

Waarom vèraf halen wanneer je het je ook gemakkelijk kunt maken, en zoet water …. Maar ze missen de kleur en de glans van die andere parels.

Kunst parels.

Heb je ook.
Kunstig gelakte kralen, heel mooi soms, heel kunstig, maar is toch geen parel.

Kortom, de band tussen Sri Lanka / Ceylon en de parels en de Opera van de Parelvissers van Bizet hebben iets met elkaar. U ook ? OK, met vakantie Sri Lanka erbij dan.

Vakantie Aanbiedingen

  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

Ceylon vakantie en groene thee

de Parelvissers van Sri Lanka / Ceylon

top pagina