Breukelen in Utrecht en Kasteel Nijenrode

Breukelen in Utrecht, noordwestelijk van de stad Utrecht, en Kasteel Nijenrode met een link naar de VOC. En west van de Loosdrechtse Plassen.
Kasteel Nijenrode verwijst naar Cornelis van Nijenrode op werkbezoek namens de VOC in Thailand en omstreken

Breukelen aan de Utrechtse Vecht is niet zo heel groot, iets van 10.000 inwoners, en gelegen in wat ooit veen en moeras was. Delen van gebouwen in Breukelen lijken te dateren uit 1500. En zelfs – maar dan komen er nog ettelijke eeuwen bij – zou de oude Bonifatius zich in Breukelen nog bezig gehouden hebben.


Aanbiedingen

Breukelen in de provincie Utrecht

Geld speelt absoluut een rol in Breukelen : naar men beweert, werd al in de 12e eeuw een tolbrug over de Vecht gelegd, die Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Sint Pieters met elkaar verbond.
En dan zie je hoe innig de banden tussen Nederland en België van oudsher zijn :

» hier hebben we Breukelen – Nijenrode en Breukelen – Sint Pieters,

» daar, in Vlaams Brabant, zien we bij Nuenroht / Nuenrode: het kasteel van Horst cq Sint-Pieters-Rode (deelgemeente van Holsbeek in Vlaanderen).

Een rode ridder in Host België en in de strips ??

Horst had als top tijd 1100 als motte tot ca 17e eeuw, al is het er als eigendom van het Vlaams Gewest nog steeds en mèt de Rode Ridder van Willy vanderSteen (..)

 

Kasteel van Horst Belgisch Vlaanderen

Het Kasteel van Horst is een burcht in Sint-Pieters-Rode, op 2 km vanaf Nieuwrode, aan de Gravenstraat kruising Rodestraat … Datzelfde Kasteel bij Nieuwrode is in 2010 vlg VTM voor renovatie geholpen door subsidies, maar ook dankzij steun van koekjesfabriek Prince.

Ook Nijenrode zou van de 13e eeuw zijn, als ruïne in 1536 vererfd aan Johan van den Bongard, erfkamerheer van Gulik of Julich, in 1673 in brand gestoken en het restant aan koopman Joan Ortt verkocht, tot uiteindelijk in 1946 de Stichting Nijenrode met het Instituut voor Bedrijfskunde zich in het kasteel wist te vestigen.

Oprichters van de Stichting Nijenrode in Breukelen onder meer : de bedrijven / concerns KLM, Shell, Unilever, Philips en Akzo NV’s en zo.
De Verenigde Oost-Indische Compagnie, afgekort tot VOC (1602 – 1798/1799), was de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen. Een belangrijke reden voor oprichting : de concurrentie drukte de winst, aldus ook Van Oldenbarnevelt; dùs optimalisering is de boodschap. Kun je de oprichters / bedrijven achter Nijenrode zien als opvolgers van de VOC ? Best wel toch ? Zie verderop.

Breukelen Nijenrode versus Kasteel de Host in Nuenrode van de Rode Ridder
Bij Horst is een woongemeenschap ontstaan zo rond die 1100 als Nieuwrode, kerkdorp en abdij van Grimbergen vlakbij. De vroegste vermelding van de naam Nuenrode vinden we in een document van 1147.

 

Maggie Alarie’s Tour of Nyenrode

Maggie Alarie, Canadees student aan Nijenrode. Los van het verhaal over studeren, is van buiten en van binnen een beeld gegeven en dat laat het behoud van dit kasteel goed zien.

 

Breukelen bij de Loosdrechtse Plassen

 

Breukelen kort

Ondanks een Engels sprekende burgemeester Frank Dales, ziet u op deze video veel van het dorp Breukelen. Overigens, de weg langs de Vecht van Weesp voorbij Breukelen naar Utrecht, Oud Zuylen, is niet te versmaden.

Kasteel Nijenrode is gebouwd in het Broeckland van Breukelen ( duidt op inpoldering ) bij de Broekdijk met het zandpad aan overzijde van de rivier de Vecht met aansluitend de Loosdrechtse Plassen ! Aan de zijde van Kockengen een mooi plat weidelandschap met van die kaarsrechte sloten.

kaart Breukelen Nijenrode Utrecht

familie van Nijenrode voorzover bekend

Dan komen we Gijsbrecht tegen, Gijsbrecht I en Gijsbrecht II van Nijenrode bij Breukelen, levend in de 14e eeuw, en tevens heer en kastelein van Nijenrode. In die tijd was “kastelijn” dus niet de bierhoofdman, maar de kasteelheer. Daar tussenin zit dan nog Gerard Splinter van Nijenrode en Maria Persijn van Velsen, actief met allerlei twisten van Hoeken en Kabeljauwen.
Oprichtingsacte van die twisten, was getekend in : Kasteel Nijenrode. Ook de tijd van graaf Willem V van Holland of misschien Comte , door de Hoeken ontvoerd en gevangen gezet in Aat, al ligt dat nou weer in Belgisch Henegouwen ( Hainault ). Misschien zijn er ooit wel 2 kastelen Nijenrode geweest. En 2 Willems. Alles kan.

Maar dan hebben we even geen opvolgers. Tot we in de 17e eeuw deze meneer tegenkomen:
Cornelis van Nijenrode in Siam Thailand in relatie met Ayutthaya

Maar dan gaan we buiten het bestek van Breukelen en kunt u hier verder lezen over Thailand en zo.


vul bij de eerste vergelijker Breukelen in , verschijnen er ca 5 vakantieparken in de range 10-25 km rondom Breukelen:


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Ten opzichte van Holsbeek / Sint-Pieters-Rode ligt Leuven dichtbij, en Westerlo van Bisschop Graaf Ansfried op 27 km. Wanneer u zich een idee wil vormen omtrent de verhouding voorafgaand aan het beruchte jaar 1000 na Chr. is onze pagina daarover aan te raden.

terug naar de hoofdpagina over de provincie Utrecht

top pagina