Steenwijk , de Bult , Huis ten Wolde en Fredeshiem

Steenwijk in de Kop van Overijssel
Op een kruispunt van Friesland, Drenthe en Overijssel staat aan de voet van de Havelter Berg bij Steenwijk De Bult Hotel Restaurant Huis ten Wolde met Beauty en Wellness op u te wachten met een pracht van een aanbieding te midden van de bosrijke natuur.

Vroeger was Steenwijk in de Kop van Overijssel naast buurtschap de Bult een vestingstad, de grachten en stadswallen lijken te stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Nu is het een gezellige stad waar veel toeristen graag verblijven. Pak een terrasje, kuier over de stadsgrachten en geniet van een Torenbiertje met een Steenwijker Goudmop (koekjes).

vakantie bestemmingen Steenwijk Aanbiedingen

Weerribben-Wieden tussen Steenwijk, Blokzijl, Vollenhove, Zwartsluis en Meppel

Wil je wat actiever bezig zijn, dan is een bezoek aan het Nationaal Park Weerribben-Wieden de moeite waard. Het park beslaat een gebied van bijna 100 vierkante kilometer en is eigendom van Staatsbosbeheer. In 2004 werd het natuurgebied uitgeroepen tot mooiste plek van Nederland. Je kunt er heerlijk wandelen of er met de fiets op uit trekken. En met de winter is dit park nóg mooier cq magischer! Dit is ook de regio van het buurtschap Muggenbeet, en nóg bekender : het buurtschap Nederland met een inwonertal van 26. En haalt toch vaak de nationale televisie-avonden.

Giethoorn: het Venetië van Nederland

Toeristen komen van heinde en verre naar Giethoorn en de Beulakker Wieden om één van Neerlands bekendste trekpleisters te bekijken, er is ooit een ( komische ) film over gemaakt onder de naam ‘Fanfare’, van de hand van regisseur Bert Haanstra, maar ja, is al wel even geleden! De film van 1958, bij Youtube afgeleverd in 2008.
Maar helaas, wat er nu nog te zien is, is – natuurlijk – ingekort, maar belangrijker : de humor is er uit. En de grappen van een Albert Mol en collegae, is na zoveel tijd onbegrijpelijk voor hedendaagse mens. Moet je niet meer afbeelden imho.

Giethoorn ofwel Hollands Venetië

Door al zijn bruggetjes, waterwegen en bootjes ook wel ‘Hollands Venetië’ genoemd. De enige doorgaande weg in het dorp is een fiets- en wandelpad, het meeste verkeer vindt plaats op en over het water. Je kunt Giethoorn dan ook het beste vanuit een boot bekijken, naast rondvaartboten over de Wieden zijn er voor het dorp de elektrische fluisterstille bootjes. Alles gaat er via het water en een enkel wandel- fietspad, nee, per auto …. het zou misschien wel mogen, maar het gaat simpelweg niet. Daarom heet het ook : het Venetië van Nederland.
En op de rand van de Wieden kunt u nog koffie etc drinken in dat befaamde Café van de film Fanfare.

Huis ten Wolde bij Steenwijk en Steenwijkerwold op de grens van Friesland, Overijssel, Drenthe

Huis ten Wolde ligt in een prachtige bosrijke omgeving. Dit maakt het hotel de ideale uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Het hotel is erop gericht om je helemaal tot rust te laten komen, eigenlijk onderduiken in een relaxsfeer, even weg van de dagelijkse drukte.

Huis ten Wolde is dan ook gevestigd aan de Onderduikersweg.  De klassieke houten vloeren en luxe bedden op de kamer, geven je een verzorgd gevoel. Voor je naar bed gaat, kun je nog even heerlijk ontspannen in de sauna of het bubbelbad.

Steenwijk en de Spanjaarden

Er zijn tijden geweest, neem de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden, dat het er nièt rustig was. Steenwijk had het toen zwaar te verduren.

In 1582 kwam een nieuwe voorraad Spanjaarden, en 10 jaar later kwamen Maurits van Nassau en Willem Lodewijk van Nassau  ( =  Us Heit zoals hij in Friesland bekend staat ) met maar liefst 8.000 man de situatie rechttrekken, waar er van de bevolking nog 50 burgers over waren zoals ik al op de pagina over Overijssel heb geschreven.
Merkwaardige tijden. Nu spelen we voetbal tegen de Spanjaarden.

Zou je naar miliaire normen redeneren, zou Steenwijk niet de vesting zijn ondanks de schijnbare stadswallen, maar ga je de overkant van de snelweg A32 de weg op en omhoog (!) naar het dorp met de naam Darp ( precies op de grens Overijssel en Drenthe,  en je komt links in de regio van de Johannes Post kazerne in Kallenkote, dat plateau, dàt ligt pas strategisch, en ga je nog wat oostelijk kom je in de omgeving van Havelte, reden waarom die kazerne ook wel bekend staat als Kazerne Havelte. Het havelterzand ligt op 18.8 meter boven NAP, mèt hunebedden en tijdens WO II een vliegveld. Voor natuurfoto’s is deze omgeving rond het Havelterzand een aanrader.

Buurtschap de Bult, waar Huis ten Wolde ligt

Buurtschap de Bult, waar Huis ten Wolde ligt , ziet oostelijk een groot golfterrein, het Eeser Golf en het Eesermeer. Zuidelijk ligt dan Steenwijk.

Ten noordwesten liggen dan de plaatsen Wolvega en Heerenveen, bivakkerend in Friesland.

Noordoostelijk ligt Frederiksoord en dringt u Drenthe binnen. Zuidelijk is het natuurgebied van de Weerribben te beleven, het befaamde waterdorp Giethoorn en meer op het ‘vaste land’ Meppel. “Speciaal” voor u is er een snelweg aangelegd, de A32.

 

Restaurant De Spijskamer en Brasserie De Huiskamer vullen Hotelbedrijf Huis ten Wolde aan

Restaurant De Spijskamer en Brasserie De Huiskamer vullen Hotelbedrijf Huis ten Wolde aan, met ontbijt, lunch of diner. De prioriteit van de koks ligt bij streekproducten, waardoor alle gerechten een geheel eigen en verse smaak hebben.

In grandcafé De Huiskamer kun je lekker ontspannen met een kopje koffie en huisgemaakte appeltaart.
Ook te overwegen:

 • Een gezellige high tea met veel lekkers Inchecken vanaf 15.00 uur   Uitchecken voor 11.00 uur
 • Huisdieren zijn niet toegestaan
 • Het hotel beschikt over 2 rolstoeltoegankelijke kamers
 • Bij het hotel kun je gratis parkeren
 • Gebruik van stoombad en sauna is vanaf 17.00 uur en tot 22.00 uur (reserveren noodzakelijk)
 • Maximale kamerbezetting is 2 volwassenen en 1 kind t/m 17 jaar
 • Kinderen van 0 t/m 3 jaar verblijven gratis, bij hun ouders op de kamer. Kinderen van 4 t/m 17 verblijven bij hun ouders op de kamer tegen aangepaste tarieven

 

Waar is Huis ten Wolde in de Bult bij Steenwijk ?

Huis ten Wolde in de Bult bij Steenwijk ligt in een bosrijke omgeving, aan de voet van de Woldberg . Dat woud of wold zie je terug aan de bossen ( woud of wold, wolde ) rondom Steenwijk. Kunt het ook zien aan het naburige dorp Steenwijkerwold. De dorpen Steenwijk en Giethoorn liggen op respectievelijk 1 en 12 kilometer afstand.

Huis ten Wolde onderschrijft de levensfilosofie uitgedragen door de B’ulah hoeve in De Bult, Overijssel.

vakantiebestemmingen Steenwijk en omstreken

Buitengoed_Fredeshiem Vakantie Bungalows
Op 9 minuten ofwel een krappe kilometer noordwest treffen we Buitengoed Fredeshiem met vakantiehuizen.
Buitengoed Fredeshiem is omgeven door water, bos, heide, eeuwenoude stadjes en dorpen. Verscholen op dit 14 hectare grote landgoed kunt u sfeervol genieten in een prachtige omgeving. Buitengoed Fredeshiem staat voor het erf van vrede. Bezoek bijvoorbeeld het natuurgebied de Woldberg en Landgoed de Eese.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

 

Bereikbaar zijn ook Steenwijk, Meppel, Blokzijl, Vollenhove en Sneek of kanoën in het prachtige dorpje Giethoorn, dat ook wel het Venetië van het Noorden wordt genoemd. Vergezeld van Nationale Parken Weerribben-Wieden, het Drents Friese Wold en het Dwingelderveld, museumdorp Orvelte.

terug naar de hoofdpagina over Overijssel

over de Kop van Overijssel leest u meer, ook over Steenwijk

top pagina