Terschelling vakantie op vakantie-eiland in de Waddenzee

Terschelling, door zee omgeven, en dus mét zee en strand

Terschelling vakantie of Skylge. Dit Friesland Waddeneiland is vooral ook een populair vakantie eiland. Heeft als oosterbuur het Waddeneiland Ameland en als westerbuur het Waddeneiland Vlieland. Omvat qua strand ca 30 kilometer met een lengte van iets van 70 kilometer aan fietspaden. Wat wil je dan nog méér ?

Gaan we verder

bekijken.

Aanbiedingen

De Schelling of Skylge is opgeteld toch zeker Terschelling vakantie

De Friese naam Skylge gaat terug op ‘de schelling‘ , één van de 2 delen van Ter schelling. Het andere deel klinkt romantischer namelijk Wecsile en dat is oost-Terschelling. Maar de naam Wexalia of Wecsile zien we alleen nog terug bij sommige bedrijfsnamen, niet in de eiland aanduiding.

bron : tresoar »
Atlas Schotanus, 1664
is duidelijk ingetekend dat de huidige Waddenzee destijds grotendeels droger lag. En is voorstelbaar dat verkeer van wat nu eiland is, redelijk makkelijk met het huidige vasteland mogelijk is geweest. Vakantie verkeer was er nog niet.

Wexalia

Klik hier voor : Wexalia , weergave plaatwerk over de pagina heen.

Watervloed

De Watervloed van 1287 is al op de pagina over Ameland beschreven, analoog natuurlijk aan dit vakantie eiland.

Oost  – West

Bestuurlijk was er een tweedeling op het eiland , zeg maar een praktische reden. De West-Terschelling bewoners waren meer gericht op de zee, terwijl de bewoners van Oost-Terschelling hun zinnen meer gezet hadden op de agrarische mogelijkheden.In 1612 werd dan ook West-Terschelling vanuit het dorp West-Terschelling bestuurd, terwijl Oost-Terschelling vanuit het drosthuis van en in Midsland werd bestuurd en na de pragmatische Franse bezetting in het begin van de negentiende eeuw werd het eiland weer een bestuurlijke eenheid.

Engelse vergissingsaanval

Op 20 augustus 1666 werd West-Terschelling tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog overvallen door een Engelse vloot. De zeemacht onder admiraal Robert Holmes was bekend met de magazijnen van de Oostindische Compagnie, en waren van plan om dus Vlieland aan te vallen. Het werd dit eiland …..

Voor de bewoners natuurlijk een ramp, historisch kreeg deze aanval de naam ‘Holmes Bonfire‘. Veel heeft het voor Holmes niet opgeleverd.
De vuurtoren Brandaris, uit 1594, was in 1666 een van de weinige overgebleven gebouwen nadat de Engelsen West-Terschelling in brand hadden gestoken en tegenwoordig tref je de Brandarisvuurtoren op vele ansichtkaarten aan.

Plaatsen

De vakantie gemeente kent meerdere woonkernen zoals:

Het begint en het eindigt op Terschelling altijd met de haven, het lot van een vakantie eiland

 • de hoofdplaats West-Terschelling
 • Hee
 • Kaart
 • Baaiduinen
 • Kinnum
 • Midsland
 • Seerijp
 • Landerum
 • Formerum
 • Lies
 • Hoorn
 • Oosterend

Hiernaast zijn er nog de volgende buurtschappen Dellewal, Halfweg en Midsland-Noord om tijdens de vakantie te onderzoeken.

Het waddeneiland Griend

Het waddeneiland Griend is een klein natuurreservaat ( eiland ) in het zuiden van van het eiland en wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten, behoort tot de gemeente.

Het hoogste punt van Terschelling

Het hoogste punt  ligt achter het dorp West-Terschelling. Dit is het zogenaamde Kaapsduin. Op dit punt staat een zendhuisje, dat gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en ligt 31,4 meter boven NAP.

De verbouw van de cranberry’s ( cranberries )

In de natte duinvalleien komt de cranberry ( cranberries ) of Amerikaanse veenbes voor.
Denk ook aan de cranberryfabriek in Formerum waar u ook de cranberries kunt proeven

De haven met rechts de vuurtoren Brandaris

De haven ligt in een baai op West-Terschelling, met een sleepvaart- en bergingsbedrijf en de steiger van het KNRM reddingstation, met natuurlijk de de veerhaven van de veerdienst Harlingen v.v. en Vlieland v.v .
Zowel Rederij EVT (Eigen VeerdienstTerschelling) ? Is niet meer, is overgedragen aan de :

Rederij Doeksen onderhouden veerdiensten vanuit deze veerhaven, tijdens vakantie zult u ‘m nodig hebben.

De Brandaris is een 55 meter hoge vierkante vuurtoren met 206 traptreden, die dateert uit 1594.

Oerol Festival

Oerol is mystiek, kan kunst zijn, kan een protest zijn, kan helemaal niets zijn, kan gezellig zijn, sfeervol met heel veel gelijkgestemden

In 1981 werd dit Oerol Festival opgericht, initiatief van de heer Joop Mulder, destijds café-eigenaar in Midsland. Inmiddels is Oerol een fenomeen in Europa geworden.

Op vele locaties wordt een tijdelijke theaterplek gerealiseerd. Op het strand, in het bos, de duinen of het polderlandschap, eigenlijk viert u vakantie tussen podium en decor. Inpandig in boerenschuren, boothuizen of oude bunkers zijn voorstellingen te zien en vooral mee te maken.

Op het vasteland zijn er volks-stammen die inmiddels een vast ritueel in het Oerol feest hebben gerealiseerd en dus ook komen. Wilt u op tijd een prettige logeerplek en of vakantie-adres, wees er dan heel erg op tijd bij !! Zie onderaan de pagina.

Jaarlijks in juni wordt het Oerol Festival beleefd.

Musea

 

 • Museum ‘t Behouden Huys, West-Terschelling
 • Centrum voor Natuur en Landschap, West-Terschelling; website anno nov 2014 niet actief
 • Visserijmuseum Aike van Stien op West-Terschelling is ultimo 2014 opgeheven
 • Wrakkenmuseum in Formerum, of het tzt open is, is even een vraag want de website wrakkenmuseum.nl is niet aktief
 • Landbouwmuseum Het Hooivak in Hoorn

 

Het Sunderum feest

Het Sunderum of Sundrum is een volksfeest dat op het Friese waddeneiland  jaarlijks op 6 december wordt gevierd. Vergelijkbaar met Sunderklaas op Ameland, Klozum op Schiermonnikoog, Opkleden op Vlieland en Ouwe Sunderklaas op Texel en het sinterklaasfeest in de rest van Nederland.

Eén van de activiteiten is dat een groep mannen ‘s avonds in het donker en verkleed in zelfgemaakte kostuums en voorzien van een masker, door de dorpen slenteren en huizen binnen gaan waarvan de deur open staat (tja, op een eiland doe je dat).
Dat lijkt overigens een beetje op het vlöggelen (Pasen) in het oosten van Nederland, soms de gehele (mannelijke) gemeenschap. Met als voorgangers de “poaskeerls” , soms alleen de vrijgezellen.
In het algemeen is de veronderstelling dat het Sunderum z’n oorsprong vindt in de voor-christelijke periode. Dient tot verdrijving van de boze geesten en demonen en in dat kader zien we in Duitsland en Oostenrijk de figuur van Krampus en andere.

Het Mantsjebier en het Burebier

Zoals de naam Mantsjebier al doet vermoeden. Dit is een fenomeen voor de mannen. Zakelijke problemen worden onderling geregeld tijdens een bijeenkomst met de naam “Mantsjebier“. Activiteit in sommige dorpen rond de jaarwisseling.
Andere problemen of heikele onderwerpen kunnen worden besproken tijdens het “Burebier” en ook dit is voorbehouden aan de volwassen mannelijke inwoners en voor de buren cq de buurt.

Verder kennen we hier de zeevaartschool Willem Barentsz (sinds 1875).

 

Vakantie Aanbiedingen

zie overzicht onderaan de pagina.
Vakantiepark Tjermelân Terschelling
Denk dan bijvoorbeeld aan : Oosterend Tjermelan vakantie park » Tjermelân is een modern, veelzijdig en kindvriendelijk vakantie bungalowpark dat beschikt over diverse luxe chalets, appartementen en bungalows. Oostkant van het eiland, op een steenworp afstand van het Natuurreservaat de Boschplaat, de Waddenzee en de Noordzee. Zie onderstaande aanbiedingen.

Of kijk naar : landal Schuttersbos vakantiepark in / bij Midsland.

Schuttersbos Bungalowpark Midsland

Het kleinschalige vakantie park is ruim opgezet en kent veel groen. Het strand, de bossen en de duinen vindt u in een straal van 1km.

Midsland vanuit de Drone

Hieraan “verwant” is ook van landal : Résidence Ter schelling.

appartementen

Op 10 minuten lopen van het gezellige dorp West-Terschelling en aan de bosrand vindt u Landal West-Terschelling. Door de unieke ligging van de luxueuze, moderne appartementen zijn het strand, de zee, de duinen, het bos en het dorp binnen handbereik.

Het eiland vanuit hogere sferen

 

West-Terschelling

mooie impresie over het dorp ‘west ter schelling’ met o.a de haven, Brandaris, het dorp zelf en meer!
muziek Hessel ( she`s flying to America)
film en foto

 

West-Terschelling Appartementen gebouw

WestCord Residentie Boschrijck sauna, whirlpool, Turks stoombad en solarium

Bezoeken? Denk ook aan het Wrakkenmuseum en de Bessenschuur. Voor vogelliefhebbers is een dagje struinen op de Boschplaat een must. Dit uitgestrekte natuurgebied in het oosten van het eiland herbergt unieke flora en fauna.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

terug naar de pagina over Friesland

 

top pagina