Rinella Fort of Fort Rinella en Playmobil bij Hal Far Vakantie Malta

Herbeleef de historie van Fort Rinella, en bekijk het Armstrong 100 ponder kanon, het grootste kanon ter wereld, in een 19e eeuws Victoriaanse fort.

De Britten bouwden Fort Rinella zo tussen 1878 en 1886, boven de kust ten oosten van de monding van de Grand Harbour tussen Fort Ricassoli en Fort St. Rocco.
plattegrond op Malta waar fort Rinella op is te zien, bron : Google

Het fort werd gebouwd om enkel een RML (Rifled muzzle-loading cannon)  17,72 inch (= 45 centimeter !) kanon te bevatten: geweer-karakter dus met een trekker een voorlader kanon bedienen met projectielen van een gewicht van 100 pond en het staat er sedertdien nog steeds, terwijl het andere duo-fort al wel verdwenen is : de Cambridge batterij bij Tigne.

En waarom dit 100 pond zware machtsvertoon : de Britten voelden de dreiging van de Italianen die in 1873 de slagschepen Duilio en Dandalo bouwden voorzien van een 22 inch ( = 56 cm ) kanon met stalen pantser en vier en dus niet 1 !! 100-ponder Armstrong kanonnen per schip. Tja, dan moet je wel wat, wil je de vaarroute naar India behouden. En naast Gibraltar was Malta dus hard nodig.

Een vakantie bezienswaardigheid van enig gewicht en macht

 

De 100 Ton Armstrong Gun in Fort Rinella Malta nu in HD video hieronder:

 

schot in de roos met een vakantie op Malta

Het fort op zich is niet al te groot, is functioneel voor het kanon en de verdediging ervan zoals ook in de video is nagespeeld. Gemakkelijk waarneembaar dat een menselijke aanval een hachelijke zaak zou zijn geweest. Van buitenaf.

Het fort is sec ontworpen om vijandelijke oorlogsschepen te kunnen bereiken op een afstand van 7 a 8 kilometer ( onzeker, er zijn bronnen die spreken over 8 mijl en dan is het 1.6 zoveel. Daarbij heeft het fort geen aanvullende bewapening, de vesting moest met kleinere wapens worden verdedigd.

Nadeel van het voordeel van zo groot : 1 kogeltje (..) van dus 45 centimeter diameter, afvuren kostte destijds 100 pond Sterling, en blijkens de commentaren op de video stond dat gelijk met een salaris van 2400 soldaten voor 1 dag. Daarnaast, elk schot betekent altijd enige schade aan vooral de binnenzijde van de loop. En dat betekent dat herstel regelmatig nodig is. En ja, dat betekent concreet NU, een maximum van 4 schoten per jaar. Maar dan heb je ook wel wat.

Van heel wat kleiner kaliber : de gouden knechten van St. Jan

30 jarig jubileum Playmobil op Malta van de Knights of St.John, de kruisridders van St. Jan
Hoe klein ? Zo klein als Playmobil. Immers, 1 van de grootste fabrieken die Playmobil maakt, staat in Hal Far op Malta. In 2003 hebben ze een feestje gebouwd, ook kleintjes doen dat, ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van deze Playmobil fabriek op Malta. En als uiting daarvan zijn ze geheel in stijl gebleven : ze maakten als Playmobil een knecht van St Jan, ofwel een Maltezer Kruisridder te paard, in Playmobil formaat, wel verguld! De fabriek valt te bezoeken ……..
plattegrond op Malta waar de fabriek van Playmobiel op is te zien, bron : Google


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Gaat u met uw vakantie op Malta èn voor goud èn voor een schot in de roos.

terug naar pagina over Malta en Malta vakantie aanbiedingen

 

top pagina