Turijn in Piemonte Italië en de Ligurische Kust

Turijn in Piemonte Italie vakantiedoel op z'n Italiaans

In de provincie Turijn, noord Italie aan de westzijde zo tegen Frankrijk aan is het goed toeven met je vakantie in het hoofd en de blik op de zon, en aanbiedingen!

de Provincie Turijn kent als belangrijke plaatsen

 • Ligurische Kust en Strand
 • Turijn met ongeveer 902.000 inwoners , ter vergelijking in 2005 Amsterdam 742.011 inwoners
 • Rivoli met 49.500 inwoners
 • Moncalieri met 53.000 inwoners en ter vergelijking Middelburg had in 2005 nog 46.994 inwoners
 • Settimo Torinese met 45.495 inwoners
 • Ivrea met 23.507 ter vergelijking Heerenveen in Friesland telt 29.750 inwoners.


Piemonte Italie

Turijn – Turino

De provincie Turijn (Italianen spreken van Torino) is gelegen in de Noord-Italiaanse regio Piemont. In het noorden hebben ze via de regio Aosta, uitzicht op de Mont-Blanc bij Chamonix , iets verderop het meer van Geneve en Lausanne en iets meer zuiver noord de stad Bern in Zwitserland.
In het noorden heeft het gebergte rondom de Gran Paradiso de status van een nationaal park.

De westgrens wordt gevormd met de Franse departementen Savoie en Hautes-Alpes, meer bekende steden in Frankrijs over de grens, zijn Grenoble en verderop Lyon.

In het oosten de provincies Biella, Vercelli en Asti, en vallen ons onmiddellijk de zeer bekende steden Milaan , Verona en Padua op, op wat grotere afstand weliswaar. Via de autowegen E70 en E35 duiken we via Bologna de laars van Italië in.

In het zuiden ligt de provincie Cuneo, op wat grotere afstand het roemruchte Monaco en natuurlijk iets links daarvan Nice in Frankrijk.

Klik hier voor de Kaart of Plattegrond van de provincie en de stad Turijn in Piemonte Italie

de stad Turijn

Turijn, net als hierboven Torino geheten, is na Milaan ( Milano ) de grootste stad van Noord-Italië en ligt daar waar de rivier de Dora Riparia uitkomt in de rivier de Po, ongeveer 150 km ten westen van Milaan en 50 km ten oosten van de Franse grens.

Turijn historisch en architectuur

Het vermoeden bestaat dat Turijn gebouwd is op de resten van de door de Romeinen gebouwde militaire nederzetting Castra Taurinorum geheten, hoewel mogelijkerwijs op die plek al voordien een bevolking woonde van belangrijke omvang.
Uit de Romeinse tijd dateert de Porta Palatina, maar ook voor het overige is er natuurlijk en niet weg te poetsen Romeinse invloed op te merken.

Al in de Middeleeuwen is er een universiteit gesticht, maar Turijn werd pas echt belangrijk toen in 1563 Emanuel Filibert van Savoye er de hoofdstad van zijn hertogdom van maakte. Zijn standbeeld staat op het Piazza San Carlo.

topics van Turijn

De stad heeft veel grootse monumenten zoals het Palazzo Reale.

In de 500 jaar oude Dom van de stad ligt de wereldberoemde Lijkwade van Turijn. Deze Lijkwade is een eeuwenoud linnen kleed waarop vaag een afbeelding van een gekruisigde man te zien is. Volgens sommige christenen is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Veel anderen beschouwen de lijkwade als een knappe vervalsing uit de late Middeleeuwen.

Net buiten het centrum ligt het Parco del Valentino met het gelijknamige paleis en de Borgo Mediovale, een “middeleeuws” dorp, gebouwd in 1884, voor een speciale tentoonstelling.
Buiten de stad liggen het imposante Stadio delle Alpi, het paleis Stupinigi en de enorme Basilica di Superga.

In het Pallazo dell’Accademia delle Scienze bevinden zich het Egyptisch museum, een van de belangrijkste musea van de wereld met materiaal uit Egypte, en de Galleria Sabauda, dat de schilderijenverzameling van het huis van Savoye herbergt.

In het dal ligt ook Susa met haar middeleeuwse centrum en vlakbij Avigliana het enorme bouwwerk Sacra di San Michele.

Turijn behoort tot de grotere Italiaanse provincies en is de vierde provincie wat betreft inwonertal. De bevolking woont merendeels in en rondom de hoofdstad Turijn in de Povlakte. Westelijk de Alpen, waar je bergen hebt zijn er noodzakelijkerwijs ook dalen, het belangrijkste dal is het Valle di Susa waardoor de snel- en spoorwegen richting Frankrijk zijn aangelegd.

Turijn de eerste hoofdstad

Omdat een lid van het huis van Savoye, Victor Emanuel II, in 1861 de eerste koning van Italië werd, is de geschiedenis van Turijn sterk verbonden met de eenwording, de “Risorgimento“. Turijn was zelfs, tot 1870, de eerste hoofdstad.

Tussen de 17e eeuw en 19e eeuw (1870)zetelden de Savoyes in het in de barokstijl gebouwde Koninklijk Paleis in Turijn. Als mooiste gebouw van Turijn geldt het 17e-eeuwse Palazzo Carignano, geboortehuis van Victor Emanuel II. Tegenwoordig herbergt dit gebouw het Museo Nazoniale del Risorgimento.

In opdracht van hertog Victor Amadeus II werden het Jachtpaleis Stupinigi en de Basiliek van Superga gebouwd, het mausoleum waarin vele Savoyes begraven liggen.

Wie uit dat huis zijn geboren in Turijn:

 • Karel Emanuel IV van Sardinië, koning van Sardinië
 • Karel Felix van Sardinië, koning van Sardinië
 • Victor Amadeus III van Sardinië, koning van Sardinië
 • Victor Emanuel II, koning van Sardinië en van Italië

“de koningsgezindheid” is in Italië wat afgenomen naar het schijnt.

Economie van Turijn

In 1899 werd in Turijn de autofabriek Fiat opgericht. Dit bedrijf is nog steeds van groot belang voor de Turijnse economie.
Turijn : Mole Antonelliana
Tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was Turijn ook de filmstad van Italië. De gebroeders Lumière gaven hier de eerste Italiaanse filmvoorstellingen. Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde de filmindustrie naar Rome. Wat rest voor Turijn is een belangrijk filmmuseum : gevestigd in één van de opvallendste bouwwerken van de stad namelijk het 19e eeuwse ( 1863 ) en 167 meter hoge “Mole Antonelliana“, dat net als de Parijse Eiffeltoren de skyline van Turijn sterk domineert.

voetbal in Turijn

De belangrijkste voetbalploegen van Turijn zijn Juventus en Torino, die beide in het Stadio Delle Alpi spelen.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina

Méér over Ligurië etc op pagina 2